Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.12.2020 10:21 - Една от седемте защитни отбранителни система на организма ни – Ангиогенезата
Автор: mastino Категория: Новини   
Прочетен: 545 Коментари: 1 Гласове:
6

Последна промяна: 02.12.2020 10:41

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Ангиогенезата е процесът, чрез който в организма ни се образуват и поддържат в норма  кръвоносните ни съдове.

Ангиогенезата е една от първите цели на коронавируса SARS-CoV-2, прониквайки в организма ни, за да атакува връзката между клетките изграждащи кръвоносните, лимфните и др. съдове, като ги разкъсва. На тази основа се появяват основно тромбите в тялото ни.

Другата му цел е явно попадането в първичната съдова система – PVS (Primo Vascular System), където циркулират микростволовите клетки, 19 аминокиселини и 16 свободни моно нуклеотиди и др.  Там  SARS-CoV-2 се увива с „приятелски“ за организма ни белтъци и така подмамват имунните клетки да го възприемат, че е с нормален човешки произход, за да не го атакуват и унищожат.

Тук и сега, основно ще се съсредоточим върху ангиогенезата.

Всеки един от нас има в себе си онкологични клетки, който живеят и растат в нашето тяло. Всеки един – дори и Вие, които четете настоящото изложение.

При аутопсия на хора, които никога през живота си не са боледували от онкологично заболяване и не са били диагностицирани с такова :

-         почти 40% от жените на възраст между четирийсет и петдесет години имат микроскопични тумори в гърдите си;

-         около 50% от мъжете между петдесет и шейсет имат микроскопичен рак в простатната си жлеза;

-         почти 100% от хората над седемдесетгодишна възраст имат микроскопични тумори в щитовидната жлеза. {J. Folkman and R. Kalluri, “Cancer without Disease” Nature 427, no. 6977 (2004): 787.}

Такива тумори се развиват в организма ни, когато здравите клетки правят естествени грешки при клетъчното делене или когато клетъчната ДНК мутира в резултат на фактори на средата. До десет хиляди грешки се появяват в ДНК при деленето на клетките във вашето тяло всеки ден, правейки появата на раково образувание не само често срещана, но и неизбежна. { B. N. Ames, М. K. Shigenaga, and Т. M. Hagen, “Oxidants, Antioxidants, and the Degenerative Diseases of Aging”, Proceedings of the National Academy of Sciences USA 90, no. 17 (1993): 7915-7922; S. Clancy, “DNA Damage and Repair: Mechanisms for Maintaining DNA Integrity”, Nature Education 1, no. 1 (2008): 103.}

Все пак тези микроскопичните злокачествени тумори са напълно безвредни. Повечето от тях никога няма да станат опасни. Отначало са малки - по-малки от топчето на върха на химикалка,  и докато не растат и не проникват в органите, не могат да се разпространяват и да  убиват.

Вашето тяло има забележителна защитна система, която държи микроскопичния рак малък, оставяйки го да гладува, без доставка на кръв и хранителни вещества, от които има нужда, а вие можете да подобрите дейността на тази отбранителна система чрез храната, която ядете. Над сто храни могат да усилят способността на вашето тяло да не храни туморните клетки и образуванието да остане малко и безвредно. Сред тези храни са соя, домати, черни малини, нар и дори някои изненадващи като женско биле, бира и сирене. Отбранителният арсенал, с който можете да държите тези тумори под контрол, могат да се намерят в бакалията, на пазара или във вашата градина.

Защитната система, която не дава възможност на нашето тяло да прихване рака по този начин, се нарича ангиогенеза. Ангиогенезата е процесът, чрез който организмът образува и поддържа кръвоносни съдове. При нормални обстоятелства кръвоносните съдове поддържат живота, като доставят кислород и жизненоважни нутриенти до всички органи. Но когато израснат анормално количество кръвоносни съдове, те започват да подхранват микроскопичните тумори. Изправната ангиогенеза регулира кога и къде би трябвало да растат кръвоносни съдове и може да предотврати туморите да си създадат свое собствено кръвоснабдяване, чрез което да си доставят кислорода, нужен им, за да растат. Когато тялото изгуби способността си да контролира кръвоносните съдове, може да се появи широк спектър от заболявания, включително и рак.

Докато ангиогенезата функционира добре, кръвоносните съдове растат на точното място в точното време - не са нито твърде много, нито твърде малко, а в правилното количество. Поддържането на това перфектно равновесие в кръвоносната система е в основата на механизма, чрез който ангиогенезата предпазва нашето здраве, като ни държи в състояние, наречено хомеостаза. Хомеостазата е поддържане на стабилност в тялото, за да функционира нормално, чрез приспособяване към постоянно променящите се условия. Ангиогенезата играе жизненоважна роля, като създава и поддържа цялата кръвоносна система и същевременно я адаптира към промените в хода на живота ни, за да защитава нашето здраве.

Благодарение на тази мощна защитна отбранителна система, която естествено намалява кръвоснабдяването на туморите, ракът не се развива. {J. Folkman and R. Kalluri, “Cancer without Disease”, Nature 427, no. 6977 (2004): 787}

В последствие, ще Ви разкажем как най-новите познания за ангиогенезата оформят нашето разбиране какви храни могат да помогнат на ангиогенезната система да поддържа хомеостаза и какво да ядете, за да уморите рака от глад, да подсилите съдове, кръвоснабдяващи сърцето ви, и да отблъсквате смъртоносните болести, за да живеете по-дълго и да бъдете по-здрави. Но, за да оценим напълно как храната влияе на ангиогенезата и на вашето здраве, скоро ще разгледаме как ден след ден кръвоносните съдове работят за вас.
Част от гореизложеното е по материали на Национална пациентска организация "ИНФОЗДРАВЕ" ,  д-р Уилям Ли, САЩ и др.




Гласувай:
6


Вълнообразно


1. radostinalassa - През живота ни около ...
04.12.2020 22:18
4 - 5 пъти в нас се образуват тумори, но имунната ни система ги унищожава без да разберем за това. Но ако лекарят открие тумора положението ни става трагично. Само 2 % от онкологично болните оцеляват при агресивната терапия. По - добре да не знаем за тумора си и да засилваме имунната си система, нали така?
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: mastino
Категория: Новини
Прочетен: 352246
Постинги: 194
Коментари: 583
Гласове: 269
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031