Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.02.2021 18:27 - Путин в Давос: Светът е заплашен от тотален срив - борба на всеки срещу всеки
Автор: zahariada Категория: Политика   
Прочетен: 992 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 06.02.2021 18:29

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  Путин в Давос: Светът е заплашен от тотален срив - борба на всеки срещу всеки
 

image

Снимка: ТАСС

https://www.youtube.com/watch?v=7Rnm-gVJ8XM&feature=emb_logo

"Ситуацията в света може да се развие непредсказуемо и неуправляемо. Ако, разбира се, не предприемем нищо, за да предотвратим това. Още повече, че има вероятност да се сблъскаме с истински тотален срив в света, който е заплашен от борба на всеки срещу всеки". Това заяви президентът на Русия Владимир Путин, който за пръв път от 12 години се изказа пред Световния икономически форум в Давос. Руският лидер разказа как се е изменил светът по време на пандемията и сподели вижданията си за настоящето и бъдещето на планетата. Форумът започна в понеделник, за първи път от половин век - в онлайн формат, отбелязва РИА Новости.

За сравнението с 30-те години на ХХ век 

"Разбира се, в историята няма преки паралели, но някои експерти - и аз с уважение се отнасям към тяхното мнение - сравняват настоящата ситуация с 30-те години на миналия век. С такова мнение може и да се съгласим, и да не се съгласим, но по много параметри - по мащаба и комплексния системен характер на заплахите - определена аналогия все пак се набива в очи", заяви президентът. 

(Преди дни западни анализатори сравниха COVID-19 с Хитлер и обясниха, че след като преди почти 80 години Западът в лицето на Чърчил и Рузвелт се е обединил със Сталин срещу общия враг, няма нищо страшно, ако и днес тръгне по същия път, бел. ред.) 

За борбата "всеки срещу всеки" 

"Ситуацията в света може да се развие непредсказуемо и неуправляемо. Ако, разбира се, не предприемем нищо, за да предотвратим това. Още повече, че има вероятност да се сблъскаме с истински тотален срив в света, който е заплашен от борба на всеки срещу всеки," отбеляза Путин. 

Според президента, светът се сблъсква с два типа предизвикателства - социално-икономически и обществено-политически. 

За социално-икономическите предизвикателства 

Президентът подчерта, че основната изгода от глобалния ръст са имали развиващите се страни, но резултатът от това е задълбочаване на неравенството. 

"Растежът на доходите остана за 1 процент от населението, а останалите останаха без повишение на доходите", заяви Путин. 

Причина за изкривяването в глобалното социално развитие, смята той, е догматичната политика на отделни страни през 80-те години на миналия век. При това натрупаните социално-икономически проблеми се въплъщават в неустойчивостта на глобалното развитие. 

"Ръстът на икономическите проблеми и неравенството разделят обществото, пораждат социална, расова и национална нетърпимост, при това такова напрежение излиза на повърхността дори в страни с утвърдени граждански и демократични институти, призвани да регулират и потушават подобни явления и ексцесии", заяви Путин. 

За борбата с бедността 

"По оценки на Световната банка, в Китай, например, броят на хората с най-ниски доходи е намалял от 1,1 милиарда през 1990 г. до под 300 милиона в последните години. Това безусловно е успех за Китай. В Русия - от 64 милиона през 1999 г. до около 5 милиона понастоящем. И ние смятаме, че това е напредък за нашата страна в най-главното направление", обяви Путин. 

За противоречията 

"Наблюдаваме отслабване на международните институции, умножават се регионалните конфликти, деградира и системата на глобалната сигурност... Клаус (Клауш Швааб, основател и президент на Световния икономически форум, бел. ред.) спомена вчерашния ми разговор с президента на САЩ и удължаването на договора за стратегическите настъпателни оръжия. Безусловно, това е стъпка в правилната посока. Но въпреки това противоречията се натрупват, както се казва, по спирала", подчерта президентът. 

За ръста на напрежението в международните отношения 

"Може да се очаква по-агресивен характер на практическите политически действия, включително оказване на натиск върху онези страни, които не са съгласни с ролята на послушни и управляеми сателити. Използването на търговски бариери, нелегитимни санкции, ограничения във финансовата, технологичната, информационната сфери - подобна игра без правила критично повишава риска от едностранна употреба на военна сила, ето в това е опасността", подчерта Путин. 

За невъзможността да се стигне до глобален конфликт 

"Както ни е известно, неспособността и липсата на готовност за решаването на подобни проблеми по същество, през ХХ век доведоха до катастрофата на Втората световна война. Разбира се, аз се надявам, че днес такъв глобален горещ конфликт по прицнцип е невъзможен. Много се надявам. Той би означавал край на цивилизацията", предупреди Путин. 

За ролята на IT-гигантите 

"Все по-важната роля в обществения живот играят технологичните, преди всичко дигиталните гиганти. Сега много се говори за това, особено по повод събитията, които се случиха по време на предизборната кампания в САЩ. И това вече не са само просто икономически гиганти, в някои направления те вече де факто се конкурират с държавата", подчерта президентът. 

 

За надеждите за бъдещето 

"Скъпи приятели, всички ние знаем, че конкуренцията, съперничеството между страните не са прекъсвали в световната история и няма и да прекъснат никога. Противоречията и сблъсъка на интереси са нещо естествено за толкова сложен организъм, какъвто е сегашната човешка цивилизация. Но в преломните моменти човечеството е обединявало усилията си по най-важните и съдбоносни направления. И смятам, че в момента сме точно в такъв период", обърна се руският лидер към световната общественост. 

За ваксината срещу коронавируса 

"Виждаме, че масовото ваксиниране днес е достъпно само за гражданите на развитите страни, докато стотици милиони хора по планетата са лишени дори от надежда за подобна защита. На практика такова неравенство представлява обща заплаха", подчерта Путин. 

За опитите да бъде изграден еднополюсен свят 

"Очевидно е, че епохата, свързана с опитите да бъде изграден централизиран, еднополярен световен ред - тази епоха завърши. Но, честно казано, тя никога не е и започвала. Беше направен само опит в това направление. Но и това вече отмина. Подобен монопол сам по себе си противоречи на културното, историческото многообразие на нашата цивилизация", подчерта руският лидер. 

За взаимната любов с Европа 

"Европа и Русия от гледна точка на икономиката са абсолютно естествени партньори. И от гледна точка на развитието на науката, технологиите. Тук е важно само едно - трябва да подхождаме честно към диалога. Трябва да се избавим от фобиите на миналото. Да загърбим използването във вътрешнополитическите въпроси онези проблеми, които са стигнали до нас от миналите векове и да гледаме в бъдещето. Ние сме готови за това, ние го искаме, стремим се към него. Но любовта е невъзможна, ако се декларира само от едната страна, тя трябва да бъде взаимна", категоричен бе Владимир Путин. 

Превод и редакция: "Епицентър"

Източник/ци: https://glasove.com/categories/na-fokus/news/putin-v-davos-svett-e-zaplashen-ot-totalen-sriv-borba-na-vseki-sreshchu-vseki

Четете още на: http://www.budnaera.com/2009-01/2009-01-02_02_d.html?




Гласувай:
2



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zahariada
Категория: Политика
Прочетен: 39745449
Постинги: 21940
Коментари: 21633
Гласове: 31017
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031