Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.10.2020 19:19 - Ето я касичка на Бойко и Доган: „Автомагистрали” ЕАД ще глътне 2,7 млрд. лв. за „Хемус”! Големият бонус е за братовчед на Борисов, парите потъват зад граница?
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 442 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image ДнесМнения Ето я касичка на Бойко и Доган: „Автомагистрали” ЕАД ще глътне 2,7 млрд. лв. за „Хемус”! Големият бонус е за братовчед на Борисов, парите потъват зад граница? imageот admin на 27.10.2020 0 304 Споделете

Големите кражби на евросредства от хунтата на ГЕРБ минават през една от най-потайните държавни фирми – „Автомагистрали” ЕАД, алармира икономист пред Narod.bg. Схемата е измислена много просто, затова е и гениална – подизпълнители, близки до Бойко Борисов и Ахмед Доган, печелят обществени поръчки за милиарди, за да свършат работата на… държавното дружество „Автомагистрали”.

Далаверата тече вече две петилетки – реално държавата отпуска пари за строеж и ремонт на пътища да държавната фирма, но на практика милиардите потъват в ръцете на Бойко и Доган, конспектира измамите източникът на Narod.bg.

Неслучайно „Автомагистрали” ЕАД упорито мълчи кои са нейните подизпълнители. Хунтата крие имената на фирмите дори от президента Румен Радев, който публично поиска чувствителната за крадците в кабинета информация.

„Свидетелства за злоупотреби са милиардите, похарчени за магистрали с изключително съмнително качество и без обществени поръчки, и средствата, безотчетно отпуснати за язовири. Отдавна настоявам „Автомагистрали“ да публикуват на кого плащат, защо, по какви технически задания, по какви критерии, каква гаранция има. До момента упорито се отказва тази информация“, заяви преди ден държавният глава.

imageБратовчедът на Бойко е в управата на 19 фирми

Информатор на Narod.bg от върховете на ГЕРБ, запознат с детайлите по машинациите, не скри, че част от фирмите с най-много спечелени обществени поръчки в „Автомагистрали” са притежание, поне според Търговския регистър, на братовчеда и съсед в Банкя на Бойко Борисов – Радослав Венциславов Иванов.

image„Брачедът“ е собственик в 17 дружества, повечето от които се занимават със … строителство

Проверка на Narod.bg показа, че 51-годишният „брачед” на Баце участва в като собственик в 17 фирми, но същевременно е в управата на цели 19 дружества. Далеч неслучайно повечето фирми на „братовчеда Ради” са с основен предмет на дейност строеж, монтаж и ремонт…

imageШефът на „Автомагистрали“ ЕАД Стоян Беличев няма как да не е наясно с измамите

Схемата до момента работи безупречно – Ради печели манипулираните поръчки на „Автомагистрали” ЕАД през няколко свои фирми, прибира милиони с безобразно изпълнение на проектите и изкарва огромната печалба зад граница, призна читателят на Narod.bg с позиция в хунтата ГЕРБ.

За капак чисто новите руини само за месеци плачат за ремонт, така че измамите се повтарят отново и отново, безкраен порочен кръг, ядосва се информаторът ни.

Narod.bg се порови в официалните документи, публикувани на страницата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), управлявано от марионетката Петя Аврамова. Оттам научихме, че в момента държавната фирма „Автомагистрали” работи по текущите ремонти и поддръжката на магистралите, като с най-голяма сложност са извършваните ремонти по горното и долното строене на виадуктите и мостовете на „Хемус“ и „Тракия“.

Топ приоритет за дружеството е строителството на новите участъци на „Хемус“. „Автомагистрали“ пое и изпълнението на проекти за укрепване на свлачища и други големи обекти от национално значение.

И сега малко фактология:

Към средата на октомври Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ), която е под шапката на МРРБ, е изплатила 1.17 млрд. лв. на държавната фирма „Автомагистрали“ за изграждането на магистрала „Хемус“. Това става ясно от отговори на АПИ до „Капитал“.

Общо в аутобана ще потънат 2.72 млрд. лв., разбирай, до толкова ще имат досег фирмите на Баце и Доган.

Плащанията са по два договора, сключени съответно в края на 2018 г. и 2019 г. без провеждане на открита процедура по обществена поръчка, а възложени на принципа in-house.

Реклама

image

Към момента не е пуснат за движение нито един километър от магистралата в Северна България. По втория договор все още дори не е започнало строителство.

Причината за огромните изплатени суми са клаузите по договорите, които включват огромни аванси за държавната компания – такива, които частните фирми не получават при своите договори.

Отделно по договора за укрепване на обекти от републиканската пътна мрежа за 570 млн. лв. с ДДС дотук са платени близо 172 млн. лв. с ДДС, като в момента се работи само по един обект.

АПИ има два договора за изграждане на „Хемус“, като първият е 1.34 млрд. лв. с ДДС, а вторият – за 1.38 млрд. лв. с ДДС. Към средата на октомври на изпълнителя „Автомагистрали“ са платени 1.17 млрд. лв. от общо 2.72 млрд. лв. с ДДС.

По първия договор плащанията са 699.93 млн. лв. с ДДС, сочи справката. Общо трасето е 134 км от Боаза до Велико Търново, а в момента са издадени строителни разрешителни за строеж за около 50 км, разделени на три отсечки, до Плевен.

Първият лот от 15 км от това трасе е разделено на три части, като прогресът по тях е съответно 25%, 60% и 2%. По третия участък, който стига до Плевен и е дълъг 17 км, са изпълнени около 7.5% от предвидените строително-монтажни работи, пишат от АПИ.

Според прессъобщение на пътната агенция, изпратено в събота сутрин, тепърва предстои да бъде открита строителната площадка на втория участък.

По-абсурдни са плащанията по втория договор, където става въпрос за 89 км между Велико Търново и Търговище, където изобщо не са започнали строителни дейности към момента. „За трасето след връзката с пътя Русе – Велико Търново (участъци 7, 8 и 9) в момента се работи по проектиране на трасето“, съобщават от АПИ. Въпреки това са платени общо 473 млн. лв. с ДДС.

Според договора на АПИ с „Автомагистрали“ авансът на фирмата е 35% и се изплаща в рамките на 90 дни от подписване на договора. За сравнение – договорът за отсечка от магистрала „Европа“, сключен с ГБС, предвидил аванс от 10%.

Що се отнася до третия договор – за укрепване на 74 обекти или свлачища, той беше подписан през 2019 г. Общата му стойност е 570 млн. лв. с ДДС, а са платени 172 млн. лв. Според отговори на „Автомагистрали“ до „Капитал“ от това лято се работеше само по един обект – срутища на пътя Кочериново – Рила – Рилски манастир, като през юни са започнали строителните работи там.

Проблемът с големите плащания е, че те се изразходват по непрозрачен начин. Според Закона за обществените поръчки при тези договори „Автомагистрали“ няма право да използва подизпълнители, но тя се възползва от съдействието на частния сектор, макар и чрез споразумения за наем на техника и за продажба на строителни материали.

Неофициално няколко източника от сектора твърдят, че няколко частни компании на практика строят „Хемус“ заедно с държавното дружество. На място може да се види техника на всякакви фирми. От финансовия отчет за първите шест месеца на 2020 г. например се вижда, че от общо 68 млн. лв. разходи около 50 млн. лв. са за „външни услуги“. Тук вероятно става дума именно за подизпълнителите, които са наречени доставчици.

Така паричните потоци се движат в труднопроследими посоки и пазарът се изкривява, коментират източници от строителния сектор пред „Капитал“.

Освен тези три договора „Автомагистрали“ има още един, който бе даден без търг, на принципа in-house,

Става въпрос за договор за още 1.083 млрд. лв. с ДДС за 65 км от пътя Видин – Ботевград, койтo ще се модернизира и разширява. Договорът е подписан в края на август, без да се коментира в публичното пространство, а беше обявен в прессъобщение на 2 октомври.

Държавната компания поддържа и почти всички магистрали, като отговаря например и за ремонта на 52 км от „Тракия“ при Стара Загора, който струва общо 89 млн. лв., от които 70 млн. лв. са за строителство, а другите 19 млн. лв. – за мантинели, маркировка и пътни знаци и са предназначени за други компании.




Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19702899
Постинги: 44667
Коментари: 6160
Гласове: 7174
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031