Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.05.2023 08:56 - Война и управление. Библия, Лев Толстой, Норберт Винер. Римейк с ОСНОВНА нова аксиома в Кибернетиката
Автор: krumbelosvet Категория: Лични дневници   
Прочетен: 4533 Коментари: 7 Гласове:
8

Последна промяна: 07.01 14:17

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

В Библията има ОСНОВЕН принцип на  управлението:
"Колко е малко кърмилото, а какъв голям кораб насочва."

В последната глава на романа "Война и мир", Лев Толстой търси обяснение извън волята на Наполеон за грандиозните събития от Наполеоновото нашествие,  търси причина равна по мощ. И като не намира такава, стига до обяснение с Бога. Без да се сети за споменатия основен принцип на управлението, въпреки че добре познава Библията. Да признае, че Наполеон е библейското "малко кърмило" което насочна кораба на грандиозната военна операция.

Норберт Винер разработва от чисто информационна гледна точка въпросите за управление на машината, животното и обществото, без да засяга тоя основен въпрос за съотношението на ЕНЕРГИЯТА необходима за управление спрямо енергията на управлявания процес.

Излиза, че май засега ЕДИНСТВЕНО В БИБЛИЯТА е споменат тоя основен принцип на управлението

В светлината на Библейското прозрение и практическия опит става очевидна аксиомата, че енергията необходима за управление МОЖЕ да клони към нула спрямо енергията на управляваните действия, при ДОСТАТЪЧЕН за това  И Н Т Е Л Е К Т.

КОЯТО АКСИОМА ОТВАРЯ НОВА СТРАНИЦА В КИБЕРНЕТИКАТА.

Достатъчен интелект е винаги възможен, но не винаги наличен. 

(Например, десетилетия наред шофьорите се мъчеха с тежките волани на големите камиони, преди да бъдат изобретени усилващите устройства, които сега има всяка лека кола. Усилващо устройство за един цар е пирамидалната йерархия на управлениението, обвързана с дисциплина, възпитана от традиция и авторитета на царя.) 

Според споменатата аксиома е възможно един свръх-интелигентен субект да управлява Вселената и още повече Земята, с влагане на незначителна енергия. Норберт Винер разглежда, макар предпазливо и условно, тая трактовка на идеята за Бога. У него има загадъчното изречение "Човекът е сигнал и може да бъде пренесен като сигнал".

*     *     *     *     *
Без да афишират такава аксиома, управляващите в САЩ я прилагат върху планетата със значителен успех, но не абсолютен, доколкото и други субекти притежават интелект. А чий интелект е по-силен, само резултатът дава някакъв отговор, и то условен.

Ето, Европа (заедно с нас) е абсолютно овладяна от САЩ чрез шепа хора назначени на нужните длъжности. Щастливи сме ние българите, че имаме ДОСТАТЪЧЕН пример в лицето на Сергей Станишев. Той кой знай как беше поставен начело на БСП, без да е популярен, и след като се провали на тоя пост, беше... ПОВИШЕН начело на ПЕС - Партия на Европейските Социалисти - за да направи и там същото. И успя. Някой да е чувал ОТ ГОДИНИ нещо за ролята на ПЕС в Европа? Аз не съм. Освен че Серго дойде у нас да агитира за Истанбулската конвенция, но и в това не успя.

Назначената по същия начин Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия, тия дни беше унизена в Китай и изпратена от там у дома като частно лице. Но това не значи, че е станала по-малко властна в ЕС. Оглавяваната от нея комисия има ИЗПЪЛНИТЕЛНА ВЛАСТ независима от Парламента на ЕС. Тая комисия забрани в Европа ТРИ руски ТВ канала. Което подготвя почвата за пряко участие във войната срещу Русия.

След  изборите у нас е почти сигурно, че ще има правителство на войната. Даже без безотговорното гордо американче Кирчо Петков. Поставено преди години за министър-председателче, високо НАД нивото си на компетентност, то с еднолично решение изгони 70 души от руското посолство. Така би изпратило и войници. O sancta simplicitas!

И след изтеклия в медиите тия дни запис от престъпното съвещание на ПП и ДБ, ГЕРБ мъдро не изключи размразяване на преговорите с американчетата.

Боси, но американчета, които ще осигурят да влезем във войната

ПП:
С изложената аксиома възниква абсолютно неизследваният въпрос за КАЧЕСТВОТО на управлението, което включва комплексно, съвместно оценяване на изходното положение, целеполагането и ефективността на постигането на целта.



Тагове:   България,   война,   сащ,   Русия,   ББ,   ПП,   Кирил Петков,


Гласувай:
8


Вълнообразно


1. krumbelosvet - Споменатата нова аксиома
28.05.2023 09:48
Споменатата нова аксиома допълва Кибернетиката, така както очакваната Теория на прагматичния аспект на информацията ще допълни Теория на информацията на Шенън.
Простете, но ОБЕКТИВНО тая аксиома се вписва във ФУНДАМЕНТА на Кибернетиката.
цитирай
2. krumbelosvet - Кокорчо лъже КВАЛИФИЦИРАНО
28.05.2023 18:55
Току що пред Крумова, Кокорчо "забрави", че в записа говорят за одобрение от ПОСОЛСТВОТО (кое ако не на САЩ). И 4-5 пъти излъга, че "съгласуват с партньорските служиби" както.било писало в закона.
Де да видим как ще СВЪРШАТ тия ЧУЖДИ ДИВЕРСАНТИ.
цитирай
3. krumbelosvet - Да ЕС
30.05.2023 12:53
Н Я М А пароламент на ЕС. Велика загадката е, как никой "не забелязва" , че НИТО ЕДИН важен въпрос, всъщност НИКАКЪВ въпрос от години
не е дори поставен пред парламента. Но пък леля Урсула има НЕОГРАНИЧЕНА иззпълнителна власт.
цитирай
4. krumbelosvet - Момчето без биография
30.05.2023 20:15
Кирчо Петкофф бил за "европейско правителство", под което явно разбира НЕГОВО правителство. КОЛОНИАЛНО.
цитирай
5. krumbelosvet - Някой тласка Русия към употреба на ядрено оръжие
20.06.2023 20:03
Какво води до тоя извод?

Напомням от години две фундаментални изявления на Тръмп като президент:
Първо: Имат "красиво оръжие за три трилиона долара".
При 700 милиарда военен бюджет, над четири пъти по-малко, явно ТОВА Е главното им оръжие.
Второ (пред ООН). Имат "оръжие толкова страшно, че дано не се наложи да бъде употребено".
Явно и в двата случая става дума за едно и също оръжие.
Щатите са доказали, че като се сдобият първи със свръх-оръжие, го употребяват. В Хирошима например.

Струва ми се очевидно, че "някой" отдавна, поне от 2014г, тласка Русия към война с употраба на ядрено оръжие.

За да му развърже ръцете да я УНИЩОЖИ с оръжие по-страшно от ядреното.

Определението "красиво оръжие" споменато от Тръмп, подхожда на електромагнитното оръжие, което имитира магнитните бури с техните красиви полярни сияния. Не само по тая причина може да се смята, че в момента само електромагнитното оръжие може да е по-опасно от ядреното.

За краткост, няма да споменавам къде и кога вече са го употребявали в най-леките му форми. За превъзбуждане на демонстранти например, или за "заглушаване" управлението на кораби и дронове

Електромагнитното оръжие действа мигновено на ВСЯКО РАЗСТОЯНИЕ и използва ПРИРОДЕН "РЕЗЕРВОАР"на ЕНЕРГИЯ - йоносферата. То е ааналог на магнитна буря, но много ПО-СПЕЦИАЛИЗИРАНО, ПО-КОНЦЕНТРИРАНО И МОЩНО в избраното време и място. Време и място ОГРАНИЧЕНИ но ДОСТАТЪЧНИ за унищожение или неутрализиране на врага.

Кои са главните подпалвачи? Две Н Е С Е Р И О З Н И личности. Един комедиен актьор, и един грохнал старец, отнесен забраван, способен да се ръкува с въздуха.

И двете тия личности са УДОБНИ да им се прехвърли отговорността за падпалване на война по-унищожителна от ядрената. А истинските подпалвачи и народите им да останат "невинни".
цитирай
6. krumbelosvet - Грешките на гениите са мащабни като другите им дела
04.07.2023 07:31
Ето, Наполеон печели, печели, докато вдигна цяла Европа срещу Русия и започна да губи, губи... И май оттогава започна да намалява многолюдието на Франция и с наго - ролята й в Европа и света. Избитите в големите войни мъже, оставят трайна язва в тялото на страната си.
цитирай
7. krumbelosvet - Да не забравя
04.07.2023 22:51
Океанското дъно е от базалт - МАГМЕНА скала. Излиза, че океанското дъно пази от близо пет миларда години ПЪРВАТА КОРА появила се при охлаждането на течната Земя. Като излъчва топлина и се охлажда, Земата се свива и първата кора се начупва като ледовете край брега на Северния Ледовит Океан. Ето ти първи удебелявания на кората и планини с характерния на НАГЪНАТИТЕ планини релеф, подобен на натрошените ледове по крайбрежието на Ледовития океан. По-дебелата континентална кора се охлажда по-бавно и нагряването от ВЪТРЕШНИТЕ ЯДРЕНИ РЕАКЦИИ периодично предизвиква нарастване на диаметъра на глобуса и известната ни ПУКНАТИНА на океанското дъно. НОВО планинообразуване се получава когато общото охлаждане надвищи затоплянето от вътрешната топлина...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krumbelosvet
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1953244
Постинги: 1158
Коментари: 3379
Гласове: 3572
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031