Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.05.2010 05:47 - Проблеми с жлъчния мехур, жлъчни камъни, жлъчна кал или утайка и предотвратяване
Автор: plamenshopov Категория: Лични дневници   
Прочетен: 68121 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 25.03.2012 01:35


Проблеми с жлъчния мехур, жлъчни камъни, жлъчна кал или утайка и предотвратяване

image

Жлъчният мехур представлява ципеста мускулна торбичка, в която жлъчния сок от черния дроб се складира. В разговорния език жлъчка се нарича както жлъчния мехур, така и жлъчния сок. Жлъчният мехур има крушовидна форма и е разположен под долната предна повърхност на черния дроб вдясно. Дълъг е 7-10 cm, широк е до 2,5 cm и има обем от около 45 cm3. Тънката част на мехура се нарича шийка, преминаваща в жлъчен канал, който се слива с чернодробния канал, в резултат на което се формира общият жлъчен проток. По Y-образни канали, наречени жлъчни пътища, жлъчката се пренася както от жлъчния мехур така и от черния дроб до тънките черва. (виж снимката) Работата на жлъчния мехур е да съхранява и да концентрира жлъчката, което се произвежда в черния дроб.

Жлъчен сок или жлъчка се отделя при наличието на мазнини в храносмилателната ни система и се освобождава в тънките черва.
Летицинът, който се съдържа в жлъчния сок разгражда мазнините, след което ензимите допълнително ги обработват, така че да могат да преминат през чревната стена.
Жлъчният сок (жлъчка) е зелена смес, която съдържа вода, лецитин, киселини, холестерол, жлъчни соли и минерали. Жлъчният сок е от жизненоважно значение за здравето.

Недостатъчен жлъчен поток
Проблемът започва, когато храната е с твърде високо съдържание на рафинирана захар, скорбяла и мазнини и много ниско съдържание на протеини. Когато твърде малко жлъчка се образува в черния дроб и също, когато жлъчния мехур е прекалено "мързелив" (поради хранителни недостатъци) за изпразване на съдържанието му, мазнините не могат лесно да се абсорбират. Мазнините, когато не се абсорбират се свързват с калция и желязото от храната, като по този начин затрудняват приемането на тези минерали в кръвта и формират твърди фекални частици, които причиняват запек.
Това постоянно отнемане на важни минерали, като желязо и калций може да предизвика желязо-дефицитната анемия, остеопороза или остеомалация (кухини в костите).
Без достатъчно жлъчен сок мазнините, който бързо се стопяват при телесната температура се смесват с въглехидратите и протеините, които се приемат с храната и затрудняват процеса на храносмилането. Тогава бактериите атакуват тази частично усвоена каша, вследствие на което се получават газове и дискомфорт, което допринася за вонящи изпражнения и също лош дъх. Така голяма част от не смелената храна обикновено се губи в изпражненията. Тези проблеми, свързани с жлъчния мехур водят до голяма загуба на жизненоважни минерали.

Липсата на достатъчно жлъчни киселини (сок) предотвратява абсорбцията на витамин А, D, E и K. Хората с недостатъчен жлъчен поток обикновено страдат и от дефицит на витамин А, което причинява затруднения при шофиране през нощта, при шиене или подобна работа при която се изисква остро зрение.
Диети с ниско съдържание на мазнини се препоръчват, за да се намалят храносмилателните проблеми. Хранене с ниско съдържание на мазнини не може да поправи тази ситуация и да увеличи усвояването на необходимите витамини.
Има опасност от диети с ниско съдържание на мазнини или без съдържание на мазнини, защото се приемат повече храни богати на въглехидрати. Тези диети могат да доведат не само до увеличаване на теглото, но и до лишаване на организма от много важни хранителни вещества и да причинят здравословни проблеми, като артрит, гноиродна (yeast) инфекция, применструален синдром (PMC). Трябва да знаете, че всяка клетка има защитна обвивка, която съдържа мазнини. Мозъкът съдържа 60% мазнини. Ние се нуждаем от важни мастно разтворими витамини А и Е. Някои от техните функции са, да поддържат имунната система, зрението, да предпазват сърцето от инфаркт и да ни предпазват от чернодробни заболявания.

Жлъчна кал или утайка
Нарича се жлъчна утайка, защото може да се разгледа като условие за образуване на микроскопични камъни в жлъчката, въпреки че не е ясно какъв размер на частиците могат да причинят камъни в жлъчката. Жлъчната утайка се състои от калциеви соли и холестеролови кристали. Освен, ако не се изхвърли от системата ви бързо, може да доведе до камъни в жлъчката, или по-лошо болезнен панкреатит и възпаление на жлъчния мехур. Жлъчният мехур може да развие утайка след гладуване, бърза загуба на тегло, някои лекарства, високо ниво на холестерол, от наркотици и алкохол или при бременност. Симптомите включват болки в корема, гадене и повръщане също като при камъни в жлъчката.

Диета:
1) Приемайте храна богата на фибри. Яжте повече фасул и пресни плодове и зеленчуци всеки ден. Можете да добавите овесени трици в зърнената закуска.
2) Пиене от шест до осем чаши вода на ден. Водата прочиства черния дроб и разрежда жлъчните секрети, които водят до камъни в жлъчката.
3) Зелени сокове, спанак, магданоз - това са богати на хлорофил и пигменти, като естествен ефект е почистване. Например можете да приготвите една чаша сок от 2 части зелен сок, 2 части сок от моркови и разреден с 4 части вода.
Препоръчва се също сок от листата и корена на червеното цвекло. Червеното цвекло е източник на бетаин, който поддържа здравословното състояние на черния дроб и жлъчката (спомага за транспорта и усвояването на мазнините).

4) Ограничете наситените мазнини, които се съдържат в червеното месо, млечните продукти като млякото, сиренето и маслото. Приемайте ненаситени мазнини, които са два вида: полиненаситени и мононенаситени мазнини.

- Полиненаситените мазнини намаляват двата вида холестерол  LDL и HDL. Най добрите източници са: ленено олио, орехово олио, конопено олио и рибено масло. Рибеното масло е много полезно при проблеми свързани с възпаления. Други източници са: слънчогледово олио, царевично олио, соево олио.

- Мононаситените мазнини намаляват лошия холестирол LDL и увеличават добрия холестирол HDL. Най добрите източници са: зехтин, рапично олио, фастъчено олио. От тях зехтинът е най добрия източник


Камъни в жлъчния мехур
Камъни в жлъчния мехур се образуват, когато нивата на холестерол и жлъчните пигменти станат достатъчно концентрирани, че да образуват бучки вътре в жлъчния мехур. Осемдесет до осемдесет и пет процента от всички камъни в жлъчката са покрити със слой върху слой холестерол или с холестерол и жлъчни пигменти. Много малко от тях са изградени единствено от жълтеникаво зелено вещество билирубин, което е част от хемоглобина в кръвта.

Какви са причините за камъни в жлъчния мехур?
Честотата на образуване на жлъчни камъни при американското населението е висока и се увеличава с възрастта. Диабетици имат по-висока честота на образуване на камъни и жените са по-често засегнати от мъжете, като честотата се увеличава с бременността.
Както казахме по-горе, жлъчния мехур е отделение за съхранение на жлъчен сок. Когато приемате мазнини, стомаха ги изпраща в тънкото черво, където отделеният жлъчен сок спомага за разграждане на мазнините. И този процес се повтаря непрекъснато, но от време на време нещо става и утайките, които се задържат в жлъчния мехур кристализират. Това дава възможност да се образува слой върху слой холестерол или билирубин върху една малка частица калций и така се образуват камъните.
Точно това, което причинява това натрупване на холестерол или билирубин върху калций не е напълно ясно и има много теории. Предполага се, че е от богата на мазнини и холестерол диета. Това популярно убеждение не може да се докаже при опитите направени с животни.


1) Има известни доказателства, че недостигът на витамин Е може да е причина за това. Доказа се, че при животни приема на храни богати на холестерол или големи количества наситени или ненаситени мазнини не образуват камъни, докато приема на витамин Е е достатъчен.
Смята се, че при липса на витамин Е, витамин А бързо се разрушава. Липсата на витамин А причинява умиране на милиони клетки от лигавицата, която покрива стените на жлъчния мехур и те се отделят в жлъчката, които играят ролята на основа, върху която се задържа холестерола.
При тази теория за формиране камъни се смята, че мъртвите клетки от вътрешната мембрана на жлъчния мехур действат като ядро, около което камъните се формират. Но защо това не се случва, когато витамин Е е наличен? Витамин А предпазва целостта на кожата и вътрешните мембрани. Въпреки това, без достатъчно витамин Е да го пази, витамин А е подложен на окисляване, който позволява мембраните на клетките да умират и да попадат в жлъчката.
2) камъни се образуват, когато една или две частички или зрънца от калций се отзоват в жлъчния мехур и останат там достатъчно дълго, за да се покрият с холестерол или билирубин. С други думи, това става, когато има прекалено много холестерол в жлъчката. Този излишък формира малки "семена", които започват с размерите на песъчинка, но могат да нараснат до размерите на бобово зърно, маслина, или дори едно яйце.
3) Знае се, че женските репродуктивни хормони насърчават този процес чрез забавяне на изпразването на жлъчния мехур по време на бременност или диета.
4) Има и изследвания, които показват, че камъни в жлъчката се формират, когато приема на мазнини е нисък. Причината е, че жлъчен мехур не се свива, освен ако мазнини не се приемат и това причинява задържане на жлъчните соли, които могат да кристализират и да образуват камъни.
5) Друга теория е, че камъните е по-малко вероятно да се образуват от холестерол, когато има високо съдържание на лецитин, който хомогенизира холестерола и мазнините и ги държи в това състояние.
6) Други изследвания казват, че проблемът с камъните в жлъчката е свързан с недостиг на солна киселина или на хранителна непоносимост.

Какви са симптомите на камъни в жлъчката?
Американската медицинска асоциация казва, че един милион нови случаи на камъни в жлъчката настъпват всяка година. Ако запушването на жлъчния поток продължава дълго, много усложнения могат да възникнат - обструктивна жълтеница, възпаление на жлъчния мехур и възпаление на жлъчката при задържане на жлъчния сок.
Можете да получите нетърпимост към мазни храни с лека болка, симптоми на отлив (спадане) на киселини или диария след хранене с богата на мазнини храна.
Симптоми:
- Болка или болезненост под гръдния кош от дясната страна
- Болка между плешките
- Светъл или тебеширен цвят на изпражненията

- Стомашно разстройство или лошо храносмилане при прием на мазни храни
- Гадене
- Световъртеж
- Подуване
- Газ
- Хълцане или оригване
- Чувство на пълнота или че храната не е смелена
- Диария (редуващи се меки и воднисти изпражнения)
- Запек
- Главоболие над очите, по-специално в дясната част

- Горчива течност след хранене
- Често използване на лаксативи (слабителни)


Камъните рядко предизвикват симптоми, ако те останат в жлъчния мехур. Те се наричат тихи камъни. Симптоми се получават, когато се намесят или започнат да пречат на нормалната функция на жлъчния мехур, като преминават от жлъчния мехур и застояват в някои от жлъчните пътища.
Болка в горната част на корема или в близост до плешките, заедно с повръщане и гадене настъпва, когато камък засяда в канала на жлъчния мехур. Болката обикновено продължава няколко часа, докато камъкът се върне обратно в жлъчния мехур. Ако той остане в канала може да блокира потока на жлъчката и да причини увреждане на черния дроб, панкреаса или жлъчния мехур.
Ако жлъчния мехур се възпали, силна болка се причинява в горната дясна част на корема (под гръдния кош). Болката може да се разпространи до гърба. Това може да бъде придружено от повишена температура, гадене и повръщане. Трябва да се лекува незабавно. Ако не се лекува, възпалението на жлъчния мехур може да причини така наречен холецистит, който е животозастрашаващ.
Преминаването на малък камък от жлъчния мехур в каналите може да предизвика частично или пълно запушване жлъчните пътища. Симптомите са жълтеница с жълто оцветяване на кожата и очите в различна степен.
Вижте вашия лекар, когато имате резки и необясними болки в горната част на корема, между плешките или в дясното рамо, които продължават повече от 20 минути, при което кожата и бялото на очите пожълтяват.
Понякога човек има типичните симптоми на камъни в жлъчката, но в действителност няма камъни. Счита се, че има проблем във функционирането жлъчния мехур. Въпреки че няма камъни жлъчния мехур не се свива и не отделя жлъчка в отговор на приема на мазнини в храната. Симптомите се проявяват при хранене.

Препоръки за лечение при силни болки на жлъчния мехур
При възпаление на жлъчния мехур трябва да не приемате твърда храна няколко дни. Консумирайте само дестилирана или изворна вода. Приемайте сокове от круши, цвекло и ябълка в продължение на три дни. След това може да добавите твърди храни.
Рецепта:
Настъргано сурово цвекло, две супени лъжици зехтин, пресен лимонов сок и пресни ябълки смлени с блендер или с кухненски робот.

Предотвратяване

Най добрият начин за предотвратяване на камъни в жлъчния мехур е диета богата на фибри. Изследователи в Харвардския университет са открили връзка между диета богата на фибри и намаление на жлъчните болести, особено при увеличен прием на разтворими фибри. Това има връзка, защото тези фибри намаляват нивото на холестерол в кръвта, а повечето срещани жлъчни камъни са на основата на холестерол.

Предимства на разтворими на фибри
- намаляване на LDL холестерол (на лошия холестерол) и общия холестерол, следователно намаляват риска от сърдечни заболявания
- регулират кръвната захар при хора с диабет
Хранителни източници на разтворими фибри
- овесени ядки, овесени трици
- сух боб, грах, ечемик, булгур, кафяв ориз
- ядки, ленено семе и други

- плодове като ябълки и портокали
- зеленчуци като моркови, краставици, тиквички, домати, целина и др.
- псилиум хъск (Psyllium husk)


Нормалната диета трябва да съдържа 75% неразтворими фибри и 25% разтворими фибри.

За повече информация за фибрите прочетете статията:
Предимства на фибрите

Прочетете следните статии:
Премахване на камъни в жлъчката без операция на жлъчния мехур!
Детоксикация (прочистване) на черния дроб. Черният дроб - безценният филтър

Обезводняването или дехидратацията
На тялото и безсолните диети водят до много сериозни заболявания. Водата се използва при метаболизма в организма. Липсата на вода и особено на минерални соли (сол) нарушава електролитният баланс в тялото. Тялото е около 80% вода и ако тази течност в организма не е добър електролит всички процеси се забавят. Приемане на достатъчно вода и сол спомага за хидратацията на тялото и нормално протичане на обменните процеси. Колко вода да пием? На 1 кг. телесно тегло се падат 30 мл вода. Например при тегло 70 кг се приема малко повече от 2 литра вода дневно (2.1 л.). На 2 литра вода се прибавя между половин и една чаена лъжичка сол (2.5-3 гр). Вода се пие половин час преди ядене (1-2 чаши) и 2-2.5 часа след ядене (1 чаша). Пийте всеки ден по 2-2.5 л. (6-8 чаши) вода с малко сол. За предпочитане е натурална морска или каменна сол без примеси. Прочетете статиите на страницата Ползата от солта и водата.

Източник на информация:
http://www.mcvitamins.com/gallbladder.htm
http://zdraveto-dar-ot-boga.blogspot.com/

Благословение и изцеление!
Пламен Шопов, http://zdraveto-dar-ot-boga.blogspot.com/




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: plamenshopov
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1822130
Постинги: 220
Коментари: 279
Гласове: 452
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031