Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.10.2020 14:23 - ГРАДСКИ ЕСКИЗИ 217 Фантастични илюзии
Автор: forma Категория: Политика   
Прочетен: 873 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
ГРАДСКИ ЕСКИЗИ  N 217 
Фантастични илюзии
 
image imageimage imageimage

Не говоря само за България, защото ще е дребнаво, но главно за нея и за децата й… Наскоро, след някакъв концерт, разбрах, че част от младото  ни  общество се вълнува, иска и търси друго, и това е напълно естествено!
Вероятно, търси това, което манипулаторите  искат от него  –  да се лумпенизира!
Е, събраха се!
Нали са на един акъл с пионката и с останалите край нея, ситни и дребни! Тази манипулация се вижда и се разбира от будните граждани, защото нейното разлагащо действие ежедневно крещи и убива културата и възпитанието, живота по пътища, ума в училище, поведението на малцинствата, а и не се чувства желание за промяна към по-добро и съзидателно, защото тая „културна“ мутра сее заразата си от екрана, а обществото тъпо мълчи!

Щом злото си посял и чакаш  
да изкласи доброто,

напразно дълго си размахвал 
на празните мечти крилото.“  

Саади , “ Градината на розите“ , превод на Й. Милев.

Прави впечатление ниското човешко ниво на пионката-манипулатор и си обяснявам правото му за изява  с „добрия и подходящ“ подбор, както и с липсата, на придобиваното в млади години възпитание, което би трябвало да бъде основа за културна надстройка, за да води човека към ерудираността и към висотите на творчеството, и интелигентността. Този пример показва пълната липса на тези, задължителните за всеки нормален човек, знания и възпитание. Творците, в т.ч. и манипулаторите, творят, съгласно своите възможности, съгласно полученото възпитание, знания и въображение. Рядкост е, някой да ги надскочи, да надскочи себе си и полученото от родителите си наследство. Манипулацията,  неминуемо достига до чужда употреба, до регрес, до културен упадък, който от своя страна, стига до подчинение и робство!

Защо, обаче, обществото мълчи? Безотговорно ли е към бъдещето на своите деца и внуци? Липсва ли му морал, за да го им го предаде?  На своите деца, на нашите деца и внуци, които искаме да живеят като хора, а не като роби и скотове!
Така ли ще живее  човечеството – с посредствеността си, без ред и морал?

Замислих се, какво би станало, ако се преустанови производството на медикаменти и лекарства, ако се преустанови практикуването на медицинската професия, и се предизвика естествено прочистване на човечеството,
за да останат, единствено, здравите и работливите, силните и умните, за да се елиминират физиологичните и психически болести, да се премахне зависимостта от тях, за да останат качествените гени? Да се пречисти духът на човека! Да се прероди! Без манипулации, без войни, без ядрени бомби, без ваксини и препарати, без религии, без политически догми, без инструментите, които се използват  изключително избирателно. В полза на бъдещето!

На кого ще е това бъдеще?
Кои ще останат, кои ще създават новите поколения?
Питам се, дали правилният път е чрез естествения подбор, а не чрез селективния избор на самозабравилите се манипулатори? Не е важен броя на оцелелите, важно е качеството на живите! Защото Земята е пренаселена!
Упадъкът на човешкото общество ще се задълбочава непрекъснато, наред с увеличаващото се население, с намаляващите й ресурси от питейна вода и с ограничените възможностите за производство на храна, с откриването на ГМО заместителите, с избирателните  епидемии за потискане и моделиране на човешкия вид, и неговата популация  с помощта на нови, и нови медикаменти, с вмешателството и разрастването на последствията от ниските нива на чуждата култура, и унищожаване на традициите, с нетърпящата възражение брутална световна икономическа и политическа глобализация, с целенасоченото преиначаване историята на човечеството, с унищожаване на природата и нейни живи, и мъртви  обитатели, с увеличаването на световните конурбации и свръхголемите пространствените урбанистични струпвания, и пълноценно използване на тяхната космическа енергия,  с изчезването на малките селища, загубили именно нея, с отчуждението и откъсването на човека от естественото му състояние, и контактите със земята, и какво ли, още не, наред с манипулираната и режисирана „културна и политическа“ игра на по-новите, над старите етнически общности на Европа, Азия и Америка.

Защо човечеството не се самоограничи, защо не помисли, че тия, които ще живеят столетия след нас, ще са само наши подобия, хранещи се с изкуствена храна, пиещи морска вода и дишащи всичко друго, но не и кислород!   
Футурологични  размисли ли са тези мисли или илюзии?! 
Знам, че никой не се интересува, но - нали, затова е професията ни – да мисли добронамерено и съсредоточено за бъдещето, нищо, че не е наше!

Споделих мислите и опасенията си с приятели. Някои казаха, че говоря за непълноценните като Ницше, други, че проблемът е неразрешим, трети – че не съм единственият, когото занимават тези състояния и задачи, стоящи, отдавна пред човечеството. Мисля, за всички нас – за „качествата“ на приспособимите и за наследствено болните, за психично болните, които препредават своята генетична увреденост и, независещите от тях, човешки несъвършенства! Мисля и за здравите, мислещите, можещите и решителните, за приличащите на богове,  човеци! Не виждам разрешение на моралните, физически и психични проблеми на човека в преднамереното унищожение на тези човешки същества, при които те съществуват, затова, едва ли, някои от вас ще ме обвинят, че мисля и като Химлер, възприел разсъжденията на мрачния немски гений - не идеите от първоизточника, а преработените от Елизабет, сестрата  на философа,  творби, тъй като и тя, подобно на, не един индивид, се е опитала да бъде в крак със своето време, угаждайки, за да живее, като в началото на 30-те години на миналия век  редактира,  написаното от брат си в националсоциалистически дух.

Задавам си и въпроси от бъдещето  -  дали приспособимите ще надделеят, отново или ще изчезнат, напълно, моралните човешки недостатъци, или ще се размножат, подобно на свинете на оня тракийски свинар? Няма, кой да знае, но си струва да се опита и да се опитва, за да се осъществи промяна на човешкото общество, докато се постигне положителен резултат!

Не е ли по-хуманно това действие - от непрекъснатото избирателно и целенасочено изтребление, не е ли този пътят, по който, би могло, да тръгне човечеството – само разумно да се пречисти, да се формообразува по друг начин, да прецени и сравни евентуалните си имагинерни възможности, да избяга съзнателно от дребната си, себична и крадлива същност, да създаде и постанови други морални структурни форми на своето съществуване? Да се отлепи от приспособенческата си природа, защото всички живеят сред хора, а не сред Природата!
Дали,  дребните човечета – от типа охльов или хлебарка, молец или винарка, могат да преценяват своето нищожество и безсмислието на своя живот, дали, ще участват или не в тази задължителна метаморфоза, или отново, ще се обединяват в партии и граждански формации, и ще нападат малкото останали хора, незаразени с бацила на малоумието, както, само те знаят и могат, за да надделеят отново, за  да ги претопят в своята нечовешка нищета?!  

Аз не съм човек, аз съм динамит – пише Ницше, преди повече от сто години. / “Тъй рече Заратустра“ -  1883-84 г. /

Търся промяната с мислите си, която по естествен път да изчисти обществото, за да може то да израсте, за да останат да съществуват  мислещите и борбените! Разсъждавам, доколко е възможно да сме нечий експеримент и дали, го съзнаваме? Чудя се, коя по ред е нашата цивилизация от многото и защо всеки дошъл вчера, метафорично казано, се стреми да пренебрегне, постигнатото от живелите преди него и да се изяви като велик? Питам се, откъде са се появили ума и знанията в древните, защото за тях е необходима памет от хилядолетен опит, откога доминират човешките недостатъци, откога не съществува баланс между тях и качествата, и дали, още от зародиша им е така? Защо хората непрестанно се стремят да унищожат морала и реда, които с толкова усилия, и разум са успели да постигнат, и приемат като човешка мярка?
Защо го правят? Неоспоримо доказателство за това са градовете, с тяхното постоянно изграждане и унищожение, очевиден продукт на човешките качества или липсата им, тяхното огледало, в което човек, никога не вижда истинския си образ, а това, което иска! Търся и си отговарям, че тези стремежи живеят в него, и никога не са го напускали. Той е, винаги, готов да излъже, да открадне, да убие, ако има полза. Спомням си за измислените доводи за започването на войната за Троя, за прикриване на истинските причини, които са подтикнали пиратите от съюза на малките бедни елински градчета да нападнат и ограбят богатствата на съществувалия, далеч преди тяхното появяване, богат град, които Омир театрално раздува, с желанието  да измами истината, гледайки в огледалото на бъдещето, за да му повярват бъдещите хора.  
А, както се твърди, слепият гений е само мит, защото двете народни творения са събрани в едно, чак шестстотин години, след случилото се. Замисляли ли сте се, защо и откога древните народи лъжат, толкова безогледно?
*
Каква зашеметяваща поредица от книги, сценарии и филми биха се получили, за да се разкажат стъпките и детайлите от зародиша на идеята, та чак, след столетия, когато ще се види резултата от нея – за моралното рециклиране на човечеството, за ревитализация на човешкия дух и красивата му форма! За самоусъвършенстване!

С публикацията авторизирам още една фантастична идея, която точно посочва пътя! Тя не е човеконенавистна, а опит да се очертае път, по който човечеството би могло да мине, ако има сили и дух за това! Ако иска и ако му стиска!
Илюзии, фантастични илюзии, но знае ли човек!? 
Нали,  приспособимите управляват.  
мп
4 –12 октомври 2015 г.




Гласувай:
3



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: forma
Категория: Политика
Прочетен: 1380322
Постинги: 1696
Коментари: 16
Гласове: 472
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031