Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: trakietsadobri
Категория: Лични дневници
Прочетен: 814915
Постинги: 584
Коментари: 710
Гласове: 4141
Постинг
21.10.2020 13:30 - Как да ограничим заболеваемостта от ковид-19 в гимназиите и университетите, без да се налага младежите да преминат масово към онлайн обучение??
Автор: trakietsadobri Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1361 Коментари: 0 Гласове:
6

Последна промяна: 21.10.2020 17:04

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
През последите десет дни броя на заразените хора с новия вирус в България стремглаво нараства.
За изминалите 24 часа, чрез PCR-тест, са потвърдени 1336 нови случая на ковид-19.

Все по-бързо се увеличава и броя на приетите за лечение в болница.
На 9 октомври броя на хората под постоянно лекарско наблюдение беше 1063.
Днес, на 21 октомври – само дванадесет дни по-късно, броя на хоспитализираните в болници достигна 1633 човека!  (По официални данни от Единия информационен портал - COVID-19 | coronavirus.bg)

Не бива да допускаме този бърз ръст да продължи!
Нужно е всеки един от нас поотделно и обществото ни като цяло да промени и оздрави начина си на живот, за да преодолеем и преживеем новата болест с по-малко жертви.

Според мен, ключа към това не е в увеличаване на онлайн присъствието, а в осъзнаване на случващото се и разумна дейност – извършването на оздравителна промяна в реалността на живота.

Няма как есента и зимата да са като пролетта и лятото!
Значи сега, през сиромашкото лято, много-много бързо трябва да си напишем домашното, защото ако не го направим ще патим. Нужна е здрава мисъл, здрава работа, здрава храна, движение, общуване и всеотдайност, за да бъдем по-здрави, както ние лично, така и обществото ни.


Гимназиите и университетите са един от главните стълбове на общественото здраве. 
Пълноценното образование е мощна предпоставка за пълноценен живот. Образованието е ключът към бъдещето, крайно време е да си го спомним. Не можем да си позволим младите хора да боледуват, безделничат или „учат онлайн“. Същото важи и за учителите. Има невероятно много, което може да се направи. Да се събират нови познания, доброволци, дарители, ... и нови модели на мислене.

Според мен, един от начините да задържим и подобрим нивото на образование, въпреки нездравата ковид среда, е да променим учебната седмица на гимназиите и университетите, в рамките на тази учебна година.

Гимназистите да учат не пет дни в седмицата по шест часа, а два дни по четиринадесет часа дневно. Това би било напълно постижимо ако часовете бъдат групирани в блокове от по 70 минути – два часа от по 35 минути, с почивка от 10 минути след всеки блок. Плюс 40 минутна обедна почивка между третия и четвъртия учебен блок. Тоест учениците от осми до дванадесети клас да учат не от понеделник до петък, а да бъдат разделени в три групи: първата да учи само в понеделник и вторник; втората в сряда и четвъртък; третата в петък и събота.

В днешната извънредна ситуация такова интензивно и целодневно учене би дало множество плюсове:
- децата ще бъдат в училището само в два дни от седмицата;
- във всеки от дните на учебната седмица в училището ще присъстват само 1/3 от учениците;
- сградата на всяко училището ще бъде поне наполовина по-празна – ще има значително повече пространство и въздух;
- броя на извършваните пътувания до и от училищата ще намале поне наполовина;
- броя на учителите, които едновременно присъстват в сградата на училището ще намалее поне наполовина;
- училищата и учителите ще разполагат с достатъчно много пространство и време, за да изградят пълноценна среда за онлайн обучение, в която дежурни учители да водят онлайн часове на карантинирани или възстановяващи се ученици, които са преболедували ковид-19.

Разбира се, тази промяна първоначално ще изисква наистина много организационна работа, но в последствие би трябвало системата да функционира по-добре и по-леко от сега, както за учениците, така и за учителите. Тоест промяната не бива да бъде за сметка на преподавателите – те трябва да работят по график не повече от пет дни в седмицата и с хорариум както досега.

Очевидно трябва да се мисли и за намаляването на броя на децата в паралелките, абсурдно е паралелките да продължават да бъдат с по 26 или 28 ученика. Трябва да се осигури ресурс и да се обучат още учители. За да може в рамките на следващите четири-пет години паралелките да станат от по 20 до 22 деца.


Студентите също да преминат към подобна по-интензивна целодневна учебна форма,
но да бъдат разделени само в две групи: едните да учат от понеделник до сряда, а другите от четвъртък до събота.


Сигурен съм, че през последните седмици са се появили множество позитивни идея за стабилизиране на образователната среда в България. Нужно е много-много бързо да извлечем градивното от всички предложения и още от първи ноември да направим разумната промяна, за да не оставим бъдещето си неуко и сакато.

Пълноценното образованието и самообразование са ключът към спасението от неизвестността, бедствията и катастрофите - крайно време е да си го спомним, за да не останем болни, гладни, жадни и без бъдеще.



Гласувай:
6



Няма коментари
Търсене

Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031