Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.06.2021 22:43 - НА КРАТКА РАЗХОДКА В СЕЛО БОВ - 1
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 1810 Коментари: 2 Гласове:
7

Последна промяна: 09.06.2021 22:45

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

                                                                                 70 години Венцивалери!         

                                        
НА  КРАТКА  РАЗХОДКА  В  СЕЛО  БОВ

  Регионът на с. Бов е един от силните за мен места по Искърския пролом. Посещавал съм го многократно, снимки в блога си от него имам много стотици. Свидетел съм и на тъжната му история през последните години то се превръща в ничия земя...

   В селото, основано преди повече от 600 години от маркиз Сен дьо Бов има 14 оброка, всичките с по два кръста –един стар и един нов. Причината да има втори кръст до стария е болест по децата към 1935 г, от която те умират. Хората отиват при баба Ванга да питат какво да направят. Тя обаче ги „видяла” на опашката и им се скарала:

   - Имате толкова оброци в селото, а сте ги изоставили! Отивайте си и ги оправете!

     И ги изгонила.

     Върнали се хората, и при кмета. Кметът разпоредил да се оправят оброците, а където кръстовете са размити от времето, да се направи по още един. Затова сега те са по два.

   Селото е разположено в много живописна местност с благороден климат, разрешаващ селата да достигат до надморска височина 1400 м. Големият брой карстови извори са привлекли хората да основат махали в благодатни, обградени от всякъде срещу ветровете долини с голяма площ. Цитирам махалата Кръст. А долината на р.Трескавец е обявена за резерват. Голяма красота!

    В центъра на селото има два водопада, на 90 градуса един спрямо друг в една долина, единият на Бовската река, другият – с водата от огромен карстов извор в самото село. А над селото има две езера, наречени Тръстикови /Тръстеная/ . Има и останки от стари, разрушени от гурците манастири, римски пътища.

    Този край е бил възлюбен и от Вазов, който през лятото е почивал тук. Като дете той е имал много тежка пневмония, дробовете му са били увредени и е идвал тук на хубав въздух. Бил е гост на Данговците, влюбил се е в една от тях, Лица, която той нарича Хубавица. Познавам се с внука на Лица, бай Ангел от Гара Бов. Къщата, в която е живял Вазов бе изоставена защото текезесирането прогони Данговците от родните им места. В постингите ми съм направил разделение между понятието Данговци и Дамбовци, каквито имена имат двамата братя феодали на с. Кремиковци.

   Буквално пред очите ми Вазовата къща рухна. Но пък съм влизал в стаята, където той е нощувал. От тук Вазов на кон минава Искъра, където чува за Дядо Йоцо и в тази къща той написва разказа си за този слепец, когото увековечава. Натоксикираните с руменрадевщина, славитрифоновщина, маяманоловщина или друт вид простащини тук не са идвали,, но едва ли и знаят за този  разказ, от споменът за който винаги настръхвам. Виждам го и пред обчите си, както аз го възприемам.

    Сведетел съм и на строежа на параклиса Успение на Света Ботородица, където винаги се отбивах за да се моля да имаме внуче. Имаме, благодарих с икона на Св. Иван Рилски, но някой донесе една по-хубава на Света Богородица. Сега е мой ред отново.

   За мен е свято място и Злата скала, върху която е починал дядо Йоцо. Макар сляп, той със сърцето си усеща Новата България, символ на която за него става влака. С каскета си той, засатанал на Злата скала маха на влака, който минава в тунела под скалата, поздравявайки Нова България. А машинистите свирят когато влизат и когато излизат от тунела.

   Да една вечер, когато дядо Йоцо не се прибира. На сутрринта го намират умрял на скалата, но държащ в ръката каскета си. Поздравявайки Нова България, той е починал на скалата...

   Какви велики хора, до чиито свят успях да се докосна, а днес, в края на жизнения ми път такива идиоти, с имена - символ на простащината...

 

     Отбелязвам още веднаж, в блога си имам много статии и снимки от региона на Бов, наистина са интересни. Бов е един от моите възлюбени места.

   А сега – снимки от разходката:

 


image

                           Този връх от тук изглежда трашен, но горе е поляна.

image

                  Кич, но човекът иска да има нещо красиво пред къщата си.

image

От тази снимка нататък до водопадите, ще поместя снимки на цветя, тук сега е пролет.

image



image



image



image

          С европейски средства бе построена тази беседка на обгледно място.

image



image



image



image



image



image



image



image



image



image



image



image

Връх Булата, символът на Понора. Името си носи поради една скала, наподобяваща жена със забрадка, която с гърба си крепи масива. 

image



image



image



image



image



image



image



image



image



image



image

        Имитация на скалата Джуглата от гара Церово

image



image



image



image



image

      Изчезващ от планината вид, защото сега е зает да гласува за ГРУшника.

image



image










Гласувай:
9



1. morskipesni - Това е хубаво, разбира се!
09.06.2021 22:52
Но еврофобията ти (в частност- русофобия)- не.
цитирай
2. nedovolen - Това е земен рай! :)))
10.06.2021 06:29
Това е земен рай!
:)))
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12182110
Постинги: 4544
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031