Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.08.2014 10:28 - Часът на раздяла със земния живот е записан в гените
Автор: zahariada Категория: Хоби   
Прочетен: 1731 Коментари: 0 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Часът на раздяла със земния живот е записан в гените 19 Август 2014 image © renjith krishnan / FreeDigitalPhotos.net

Наскоро медици от университета в Съри (Великобритания) демонстрираха, че „совите“ генетично се отличават от „чучулигите“.

Разликата се определя от гена PER3, който може да е в два варианта – дълъг и къс. Притежателите на късото копие на гена са способни да се заседяват до късно – тоест те са „сови“. Тези с дългата версия съответно са „чучулиги“, проявяващи повишена умствена и физическа активност в ранните часове.

И едните, и другите може да се установят със съответен анализ. А според резултатите например може да се направи справка, удостоверяваща, че на човек му е противопоказано да се труди втора смяна.

И ето че сега хронобиологията е направила още две крачки напред благодарение на продължително изследване, проведено от невролози от Масачузетския медицински център под ръководството на Андрю Лим. В полезрението на учените се намирали 1200 души на преклонна възраст.

Отначало меците определили кои от тях са „сови“ и кои – „чучулиги“. След това открили ДНК последователностите, които конкретно отговарят за навика за събуждане и оттегляне за сън в едно или друго време – рано или късно. В края на краищата откритите последователности били свързвани с часа на естествената смърт на доброволеца.

Както станало ясно, режимът на съня се определя от ДНК участъци в непосредствена близост до гена PER1. При едни хора това е комбинация от две идентични азотни бази (аденин или гуанин), при други – от различни. В резултат хората биват три типа: с последователност аденин-аденин (АА), гуанин-гуанин (ГГ) и смесен тип – аденин-гуанин (АГ).

В естествени условия хората с генотип АА са „чучулиги“. Обикновено те се събуждат с час по-рано от хората с генотип ГГ – „сови“. А хората от смесен тип – АГ – се събуждат средно половин час след „чучулигите“. Те са един вид „полусови“.

Според Лим „чучулигите“ (АА) са около 36%, „совите“ (ГГ) – 16%. Най-много са „полусовите“ (АГ) – 48 процента.

Тъжната статистика свидетелства, че чучулигите и полусовите обикновено си отиват около 11 часа преди обяд, а совите – около 18 часа привечер.

Учените обяснили, че биологичният часовник, намиращ се в нашия организъм, определя не само времето на сън и бодърстване, но и критичните периоди. Например времето на инсулт или инфаркт – удари, които често убиват хората.

Днес генетиците доста точно могат да определят към кой генотип принадлежи един или друг човек. Очевидно са способни да предскажат и часа на смъртта. Именно часа, а не деня, подчертава Лим. Но дали някой иска да го знае?

Впрочем

Как да ви наричаме сега?

Рано или късно настъпва моментът, когато към вас престават да се обръщат с думите „млади човече“.

Та на колко години приключва младостта? И на колко започва старостта? Учените са определили това, като попитали повече от 40 000 души в 31 европейски страни. И така, средно за Европа младежкият предел е 35 години. Старческият праг – 58 години.

Индивидуалните оценки на хората се различавали по страни и силно зависели от възрастта на запитаните. Например 15–24-годишните смятали, че младостта завършва на 28 години, а старостта започва на 54. А възрастните, прехвърлили 80-те, споменавали, че на 42 години приключил младежкият им период. За начало на старческата възраст те посочили 68 години.

Общата тенденция е такава – колкото по-топла и южна е страната, толкова по-рано там в усещанията на хората завършва младостта и започва старостта. А в северните страни средната или зрялата възраст продължават повече.




Гласувай:
5



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zahariada
Категория: Политика
Прочетен: 39738077
Постинги: 21940
Коментари: 21633
Гласове: 31017
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031