Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.07.2021 19:20 - За външнополитическата дейност на служебното правителство
Автор: ogniangarkov Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1195 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 То встъпи в длъжност на 12 май 2021 г. Като основни приоритети на МВнР през следващите 2 месеца служебният министър Светлан Стоев обяви: 1. Възстановяването на доверието и активизирането на диалога с Република Северна Македония (РСМ), както и 2. Oрганизирането на изборите на 11 юли 2021 г. зад граница.

По-късно той добави стабилността и сигурността в региона на Източното съседство и други текущи направления и сектори на българската външна политика. Министърът, професионалист и кариерен дипломат, участва в неформална среща на министрите на външните работи на държавите - членки (ДЧ) на ЕС (формат „Гимних“) и  в срещата на външните министри на НАТО на 1 юни. Откроено бе значението на задълбочаване на партньорството между НАТО и ЕС. На този и други форуми бяха обсъдени още отношенията с Русия, както  и развитията в Украйна, Беларус, Афганистан, ситуацията в Ирак, Латинска Америка и Карибите, и други райони на света.

Светлан Стоев оглави българската делегация също за Срещата на външните министри и Срещата на върха на държавните ръководители на държавите-участнички в Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ)  в Анталия, ще участва в заседание на Съвета „Външни работи” (СвнР), на 21 юни 2021 г. в Люксембург.

Резултатите от изборите на 4 април т.г. дадоха възможност на президента Радев „да наруши ембаргото от банкянски агро-тарикатлъци” да бъде изолиран за 4 години от международна дейност, според дееца-чиновник на Петър Стоянов Илия Лазаров, „ с изключения на няколко пътувания, за да пийнел чай”.  Президентът Румен Радев участва в срещата на върха на НАТО в Брюксел на 14.06. т.г., в заседанието на Европейския съвет  (25.06.) и като домакин откри конференцията "Три морета" - единство, иновации, свързаност" с участници на най-високо и високо равнище от 12-те държави. Според Чавдар Минчев, изпълнителен директор на Националната асоциация за международни отношения, инициативата „Три морета“ и най-вече провеждането ѝ в София е трети дипломатически успех за България, след отхвърлянето на Истанбулската конвенция и общата позиция за Р Северна Македония.

Относно доверието и диалога с Повардарието като условие г-н Стоев посочи, че не можем да  бъдем в едно семейство и „да продължаваме да използваме” (в смисъл Скопие) вулгарен език в публичното пространство (за България).. "...Доверието е изгубено и поради това, че редица политици от РСМ предпочетоха да обикалят столиците на държавите членки (ДЧ) на ЕС, вместо да дойдат в България и да говорят със своите партньори тук. Както се видя, този натиск, който се опитаха да наложат на България чрез нашите партньори в ЕС, не доведе до резултат ..." коментира още той.

За разлика от предишното правителство, при служебното започна активно разясняване у нас и в чужбина на българската официална позиция – рамка, по която  България се движи в отношенията си с Повардарието спрямо европейските ни партньори. В разговорите си в София с хомолозите си от Португалия, Чехия, на международните форуми и с чужди посланици изглежда, че г-н Стоев и другите наши дипломати не пропускат да споменат, че Позицията ни се базира на Декларация на Народното събрание от 10.10.2019 г. в подкрепа на Рамкова позиция на МС от 09.10.2019 г., относно европейската перспектива на РСМ, с поддръжката на всички политически сили, представени в 44-ия парламент. И Страната ни е отворена за диалог. Според министъра (още на 25 05) на този етап българската позиция имала чуваемост.

Дано да е наистина така, защото има отзвук, че:

1. Редица наши посланици и притежатели на дипломатически паспорти в чужбина въобще не са подготвени за по-задълбочен диалог относно мястото на Повардарието в българската история.

2. Можем само да се молим да не е така с българските политици! Особено с президента, служебния премиер и други, ненужно дублиращи понякога или едва ли не надзираващи външния министър, който за разлика от тях е професионалист. Не ми стана ясно защо при неофициални посещения на португалския външен министър Аугущо Сантуш Силва и еврокомисаря по разширяването Оливер Вархеи те бяха приети и от премиера Янев. Нима опитът му като военен аташе във Вашингтон, не изключвам със „Yes Sir!-дипломация” и историческите му знания, са достатъчни за да защити българската позиция? Или пък със скопския  премиер Заев, все пак поне в присъствието на Светлан Стоев! А след като диалогът ни с Вардарска Македония е толкова важен и в международен аспект не следваше ли на първо време диалог между двамата външни министри? Естествено, че двамата емисари бяха приети „за капак” и от президента Радев. Като че ли външният министър не можеше да им предаде и позицията на президента?

3. На 11юни чешкият външен министър Якуб Кулханек навести Стоев и министрите ни на здравеопазването и на туризма.  Тематични разговори по чешките почиващи у нас и не изключвам за взривените складове на Гебрев във Върбетице. Визитата на Кулханек бе предшествена от консултации на заместника му Павел Ярош с хомолога си Румен Александров. Външните министри вероятно са обсъждали и напъна на Повардарието към ЕС. Известна е позицията на Чехия, Словакия и други възникнали по Версайската договорна система държави в защита на белградско-скопските визии, подкрепяни от Москва, а през последните години и от Вашингтон. Публично съм споменавал, че Ньойският договор от същата тази система е пагубен за българското землище. И нищо не се е променило. Въпреки, че акад. Йотов е убеден, че валидността на „Ньой” е изтекла. Защо тогава президентът и служебният премиер не приеха Кулханек, който показа неотстъпчивост и спрямо Москва ? Както „на ширпотребен принцип” и едва ли не в надпревара масово приемат акредитираните  у нас чужди посланици. За снимка в сайта ли? Не изключвам обкръжаващите ги протоколни чиновници въобще да не им довеждат до знание, че особено сегашните наши посланици чакат с дни и седмици да ги приеме някой началник на отдел в МВнР-тата на Западна Европа, САЩ, Русия, Китай и другите неоимперии. Че там президентът приема група посланици за връчване на акредитивните писма и евентуално в края на мандата им втори път. А премиерите въобще не се занимават с посланици и с чиновници на ЕС или НАТО, защото имат много други задължения и имат външни министри. Че ако една държава уважава себе си се спазва протоколната йерархия при международни контакти и международното право, които са сред двете оръжия на по-малките страни в международните отношения. Когато империите решат да го спазят, за съжаление.!Но йерархичният протокол може да бъде наложен от „малките” в своите страни. С дребни протоколни изключения само при официални визити от важни за страната-домакин партньори или съюзници на равнище спикери на парламенти, премиери, външни министри.

4.Министър Стоев, който е бил и 3 г. шеф на протокола на МВнР, много добре познава правилата на етикеция. И че би могъл да покани дипкорпуса на равнище посланици на чаша внно, за да им се представи. А отделно в 1-3 групи да ги информира за българската позиция или каквото счете друго за необходимо.

5.На 22 юни заместник-министър Румен Александров потвърди позицията относно европейската перспектива на РСМ по време на СОВ (Съвета „Общи въпроси”) в Люксембург, като същевременно България остава отворена за конструктивен диалог с предстоящото Словенско председателство на Съвета на ЕС за намиране на взаимно приемливи решения. Три седмици преди това Александров бе уверил в същото

 главния преговарящ на Албания с ЕС, а на 19 май по разпореждане на министър Стоев в МВнР бе извикана хърватската посланичка Ясна Огняновац. Приета от същия Румен Александров, тогава още генерален директор по европейските въпроси. Поводът бе срещата е изявление на хърватския президент Зоран Миланович след Срещата на върха на Словения и Хърватия със страните от Западните Балкани, проведена се на 17 май 2021 г. в Бърдо край Кран, в което той отправя остри нападки към политиката на България по отношение на евроинтеграцията на РСМ.

****Най-унизителният връх на посланическата клоунада за снимчица сред президентската и правителствените институции на най-старата европейска държава, единствената, която не е променила своето име, бе демаражът от демарши на Херо Мустафа, сервилно приета на всички възможни равнища, за които си е помисляла да даде „мъдри държавнически указания”в борбата с корупцията, за утвърждаване на демокрацията по щатски тертип в рамките на Матрицата, насъскване против Русия, Китай, Северни потоци и под. Или обещания за ускоряване на доставките на предварително с години и обилно предплатените Ф-16 ? При скромно премълчаване на на средствата за неутрализиране на расовите проблеми в САЩ, опазването на Белия дом и Капитолия от народната любов предвид  недоволството от много вероятната фалшификация на президентските избори. Ден-два след назначаването на служебното правителство премиерът вече се срещнал с посланичката на САЩ. Преди министъра на външните работи, чието ведомство би следвало по международната практика да й бъде партньор!  Друг бисер на нестандартен колониален етикет или валиден за победени във военни действия държави бе последвала среща на Херо Мустафа едновременно с министрите на външните работи и на икономиката. Защо да си губи време за отделни инструкции женицата? Трети колониално-протоколен уникум, извън срещите „по домакинска книжка” с министри, бе символичната среща на г-жа Мустафа в НАП в присъствието на министъра на финансите Асен Василев. Която може да се тълкува и като символ на размахан пръст за предупреждение в борба срещу корупцията и упрощаване на дългове. Защо ли не ме напуска предчувствието, че г-жа Поптодорова или нейните следшественици дори и не знаят адреса на шатския хомолог на НАП IRS и са виждали за целия си мандат единствено по телевизора 1/10 от посетените от г-жа Херо за 1-2 седмици длъжности в българското управление?

**Последва рекордният пакет от санкции спрямо български граждани по щатския закон «Магнитски», безпрецедентен за неколониална Европа. МВнР-София отреагира с „византийски” текст от за съвместната борба със САЩ против корупцията, без да се оспорва универсалният характер на действие на закона от чужд законодателен орган върху България „и цялата планета от подмандатни територии”? Не бих се учудил този "глобален" закон, който не е нито международна конвенция, нито международен договор под егидата на ООН, да би бил приет от предшествениците на г-н Стоев безкритично.

***В МВнР съобразиха да не се ангажират „по братски” с реакция по гангстерското нахлуване на американски войници в производствен цех в Чешнигирово и със злополучния инцидент с българския МИГ-29 по време на шумно прокламираното учение на НАТО над Черно море, а обществената просвета по случаите бе подета по компетентност главно от другия дипломат Георги Панайотов, министър на отбраната.

Пред външните министри на ДЧ от НАТО министър Стоев подчерта добавената стойност на българското предложение за домакинство на Регионалното морско координационно присъствие във Варна, но не взе отношение по инициативата за обявяване на Черно море за зона на мира.  

*****

По втория основен приоритет на МВнР организирането на изборите зад граница:

Лично министърът и бившият главен секретар, донякъде, имаха богат предварителен опит. Над 4800 души – доброволци от българските общности и 380 командировани служители на МВнР  - са помогнали и участвали в процеса по подготовка и провеждането на изборния ден на 11 юли т.г. в 782 секции в 68 държави. За изборите зад граница са разкрити с 69 % повече секции в сравнение с вота на 4 април. 672 секции били открити извън дипломатическите и консулски представителства, а 110 секции били разположени на територията на мисиите ни. Най-голям бил броят на секциите във Великобритания – 135, Германия – 115,  Турция - 112 , Испания - 67, САЩ - 58, Гърция - 32 секции. Предпочитани партии в чужбина бяха отново несистемните и ДПС.

Имам опит от участие и съ/организация от десетки избори у нас, в ЧСФР, Словакия и Чехия, като международен наблюдател, респ. IPSS, на ОССЕ в Косово, Сърбия; Киев, Украйна; Молдова, Силистренски окръг. Впечатлението ми е, че трябва да търсим други форми за епизодични контакти с българската диаспора и хора с българско национално съзнание в чужбина. Неубедителен е за мен аргументът, че те са най-големият инвеститор у нас, защото емигрантите привеждат средства у нас поради кръвна и семейна обвързаност, а не от родолюбие. Освен това част от тях следват в чужбина на роднинска издръжка от България. Мнозинството емигранти са се откъснали от реалностите у нас, плащат и данъци в чужбина. Част от тях „се кълнат”, че ще се завърнат в Родината, щом „положението се оправи”. Да, но от кого, без тях ли, които живеят поне отчасти на чужди социални системи? Също така тези избори струват доста скъпо на данакоплатеца, освен на командированите чиновници. Иначе звучи екзотично, че за първи път на тези избори сънародниците гласували в Доминиканската република и на някои гръцки острови и курортни селища, че в Албания и Япония били открити секции и извън българските дипломатически и консулски представителства за 1-ви път.

**А нима другият Мустафа, но Карадайъ, или екс-премиерът Борисов си задават въпроса дали считат предизборните си метани пред Ердоган - под два турски флага, без българския национален,  за част от българската външна политика?

***Иначе, по впечатления отвън, ежедневната рутинна работа на МВнР продължи. Към 31 май т.г. при щат от 1399 души и 1267 заети бройки, не се чу за уволнения. Много вероятно незаетите бройки да са предназначени за други ведомства, но изглежда и че има незаети места от щата за чужбина. Нямало наплив от кандидати за консули, напр.Изглежда, че МС не одобри първоначално представените двама кандидати за зам.-министри Атанасов и Такев по различни съображения, остави ги в състава на МВнР и предпочете опитния вече генерален директор и екс-зам.-министър Румен Александров и дълбоко неизвестна чиновничка, според медии „най-високото назначение от партията на Зелените”. МВнР продължи с дублажа зам.-министри + 4 генерални директори !?!

За разлика от предшественици, както Марин Райков и Светлан Стоев отправи покани за присъствие на прием по повод Деня на българската дипломатическа служба 19 юли до членове на БДД (Българското дипломатическо дружество) и на бивши посланици,.

В рамките на рутинната полезна дейност наскоро Румен Александров представи основните теми и цели на Конференцията за бъдещето на Европа, чрез която може да бъде чут гласът на гражданите и взет под внимание от европейските институции и националните власти.

Вкл., понякога във видео-конферентен формат, се проведоха политически консултации между министерствата на външните работи на България и Литва, също с Испания и с Израел на равнище директори в т.ч. политически или генерални по широк кръг от двустранни и международни въпроси.

Темите България в Шенген и в еврозоната станаха рутинни в условията на Ковид-19.

В първите дни на новия министър МВнР излезе с безцветна декларация, в т.ч. със стилистични пропуски, по напрежението между Израел и Палестина от ракетните атаки от Газа и нападения срещу цивилно население, довели до многобройни жертви. Наложи се министърът да прави изявление на 18 май.

През споменатия период акредитивните си писма връчиха новите български посланици в Кувейт, в Полша, в Естония (дистанционна посланичка) и от Гана – вторична акредитация в Нигерия. Вероятно полските телевизионни зрители са се повеселили как нашата нова посланичка поднася акредитивните си писма на изискания голорък полски президент Анджей Дуда с груби „анти-ковид” ръкавици за миене на чинии. Някои от мисиите ни все още нямат активни уеб-сайтове, но служебното правителство едва ли има „принос в популизма” на ГК в Истанбул. При отразяването на встъпителната протоколна среща на новия генерален консул (със стаж вече като ГК след 2009 г.в Солун и полит-гафове като ГК в Одрин, отделно бе добър СТИВ в Братислава) при кмета на мегаполиса сред присъствалите е вписано и името на техническа секретарка. Следващият път може да впише и името на шофьора и номера на джипката. Но знанията по дипломатически протокол, изискаността на маниерите и етикет се добиват в доста по-ранна възраст от 35-40 годишна при „постъпване с протекции” в МВнР.

***Като имена на бъдещи кандидати от ИТН и ДСБ за поста външен миннистър се споменават имената на двама дипломати с началнически опит (единият внедрен от най-високо ниво направо като посланик), с които любителите на ЛГБТИQ, Истанбулската конвенция, всевъзможните пактове и компактове по миграцията, €-$-ценности, на повишени бюджети за сметка на данъкоплатеца по външни хрумвания политкоректният васалитет няма да имат проблем. И симпатизантите на скопско-вашингтонските виждания за „пряко записване” на СРМ в Европейския съюз.

Но да не поставяме каруцата пред коня...

 

20 юли 2021 г.                                             д-р Огнян Гърков




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ogniangarkov
Категория: Лични дневници
Прочетен: 385648
Постинги: 238
Коментари: 89
Гласове: 283
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031