Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.12.2011 17:22 - КРАЛ АРТУР, НЕГОВИТЕ САРМАТИ И БЪЛГАРИТЕ
Автор: sparotok Категория: Политика   
Прочетен: 61855 Коментари: 98 Гласове:
112

Последна промяна: 07.09.2013 11:38

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg



        КРАЛ АРТУР, НЕГОВИТЕ САРМАТИ И БЪЛГАРИТЕ

 

 

Има филми, които остават завинаги запечатани в нашата памет. Романтиката, но също смелостта и мъжеството на героите правят такова впечатление, че трудно се забравят. Как да забравиш вълнуваща любовна история, саможертва на благороден човек, или страшния сблъсък между доброто и злото? Човечеството винаги е имало необходимост от разкази за велики събития и необикновени хора. В най-дълбока древност такива истории са разказвани край огнището от възрастни хора. По-късно книгите малко по малко започват да изместват сладкодумците. В модерно време телевизията и киното са поели ролята да ни потопят в магията, която откъсва човек от реалността и го потапя в един друг вълшебен свят, в който всичко е възможно...

 

Макар Средновековието да е наречено още Тъмните векове, историите от това време продължанат да будят жив интерес. Една от най-обичаните и най-популярните е тази за крал Артур, рицарите от кръглата маса и Свещения Граал. Когато за първи път видях  Ескалибур – мечът на крал Артур “ бях неимоверно впечатлен. Посетих киното още няколко пъти, но все не можех да се наситя на този филм.

 

След време, по време на проучванията си за българската история с удивление разбрах, че в любимия ми филм  не всичко е плод на нечие въображение. Наистина събитията бяха ужасно изкривени, но факта, че Артур и неговите рицари са били хора от плът и кръв ме накара да се поразровя старателно из различни документи.

 

Оказа се, че артуровия замък Камелот е само римска казарма построена в древното келтско селище Камулодунум. Там са служели войници от тракийски произход. Намерен е надгробен камък на родения в Сердика (София) тракиец Лонгин Здапес, син на Матиг. В по-късни времена част от траките бива разквартировани в Клевиум (място споменато в артуровия епос). Там разбира се също е намерен тракийски надгробен камък, на който е изписано името на Руфус Сита-тракийски кавалерист от Шеста Тракийска Конна Кохорта...

 

Стана ми ясно също, че Артур никога не е бил крал.Най-високата длъжност, която е заемал е била генерал. В летописите на местното келтско население той е наречен tywyssauc cat, а това е превод на латинското dux bellorumгенерал, пълководец. Магическият му меч не е носил името Ескалибур, а Калад Болг. По-късно Калад Болг бива преиначено на Калибурнус, а в крайна сметка преписвачите правят Ескалибур. Интересното е, че епитета Болг е използвано и в друга, доста по-стара келтска легенда. Gae Bolga е името на копието на Кухулин – ирландски герой, потомък на Луг (който е отгледан от Телчиу - княгинята на болгите)...

 

Рицарите от кръглата маса са били най-обикновени кавалеристи от сарматски и тракийски произход. Голяма част от тях са били стационирани в древния град Дева (също в Камулодунум и Клевиум).Там е останал дори надгробен паметник на сарматски конник. Изобразен е мъж в люспеста броня носещ като знаме драконова глава (знак на военната част към която е принадлежал). Този дракон ( драконова глава) става след време герб на Уелс. Първите европейци, които са използвали дракона като  свещен символ са северните траки. На Траяновата колона могат да се видят пленените от римляните дакийски оръжия, ризници ...и драконови глави. 


            image

http://en.wikipedia.org/wiki/File:Dacian_Draco_on_Trajan%27s_Column_2.jpg

 

 

Че драконът е заемал важно място във вярванията на южните траки се вижда и от сребърните плочици от Летница...

http://www.omda.bg/images_more/letnitsa_apliquees_silver_gilt.jpg

 

 

Това са фактите, да видим как е възникнала легендата за крал Артур, рицарите от кръглата маса и Свещения Граал. През V-ти век Римската Империя се намира в криза. Легионите на Вечния град напускат Британия и така страната губи защитата си срещу нашествия.  Остава малка група ветерани, които са се смесили с местното население и считат Британия за своя родина. Не дълго след отпътуването на римската войска, англо-саксите започват своето нашествие. Отначало те са служели като наемници на британските благородници, но след време, нарастнали на брой англо-саксите добиват смелост и предявяват териториални претенции. Стига се до жестоки въоръжени конфликти...

 

Летописците Гилда, Нений и Джефри от Монмот разказват за стълкновенията на британските благородници Вортимер и Вортигерн срещу англо-саксите. Вортимер успява дълго време да опази границата, но умира и защитата на Британия остава в ръцете на Вортигерн. Той бива измамен от англо-саксонския цар Хенгист, който му обещава мир. Като знак на сближение Хенгист предлага  дъщеря си за жена на Вортигерн. Келтският владетел се съгласява и урежда тържество, на което са поканени всички благородници на Британия. По време на сватбата, на дълга маса са седели един до друг сакси и келти. Виждайки, че келтите са вече пияни Хорса се провиква – Сакси, захващайте се! Подчинените му изваждат скритите ножове и прерязват гърлата на седящите до тях келти. За около от минута келтската благородническа прослойка е унищожена, оставен е жив само Вортигерн, за да служи като заложник...

 

Англо-саксите са потривали доволно ръце след лесната “победа”, но ги чакала неприятна изненада. Един смел мъж, наречен Артур се осмелява да се опълчи на дошлите от Германия завоеватели. С помощта на малкото останали легионери и загубили водачите си келти, той нанася поражение след поражение на англо-саксите.

 

Джефри от Монмот разказва как самоуверени нашествениците потеглили към незавоюваната британска земя. Посрещнала ги смесената армия на римския пълководец. Артур сложил ризница, наметнал на гърба си щит (това е тракийски обичай) и произнасяйки името на Богородица препуснал с коня си срещу саксите. Врязал се в редиците им и съсякъл много от тях. Вдъхновени от мъжественият му пример му келтите се втурнали след него и последвало страшно клане над германските нашественици...(Доста преди Артур, императорът от тракийски произход Максимин Гетът дава подобен пример на войниците си и смазва войската на алеманите).

 

Днес редица учени смятат, че победата на Артур се дължи на това, че той е разполагал с тежката кавалерия на сарматите. Англо-саксите са били пехотинци, само вождовете им са имали ризници, шлемовете са били също рядкост, а основното оръжие –копието. Сарматските конници от друга страна били покрити с люспеста броня от глава до пети, защитени са били дори и конете им (така е описана и армията, която княз Крум изпраща срещу Михаил Рангаве).

     image

 

http://en.wikipedia.org/wiki/File:028_Conrad_Cichorius,_Die_Reliefs_der_Traianss%C3%A4ule,_Tafel_XXVIII_(Ausschnitt_01).jpg

 

Сарматският лък е имал обсег над 300 метра, докато англо-саксонския е докарвал стрелите едва до сто метра. Мечът на сарматите е бил дълъг и направен от висококачествена стомана. Англо-саксонския меч, наречен скрамасакс е с дължина едва 50-60 см. и в никакъв случай не може да се сравнява с оръжието на артуровите бойци...Англо-саксите, макар със значително числено превъзходство не са могли  да се мерят със силата и качествата на сарматската тежка кавалерия. Осъдено им е било да бъдат премазани от ударната сила на бронираните конници.

 

 

Как обаче сарматите попадат в Британия, това не е тяхната родна земя. През V-ти век преди Христа Херодот ги разполага в Източна Европа. По времето на Овидий, Тацит и Плиний те обитават територии от днешните България, Румъния, Украйна, Унгария и Полша. Ранни сблъсъци на сармати и римляни има в Мизия и Дакия. В средата на II-ри век сарматите сключват примирие с император Марк Аврелий и му предоставят 8000 бойци, тежка кавалерия. От тях 5000 са изпратени в Британия, квартирувани са в град Честър, носещ древното име Дева.

 

Топонимът Дева е необичаен за Британия, но е типичен за земите на Тракия. Дева е сроден на Пулпудева (Пловдив), Итадева, Данедева, Муридева, Зиснудева...Всъщност няма нищо за чудене, Прокопий е пределно ясен твърдейки, че сарматите са част от тракийското семейство на гетите. Сарматите са били отъждествявани с амазонките, за чийто език Хекатей казва, че бил като този на траките. Сарматите (амазонките) са изобразявани с тракийски шапки, тракийски щитове, тракийски дрехи, тракийски ботуши, тракийски оръжия... Самото име сармати е тракийско и означава сияйните, светлите. Името на сарматското племе саи е идентично на тракийското саи (сапеи), чието значение според езиковедите е – бойците, тези, които съсипват... Траките, квартирувани в Камулодунум и Клевиум са говорили същия език както и сарматските си роднини.

 

Генетични проучвания от 2007 г. показа, че значително количество британци носят гени типични за жителите на Балканите. С. Бърд смята, че това се дължи на хилядите тракийци, които са служили в като легионери в древната Британия.

http://www.jogg.info/32/bird.pdf

 

Сарматската страгетия на защита навярно е дала легендата за рицарите на кръглата маса. По време на походи сарматите са пренасяли цялото си имущество с каруци. При опасност каруците са се разполагали в кръг и така са били защитавани жените, децата и старците, докато мъжете са се сражавали с противника (тази тактика се прилага и от дедите ни ).

Това, че са били преселени в Британия не е накарало сарматите да се откажат от обичаите си. Разказите за тактиката на конния народ да подрежда каруците си в кръг са били леко променяни от разказвач на разказвач и така се ражда легендата за рицарите от кръглата маса.

 

Кой обаче е водачът на сарматските и тракийски конници смазали армията на англо-саксите? Някои изследователи (първи е Малоун) свързват Артур с римският офицер Lucius Artorius Castus. С това съм съгласен до някъде, смятам обаче, че британския Артур може да е само потомък на живелия в земите на Хърватия Луций Арторий Кастус. Британския Артур е носил името на свой прадядо, който е служил като командващ римски кавалерийски контингент. Подобно на траките Руфус Сита и Лонгин Здапес артуровия дядо е бил изпратен да служи в Британия.

 

Твърде възможно е да е изповядвал ранното тракийско християнство, неправилно наричано арианство.Съдя за това по името Кастус, то е необичайно за римляните, значението му е чист и отговаря на гръцката дума катарос  чист. Катарите, познати още като богомили са били жестоко преследвани, нищо не им е спестено: изтезания, удавяне, изгаряне на клада. Катарите-богомили са изповядвали ранното тракийско християнство, намерило своите корени в Европа първо в Южна Тракия. Ако Артур е изповядвал тракийското християнство това би обяснило защо в артуровите легенди присъства и Свещения Граал съдържащ Христовата кръв...

 

Има сведения (Л.Алкок), че в Британия християнството е изповядвано доста преди Константин Велики да го наложи като религия за цялата Римска Империя. Явно вярата е пренесена с легионери, дошли от континента. По време на царуването на Диоклециан и Галерий има страшни гонения на християните, пострадали са дори и християните служещи в римската армия. Тези събития навярно са подтикнали изповядвящия тракийското християнство Артур да пожелае да служи колкото се може по-далече от Рим...

 

Това разбира се е само предположение, има логика в него, но за съжаление не разполагаме със солидни доказателства определящи Артур като катар-християнин. За нас е по-важно да знаем, че под негова команда наши предци – траки и сармати са се борили за свободата на Британия и са успели да забавят сериозно нашествието на англо-саксите.

 

По-горе посочих приликите между траки и сармати в език и бит. Напомних и за сведението на Прокопий, че сарматите принадлежат към семейството на гетите. Сарматите не са изчезвали, те са част от гетския народ, който през VII-ми век се съюзява със своите роднини мизите и така бива извоювана независимостта на България. Няма да е пресилено да се каже, че поне 80% от населението на Северна България носи сарматска кръв.

 

Ще обясня защо мисля така. Да приемем за момент, че не знаем за общия произход на траки и сармати. От историческите извори ни е известно, че през  I-ви век сарматите населяват Добруджа. Това е споменато от Овидий, Плиний и др. Амиан Марцелин съобщава, че през IV-ти век Константин Велики преселва 300 000 сармати в Тракия, Македония и Италия. В нашите земи са останали поне 200 000 души. По-късно, след смърта на Атила други сармати се заселват и край Видин. От това следва, че през VII-ми век хората със сарматска кръв са били поне 350 000 души...а до наше време сарматските потомци са станали около 2 500 000 -3 000 000 души. Това е приблизително населението на Северна България.

 

Ще допълня и това, че преди време изследователите Смирнов, Сиротенко, Бурмов (цит. Д.Димитров) са смятали старите българи не за тюрки, или угро-фини, а за сармати. Знаело се е също, че старобългарската материална култура е като тази на сарматите (Д.Димитров). Според Акимова българи и сармати имат една и съща антропологична основа.

 

Тези важни сведения не са популяризирани навярно защото не са в унисон с доктрината на Златарски. Знаейки за връзката между българи и сармати някой лесно е можел да попадне на сведението на Прокопий, че сарматите спадат към групата на гетите...а това прави българите тракийски народ...

 

Истината за нас и за заслугите ни в европейската история тепърва ще започне да изплува от блатото на упоритите лъжи. Малко по малко светът ще разбере, че днес в България живеят потомци на смели, силни хора, за които свободата и справедливостта са били неразривна част от живота. Единственото, което можем да направим за паметта на дедите ни е да вървим по техните стъпки. Не е трудно, трябва само да опитаме.

 

 

Използвана литература:

 

1.L.Alcock, Arthurs Britain, 1973;

2.D.Wilson, The Anglo-Saxons, 1996;

3.G.Ashe, The Quest of Arturs Britain, 1975;

4.R.Brzezinski, М. Mielczarek, The Sarmatians, 600 BC-AD 450, 2002;

5.М.С.Акимова, Материалы к антропологии ранних болгар,1954;

6.Д.Димитров, Прабългарите по Северното и Западното Черноморие, 1987;

Haplogroup E3b1a2 as a Possible Indicator of Settlement in Roman Britain by Soldiers of Balkan Origin

Steven C. Bird

 

The invasion of Britain by the Roman military in CE 43, and the subsequent occupation of Britain for nearly four centuries, brought thousands of soldiers from the Balkan peninsula to Britain as part of auxiliary units and as regular legionnaires. The presence of Haplogroup E3b1a-M78 among the male populations of present-day Wales, England and Scotland, and its nearly complete absence among the modern male population of Ireland, provide a potential genetic indicator of settlement during the 1st through 4th Centuries CE by Roman soldiers from the Balkan peninsula and their male Romano-British descendants. Haplotype data from several major genetic surveys of Britain and Ireland are examined, analyzed and correlated with historical, epigraphic and archaeological information, with the goal of identifying any significant phylogeographic associations between E3b1a-M78 and those known Romano-British settlements and military posts that were associated specifically with Roman soldiers of Balkan origin. Studies by Cruciani et al. (2007), Perečić et al. (2005), and Marjanovic et al. (2005), examining the distribution of E3b1a-M78 and E3b1a2-V13 in the Balkans, are analyzed further to provide evidence of phylogeographic associations between the E3b1a2 haplotypes identified within the Balkans by these studies and those regions of the Balkans occupied first by the Roman army in antiquity. E3b1a2 is found to be at its highest frequency worldwide in the geographic region corresponding closely to the ancient Roman province of Moesia Superior, a region that today encompasses Kosovo, southern Serbia, northern Macedonia and extreme northwestern Bulgaria. The Balkan studies also provide evidence to support the use of E3b1a-M78 (in the present study) as a close proxy for the presence of E3b1a2-V13 (representing 85% of the parent E3b1a-M78 clade) in both the Balkans and in Britain.

The fact that this bronze plaque was found barely twenty miles (32 km) from the major fortress at Deva (now Chester, Cheshire), not far from the Roman Road and very close to the minor Roman settlement of Bovium (now Tilston, Cheshire) would tend to suggest that Reburrus settled in the immediate vicinity following his retirement. Presumably, soldiers from retiring Thracian, Dalmatian or Pannonian units, all of which were likely to have had members whose haplotype was E3b1a2, would have done the same. http://www.jogg.info/32/bird.pdf


 

 

http://www.fordham.edu/halsall/basis/nennius-full.asp

http://www.yorku.ca/inpar/geoffrey_thompson.pdf

http://www.caerleon.net/history/geoffrey/

http://en.wikipedia.org/wiki/Rufus_Sita_Tombstone

http://www.roman-britain.org/places/camulodunum.htm

http://www.roman-britain.org/places/glevum.htm

http://www.roman-britain.org/places/bremetenacum.htm

http://www.roman-britain.org/military/coh1thr.htm

http://www.roman-britain.org/nennius-cities.htm

http://www.fectio.org.uk/articles/draco.htm

http://penelope.uchicago.edu/Thayer/E/Roman/Texts/secondary/SMIGRA*/Signa_Militaria.html

http://avalon.law.yale.edu/medieval/nenius.asp

http://www.magtudin.org/Arthur%20part%201.htm

http://metmuseum.org/pubs/bulletins/1/pdf/3269236.pdf.bannered.pdf



Гласувай:
113


Вълнообразно


1. sparotok - КУЛТУРЕН ТОН
05.12.2011 17:23
Умолявам дискутиращите да се придържат към културен тон и да не се отклоняват от темата. Критиката е добре дошла, но нека бъде конструктивна, т.е. да се посочат неспоменати факти, заглавия на научни работи, имената на авторите им.

Предварително благодаря!
цитирай
2. sparotok - кирилица
05.12.2011 17:27
За тези, които нямат кирилица http://forum.abv.bg/abv/lat2cyr.php

Нека уважаваме писмеността си!
цитирай
3. nadejdaiskrova - Здравей, Спароток!
05.12.2011 17:31

"Сарматският лък е имал обсег над 300 метра, докато англо-саксонския е докарвал стрелите едва до сто метра. Мечът на сарматите е бил дълъг и направен от висококачествена стомана. Англо-саксонския меч, наречен скрамасакс е с дължина едва 50-60 см. и в никакъв случай не може да се сравнява с оръжието на артуровите бойци..."

Една от любимите ми теми. За историята на меча, за Артур! Но много, много различно е всичко, което пишеш. Над поетичното въображение, дори. Благодаря ти за това. Поздрави!
цитирай
4. cefulesteven - Впечатляващ филм, а и самата лег...
05.12.2011 17:37
Впечатляващ филм, а и самата легенда е вдъхновявала и продължава да вдъхновява толкова творци, че постоянно ще излизат нови и нови нейни версии, а истината ще се забулва с още повече мъгла художествено майсторство. Едва сега научих, че Артур не е бил крал, а топонимите наистина предизвикват интересни въпроси. И отговорите ти ми се струват много убедителни.
цитирай
5. gandolfini - интересна статия...
05.12.2011 17:46
благодаря за полезната информация ,която ни обогатява като българи и засилва българския дух в нас.А за това ,че се крие историята ,за мен в ясно,все пак за някои хора сме трета ръка хора,и не трябва в нас да има национално пробуждане а трябва да си тънем в мрака на невежеството.
Успех и все така носи светлина за това което сме били и ще бъдем ,много време след като нашите врагове и завистници няма да ги има.
цитирай
6. stela50 - Поздрави ,Спароток ... Прочетох с интерес
05.12.2011 17:53
представения материал . Много различно и истински звучи
познатата от всички ни история , приемана по-скоро
като легенда , разкриваш убедително нови и важни подробности .
Благодаря !

цитирай
7. анонимен - Поздрави и успех...
05.12.2011 17:54
и все така да даваш на тези които търсят,информация,за неща които ни обогатяват като българи и факти които засилват българския дух в нас.Понеже това за мен е най важното да не стоим в тъмнината на невежеството,в което сме били държани векове наред за това кои сме ние и какво сме дали на света през вековете през които ни е имало.
А на тези които искат да си стоим в тъмнината на невежеството ,ще кажа ,нас ни е имали ,и нас ще ни има много векове след като историята е забравила за вас.
Поздрави Спароток и успех ,и все така да носиш светлина върху нещата които са скривани векове от нас.
цитирай
8. stoineff - Мен най - силно ме впечатли
05.12.2011 17:57
снимаката от уикипедия на сараматите. Истината е, че винаги съм вярвал, че и българската тежка конница е била бронирана с подобни "ризници" с люспи (подобно на повечето тежки рицари от това време).
цитирай
9. kasnaprolet9999 - Едно време много се захласвах в к...
05.12.2011 17:59
Едно време много се захласвах в книжката "Един янки в двора на крар Артур" от Марк Твен.Сега разбирам, защо автора се е впечатлил толкова много от крал Артур и неговите войници и по един особено интересен начин е пресъздал това време, свързвайки го с бъдещето.Поздрави за интересния постинг.
цитирай
10. zelas - Страхотна статия, Павел!!! Иска ...
05.12.2011 18:29
Страхотна статия, Павел!!! Иска няколко прочитания и ще ти задам някои въпроси за уточнение.

Ако Манол Глишев се навърташе наколко щеше да стане интересна дискусия щото Артур му е слабост.

Тази тема ако нямаш нищо против, след нова година ще я преведа на английски и ще ти я покажа за удобрение. Искам да я пусна по някои форуми.

Ще им бръкне в здравето на ингилизите! В момента по тече един много популярен филм "Мърлин", който е за магьосника Мърлин и Артур. Артур е разбира се рус и с северно европейски черти. http://geeksyndicate.files.wordpress.com/2010/06/merlin-01.jpg

Любовницата му пък даже черничка са я сложили съвсем да объркат представите на хората.

Поздравления.
цитирай
11. анонимен - ot BOIL -
05.12.2011 18:34
Sarmatite ne sa naselqvali samo ukraina i zemite koito e izbroil Sparotok
te sa jiveli i v Kavkaz
цитирай
12. анонимен - Boil
05.12.2011 18:38
Sparotok bih iskal da te popitam Onoghontorite i Onogurite i oste mnogo drugi
kam trakiiskite plemena li spadat ?
i moje li da se govori za nqkakvo rodstvo mejdu nas i osetinzite
цитирай
13. анонимен - ot BOIL -
05.12.2011 18:41
ima li poso4eni danni ot starograzkite avtori - koito polzva6 ti za
sto gode priblizitelnite granizi na Stara Velika Balgariq?
Poso4vat li gi s to4nost
цитирай
14. mt46 - Здравей, приятелю!
05.12.2011 19:18
Не знам дали Артур е крал - в приказките и легендите нещата се украсяват... Възможно е след 100 г. да се носят легенди, че и бат Бойко е крал... :))
цитирай
15. sparotok - крал
05.12.2011 19:20
mt46 написа:
Не знам дали Артур е крал - в приказките и легендите нещата се украсяват... Възможно е след 100 г. да се носят легенди, че и бат Бойко е крал... :))


Приятелю, то и сега има хора, които казват за въпросната личност, че е крал:)))
цитирай
16. sparotok - данни
05.12.2011 19:23
анонимен написа:
ima li poso4eni danni ot starograzkite avtori - koito polzva6 ti za
sto gode priblizitelnite granizi na Stara Velika Balgariq?
Poso4vat li gi s to4nost


Данните на Теофан и Никифор са неточни и объркани, но по топоними и арх. находки се вижда, че българите са населявали както Добруджа, земите край Карпатите, така и Черноморските степи...
цитирай
17. sparotok - гондри
05.12.2011 19:30
анонимен написа:
Sparotok bih iskal da te popitam Onoghontorite i Onogurite i oste mnogo drugi
kam trakiiskite plemena li spadat ?
i moje li da se govori za nqkakvo rodstvo mejdu nas i osetinzite


Уногури и уно-гондури са едни и същи хора...Чувал ли си за тракийското племе гондри, споменати са от Стефан Византийски в неговата работа Етника.
цитирай
18. sparotok - обиталища
05.12.2011 19:51
анонимен написа:
Sarmatite ne sa naselqvali samo ukraina i zemite koito e izbroil Sparotok
te sa jiveli i v Kavkaz


Верно е, какво променя този факт обаче....
цитирай
19. vmir - Не си спомням кой или кои древни автори твърдят, че сармати са децата на амазонки и скити.
05.12.2011 19:53
Много пъти съм се чудил на технлогичното равнище на предците ни, дори само бръсненето на главите изисква много сериозна технология. Лъкове, ризници, шлемове изискват оригинални технологични познания. Поздрави!
цитирай
20. sparotok - Артур
05.12.2011 19:54
zelas написа:
Страхотна статия, Павел!!! Иска няколко прочитания и ще ти задам някои въпроси за уточнение.

Ако Манол Глишев се навърташе наколко щеше да стане интересна дискусия щото Артур му е слабост.

Тази тема ако нямаш нищо против, след нова година ще я преведа на английски и ще ти я покажа за удобрение. Искам да я пусна по някои форуми.

Ще им бръкне в здравето на ингилизите! В момента по тече един много популярен филм "Мърлин", който е за магьосника Мърлин и Артур. Артур е разбира се рус и с северно европейски черти. http://geeksyndicate.files.wordpress.com/2010/06/merlin-01.jpg

Любовницата му пък даже черничка са я сложили съвсем да объркат представите на хората.

Поздравления.


Приятелю, нагледал съм се на гадости и лъжи относно Артур. Какво да се прави, някои хора още ги боли...

Поздрави!
цитирай
21. sparotok - !
05.12.2011 19:58
kasnaprolet9999 написа:
Едно време много се захласвах в книжката "Един янки в двора на крар Артур" от Марк Твен.Сега разбирам, защо автора се е впечатлил толкова много от крал Артур и неговите войници и по един особено интересен начин е пресъздал това време, свързвайки го с бъдещето.Поздрави за интересния постинг.


Благодаря ти Невена! Артур е наистина забележителна личност и ще продължава да вълнува хората още дълго време.

Поздрави!
цитирай
22. sparotok - Херодот
05.12.2011 20:08
vmir написа:
Много пъти съм се чудил на технлогичното равнище на предците ни, дори само бръсненето на главите изисква много сериозна технология. Лъкове, ризници, шлемове изискват оригинални технологични познания. Поздрави!


Приятелю, Херодот е този, който в История - 4-110-117 дава обяснения за произхода на сарматите.

Лъковете на сарматите наистина са били много особени ...точно като тракийските, дори остриетата на стрелите са същите. Люспестата ризница на сарматите се ползва от траките поне от 5-ти век преди Христа. Виж това изображение http://www.omda.bg/images_more/letnitsa_phalera_silver_gilt.jpg

Поздрави!
цитирай
23. audan - Сърмати
05.12.2011 20:16
Блестяща статия, Спароток! Поздрави!

Обикновено съм с хладен ум, за да преценя истина ли е написаното или не. Обаче сега ... просто няма слабо място тук и съм в приповдигнато настроение! :)

Почти всичко горенаписано ми е известно и се радвам, че най-после дойде времето и на Артур.

Питали ли сте се откъде е името"сармати"? Ето една хрумка от Тълковния речник
сърма

ж., само ед.
1. Посребрени или позлатени медни жички, които се използват при бродерия или тъкане. Извеза блузата със сърма.
2. Материя, в която са втъкани такива нишки. Облечен в сърма и коприна.
прил. сърмен, сърмена, сърмено, мн. сърмени. Сърмено коланче. мн. сърми, ж. Сарма

Както всички траки и сарматите имали везани дрехи, а ризниците им подсилвали ефекта. Т.е. моята версия е : сърмати - хора, носещи сърма (Ъ-то не на въоръжение в доста азбуки).

Ето нещо и за меча.
1. "Bolg Mac Buain, който притежавал меч наречен Calad-Bolg"("The Cathmhaol or Battle Champion of Ancient Ireland", http://ziezi.net/bolg/.)
2. "Историята на Артуровия меч води и към нашите,български родови корени.Защото Ескалибур е латинския вариант на името Коледвулх (Колед-Болг) - мечът на нашия праотец Цар Колед и неговия син Болг (което означава и Вълк ) , чието име пък,ние българите , носим. Родът на крал Артур произхожда от планинските области на Шотландия , където в предисторическо време се е заселила една част от народа Болг – нашите келтокимерийски прадеди. А старинното име на Шотландия е всъщност Каледония – наречена на праотеца ни Колед." ( " Мечът на крал Артур", http://www.kanatangra.wallst.ru/sydyrjanie.php?p=Eskalibur)

По "Христо Ботев" миналата година слушах предаване, посветено на Колад Болг/ Коледвулх. Там се говореше за връзката на името на меча и ... кукерите! Жалко, че не намерих нищо повече в тази връзка.
цитирай
24. sparotok - българска тежка конница
05.12.2011 20:17
stoineff написа:
снимаката от уикипедия на сараматите. Истината е, че винаги съм вярвал, че и българската тежка конница е била бронирана с подобни "ризници" с люспи (подобно на повечето тежки рицари от това време).


Имаш право, българската тежка конница е носила такива ризници. За времето си, това е било нещо невероятно. Двадесетхилядната крумова армия от олосидери е направо уникална, дедите ни са били изключитело богати, за да могат да си позволят такова въоръжение в такъв мащаб!

Традицията обаче е дълга, около 1300 години преди Крум траките са носели такива ризници http://www.omda.bg/images_more/letnitsa_phalera_silver_gilt.jpg

http://ancient-treasure.info/thracian-treasures/letnitsa-silver-treasure.html

Всъщност традицията е много, много по-стара. Мизите ( наречени по-късно българи), които са служели в хетската армия през 14-ти век пр. Христа ( около 2150 г. преди княз Крум) са познавали този вид броня. Виж тук, стр. 17 -Trevor Bryce, Hittite Warrior.

Поздрави!
цитирай
25. nikikm - Приятелю,
05.12.2011 20:18
побъркваш ги!Казвам ти браво и СВЕЩЕН труда ти!Свещени са усилията ти и плодоносни! Чедо си на Майка България,дай Боже повече такива и знай, че много врагове тази нощ няма да спят! Жив и здрав да си и Господ да те пази! А,кучетата, рсп.кучките,нека си лаят! Очаквай вой!
цитирай
26. sparotok - !
05.12.2011 20:19
анонимен написа:
и все така да даваш на тези които търсят,информация,за неща които ни обогатяват като българи и факти които засилват българския дух в нас.Понеже това за мен е най важното да не стоим в тъмнината на невежеството,в което сме били държани векове наред за това кои сме ние и какво сме дали на света през вековете през които ни е имало.
А на тези които искат да си стоим в тъмнината на невежеството ,ще кажа ,нас ни е имали ,и нас ще ни има много векове след като историята е забравила за вас.
Поздрави Спароток и успех ,и все така да носиш светлина върху нещата които са скривани векове от нас.


Благодаря ти!
цитирай
27. анонимен - С удоволствие и интерес прочетох ...
05.12.2011 20:37
С удоволствие и интерес прочетох представения материал!
Наистина съм се намирала в,, тъмнината на невежеството,''.......Благодаря, за светлинката с която ни даряваш!
Поздрави!:)))
цитирай
28. sparotok - истина
05.12.2011 20:37
nikikm написа:
побъркваш ги!Казвам ти браво и СВЕЩЕН труда ти!Свещени са усилията ти и плодоносни! Чедо си на Майка България,дай Боже повече такива и знай, че много врагове тази нощ няма да спят! Жив и здрав да си и Господ да те пази! А,кучетата, рсп.кучките,нека си лаят! Очаквай вой!


Не случайно Христос е казал -Истината ще ви направи свободни! Като знаеш на какво са били способни дедите ти, осъзнаваш, че същото го можеш и ти, само трябва да подадеш ръка на сънародниците си.

Поздрави!
цитирай
29. sparotok - история
05.12.2011 20:40
анонимен написа:
С удоволствие и интерес прочетох представения материал!
Наистина съм се намирала в,, тъмнината на невежеството,''.......Благодаря, за светлинката с която ни даряваш!
Поздрави!:)))


Почти цялата ни история е покрита с тъмнина, ние знаем само една малка част от истинското ни минало...но вече е дошло времето завесата да падне...

Поздрави!
цитирай
30. merlin68 - Страхотно!
05.12.2011 20:46
Легендата за Артур и рицарите на кръглата маса ми е любима, благодаря за ценната допълнителна информация.
А ето и един цитат от Р. Рашев за българите и сарматите:
"Установени са случаи на послесмъртно частично разрушаване на скелета. Извънредно характерна е изкуствената деформация на черепите чрез специална кръгова превръзка. Сарматите принадлежат към брахикранния и мезокранния антропологически тип. Те са европеиди със слаб монголоиден примес. Гробният инвентар се състои от глинени съдове, накити, битови предмети, оръжие, снаряжение. Всички изброени белези на сарматския погребален обред имат буквални аналогии в прабългарския. Разбира се, различна е формата на предметите от гробния инвентар поради голямата хронологическа пауза между двата периода, но видовият състав на инвентара съвпада напълно."

Поздравявам те Спароток с това клипче
http://www.vbox7.com/play:344d7e72
цитирай
31. sparotok - сармати
05.12.2011 20:52
audan написа:
Блестяща статия, Спароток! Поздрави!

Обикновено съм с хладен ум, за да преценя истина ли е написаното или не. Обаче сега ... просто няма слабо място тук и съм в приповдигнато настроение! :)

Почти всичко горенаписано ми е известно и се радвам, че най-после дойде времето и на Артур.

Питали ли сте се откъде е името"сармати"? Ето една хрумка от Тълковния речник
сърма

ж., само ед.
1. Посребрени или позлатени медни жички, които се използват при бродерия или тъкане. Извеза блузата със сърма.
2. Материя, в която са втъкани такива нишки. Облечен в сърма и коприна.
прил. сърмен, сърмена, сърмено, мн. сърмени. Сърмено коланче. мн. сърми, ж. Сарма

Както всички траки и сарматите имали везани дрехи, а ризниците им подсилвали ефекта. Т.е. моята версия е : сърмати - хора, носещи сърма (Ъ-то не на въоръжение в доста азбуки).

Ето нещо и за меча.
1. "Bolg Mac Buain, който притежавал меч наречен Calad-Bolg"("The Cathmhaol or Battle Champion of Ancient Ireland", http://ziezi.net/bolg/.)
2. "Историята на Артуровия меч води и към нашите,български родови корени.Защото Ескалибур е латинския вариант на името Коледвулх (Колед-Болг) - мечът на нашия праотец Цар Колед и неговия син Болг (което означава и Вълк ) , чието име пък,ние българите , носим. Родът на крал Артур произхожда от планинските области на Шотландия , където в предисторическо време се е заселила една част от народа Болг – нашите келтокимерийски прадеди. А старинното име на Шотландия е всъщност Каледония – наречена на праотеца ни Колед." ( " Мечът на крал Артур", http://www.kanatangra.wallst.ru/sydyrjanie.php?p=Eskalibur)

По "Христо Ботев" миналата година слушах предаване, посветено на Колад Болг/ Коледвулх. Там се говореше за връзката на името на меча и ... кукерите! Жалко, че не намерих нищо повече в тази връзка.


Споменах, че сармати може се тълкува като сияйни. Сримат означава сияен на санскрит.

Zrimat - mfn. beautiful , charming , lovely , pleasant , splendid , glorious MBh. Ka1v. &c. ; possessed of fortune , fortunate , auspicious , wealthy , prosperous , eminent , illustrious.

САРА (тук СРИ) означава жълто, златисто и на санскрит.

Частицата мат в санскрит се използва за образуване на прилагателно. Ако се добави към пашу ( паша, добитък) става пашумат – богат на добитък, имащ добитък...

МАТ има вариант МАНТ, той се среща в тракийски лични имена като Радамант, Ифидамант, Акамант.

МАТ и МАНТ отговарят на ст.блг. иМАТи –имам, притежавам.

Частицата САР, или по-точно ЖАР, ЗАР има значение заря, жар, сияние, срещаме я в тракийската зартас – златист.
Сармати е буквално – ЖАР ИМАЩИ, ЗАРЯЩИ ...
цитирай
32. sparotok - БРАХОЦЕФАЛИ И МЕЗОЦЕФАЛИ
05.12.2011 21:05
merlin68 написа:
Легендата за Артур и рицарите на кръглата маса ми е любима, благодаря за ценната допълнителна информация.
А ето и един цитат от Р. Рашев за българите и сарматите:
"Установени са случаи на послесмъртно частично разрушаване на скелета. Извънредно характерна е изкуствената деформация на черепите чрез специална кръгова превръзка. Сарматите принадлежат към брахикранния и мезокранния антропологически тип. Те са европеиди със слаб монголоиден примес. Гробният инвентар се състои от глинени съдове, накити, битови предмети, оръжие, снаряжение. Всички изброени белези на сарматския погребален обред имат буквални аналогии в прабългарския. Разбира се, различна е формата на предметите от гробния инвентар поради голямата хронологическа пауза между двата периода, но видовият състав на инвентара съвпада напълно."

Поздравявам те Спароток с това клипче
http://www.vbox7.com/play:344d7e72


Рашев е пропуснал да добави, че траките също са брахоцехали и мезоцефали...както и днешните българи:)

Тия монголоидни черти, които се повтарят като мантра са само една хитрост. В някои от гробовете определени като сарматски има скелетни останки на хора с леки монголоидни черти...схващаш ли разликата...Не във всички сарматски гробове, а в някои гробове определени като сарматски...

Благодаря за клипчето!
цитирай
33. sparotok - !
05.12.2011 21:08
stela50 написа:
представения материал . Много различно и истински звучи
познатата от всички ни история , приемана по-скоро
като легенда , разкриваш убедително нови и важни подробности .
Благодаря !



Благодаря ти и аз Стела! Подробностите наистина са важни, малко по малко всичко ще си дойде на мястото.

Поздрави!
цитирай
34. анонимен - от трибал
05.12.2011 21:09
хубава статия си направил. теб поне не те притеснява да си кажеш директно когато има писмени извори и археологически данни че тракийските племена са били на доста места в европа пък и по другите континети и са дали сериозен принос за цивилизоването на други народи. Та това което си написал за произхода на артур е точно и вярно, /търся да ти кажа къде точно го пишеше/ но ти обръщам внимание за един от споменатите траки- лонгинус. Ако искаш обърни му повече внимание защото той го заслужава. Той е от сердика и мисля че е първия канонизиран британски светец има и книга написана от него, ако пък и намериш и оригинала /на латински, но май са достъпни късни и преправени копия/ направо ще напишеш нова статия, поне мен ме е впечатлила много неговата история. Връзката на траките с келтите нещо не я засягаш тук но в предишни твой статии мисля че си я правил , ще трябва да се върна назад и да попрочета. А че сарматите и траките в римските легиони са носители на първо християнството, което е доста близко до орфизма е извод който все повече хора правят, хубаво е че и ти си сред тях.
цитирай
35. sparotok - българския дух
05.12.2011 21:10
gandolfini написа:
благодаря за полезната информация ,която ни обогатява като българи и засилва българския дух в нас.А за това ,че се крие историята ,за мен в ясно,все пак за някои хора сме трета ръка хора,и не трябва в нас да има национално пробуждане а трябва да си тънем в мрака на невежеството.
Успех и все така носи светлина за това което сме били и ще бъдем ,много време след като нашите врагове и завистници няма да ги има.


Убедил съм се отдавна, че българския дух е като Феникс, погребват го, изгарят го, той пак възкръсва!

Поздрави!
цитирай
36. sparotok - Артур
05.12.2011 21:18
cefulesteven написа:
Впечатляващ филм, а и самата легенда е вдъхновявала и продължава да вдъхновява толкова творци, че постоянно ще излизат нови и нови нейни версии, а истината ще се забулва с още повече мъгла художествено майсторство. Едва сега научих, че Артур не е бил крал, а топонимите наистина предизвикват интересни въпроси. И отговорите ти ми се струват много убедителни.


Стефо, светлите личности ще родължават да ни вдъхновяват винаги!

Поздрави!
цитирай
37. sparotok - благодаря ти и аз!
05.12.2011 21:29
nadejdaiskrova написа:

"Сарматският лък е имал обсег над 300 метра, докато англо-саксонския е докарвал стрелите едва до сто метра. Мечът на сарматите е бил дълъг и направен от висококачествена стомана. Англо-саксонския меч, наречен скрамасакс е с дължина едва 50-60 см. и в никакъв случай не може да се сравнява с оръжието на артуровите бойци..."

Една от любимите ми теми. За историята на меча, за Артур! Но много, много различно е всичко, което пишеш. Над поетичното въображение, дори. Благодаря ти за това. Поздрави!


Благодаря ти и аз Надежда!
цитирай
38. get - - Вероятносна теория за произхода на крал Артур !
05.12.2011 22:12
- Нея би следвало да започнем с Флавий Валерий Констанций (Flavius Valerius Constantius),(250-306) в Naissus(съвременен Ниш). Известен ни като Констанций ! Хлор.
Като цезар Констанций Хлор управлява западните земи - Галия, Германия и Реция.
През 293 отблъсква нахлуването на британския узурпатор Караузий в северна Галия и последния е убит. В 296 Констанций цезар нахлува в Британия, побеждава узурпатора Алект и отново присъединява провинцията към Римската империя. По-голямата част от своето властване прекарва на острова, превръщайки Еборак (дн. Йорк) в свое седалище.
Летописците от времето са единодушни, че не познават по-благ, разумен и скромен владетел от Констанций.
- Но преди да продължа повествованието си искам да подчертая, че легендарният Цикъл за крал Артур, за който знаем че е англо-саксонски, по право принадлежи на Валийското фолклорно творчество, тоест хората говорещи „кимрийски език” !! – Защо обърнах такова внимание на горното (?) тъй като бащата на крал Артур се казва Wthyr Bendragon (не искам да правя внушения но дали не е съзнателно сбъркана първата буква в името му ?)
Прозвището му е „Pendragon”, което валийците едно към едно си го превеждат като „пан-бан”, тоест „господарят Дракон” … това да не е някаква алюзия на сарматско знаме ? … а също и при гето-даките - http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/4b/Decebal.jpg - в интерес на истината прозвището на Влад Цепеш не е Вампир(а)-Дракула … Не ! - последното означава „Дракон” !! - Той е бил член на рицарският „орден на Дракона” !!
audan написа:

сърмати - хора, носещи сърма (Ъ-то не на въоръжение в доста азбуки).

Сърма още е и аурус=сребро, коренът на коет е арс=бляскав, което влиза и в имената на бога на войната Арес и Марс … също може да се отнесе и към Сармато-аланското „аорс=бляскав-светъл-Бел(о)Бог, който в най-ранната традиция се изобразява овенчан с рога(та) на „европейско говедо”, което носи наименованието „Боус” … !! – Имаме ли го другаде някъде по нашите земи ? – Да ! – във "варненско златно съкровище", "рогатият" Дионис, при праисторическото селище-светилище от 5-то хил. пр.хр. до Бяла Слатина и на много други места по Балканите !!

от Гет ктист
цитирай
39. bulgarinut57 - ДУМИТЕ СА МАЛКО !!!
05.12.2011 22:21
Когато емоционален човек, като мен
прочете този ТРУД, думите му недостигат !!!
ИЗКЛЮЧИТЕЛНО !!!

А виж колко е просто !
Само 121 народни избраници, като теб са необходими !!!
БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ !
цитирай
40. whitebarde - човек..посегна на най-скъпото ми...
06.12.2011 01:23
биваше ли и артураинския цикъл да осереш???
цитирай
41. vmir - 22. sparotok,
06.12.2011 02:53
sparotok написа:
vmir написа:
Много пъти съм се чудил на технлогичното равнище на предците ни, дори само бръсненето на главите изисква много сериозна технология. Лъкове, ризници, шлемове изискват оригинални технологични познания. Поздрави!


Приятелю, Херодот е този, който в История - 4-110-117 дава обяснения за произхода на сарматите.

Лъковете на сарматите наистина са били много особени ...точно като тракийските, дори остриетата на стрелите са същите. Люспестата ризница на сарматите се ползва от траките поне от 5-ти век преди Христа. Виж това изображение http://www.omda.bg/images_more/letnitsa_phalera_silver_gilt.jpg

Поздрави!


Един лаик в технологиите, който днес си купува "лазерно" наточени ножове от прехвалена стомана, които след седмица рязане на лук изискват петорно усилие, за да срежат каквото са рязали в началото с докосване, няма как да си представи натрупването на знанията, необходими за добиване и обработка на металите за въоръженията, от качествата на които е зависел живота на бойците и мощта на империите. Много преди заготовките да попаднат в ковача, е трябвало да бъдат решени множество въпроси по извличането на металите от рудата, смесването им в определени пропорции, термичната и механичната им обработка, а всички тези процеси днес се извършват в различни индустрии с помощта на много машини, съоръжения и специално оборудване.

Естествено, в древността всичко е било доста примитивно като производствено оборудване, но това не премахва нуждата от знания и традиции, за да се произвежда леко, здраво и надеждно въоръжение. Опитвам се да си представя как са изглеждали народите с подобно въоръжение на онези, които виждат и описват живота в четириъгълника дом - храм - пазар - агора, и са чували, че другите нямат навика като тях да ходят да се препират с часове на агората, да се подиграват на преминаващите, или да се изживяват като осенени свише... Да третираш притежателите на такива технологии като скитници е като да наричаш клошар някого, защото не поддържа брадата си както ти намираш за необходимо. Поздрави!
цитирай
42. анонимен - pitam
06.12.2011 09:28
sparotok написа:
zelas написа:
Страхотна статия, Павел!!! Иска няколко прочитания и ще ти задам някои въпроси за уточнение.

Ако Манол Глишев се навърташе наколко щеше да стане интересна дискусия щото Артур му е слабост.

Тази тема ако нямаш нищо против, след нова година ще я преведа на английски и ще ти я покажа за удобрение. Искам да я пусна по някои форуми.

Ще им бръкне в здравето на ингилизите! В момента по тече един много популярен филм "Мърлин", който е за магьосника Мърлин и Артур. Артур е разбира се рус и с северно европейски черти. http://geeksyndicate.files.wordpress.com/2010/06/merlin-01.jpg

Любовницата му пък даже черничка са я сложили съвсем да объркат представите на хората.

Поздравления.


Приятелю, нагледал съм се на гадости и лъжи относно Артур. Какво да се прави, някои хора още ги боли...

Поздрави!

какво искаш да кажеш, споменавайки често, че някои хора ги боляло? откъде знаеш или така ти се струва само? нормалните хора възприемат фактите без излишен възторг и плам, а историците търсят обективност - няма болка и в двата случая. а фанатизирането и самоцелното лаишко тълкуване е друга тема.
цитирай
43. анонимен - Златотърсачо, напредваш бавно и ...
06.12.2011 10:52
Златотърсачо,напредваш бавно и полека.Ще намериш истината.Поздрави.Миткалото.
цитирай
44. анонимен - Златотърсачо, напредваш бавно и ...
06.12.2011 10:54
Златотърсачо,напредваш бавно и полека.Ще намериш истината.Поздрави.Миткалото.
цитирай
45. get - - Прощавай audan, но ще изкажа някои свои становища относно интепретациите ... ! Болг-волх-Колад ?
06.12.2011 12:10
[quote=audan] "Историята на Артуровия меч води и към нашите,български родови корени.Защото Ескалибур е латинския вариант на името Коледвулх (Колед-Болг) - мечът на нашия праотец Цар Колед и неговия син Болг (което означава и Вълк ) , чието име пък,ние българите , носим. [quote]
- Първо към това ме предизвикват ... историческите "изводи" на Рашев това, че на сарматите-даки-гети-масагети-кимри-кимерийци приписва "тюркски" черти !!
- Ще направя една препратка към културно етнографските ни обичаи и обредност !! ... която категорично опровергава "тюркският" ни произход !!
- Коледните ни песни това във връзка с Колед ... втората част ще я коментирам ... вероятно в друг пост ?!

ЩЕ ЗАВЕДАТ КОЛЕДАРИ ДО ЦАР-КОЛАДНИКА(коледарска песен)
Права стрела на трапеза,
станинине господине,
до стрелата - вит-превит кравай,
до кравая - мярно ведро,
у ведрото - ройно вино,
у виното - мярна чаша,
у чашата - жълта-бяла,
жълта-бяла морска пяна.
Наред стоят тумба момци,
ред седяха, ред ядяха,
ред ядяха, ред пияха.
Па отговаря СТАР коладник,
- Ой ви вази, тумба момци ... ?
- В различните етнограски райони имаме ... така нареченият бъдняк, коладник(ПРИМЕР ЗА МЛАДИЯТ БОГ - тоест новият цикъл ... жизнен ...) В други райони, имаме опозита на това божествено начало ... КРЪГ-ЦИКЪЛ(от там и КОЛОто(колелото !) в наименованието на символа-Бог ! Но имаме и опозитният образ на бога, като природна сила т.нар. Дедник ... тоест старият заминаващ си жизнен цикъл ?!
ЦИТАТ от етнографски материал: "„Дошел Божич и се пофалил с теленца, жребенца, агънца, яренца, прасенца, с голям клас на нива, с късмет и погодия! Такъ-такъ бабени пиленца, по село одили, дома доносили !” При огнището мажат Бъдника с осветено в църква масло, пробиват отвор в дебелия му край, слагат в него тамян, масло, вино и го затварят с дървен клин, а отгоре увиват бяло ленено или конопено платно. Миросването на Бъдника е съпроводено от специални обредни песни за дървото по което ще слезе от небето Млада Бога, изпълнявани от момци в дома. Най-възрастната жена го посипва с житни зърна. ..."
- Дотук ще спра, въпреки че има море от информация върху която може да се коментира !!

Връщам се отново към "Коледвулх" - Втората част "Вулх" ... ще кажа, че това е равно на "валах-волох-влъх(ва)-тауроскити и още ред производни от него имена например, като етносното "волоски" и "боии" ... воити, което съгласно възприетата гръцка писмена традиция се изписва, като беоти ... та от там и областа Беотия, която е назовавана от населението и Войотия !!
- Само ще маркирам че при думообразуването участва един и същ символ известен ни под няколко имена - Тур-Бик-Боу(с)-Во(у)л-Гву(еду) ... ет цетера, това пък произхожда от една много стара местна божествена символност ... тази символност я срещаме и като название, и като служебни понятия Воин-Бойец, също така и като символност при хералдика и в ред още много неща !!

- Отново ще повторя изказаното си становище в предходният блог ... Тази божественост съществува в незапомнени исторически времена ... доразвива се в пределинската епоха ... профанизира се от тях ... па после отново я намираме неподправена и жизнена при нас които ни наричат чужденците, както Бул"гари, така и Бу"гари така и носещите името на Белият бог - Бъ/алгари !! ... за частицата "гари" в етноназванието ни ще пиша друг път !!
- Знам че, звуча фантастично - но това са фактите и истината !!

- С уважение !

от Гет ктист
цитирай
46. sparotok - !
06.12.2011 12:24
анонимен написа:
Златотърсачо,напредваш бавно и полека.Ще намериш истината.Поздрави.Миткалото.


Радвам се, че се върна в блога!

Поздрави!
цитирай
47. sparotok - изкривяване на факти
06.12.2011 12:32
анонимен написа:
sparotok написа:
zelas написа:
Страхотна статия, Павел!!! Иска няколко прочитания и ще ти задам някои въпроси за уточнение.

Ако Манол Глишев се навърташе наколко щеше да стане интересна дискусия щото Артур му е слабост.

Тази тема ако нямаш нищо против, след нова година ще я преведа на английски и ще ти я покажа за удобрение. Искам да я пусна по някои форуми.

Ще им бръкне в здравето на ингилизите! В момента по тече един много популярен филм "Мърлин", който е за магьосника Мърлин и Артур. Артур е разбира се рус и с северно европейски черти. http://geeksyndicate.files.wordpress.com/2010/06/merlin-01.jpg

Любовницата му пък даже черничка са я сложили съвсем да объркат представите на хората.

Поздравления.


Приятелю, нагледал съм се на гадости и лъжи относно Артур. Какво да се прави, някои хора още ги боли...

Поздрави!

какво искаш да кажеш, споменавайки често, че някои хора ги боляло? откъде знаеш или така ти се струва само? нормалните хора възприемат фактите без излишен възторг и плам, а историците търсят обективност - няма болка и в двата случая. а фанатизирането и самоцелното лаишко тълкуване е друга тема.


Филмът Ескалибур бе създаден от англичанина Джон Бурман. Историческите факти са ужасно извратени. Няма данни майката на Артур да е изнасилвана, няма данни синът на Артур да е плод на кръвосмешение...всичко това е плод на болна, болна фантазия, едно отмъщение за това, което Артур е направил на англо-саксите...
цитирай
48. nikikm - 42. анонимен - pitam
06.12.2011 12:38
Боли ги и още как! боли ги от истината,защото цялата им постройка за историята на човечеството и отделните народи е базирана на лъжа,от която само те се ползват!Знаеш ли какво означава,когато язовирна стена просълзи!И дали са маловажни капките на пробива?!
цитирай
49. анонимен - съм за гъмза-
06.12.2011 12:39
Чудесно написано!Поздрави!Бях чел някъде,че българите,също като сарматите,правели кръг с колите си!Когато хазарския хан ги напада с десетократно превъзходство,виждайки че губят битката,българите започват да избиват жените и децата си,за да не са роби!А след това в битката загиват и те!Тогава смаян, ханът спира сражението,задължава ги да се бият за него,но ги оставя свободни!А това никак не е малко!И още нещо!Доспехите на българите са били скъпи,много скъпи!За това хановете,за петно ръжда по меча или ризницата,са наказвали със смърт!Ни повече,ни по-малко!Така се пази силата,така се пази свободата!Да си жив и здрав!:)
цитирай
50. sparotok - до vmir
06.12.2011 12:44
Приятелю, имаш право. Изисквали са се много знания и умения в древността, за да се произведат качествени оръжия, а и други неща. Малко хора знаят, че клетъчния емайл, който доминира в изкуството около 1000 години е въведен в Европа от сарматите. Сарматите са тези, които правят люспестата ризница по-лека и така дават възможност тя да покрива цялото тяло и едновременно да позволява свобода на движенията. Смятам също, че сарматите са създали и стремето, то е необходимо на тежкия кавалерист. Понеже първоначално стремената са били от кожа, нищо не се е запазило. Едва когато стремето е изковано от желязо е станало възможно стремето да оцелее като артефакт.

Поздрави!
цитирай
51. sparotok - кое не е верно
06.12.2011 13:27
whitebarde написа:
биваше ли и артураинския цикъл да осереш???


Ако считаш лъжите за нещо свято имаш право да ми се сърдиш...

Аз се придържам към историческите факти:

1. Факт е, че има сведения за траки в Британските Камулодунум, Дева и Клевиум.
http://en.wikipedia.org/wiki/Rufus_Sita_Tombstone
http://www.roman-britain.org/places/camulodunum.htm
http://www.roman-britain.org/places/glevum.htm
http://www.roman-britain.org/places/bremetenacum.htm

2.Факт е, че е имало и сармати в Дева, Британия, факт е, че са позвали дракона като военен знак http://www.bbc.co.uk/ahistoryoftheworld/objects/0LuhzbMCTgWE6kzMB3n79w

3. Факт е, че в История на Войните Прокопий нарича причислява сарматите към тракийското семейство на гетите ( III-ii-2, 3).

4. Факт е, че днес в Британия, там където са били стационирани тракийски войници има хора с гени типични за балканските народи.
Haplogroup E3b1a2 as a Possible Indicator of Settlement in Roman Britain by Soldiers of Balkan Origin

Steven C. Bird



The invasion of Britain by the Roman military in CE 43, and the subsequent occupation of Britain for nearly four centuries, brought thousands of soldiers from the Balkan peninsula to Britain as part of auxiliary units and as regular legionnaires. The presence of Haplogroup E3b1a-M78 among the male populations of present-day Wales, England and Scotland, and its nearly complete absence among the modern male population of Ireland, provide a potential genetic indicator of settlement during the 1st through 4th Centuries CE by Roman soldiers from the Balkan peninsula and their male Romano-British descendants. Haplotype data from several major genetic surveys of Britain and Ireland are examined, analyzed and correlated with historical, epigraphic and archaeological information, with the goal of identifying any significant phylogeographic associations between E3b1a-M78 and those known Romano-British settlements and military posts that were associated specifically with Roman soldiers of Balkan origin. Studies by Cruciani et al. (2007), Perečić et al. (2005), and Marjanovic et al. (2005), examining the distribution of E3b1a-M78 and E3b1a2-V13 in the Balkans, are analyzed further to provide evidence of phylogeographic associations between the E3b1a2 haplotypes identified within the Balkans by these studies and those regions of the Balkans occupied first by the Roman army in antiquity. E3b1a2 is found to be at its highest frequency worldwide in the geographic region corresponding closely to the ancient Roman province of Moesia Superior, a region that today encompasses Kosovo, southern Serbia, northern Macedonia and extreme northwestern Bulgaria. The Balkan studies also provide evidence to support the use of E3b1a-M78 (in the present study) as a close proxy for the presence of E3b1a2-V13 (representing 85% of the parent E3b1a-M78 clade) in both the Balkans and in Britain.

The fact that this bronze plaque was found barely twenty miles (32 km) from the major fortress at Deva (now Chester, Cheshire), not far from the Roman Road and very close to the minor Roman settlement of Bovium (now Tilston, Cheshire) would tend to suggest that Reburrus settled in the immediate vicinity following his retirement. Presumably, soldiers from retiring Thracian, Dalmatian or Pannonian units, all of which were likely to have had members whose haplotype was E3b1a2, would have done the same. http://www.jogg.info/32/bird.pdf




Факт е и, че има няколко епиграфски паметника свидетелстващи за съществуването на римски офицер с име Луций Арторий Кастус.

За какво осиране говориш, ако нещо ти намирисва, огледай се първо около себе си...
цитирай
52. sparotok - истина
06.12.2011 13:29
bulgarinut57 написа:
Когато емоционален човек, като мен
прочете този ТРУД, думите му недостигат !!!
ИЗКЛЮЧИТЕЛНО !!!

А виж колко е просто !
Само 121 народни избраници, като теб са необходими !!!
БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ !



Истината никога не е сложна, сложен е пътят тя да се укрие...
цитирай
53. atil - Така си е всичко, разбира си. За ф...
06.12.2011 14:31
Така си е всичко, разбира си.За филма ,за англите и за част от саксите, преселили се на Британските острови след изтеглянето на българските войски от Западна Европа.Но да не забравяме само ,че става дума за сармати от Сарматия( южна Булгария ) а не за траки от Тракия.
цитирай
54. whitebarde - !
06.12.2011 16:09
От това, че има хиляди българи-емигранти бачкатори в Англия(факт!), че принцеса Даяна е трансвокализация на името Диана, съответващо на римското название на Артемида- едно балканско божество, значи ли че принцовете Уилям и хари са наполовина българи????????
цитирай
55. joysii - 10. zelas
06.12.2011 17:22
Едва ли ще видим Глишев тъдява. Той е човек специалист. Надали ще има времето и търпението да коментира тукашни мнения с преобладаващ приказен момент.
цитирай
56. joysii - 28. sparotok
06.12.2011 17:30
"Не случайно Христос е казал -Истината ще ви направи свободни! Като знаеш на какво са били способни дедите ти, осъзнаваш, че същото го можеш и ти, само трябва да подадеш ръка на сънародниците си."
..........................
Коя истина имаш предвид ти, Спароток?
Твоята?
Аз имам своя.Основана на научно доказани факти. Няма да се отделя и на милиметър от нея. Много хора разсъждават като мен. Предимно тези, които се занимават професионално с наука, образование и култура.Те не споделят твоята/и на приятелите ти/ истина.
НА ТЯХ НЯМА ЛИ ДА ПОДАДЕТЕ РЪКА?
Ние не сме ли ваши сънародници?
Не сме ли истински родолюбиви българи и патриоти?
Това ,че виждаме реалистично събитията от миналото и не се самозалъгваме с легенди за отминала слава, прави ли ни ваши врагове?
......................
Само питам. Тези въпроси ме вълнуват. Не е нужно да ми отговаряш, ако не желаеш.
Поздрави.
цитирай
57. joysii - побъркваш ги!Казвам ти браво и С...
06.12.2011 17:33
nikikm написа:
побъркваш ги!Казвам ти браво и СВЕЩЕН труда ти!Свещени са усилията ти и плодоносни! Чедо си на Майка България,дай Боже повече такива и знай, че много врагове тази нощ няма да спят! Жив и здрав да си и Господ да те пази! А,кучетата, рсп.кучките,нека си лаят! Очаквай вой!

..........................
Кои са тези врагове и кучки,уважаеми господине?
И защо да не спят сън?
Защо да вият?
По повод на едно мнение в интернет!? Не мисля,че е нужно да му се отдава такова значение.
цитирай
58. balkanec - Интересно
06.12.2011 17:39
sparotok написа:
mt46 написа:
Не знам дали Артур е крал - в приказките и легендите нещата се украсяват... Възможно е след 100 г. да се носят легенди, че и бат Бойко е крал... :))


Приятелю, то и сега има хора, които казват за въпросната личност, че е крал:)))


Крал е и продължава да краде.
Интересна статия, най-сетне научих нещо за сарматите и защо ги смятат за наши предци.
цитирай
59. анонимен - ВЧЕРА НЕ МОЖАХ
06.12.2011 18:28
Но днес с голямо внимание и удоволствие прочетох нещо стойностно, от което научих много.Хвала Павле, голям Българин си, голям Човек! Сполай ти за труда и Господ да те пази!
цитирай
60. get - - Истина ?!!! - Що е истина, нещо като Аната, станало Астана па после А(с)тина ??!
06.12.2011 21:23
sparotok написа:
bulgarinut57 написа:
Когато емоционален човек, като мен
прочете този ТРУД, думите му недостигат !!!
ИЗКЛЮЧИТЕЛНО !!!

А виж колко е просто !
Само 121 народни избраници, като теб са необходими !!!
БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ !



Истината никога не е сложна, сложен е пътят тя да се укрие...

- Аната името-НАРИЦАТЕЛНОТО на близкоизточната богиня ЕДНАТА(единствената) Богиня майка, която в последствие фанариотите-византийци стъпвайки върху елинизма я "изкилиферчват" на Богинята на Мъдростта - Атина ?? - това ли е истината ?!
- Защото истината за произхода и значението на думата се крие във все още срещаното възклицание - Има си х"ас ?!(превеждам на разбираем съвременен !) значението - Ама, наистина ли ?? ... та не е ли това, етноназванието на тракийското племе "Асти"(исти-истинни !) ... наследниците на които играят в/у жарава ... пък гърците са си ги монополизирали и ги зоват "кариоти" ??!

- Същото е и със името на столицата, на роденият в Ниш "римлянин" Констанций І "Хлор" ЕБОРАКУМ !! ... казват, че е от изчезнал келтски език !! - дали е така ... хайде да почнем да правим анализ на думата !? - същата можем да я разложим на съставните й "Еу"-"Боу"-Рак(Рик-Рекс) !!!
Пояснявам - Еу = равнозначно на Те ... ему-еву(по-стари форми в езика ни!)
- Боу - бик, от което произтича и думата за Бой също и Боец !
- Рик-Рекс - дума за кралско достойнство-господар !! ... "ум" латинска заемка(порочна) !!

За мен на същите етимологични(словоформиращи) правила се подчинява ... вече доказаното местно балканско "тракийско" име "Бо-рис"-Боу(бик)Ре/и/кс, тоест второто с значение отново Господстващ. Но от това произтича и известната ни до момента дума ... Борец !! ... моля без глупави алюзии за "силови групировки" :))) ! ... вероятносна връзка към това значение има името Парис "борещ се с бикове"(в легендите) принц(а)-престолонаследник на Троя !! :)) ... Ами сега ?? :)) - Кво стана ??! - Нали бяхме дощли от централно азиатските степи ??

от Гет ктист

- А чия ли е това драконче - национален символ http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/59/Flag_of_Wales_2.svg
... и има ли друго подобно на него ? - Къде ?
цитирай
61. анонимен - Благодаря!
06.12.2011 21:47
Чета всичко тук с огромно удоволствие. Благодаря на Спароток за това, че вади на показ безценните частици от историята ни. Дай Боже да съм жив да се радвам и на цялата истинска мозайка , разказваща за народа ни!
цитирай
62. sparotok - дано!
07.12.2011 00:51
анонимен написа:
Чета всичко тук с огромно удоволствие. Благодаря на Спароток за това, че вади на показ безценните частици от историята ни. Дай Боже да съм жив да се радвам и на цялата истинска мозайка , разказваща за народа ни!


Дано всички да видим скоро мозайката на нашата история подредена!
цитирай
63. sparotok - благодаря ти!
07.12.2011 00:52
анонимен написа:
Но днес с голямо внимание и удоволствие прочетох нещо стойностно, от което научих много.Хвала Павле, голям Българин си, голям Човек! Сполай ти за труда и Господ да те пази!


Благодаря ти! Чул те Господ!
цитирай
64. sparotok - научно доказани факти?
07.12.2011 01:01
joysii написа:
"Не случайно Христос е казал -Истината ще ви направи свободни! Като знаеш на какво са били способни дедите ти, осъзнаваш, че същото го можеш и ти, само трябва да подадеш ръка на сънародниците си."
..........................
Коя истина имаш предвид ти, Спароток?
Твоята?
Аз имам своя.Основана на научно доказани факти. Няма да се отделя и на милиметър от нея. Много хора разсъждават като мен. Предимно тези, които се занимават професионално с наука, образование и култура.Те не споделят твоята/и на приятелите ти/ истина.
НА ТЯХ НЯМА ЛИ ДА ПОДАДЕТЕ РЪКА?
Ние не сме ли ваши сънародници?
Не сме ли истински родолюбиви българи и патриоти?
Това ,че виждаме реалистично събитията от миналото и не се самозалъгваме с легенди за отминала слава, прави ли ни ваши врагове?
......................
Само питам. Тези въпроси ме вълнуват. Не е нужно да ми отговаряш, ако не желаеш.
Поздрави.


Джойси, твое право е да вярваш в каквото си поискаш, но теорията за неевропейския произход на българите не е доказана. Не може да криеш научни трудове, да премълчаваш исторически извори и т.н. и същевременно да се говори за научно доказани факти.

Ето какво премълчават повечето учени от школата на Златарски -

1. Премълчани са двете антропологически изследвания на екипа на проф. Попов, който доказа, че няма никакво съмнение относно европейския произход на българите.

2. Премълчано е това, че освен в Азия планина Имау (Имеон, Емус) е спомената и в Тракия, поне 500 години по-рано.

3. Премълчано е това, че има повече стари автори отъждествяващи българите с палеобалкански народи, отколкото автори определящи българите като нашественици.

Списъка може да се продължи....
цитирай
65. sparotok - :))
07.12.2011 01:14
whitebarde написа:
От това, че има хиляди българи-емигранти бачкатори в Англия(факт!), че принцеса Даяна е трансвокализация на името Диана, съответващо на римското название на Артемида- едно балканско божество, значи ли че принцовете Уилям и хари са наполовина българи????????


E, това си е пълна дивотия...:))

Убягват ти подробностите...а и знания ти липсват. Артемида не е балканско, а малоазийско божество. Спомената е за първи път през 14-ти век преди Христа като Артамуш ( в хетски документи).

Уйлям и Хари носят германска кръв, защото фамилията Уйндзор е от германски произход. Истинската фамилия на кралицата е Сакс Кобург-Гота...дааа, роднина е на нашия симеон...:))това разбира се не я прави българка:)))

http://www.royal.gov.uk/historyofthemonarchy/kingsandqueensoftheunitedkingdom/saxe-coburg-gotha/saxe-coburg-gotha.aspx

Толкова ли е трудно да свържеш присъствието на тракийска и сарматска кавалерия в римските легиони стационирани в Британия и войската на един римски офицер?

Артур и бойците му са описани като конници, не като пехотинци. Местното население не е разполагало с голяма конница, Рим не е позволявал това, най-вече след въстанието на Будика. Единствените добре екипирани конници в Британия са били тези от римската армия.

Обърни внимание, че не аз, а редица академици причисляват сарматите към военната мощ на Артур...
цитирай
66. sparotok - извори
07.12.2011 01:23
atil написа:
Така си е всичко, разбира си.За филма ,за англите и за част от саксите, преселили се на Британските острови след изтеглянето на българските войски от Западна Европа.Но да не забравяме само ,че става дума за сармати от Сарматия( южна Булгария ) а не за траки от Тракия.


Прочети Плиний, Марцелин и Йордан и ще разбереш къде е най-голямата концентрация на сармати....това е Тракия.

Намери ми един, единствен извор, в който в друг регион на Европа да са локализирани повече сармати ( като е споменат броя им).

Прокопий е пределно ясен казвайки, че сарматите принадлежат на семейството на гетите. Поради полиандрията сарматите стават причина за възникването на легендата за амазонките, за чийто език Хекатей казва, че бил като този на траките.

Сарматите практикуват изкуствената черепна деформация позната на траките от Неолита.

Сарматите имат същия сложносъставен лък като този на траките.

През 5-ти век пр. Христа траки и сармати са единствените европейци имащи тежка кавалерия и люспеста броня.

Ако притежаваш данни показващи родството на сарматите с друг народ, моля те, представи ги!
цитирай
67. vostroto - Привет, Спароток!
07.12.2011 09:36
Беше ми изключително интересно да прочета този материал, така увлекателно написан е, че не усетих кога свърши:) Прав си за нашите деди! Трябва просто да си вярваме, рано или късно характера на произхода ни ще "избие"!
Поздрав от един сармат (северобългарин) !:)
цитирай
68. nikikm - 56. joysii - 28. sparotok
07.12.2011 15:44
Цитат:"Ние не сме ли ваши сънародници?
Не сме ли истински родолюбиви българи и патриоти?"
Не сте! И го доказвате всекидневно! А,кучка, е женски род на куче.Пример:"кучетата си лаят,керванът си върви!"Ето ти един културен и щадящ отговор.
цитирай
69. killuminati - joysii
07.12.2011 16:19
Така и не каза, според теб от къде идат българите?
Питам те за 3ти път вече.
цитирай
70. rasate9 - Страхотна статия, Павел!!! Иска ...
07.12.2011 22:50
zelas написа:
Страхотна статия, Павел!!! Иска няколко прочитания и ще ти задам някои въпроси за уточнение. ...

Тази тема ако нямаш нищо против, след нова година ще я преведа на английски и ще ти я покажа за удобрение. Искам да я пусна по някои форуми.

Ще им бръкне в здравето на ингилизите! В момента по тече един много популярен филм "Мърлин", който е за магьосника Мърлин и Артур. Артур е разбира се рус и с северно европейски черти. http://geeksyndicate.files.wordpress.com/2010/06/merlin-01.jpg

Любовницата му пък даже черничка са я сложили съвсем да объркат представите на хората.

Поздравления.



Zelas, пусни статията и насам след като е готова на английски. И аз искам да я пусна на няколко места.
цитирай
71. ketcakuatl - АМАН ОТ ТИЯ БЪГОВЕ
07.12.2011 23:19
59 бях аз вчера.Ще действам по езоповски, защото знам че си добричък. Има една кучка, женския еквивалент на рустамчо, която ако не лае и хапе, няма смисъл в живота мастията. Защо обръщаш, и си губиш вниманието с гадини?
цитирай
72. sparotok - хора
08.12.2011 00:03
ketcakuatl написа:
59 бях аз вчера.Ще действам по езоповски, защото знам че си добричък. Има една кучка, женския еквивалент на рустамчо, която ако не лае и хапе, няма смисъл в живота мастията. Защо обръщаш, и си губиш вниманието с гадини?


Можеш да ме наречеш наивник, дори глупав, няма да ти се разсърдя. Аз винаги храня надеждата, че и най-лошия може да се върне към доброто...Често се лъжа, но не преставам да се надявам:)

Поздрави!
цитирай
73. sparotok - !
08.12.2011 01:29
vostroto написа:
Беше ми изключително интересно да прочета този материал, така увлекателно написан е, че не усетих кога свърши:) Прав си за нашите деди! Трябва просто да си вярваме, рано или късно характера на произхода ни ще "избие"!
Поздрав от един сармат (северобългарин) !:)


Нямам никакви съмнения, че скоро ще се върнем в ролята, която ни приляга

Поздрави приятелю!
цитирай
74. germantiger - ПОБЕДИТЕ НА АНГЛО-САКСИТЕ ПОВЕЧЕ ОТ ТЕЗИ НА АРТУР И БРИТИТЕ
08.12.2011 14:03
- Англо-саксите от Кент нанасят поражение на бритите 456г.

- Бритите водени от Артур побеждават англо-саксите при Маунт Бадън 516г.

- Англо-саксите от Уессекс побеждават бритите при Дирхъм 577г.

- Англо-саксите побеждават бритте при Къстър 615г.

- Англо-саксите разбиват бритите при Хъксхъм 634г.

Специфичното е, че с времето англо-саксите колонизират и заселват все по-големи територии, бритите/келтите отстъпват демографски и военно, а в повечето "провинции" разбира се смесват, както е примера с Нортумбрия, която обаче се бие най-често срещу брити/келти.

Във филма "Артур" (от който съм попадал само на трейлъри и откъс на бойни сцени) ясно видях освен, че е правен от еврейн - режисьор и сниман от негър - оператор (в което няма нищо лошо), та забелязах, че англо-саксите или "германците" са пказани като губещи, бити и художествената измислица достига не по пет на нож, а по десет на лък... Иначе казано - грешиш в това, че днешните англичани имали нещо да "връщат" на Артур като англо-саксонци, та те постоянно "бягат" от саксонските предимно корени.

Освеен това в армията на Артур вероятно е имало:
СУДАНЦИ
ИЗТОЧНО-АФРИКАНЦИ
това е засвидетелствано в римски ръкопис дори с изображение емблема с двама мавританци

В РИМСКАТА АРМИЯ Е ИМАЛО МНОГО НАЕТИ АНГЛО-САКСИ, ОТ ТЯХ Е ИЗВЕСТЕН САКСОНСКИЯ МЕТЕЖ НА НАЕТИТЕ ОТ ВОРТИНГЕН В 446Г.
цитирай
75. nikikm - 74. germantiger - ПОБЕДИТЕ НА АНГЛО-САКСИТЕ ПОВЕЧЕ ОТ ТЕЗИ НА АРТУР И БРИТИТЕ
08.12.2011 19:59
Аз лично се чудя и намирам сътвореният от видният ни интелектуалец и историк пост, от типа - "Да,ама тати е по-силен!" Иначе,може и да е достоверен,но каква е целта и какво иска да каже авторът?Опровергава ли с нещо историческите факти посочени от Спароток или просто се опитва да ги неглижира? Т.е. "Да,ама тати..."
цитирай
76. get - - Много ми се щеше да събудя любопитство у аудиторията с този мой цитат ?!
08.12.2011 20:24
get написа:

- Но преди да продължа повествованието си искам да подчертая, че легендарният Цикъл за крал Артур, за който знаем че е англо-саксонски, по право принадлежи на Валийското фолклорно творчество, тоест хората говорещи „кимрийски език” !!


- Но явно аудиторията и уважавани от мен "тигри" не са узрели да си поставят интелектулно предизвикателният въпрос, като историци ? - Абе, нали говорехме за сармати ... от които произхожда крал Артур ?
- Добре-е сармати ... но защо се твърди, че населението в чийто фолклор се появява легендарният цикъл се нарича "кимрийци" и що ли за език е този "валийски" език ?
- Защо тези думички толкова близко звучат до "кимЕрийци" и "валахи-волохи" ?? - Къде още ги имаме ... се срещат тези думи ЕТНОНАЗВАНИЯ ??!
- Вероятно ... мозайката ще почне да се подрежда - малко дръзновение трябва ! - нали germantiger - също така и непредубеденост ! - Ако я имаш Тигре ... тогава сам ще си отговориш как е оригиналното звучение-значение на легендарният Скандинавски юнак ... варяг-викинг Бьоевулф - Beowulf - която англо-саксите, като много други неща са си го приватизирали ?!! :))

от Гет кантаур-скитский
цитирай
77. germantiger - ...
09.12.2011 08:21
75. nikikm - 74. germantiger - ПОБЕДИТЕ НА АНГЛО-САКСИТЕ ПОВЕЧЕ ОТ ТЕЗИ НА АРТУР И БРИТИТЕ
08.12 19:59
Аз лично се чудя и намирам сътвореният от видният ни интелектуалец и историк пост, от типа - "Да,ама тати е по-силен!" Иначе,може и да е достоверен,но каква е целта и какво иска да каже авторът?Опровергава ли с нещо историческите факти посочени от Спароток или просто се опитва да ги неглижира? Т.е. "Да,ама тати..."

...

В този ред на мисли повечето автохтонисти пишат точно това и така в блог.бг, мога да посоча конкретни примери. От типа на - руския слон е най-голям, щото е с най-голенмите ташаци (да ме прощаваш за лафа, трябваше да го напиша в "оригинал"). При всяко положение най-якия тати ще да е трак, четейки не един и двама, за гредата и сламката знаеш, нали? Лошо няма човек да изтъква победите на траки, брити, англо-сакси или други, така и трябва.

Англо-саксите не са ми тати и не ги чувствам като "мои", а това, че регистрирам разликата в победите ако съобразиш се свързва с коментара ми за филма "Артур", а и лошо няма да се знае "аджеба" как така битите англо-сакси всъщност са победили бритите повече.

Разбира се, че моята справка не е в колизия с написаното от Спароток, но да те питам nikikm, допълнително инфо на теб излишно ли ти е (когато кореспондира с темата) и ти или другите които не си визирал за разлика от мен, само строго по темите ли пишете?!
цитирай
78. nikikm - До Германтигер-отговор на л.с.
09.12.2011 12:55
Не схващай нещата така примитивно!Аз бих се гордял с произхода си,дори и дедите ми да са били неизвестно племе,дори и само от чувство за собствено достойнство!Не ми трябва да светя с отразена светлина,нито искам чуждо.Но,ако историята сочи друго за народа ми???Да го оставя на чужди за грабеж и гавра???Не,гордея се и не споделям мнението ти,че „Тати е най...” се прави тук в тоя,а и други националистически сайтове,както говориш,че се прави за траките.Убягва ти малкият и дребен факт,че тук се търси историческа истина,всред море от фалш и вековна заблуда.И затова ти се дава възможност да пишеш и даваш аргументи,да показваш твоята гледна точка. И не само,че не съм против,но и ценя огромния принос на знаещите историци и българи тук,които прекрасно допълват и обогатяват с мнения и факти блога.Но,те градят,докато,прочети си пак поста,твоето е деградираща и зле прикрита ирония и желание за умаловажаване. Отговяарям ти на л.с. тук,защото смятам,че е важно за всички участници в дебата.
цитирай
79. germantiger - ...
09.12.2011 18:35
78. nikikm - До Германтигер-отговор на л.с.
12:55
Не схващай нещата така примитивно!Аз бих се гордял с произхода си,дори и дедите ми да са били неизвестно племе,дори и само от чувство за собствено достойнство!Не ми трябва да светя с отразена светлина,нито искам чуждо.Но,ако историята сочи друго за народа ми???Да го оставя на чужди за грабеж и гавра???Не,гордея се и не споделям мнението ти,че „Тати е най...” се прави тук в тоя,а и други националистически сайтове,както говориш,че се прави за траките.Убягва ти малкият и дребен факт,че тук се търси историческа истина,всред море от фалш и вековна заблуда.И затова ти се дава възможност да пишеш и даваш аргументи,да показваш твоята гледна точка. И не само,че не съм против,но и ценя огромния принос на знаещите историци и българи тук,които прекрасно допълват и обогатяват с мнения и факти блога.Но,те градят,докато,прочети си пак поста,твоето е деградираща и зле прикрита ирония и желание за умаловажаване. Отговяарям ти на л.с. тук,защото смятам,че е важно за всички участници в дебата.

...

Не знам годините ти, но пишеш като много ранима душа (това вече е ирония и то на място). Търсиш и съзираш ирония при мен, където е няма, нещо повече - опитваш се нахално да гадаеш мотивите и хатратеризираш/квалифицираш коментарите ми - недей така, аз не си го позволявам с теб?!

Посочих конкретно инфо за сраженията в Ангхлия, можех да го продължа във времето и още -това не е ирония, а факти! Ако ти го "усещаш" като омаловажаване или ирония е проблем на твоето възприятие, не на моето писане - споменавам ти го сетен и вероятно последен път.

Ще повторя и другото което написах по-преди - в блог.бг има явен стремеж да се покаже тракийското (примерно като най-велико или силно в Античността. В това няма нищо лошо, вероятно дори е полезно това търсене и внушение, би трябвало дори да е естествено за част от българите. Не винаги обаче е истинно или реалистично. В случая с постингана Спароток под който пишем е на място, защото явно Артур НЕ е победен категорично и в директен сблъсък с англо-саксите. Аз добавих хронология "военна" на конфликта англо-сакси - брити, та какво в тази "минисправка" и в това мое право като коментар те дразни запитай се сам себе си. Съвет непоискан от теб, но препоръчан от мен: всички имат своите възходи и падения, у някои преобладава едното, у други - другото, но е наивно да искаш да съществуваш в само комфортна за теб среда и да слушаш или четеш нещо винаги в "твоя тон".
цитирай
80. nikikm - ГРЕШКА, Германтигер!
09.12.2011 20:25
цитирам "Не знам годините ти, но пишеш като много ранима душа .."
Когяато се дискутира,оборва и т.н. даден материал,мнение или представени факти,НИКОГА не подхождай лично!" -"Ти си грозен,ти си емоционален,ти си дърт...и пр". Всъщност това е а-б-в-то на правилният начин на спор. И да те перифразирам-ето ти един непоискан от мен съвет:- Няма значение,как изглеждаме,колко сме възрастни и какво чувстваме,но има значение това,че ние с теб сме от две различни цивилизации /начин мислене и схващане на нещата,философия/,следователно и с различни ценностни системи,което е определящо.Моята цивилизация е тази на Духа,на нея са и чужди неща като,лъжа,измама,непризнаване на чуждия успех,опити не да се извиси със собствени сили,а да го направи чрез смачкване,игнориране, фалшифициране и кражба на чужди достижения! Не ние от другите,от нас се краде, а хора като теб легализиряат кражбите и фалшификациите.Какво от това,че начинът по който се прави,изглежда "интелигентен и обилно мотивиран"? Само изглежда,а частичките Истина, не са на трон,а са само подсладител ,за по-лесно преглъщане! Не си полезен приятелю,и тонове словоблудства не могат да зяатрупат истината!Стискал ли си пясък или вода?
цитирай
81. germantiger - ...
09.12.2011 20:28
Спор с постинга на Спароток нямам и не го пиша от "тарикатлък", а наистина нямам, за сарматите примерно знам много малко, а спор няма, че катаф/практова" кавалерия в Британия е имало и тя не е римска или западна, явно, че е почти сигурно сарматска.

Имам "спор" с теб nikikm, в опита ти да квалифицираш коментарите ми от позицията на кантианско чувство за справедливост (ако си го чувал, предполагам да?!). Такова нескромно съм убеден, че имам, дори в повече от здравословното.

Пишеш, че не съм полезен?!
Всъщност до "полезност" ли "опирало"?!
Бъркаш истината с полезност!
цитирай
82. get - - Да не бъркаме ИСТИНАТА с полезност и кантианско чувство за справедливост !!? :))
10.12.2011 10:08
- Отново продължавам монолога си за Констанций Хлор ... неговите сармати(кимри-валийци) ... и най-вече, кои са неговите наследници ??

- Кой император ... Да, император е въздигнат в имперско величие ... там далече в мъгливият Албион ?!

- Защо този "римски" император е наречен от съвременниците му Велик ? - Какво толкова е велико е направил ?

- С чия военна сила, той въздига отново западналият блясък на Римската империя ??

- "Римската" империя и най-вече източната и част изконно римска ли е, или някакво друго население влага интелект, човешки и духовни сили за да просъществува тя(отнесено към четвърти век) ?!

- И още веднъж питам ... Чий баща е дарданеца-мизиец Констанций Хлор ??(според Виктор Аврелий - За цезарите. 39. 26)!?

- С уважение !

от боул"ил Гет, тарКан сарматский ... мизо-гетски Rex :)
цитирай
83. zaw12929 - Страхотна статия, Павел!!! Иска ...
10.12.2011 16:10
sparotok написа:
zelas написа:
Страхотна статия, Павел!!! Иска няколко прочитания и ще ти задам някои въпроси за уточнение.

Ако Манол Глишев се навърташе наколко щеше да стане интересна дискусия щото Артур му е слабост.

Таази тема ако нямаш нищо против, след нова година ще я преведа на английски и ще ти я покажа за удобрение. Искам да я пусна по някои форуми.

Ще им бръкне в здравето на ингилизите! В момента по тече един много популярен филм "Мърлин", който е за магьосника Мърлин и Артур. Артур е разбира се рус и с северно европейски черти. http://geeksyndicate.files.wordpress.com/2010/06/merlin-01.jpg

Любовницата му пък даже черничка са я сложили съвсем да объркат представите на хората.

Поздравления.


Знаех си... сега остава да открием, че и Христофор Колумб е тракиец по точно българин
Поздравления за постинга! И за ингилизите- супер сте Побързайте заслужават шашкане нали!

Приятелю, нагледал съм се на гадости и лъжи относно Артур. Какво да се прави, някои хора още ги боли...

Поздрави!

цитирай
84. zabunova - Прочетох с огромно удоволствие!!! ...
10.12.2011 18:19
Прочетох с огромно удоволствие!!! Усетих се с една идея...по-висока! Благодарности!
цитирай
85. shaffi - ще гледам
11.12.2011 13:22
филма, благодаря за идеята!лек ден!
цитирай
86. sparotok - !
11.12.2011 13:37
shaffi написа:
филма, благодаря за идеята!лек ден!


Хубав ден Шафи!:)
цитирай
87. sparotok - !
11.12.2011 13:38
zabunova написа:
Прочетох с огромно удоволствие!!! Усетих се с една идея...по-висока! Благодарности!


Благодаря и аз! Хубава неделя!
цитирай
88. sparotok - думи
11.12.2011 13:44
get написа:
- Отново продължавам монолога си за Констанций Хлор ... неговите сармати(кимри-валийци) ... и най-вече, кои са неговите наследници ??

- Кой император ... Да, император е въздигнат в имперско величие ... там далече в мъгливият Албион ?!

- Защо този "римски" император е наречен от съвременниците му Велик ? - Какво толкова е велико е направил ?

- С чия военна сила, той въздига отново западналият блясък на Римската империя ??

- "Римската" империя и най-вече източната и част изконно римска ли е, или някакво друго население влага интелект, човешки и духовни сили за да просъществува тя(отнесено към четвърти век) ?!

- И още веднъж питам ... Чий баща е дарданеца-мизиец Констанций Хлор ??(според Виктор Аврелий - За цезарите. 39. 26)!?

- С уважение !

от боул"ил Гет, тарКан сарматский ... мизо-гетски Rex :)


Гет, а аз се чудя кой е дал на уелсците едни такива екзотични думи
до-да
даид -дядо
тат-тате
бран-врана
приодас -прихождане (сватба)
брок - борсук
булк -белег

Последните две думи са класифицирани като тюрко-алтайски :)))
цитирай
89. sparotok - факти
11.12.2011 13:51
germantiger написа:
- Англо-саксите от Кент нанасят поражение на бритите 456г.

- Бритите водени от Артур побеждават англо-саксите при Маунт Бадън 516г.

- Англо-саксите от Уессекс побеждават бритите при Дирхъм 577г.

- Англо-саксите побеждават бритте при Къстър 615г.

- Англо-саксите разбиват бритите при Хъксхъм 634г.

Специфичното е, че с времето англо-саксите колонизират и заселват все по-големи територии, бритите/келтите отстъпват демографски и военно, а в повечето "провинции" разбира се смесват, както е примера с Нортумбрия, която обаче се бие най-често срещу брити/келти.

Във филма "Артур" (от който съм попадал само на трейлъри и откъс на бойни сцени) ясно видях освен, че е правен от еврейн - режисьор и сниман от негър - оператор (в което няма нищо лошо), та забелязах, че англо-саксите или "германците" са пказани като губещи, бити и художествената измислица достига не по пет на нож, а по десет на лък... Иначе казано - грешиш в това, че днешните англичани имали нещо да "връщат" на Артур като англо-саксонци, та те постоянно "бягат" от саксонските предимно корени.

Освеен това в армията на Артур вероятно е имало:
СУДАНЦИ
ИЗТОЧНО-АФРИКАНЦИ
това е засвидетелствано в римски ръкопис дори с изображение емблема с двама мавританци

В РИМСКАТА АРМИЯ Е ИМАЛО МНОГО НАЕТИ АНГЛО-САКСИ, ОТ ТЯХ Е ИЗВЕСТЕН САКСОНСКИЯ МЕТЕЖ НА НАЕТИТЕ ОТ ВОРТИНГЕН В 446Г.


Не оспорвам това, че англо-саксите са имали повече победи над британците. Най-важното в случая обаче е това, че Артур и бойците му забавят значително англо-саксонското нашествие и то до такава степен, че част от саксите се завръщат отново на континента.

Времето, което Артур дава на келтите е добре оползотворено. До времето на Тюдорите Уелс ( Къмри) си остава свободна държава. Самите Тюдори са уелсци, които продават народа си...Знаеш също кога и как е завладяна Шотландия...

Филмите рядко отразяват реалността. Нямам съмнения относно храбростта на англо-саксите, но те просто не са има шанс пред тежката сарматска конница.
цитирай
90. get - - Пътят към властта и имперското на Константин, започва от Албион и трако-сарматските бойци там !!
11.12.2011 18:33
sparotok написа:
get написа:
- Отново продължавам монолога си за Констанций Хлор ... неговите сармати(кимри-валийци) ... и най-вече, кои са неговите наследници ??

- Кой император ... Да, император е въздигнат в имперско величие ... там далече в мъгливият Албион ?!


- И още веднъж питам ... Чий баща е дарданеца-мизиец Констанций Хлор ??(според Виктор Аврелий - За цезарите. 39. 26)!?

- С уважение !

от боул"ил Гет, тарКан сарматский ... мизо-гетски Rex :)


Гет, а аз се чудя кой е дал на уелсците едни такива екзотични думи
до-да
даид -дядо
тат-тате
бран-врана
приодас -прихождане (сватба)
брок - борсук
булк -белег
Последните две думи са класифицирани като тюрко-алтайски :)))


- Не знам, колко са търкски но самите английски археолози и историци на база намерен посветителски надписи обясняват следното !!?
"- Кавалерийските им формирования-единици били от по 500 човека и се наричаро "CUNEUS". По-вероятно е това да е множественото число на българското "конници" ? ... иначе за конницата, като такава използвали по-общото название "Ала" ... дали не е х"ала ? Cuneus Sarmatarum, Bremetenraco, според (Notitia Dignitatum xl.54; 4th/5th C.)
- Откритото през 18-ти век съобщение следва да цитираме: "Сарматите са див, нецивилизован народ ... по природата си войнствен и са известни че боядисват телата си за да изглеждат по-страшни по време на битки. Живеят обичайно на открито, без подслон и обитават в каруците си. Те живеят от грабеж и се препитават с мляко смесено с кръв от конете им." - Дали е така ?

- Та пак ще попитам, сарматите появили се, поне от Първи век в Северна Добруджа-Скития ... дали ще да са ТЮРКИ, след като думата им за кон е същата, като и съвременната ни КОН ... Турската е "Аt" !!!

от Гет ктист
цитирай
91. shtaparov - Езиковите данни не са за подценяване:
11.12.2011 19:47
Всъщност и тук битката е била между родствени племена,намиращи се в различен стадий на от- Българяване. Може някому да звучи смешно или абсурдно,но резултатите от езиковите и генетичните проучвания сочат
именно това. Тук мога да дам само една част от езиковото проучване:

1. Вортимер (брит.име от V в.)= Мортимер (Мортимър,съврем.британско име), Вордимир (Волдимир,Владимир)- в древен архаичен вариант!
2. Вортигерн= Валдигерн (Валдиселв,Валдисалв= Владислав).
3. Англи (част от противниците на британците)= Ангри (Унгри),т.е. Унгури (Уногури,Оногури); Онгли (Онгъли,Жители на Онгъла). Понеже Онгъл= Онгур (Оногур),а Оногурите са царското племе на Българите (Царските Скити),което с течение на вековете така се намножило (царете-езичници имали несъмнено по повече от десет деца,повечето от които не могли да стават царе,а само царедворци или водачи на походи),че старата му земя вече не могла да го побира и се наложило части от него да се разселват на изток и на запад.
4. Сакси (съюзници на Англите)= Сакци Саки е едно от имената на Скитите), Сакти (Пикти,забягнали в Ютландия шотландци),т.е. Сикти (Скити), Скоти (друго име на шотландците).
5. Юти (съюзници на Англите)= Ути (Ути-гури), Уни (Хуни), Юди (Прадеди на праюдеите), Ати (Анти,с носовка), и т.н.
цитирай
92. dulo - Турската дума Ат е българска
12.12.2011 18:50
Турците използват мнооооого бългърски думи и една от тях е Ат. Всички знаем че това е Баща, от там е произлязло и Отец, което руснаците произнасят Атец. Спаро имаше чудесен постинг за Атила и значението на думата. Аз това го знам от дядо си, който наричаше Ат - "разплодния мъжки жребец - потенциален Баща/Атец". Мисля, че от там идва объркването поради, което много от нас мислят, че това е турска дума. Не трябва да забравяме и че множество малоазийски мизи, траки, гети и прочие все български племена са били помюсулманчени и са станали основна част от османската империя. Няма как да не са повлияли с речника си новооснованата империя.
цитирай
93. vladun - Не случайно публикациите ти са едни ...
18.12.2011 10:58
Не случайно публикациите ти са едни от най-четените и коментираните в блог.бг - безспорно доказателство за доброто им качество и високата стойност.
Поздравявам те!
цитирай
94. анонимен - относно сарматите
08.01.2012 01:31
Да, добре написано. Както се казва "истината е някаде там". Няма значение. Ще се помъча да съм и малко "коректив". Безспорен е факта, че българите сме сармати. Най - малкото : България е създадена на територията на наричаната от древните автори "Велика Сарматия", за облекло, въоръжения и т.н. също сигурно така е било, сарматския антропологичен тип е доказан от археолозите и антрополозите (Рашев, Бог да го прости и други), сарматите са населявали Добруджа - безспорен факт - който не вярва да отиде на Камен Бряг, че нямаме нищо монглоидно - е нека всеки се вгледа в себе си, но не смятам че сарматите са траки(гети) - напротив. По вероятно е другото твърдение траките ( включая гети, даки и п.р.) са сармати - скити. Според Херодот траките са със скитско облекло и нрави, а не обратното или няма как от телето да се пръкне кравата. Ще си послужа и с други факти - неолитните селища у нас: Варна , Караново, до Пловдив, Хотница, и др. са унищожени от конен народ нахлул от север - т.е. от прародителите на скити, сармати, българи и т.н. Смесицата на автохонното население с тези конници създава "траките" затова и гърците "микенци" и "дорийци" ги наричат "варвари". Безспорен е и факта, че огромната "Велика Сарматия" се сформира на север от Черно Море в този смисъл и самите "гети" не приемат да се отъждествяват със одрисите - дори напротив от аналите е видно тяхното противостояние. Относно "даките" те самите не са конен народ - нямат тежка конница и не са в състояние да противостоят на Рим. Показателен за това е че ТРаян онищожава "из корен" даките, а войните му срещу сарматските царства - Берсилия, Понт, трако - сарматското - Боспор са почти безсполезни. Не споря, напротив сигурен съм, че именно сарматите са прототипа на Артур и неговите рицари (факт е че келти няма как да са, ами те не познават кавалерията като бойна единица) сарматите са участвали като помощни войски на Рим - и то за служба в период на двадесет и пет години (като всеки редовен войн и федерат), ............
цитирай
95. letopisec - Подарък от ФБ, където Ви е страх да участвате, а и там има приятели...
29.02.2012 09:30
But in 175, Avidius Cassius led a revolt in the East, interrupting the campaign. At this point, the leading king among the Iazyges, Zanticus, made peace with Marcus Aurelius, yielding up, it is said, 100,000 Roman captives. The Iazyges were also forced to provide the Romans with 8,000 cavalry to serve in the Roman army as auxiliaries. Some 5,500 of these were shipped off to serve in the Roman army in Britain; it is theorized they may have played a part in the development of the Arthurian legend.[2][3] Marcus' victory was decisive in that the Iazyges did not again appear as a major threat to Rome.

Nick Simeonov ето и как е сънувал "тежката кавалерия": Auxiliaries (from Latin: auxilia = "help") formed the standing non-citizen corps of the Roman army of the Principate (30 BC–284 AD), alongside the citizen legions. By the 2nd century, the auxilia contained the same number of infantry as the legions and in addition provided almost all of the Roman army's cavalry and more specialised troops (especially light cavalry and archers). The auxilia thus represented three-fifths of Rome's regular land forces at that time. Like their legionary counterparts, auxiliary recruits were mostly volunteers, not conscripts.

Nick Simeonov http://s3-eu-west-1.amazonaws.com/lookandlearn-preview/M/M074/M074191.jpg
цитирай
96. mglishev - Кошмар :)
06.11.2012 01:27
"Сарматската връзка" в Артуровия цикъл е забавна хипотеза, която наш Спаро е щипнал от недочетени британски антрополози. Всъщност става въпрос за прилики между Артуровите сюжети и разни мотиви от нардския епос в Кавказ.
Дори да беше вярна (а тя не е), това още не прави от сарматите траки, нито от траките - българи.

Ето ви малко весел материал за размисъл.
Името "Артур" произлиза от бритската "artos", мечка. Близка по произход и звучене и до гръцката "arktos". Името на Артур означава "Мечката".
Съвсем случайно - същото означава и името на скандинавския герой Беоулф ;) "Beo-wulf", "вълк-за-пчелите", мечка. Разбира се, Беоулф и Артур са независими един от друг образи, просто два различни народа имат герои с такова име.

Името на град Уорик (Warwick) в Югозападна Англия също произлиза от келтското artos. На герба на Уорикшър има мечка. Между другото - една от легендарните версии сочи, че столицата на Артур е била наблизо, в Уинчестър.

Между Уорик, Уинчестър и Стратфорд се намира Ардънският лес, също с име, произлизащо от келтското artos. Майката на Уилям Шекспир се нарича Мери Ардън и е наследничка на парче от Ардънския лес. Впрочем, Шекспир споменава гората в една от комедиите си.

Всичко това значи ли че Шекспир е потомък по майчина линия на крал Артур, наследник на графство Уорик... и българин?

Майтапа настрана, семейство Ардън присъства още в Doomsday Book като едно от малкото саксонски семейства, запазили земите си след 1066.

Тъй че, давайте, измисляйте. Шекспир - Дядо Вазов на английския Ренесанс!
цитирай
97. krisdimaryana - Поздравления
27.09.2013 22:35
Поздравления за статията, много добре казано!
цитирай
98. sav11 - Здравейте
11.06.2014 10:03
Поздравявам Павел Серафимов за поредната добра статия. Обръщам се към всички, които уважават труда му и искат да допринисат той да бъде популяризиран. Нека всеки, който знае чужд език, английски, немски, френски, италиянски, испански или някакъв друг, да преведе тази статия за крал Артур и да я пусне в страниците за световна история във Фейсбук или други подобни форуми. Западният свят трябва да знае истината и да започне да ни уважава!. Тук е първото обработуно от човек злато в света! Тук е цивилизация Варна - първата развита цивилизация в Европа, а вероятно и в света. На приблизително шестдесет километра навътре в морето пред Варна има селище под водата. Наричат го Протоварна! Вероятно е най-древното селище в света преди потопа. Крайно време е западните общества да признаят основното значение на траките за историята на света! Превеждайте и разспространявайте!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sparotok
Категория: Политика
Прочетен: 13967856
Постинги: 250
Коментари: 30026
Гласове: 104068
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031