Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.11.2020 22:01 - След изтичане на карантината (боледуване от Ковид19) , какво следва?
Автор: havefun Категория: Лични дневници   
Прочетен: 680 Коментари: 0 Гласове:
6

Последна промяна: 19.03.2021 11:48

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Здравейте! Това е втора част на постовете ми във връзка с моето боледуване на Ковид 19. Първият пост може да видите в блога ми.
След 14тия ден (21.11.2020) и официалното приключване на карантината (РЗИ не се обадиха нито веднъж, нито ни навестиха), вече можех да излизам навън. 
Симптомите поотшумяха. Остана само отпадналост, умора, лека болка в мускулите на краката, която отшумя, когато започвах да се раздвижвам.
Започнах да излизам абсолютно всеки ден. Разходки в квартала по малки улички, които са по-безлюдни. Първоначално започнах с кратки, много кратки разходки за по 10-15 мин. Седях на слънце. Уморявах се много. След излизане за половин час навън, после почивах 2 часа. С всеки изминал ден ставам все по-добре (днес е 22 ден). Все по-дълги разходки, вкъщи лежах все по-малко. Например готвя, шетам. Но след всяка активност 1-2 часа, след това се нуждаех от почивка 2-3 часа (лежане, спане) .Усещах наистина голяма умора. 
С течение на времето ходя все повече. Започнах да се разхождам в парка. Правя по 4-5 км и т.н.Ако почувствам умора, веднага спирам, почивам на някоя пейка. Не позволявам да се задъхвам. Увеличавах активността постепенно, премерено и много внимателно без никакво пресилване. Избягвам да влизам в големи магазини, да вися по опашки, изобщо струпване на много хора.
На 20тия ден (27.11.2020) ми беше първото излизане в планината. Направих кратък маршрут от 6 км в двете посоки с лека денивелация. Нямах задъхване, но ходех много бавно и с почивки. След разходката усещах умора, но не каквато преди. Усещам, че формата ми не е като преди да се разболея, но лека полека ще си я възвърна. 
Това, което промених в моето хранене: ям всеки ден плодове (банани, круши, грозде, киви, ябълки, помело), всяка сутрин пия по 1/2 или 1 изцеден сок от лимон, ям мед с орехи,  пия много чайове (от планински билки: например от шипка; лавандула и машерка; дюля; жълт кантарион, жълт равнец, еньовче и др), пия много вода, приемам цинк и л-лизин (добавки), пия лангюр (родопско витаминозно питие). Храня си се нормално, може би ям малко повече от по принцип. Усещам, че тялото ми има нужда от стабилна храна и не се лишавам от нищо.
Като цяло се чувствам добре. Спя повече от обичайното- по 10-12 часа. 
Казаха, ми че за пълното възстановяване трябва месец от оздравяването. Значи до Коледа...
В заключение ще кажа: това нещо ми изпи всички сили, изстиска ме като лимон. След боледуването човек започва живот наново. Започва да си възстановява физическите сили (някои хора и психически), имунитета, начина на живот. Първоначално нямах абсолютно никаква енергия, никакъв живец....



Гласувай:
6



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: havefun
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3519513
Постинги: 1093
Коментари: 2386
Гласове: 1832