Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.10.2013 15:31 - Притча за трите камъчета
Автор: todorn Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 1534 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 19.02.2014 10:44


http://www.edna.bg/svobodno-vreme/iz-edna/pritcha-za-trite-kamycheta-4632264 


Притча за трите камъчета Из edna@netinfocompany.bg image Снимка: Thinkstock

Здравейте на целия екип на Edna,

Чета всяка сутрин статии от сайта ви и не спирам да се радвам на всички творби, сътворени от вашите читатели. Аз също си позволих да сътворя нещо в момент на вдъхновение. Разказът е за надеждата и за времето, което е необходимо на някои неща в живота да се случат и да се превърнат в реалност.

Още от категорията image Животът - начин на употреба image Театър без маска и грим image Белослава със специално интервю за Edna.bg image Как да обиколим света за един ден

Желая ви да сте много здрави и щастливи!

Поздрави,
Кристина Петкова

* * *

Имало едно време едно момиченце - мъничко, но сголеми мечти. Със сърце, по-голямо от света! Нисичко, къдраво, с лунички около нослето и с големи ококорени очи. То притежавало най-голямото богатство - три жълти камъчета.

Първото камъче било за семейството – да символизира здравината и обичта, която трябва да изпълва семейното огнище.

Второто камъче било за любовта... Тази любов, която ще те накара да почувстваш сърцето и душата си в едно цяло с вселената.

Третото камъче било за надеждата, за тази, без която не можем... В нея момичето намирало утеха, в миговете на тъга и щастие, когато мечтите се сбъдвали.

Гледало момичето камъчетата и продължавало да мечтае, премятайки ги от ръка в ръка. Това било най-ценното нещо, което имало то.

image Снимка: Thinkstock

След това едно по едно ги насочвало към слънцето. Много обичало всичко, огрято от слънцето, заради чистия и блестящ вид, който им придавало.

- Хайде идвай вече! - провикнал се глас. Момичето видяло едрата фигура на баща си. Настъпило време за вечеря.

Седнали на масата - момичето, по-големият й брат, майка й и баща й. Тишината била толкова плътна, че можела да се разреже с нож.

Майката на момичето се опитвала да скрие с кичури коса синините по бузите и врата си, брат й присвивал устни и едва преглъщал храната. Очите му, влажни и мразещи поредната подобна гледка, гледали в нищото...

Бащата не издавал никаква емоция. В него живеели двама души - един звяр и един добър човек. Никога обаче не било ясно кой от двамата ще надделее.

Момичето погледнало в ръчичката си – там още стискало трите камъчета...

- Ще стане. - казвало си то - Ще стане, някой ден ще бъдат щастливи, ще бъдемщастливи всички заедно!

Стискало ги толкова силно, че камъчетата разкървавили крехката детска ръчичка.

image Снимка: Thinkstock

- Какво е това? Какво стискаш в ръката? – провикнал се бащата. Взел камъчетата от ръцете на детето и ги хвърлил през прозореца.

- Нееееее! - провикнало се момичето -Това беше единствената ни надежда!

Сълзи се спускали по бледото му личице. Не издържало да отиде и да ги намери.

На другия ден още в ранни зори изтичало пред прозореца на къщата да потърси богатството си. Намерила само едно камъче - надеждата! Къде ли не търсило другите камъчета, ала нищо...

Годините минавали, момичето имало и прекрасни моменти, но не намирало утеха. Нещо все липсвало в неуморимото й сърце. Не се прибирало вкъщи, не можело повече да живее в омраза и нищета. Сърцето й било изпълнено с любов, която обаче непрестанно била попарвана от хората, които обича. Къде ли не търсило покоя и хармонията, за които толкова много мечтаело...

Един прекрасен ден, вече пораснало, момичето срещнало момче. Имало чувството, че душата му е толкова чиста, искрена и даряваща обич.

Любовта им била така силна. В очите на другия се побирал целият свят. Заживели момичето и момчето заедно, винаги заедно, усмихнати, щастливи. За първи път момичето усетило хармонията в живота си. Светът се превърнал в райско кътче, но нещо не давало мира на момичето - родителите и брат й.

image Снимка: Thinkstock

Минало се време и в един прекрасен слънчев ден, телефонът звъннал.

Сестра ми, вече си леля! – казвал превъзбуденият глас на брат й. Сърцето на момичето щяло да се пръсне. За пръв път чувало брат си да звучи толкова щастлив.Душата й се стоплила.

Събрали се всички да отпразнуват щастливото събитие в старата къща на родителите. Детенцето кротко спяло и всички гледали към него с обожание. Момичето се огледало. Първо погледнало към ръката си - там нежно я държала ръката на любимия й мъж, погледът му бил изпълнен с толкова любов.

После погледнало към брат си - с жена му кръжали около бебешкото кошче и не спирали да се усмихват!

image Снимка: Thinkstock

Със страх погледнало към майка си - лицето й сияело! Косите й, прибрани с шнола отзад, вече не скривали насиненото й лице. Помислило си момичето - колко ли са преживели с баща й и въпреки всичко са заедно, винаги заедно.

В този момент бащата прегърнал майката, а тя му се отблагодарила с поглед, изпълнен с любов и прошка. Момичето не издържало. Толкова силно топло чувство се надигнало в гърдите му. Излязло от стаята.

Не искало някой погрешно да изтълкува сълзите му.

Тръгнало да се разхожда само около къщата. С периферното си зрение зърнало красиво жълто цвете под прозореца.

Приближило се повече и очите му се разширили в огромна почуда! Там, под прозореца, след толкова години, било неговото богатство, неговите две камъчета, изгубени преди толкова много време.

image Снимка: Thinkstock

- Не е възможно! - казало си момичето - Tолкова ги търсих, а сега са пред мен. Все едно някой нарочно ги е оставил и е знаел, че ще мина.

Сърцето му се разтуптяло, взело ги в ръката си. Богатството било цяло, животът му бил цял.

- Дали винаги са си били там? - запитало се то - Може би е трябвало време, за да ги намеря. Може би те са тук благодарение на първото камъче – надеждата...

А кои са вашите камъчета, момичета?

Автор: Кристина Петкова


image




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. apostapostoloff - А със сливата
11.11.2013 10:34
какво станало?...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: todorn
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 8978
Постинги: 7
Коментари: 1
Гласове: 1
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930