Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Блогрол
1. Виртуална духовна библиотека
2. Сайт на в-к "Лечител"
3. Природна медицина-сайтът на д-р Пашкулев
4. Бъди щастлив
5. Радиестезия, хомеопатия, пирамиди
6. Всичко за билките-първа част
7. Всичко за билките-втора част
8. Всичко за билките-трета част
9. Всичко за билките-четвърта част
10. Полезни съвети
11. Сайт с Художествени снимки от Карибите и Канада.
12. Сборен постинг на снимки от други държави-проект на Петя
13. снимки от Родопите-2 част-проект ня Джулия Бел
14. България в снимки-проект на julia13
15. Снимки от Пирин-проект на Джулия Бел
16. Какво сме дали на света
17. Снимки на планини в България-първа част-проект на Джулия Бел
18. Снимки от Рила-проект на Джулия Бел
19. снимки от планини в България-2 част-проект на Джулия Бел
20. снимки от градове и села в БГ-проект на Джулия Бел
21. Снимки от църкви и манастири в България, проект на Джулия Бел
22. Снимки от Родопите-проект на Джулия Бел
23. Снимки от света-мои постинги
24. Снимки от планини в България-проект на Джулия Бел-трета част
25. Снимки от градове и села-втора част-проект на Джулия Бел
26. Притча за скорпионите
27. Билколечение
28. билкосъбиране
Постинг
16.11.2010 20:01 - Бял пелин-бяла магия
Автор: kasnaprolet9999 Категория: Хоби   
Прочетен: 53047 Коментари: 38 Гласове:
207

Последна промяна: 27.05.2016 00:21

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Бял пелин — Artemisia absinthium L. Сем. Сложноцветни — Asteraceae (Compositae)   Белият пелин е сребристосиво тревисто растение. То произхожда от Сибир и Европа, откъдето е пренесено и в други части на света. От древността се използва за лечението на нарушения в менструалния цикъл при жените и при ревматизъм. Пелинът е едно от най-често употребяваните растения в балканската народна медицина. Използувал го е още Хипократ. 

image
 
Описание: Многогодишно сребристо-сиво тревисто растение със своеобразен приятен аромати силно горчив вкус. Стъблото е от 40—120 см високо, в горната част разклонено, в основата вдървеняло. Приосновните листа са 2 до 3 пъти пересто разсечени, разположени на дълги дръжки, а стъбловите — двойно пересто разсечени, с къси дръжки до почти приседнали, без ушички при основата си или в зоната на съцветието са триделни до цели.Листата от двете страни са покрити със сребристи копринести власинки. Съцветията са сложни метлици, изградени от многобройни едностранни гроздчета, които са съставени от кълбовидни, около 3—4 мм в диаметър, увиснали цветни кошнички. Всички цветове са тръбести, жълти, без чашка, разположени върху влакнесто съцветно легло. Плодът е около 1 мм дълъг, кафяв, продълговат, заострен, без хвърчилка или коронка. Цъфти от юли до септември.

Разпространение: Расте по тревисти и каменисти места, из храсталаци и градини, покрай огради и пътища в цялата страна, главно в равнините и предпланините.

image

Употребяема част:
Използуват се цъфтящите облистени връхни части, заедно със жълтите цветове, отрязани на около 25 см от върха. Събират се в началото на цъфтежа.

image

Да не се смесва с черния пелин — Artemisia vulgaris L., (вижда се на снимката отпред), на който листата отгоре
са тъмнозелени, голи, а отдолу бели; цветните кошнички са продълговато елипсовидни, изправени; съцветното легло е голо и цветовете са червеникави, достига височина до 1.5 м.   Съдържание: горчивия гликозид абсинтин, абсинтинова киселина, танини, капилин, витамините С и В6, каротин, оцетна и изовалерианова, ябълчна и янтарна киселини и др. В етеричното масло на пелина се съдържат туйон, туйолов алкохол, феландрен, кадинен и др. Японски изследователи отнасят капилина към активните антибиотици.
  Действие: антисептично, кардиостимулиращо, антиспазмолитично на гладкомускулните органи (бронхи и стомах), седативно, тонизиращо при грип и простудни заболявания, бактерицидно при патогенни гъби, противопаразитно, температуропонижаващо действие, противовъзпалително, въздейства на епифизната жлеза. Комплексът от активни вещества на пелина стимулира секрецията на храносмилателните жлези, жлъчния мехур и задстомашната жлеза и по този начин възбужда апетита и подобрява храносмилането. Обръщам внимание на това негово качество, което много помага при болни възрастни хора, които са загубили апетит и при анорексици.

image

Тук съм снимала белия пелин в с.Макоцево, вижда се че е по-нисък, в сравнение с черния пелин.

Приложение:
  • нервна система - умствено изтощение, церебрална парализа, епилепсия, невротични болести като неврастения, безсъние ;
  • женски състояния – бяло течение, менструални спазми, болки по време на раждане, нередовна и недостатъчна менсруация-предизвиква началото на менструацията, укрепване на матката;
  • храносмилателна система - подуване, газове, гастритни болки, породени от гастрит с намалена киселинност, лош дъх, киселини, лошо храносмилане, липса на апетит, повръщане;
  • пикочна система - воднянка, подагра;
  • чернодробни проблеми - жълтеница, дискинезия на жлъчните пътища, холецистит, заболявания на черния дроб, чернодробна недостатъчност;
  • паразитни състояния - унищожава чревните паразити (особено в комбинация с жълт и червен кантарион), чернодробен метил;
  • дихателна система: бронхиална астма, туберкулоза, грип;
  • кръвоносна система-анемия;
  • кожни заболявания(външно): екземи, пърхут;
  • други - обща слабост и изтощение след прекарана болест, малария, гръдна жаба,
  • Външно пресния пелин се използва за компреси при червен вятър, ревматизъм, екзема,  натъртвания, плоско стъпало, ставни отоци и възпаления.
Етеричното масло на пелина действа като местен анестетик и като сърдечен стимулант и   възбужда ценралната нервна система. Прилага се  вътрешно за подобряване на кръвообръщението, а външно - намазване при артрит, натъртвания, невралгия, ревматизъм, плоски стъпала.

Начин на приложение: Вътрешно изсушените стръкове пелин се приемат под формата на запарка: Заливат се 2 чаени лъжички от тях с 200 гр. кипяща вода, остава се да киснат 1 час, след което запарката се прецежда. Пие се по 60 гр. от нея 3 пъти дневно, половин час преди ядене.

image

Внимание:
Пелинът не трябва да се прилага при малки деца. Прекомерно големите дози от билката могат да бъдат отровни. Продължителното приемане на пелин в по-високи дози може да предизвика гадене, повръщане, халюцинации и гърчове. По тази причина той се прилага в малки дози само за кратък период. Един курс на лечение трае от три до четири седмици. След почивка от една седмица лечението може да се повтори.Като страничен ефект може да се появи главоболие. Употребен за лечение на язвена болест с хипертрофия на стомашната лигавица с повишена киселинност, той може да предизвика болки и колики. Това налага пелинът и билките, съдържащи горчиви вещества да бъдат изключени от комбинацията. Продължителната употреба на билката може да предизвика атоничен запек. Тя не трябва да се дава на кърмачки (млякото става горчиво). Не е подходяща при
болни с мозъчни кръвоизливи и при язвена болест. Спиртните разтвори от растението, в които са извлечени туйон, туйол и други вещества, са отровни, когато се взимат в големи количества. Те предизвикват гърчове, храносмилателни, чернодробни и бъбречни увреждания, халюцинации и др .От пелин се приготвя известния аперитив АБСЕНТ, в който туйона обикновено е ограничен и стандартизиран на около 10мг/Л, някои чешки марки абсент съдържат и до 100мг/Л. През миналото столетие в Русия са описани отравяния с т.нар. „пелинова водка", протекли с епилептични гърчове. Във Франция от 1915 г. е забранена употребата на аперитива „Абсент", ароматизиран с пелин, поради голямата му токсичност. Белия пелин съдържа ТУЙОН, който в комбинация с етанол е токсичен, но в по-високи количества. В предвид, че тинктурите се взимат на капки, едва ли би представлявала проблем такава доза, твърдят запознати с тази материя. Други растения, съдържащи туйон, са салвията, хвойната и вратигата.   Така , че и тук е валидно правилото -- ДОЗАТА ПРАВИ ОТРОВАТА < ДОЗАТА ПРАВИ ЛЕКАРСТВОТО. Между другото точно на отровния туйон се дължи противопаразитния ефект на пелина и вратигата

image

У нас се срещат още 12 вида пелин, от които в народната медицина се използуват: черният пелин — Artemisia vulgaris L., като апетитовъзбуждащо средство, за заздравяване на рани, при безсъние, нервни припадъци, з подправки (вижда се на снимката зад дивата мента и синята жлъчка); камфоровият пелин — Artemisia alba Turra (A. lobclii All., A. camphorata Vill.), едногодишният пелин — Artemisia annua L.,в превод означава сладък пелин (намира голямо приложение в парфюмерийната, ликьорената  и сапунената промишленост, но напоследък се твърди че лекува рак на гърдата за един ден в комбинация със желязо)  и примоpският сантонинов пелин — Artemisia santonicum L. (при глисти). Като лечебни растения приложение намират и някои култивирани из градините видове: Artemisia uraouncmus L. — тарос, (употребяван главно като подправка при туршии, салати и супи,налага се външно при ревматизъм и ишиас) и Artemisia abrotannm L.. отглеждан предимно като декоративно растение (използува се при нередовна менструация, при глисти).
Всички видове пелин имат инсектицидни свойства, хората навремето са гонели с тях комари, бълхи, молци, паяци и т.н. Аз като го слагам да съхне на полутавана във вилата, комар не прехвръква и всичко пълзящо се спасява. Моят нос се запушва, получавам някаква алергия, особено когато го режа с ножица на по-ситно, толкова е силна миризмата му.

Белият пелин, спиртен извлек от зелени орехи и карамфил в комбинация се използват за превантивна борба с рак и други трудно-лечими заболявания. Който се интересува от това да погледне тук: kasnaprolet9999.blog.bg/technology/2009/01/22/lek-za-vsichki-vidove-rak-oreh-pelin-karamfil.280766

Моят опит:

image

Моята майка се лекуваше с бял пелин по време на грип и настинки с обилен носен секрет, за два дена се оправяше с него, а от известно време изобщо не се разболява от такива неща.
Аз обичам да пия лясковски бяло пелиново вино, защото в него слагат около 40 вида билки. Случи ми се преди около 12 г. да го опитам на Трифон Зарезан, по-хубаво нещо не съм пила, направо е като божествен елексир. Почерпиха ни с него от Винзавода в гр.Лясковец, когато зарязваха лозичките. След това ни поканиха на празненството, бяхме голяма компания и никой от нас не пожела да пие нещо друго, но в интерес на истината изпихме доста като количество от него. Интересно, че когато се пие само пелин човек не се напива, колкото и да пие, да добавя само, че той върви и с похапване. От него ти става някак по-леко и морето сякаш ти е до колене, що песни изпяхме на връщане, не разбрах как се прибрахме до София. Имах чувството, че някаква вълшебница ни е докоснала с блестящата си пръчица и ние направила “бели и добри”, както Роси Кирилова пее в една своя песен. Като бяла магия е пелиновото вино с много билки в него.
Както стана ясно по-горе, спиртни извлеци от него не се правят. Не е препоръчително да се пие твърд алкохол, когато се провежда лечение с пелин. Пелиновото вино обаче си е друго нещо, но то не трябва да се пие, след като сме употребявали спиртни напитки, например ракийка със салатка, дори като са минали шест часа Спомням си, след нашата сватба поканихме гостите в къщи на вечерно парти. Имах един роднина от Перущица, брат на моята баба по майчина линия, който донесе тогава две дамаджани с прекрасно пелиново вино, много пивко и гостите ми останаха възхитени от него. Да, ама не..напиха се всичките, кой повече, кой по-малко. Имаше един приятел на съпруга ми, който преди да си тръгне се погледна в огледалото и клатейки се като лодка в бурно море, рече-Ама това аз ли съм, не, не може да бъде, отивам да се търся. Съпругът ми се втурна да го изпраща, уж беше близо до нас, но някак не му даваше сърце да го остави. Така се изпращаха цяла нощ. Няколко пъти под ръка отиваха до тях, после се връщаха обратно до нас и заставаха пред блока. Този негов приятел си бе харесал братовчедката на съпруга ми и всеки път, когато стигаха до дома му, той се сещаше, че не й го е казал и така се връщаха обратно. После обсъждаха как да й го каже, но тя така и не се появяваше, за да го направи. После си тръгваха обратно… и така цяла нощ. Горкото момиче не посмя да си тръгне, спа до свеки (бог да я прости) на едно тясно креватче в кухнята в плътна прегръдка. Човек би си помислил, че тях двете сме ги оженили, приличаха на брачна двойка, щото свеки с нейните 100 килца не й даваше възможност за мърдане, беше залепнала към нея като гербова марка. Аз обаче като младоженка се ширех на цялата спалня и си мислех: ех…, добре че не разчитахме на първата брачна нощ, а близо година репетирахме за този случай, че и предсватбено пътешествие направихме и не само, та нашето не се загуби, умници сме ние умници…:)) Мен не ме хвана, щото пропуснах аператива, имах по-важна задача тогава, да слагам едни малки кърпички по реверите и роклите на гостите, за да се почувстват по-специални. После водих хорото, може би съм пропуснала и основното ястие, знам ли…, то през цялото време се чувствах като на сцена, на която артисти и публика са в плътен контакт. Разни непознати хора за мен ми се хвърляха на врата, целуваха ме и ми пожелаваха всичкото щастие на света. Малкото, които познавах ме гледаха съчувствено и се чудеха с какво да ми помогнат. Един от братовчедите ми ходеше след мен и събираше пари в една чанта, така и не разбрах за какво са.  На другия ден се изясни, че не са за мен, та нямах грижи с тях:))  Хубаво нещо е пелиновото вино, но не го давайте на гостите си, когато правите сватба, колкото и да е качествено :))

image

Ето още една снимка на черния пелин, казват му на места див пелин, расте в компанията на дивата мента, обгърнал я е отвсякъде и са си лика прилика.

Всички снимки са правени от мен през това и миналото лято.

Който иска да направи някаква справка за друга билка, да кликне тук:

http://kasnaprolet9999.blog.bg/lichni-dnevnici/2009/08/25/vsichko-za-bilkite-na-edno-miasto.385571

или

http://kasnaprolet9999.blog.bg/hobi/2010/08/17/.499250

Тук слагам линк и към постинга на един блогер, който пише за празника на пелина в с.Змейово, в който има стара рецепта за пелиново вино:
pitagorid.blog.bg/turizam/2010/12/20/praznik-na-pelina-v-selo-zmeiovo-starozagorsko.654239#last_comment


 



Тагове:   здраве,


Гласувай:
207



1. kleopatrasv - Ех, спомените остават и до днес, а ...
16.11.2010 20:25
Ех, спомените остават и до днес, а билките не се забравят и се сещаме за тях някой път!
Поздравления за поста, Невена!
цитирай
2. kasnaprolet9999 - kleopatrasv
16.11.2010 20:29
Да, има неща, които помня като слон, а изводите за тях съм направила по-късно, когато разбрах, че спирт и пелин не са добро съчетание. Тогава само разбрах, че пелинът опива, след като си пил и други неща, но не знаех, какво точно се случва. Практически алкохола взаимодейства с пелина и както казва д.р Памуков "Спиртните разтвори от растението, в които са извлечени туйон, туйол и други вещества, са отровни"
цитирай
3. yotovava - Спомням си една злополучна среща с пелина.
16.11.2010 21:54
Аз съм непияч, но на една нова година мъжът ми купи пелин, като за леко вино. Тогава взех че си пийнах...Уф... както се казва, лесно влиза, трудно... на другия ден ми скъса главата :))))))))))))
Поздрав
Валя
цитирай
4. kasnaprolet9999 - yotovava
16.11.2010 22:05
Признай си без бой, пи ли преди това нещо със одьовъра? Съчувствам ти, но мен никаква глава не ме боля, така блажено си спах от него през първата ми брачна нощ, че думи нямам, така и не разбрах, кога все пак съпругът ми се е прибрал :)))
цитирай
5. tit - Ха, ха, ха!!!:):):))
16.11.2010 23:06
С тази пелинова история ме просълзи от смях - трябва човек да се обяснява на трезва глава, инак - цял живот ерген!:))
Пиещ пелин!:))
Дано се е поправил после!
Поздрави!:))
цитирай
6. kasnaprolet9999 - tit
16.11.2010 23:12
Права си, алкохолът без мярка не прощава на никого, той не успя да се поправи, не му повярваха. Мисля, че този човек не сполучи в живота, а не беше лош, не беше глупав, но ...отдавна не е между нас.
цитирай
7. naidobriq - Простете невежеството ми по този въпрос
16.11.2010 23:46
но да попитам тъй като пия само и единствено чаша бяло вино.Чувала съм за пелина че горчи но така и не съм вкусвала.Вярно ли е?
цитирай
8. kasnaprolet9999 - naidobriq
17.11.2010 00:02
Пелинът, направен като запарка горчи много, но има една приказка-трай бабо за хубост. Пелиновото вино има леко горчив вкус и то не всяко. Лясковското не горчеше, защото в него слагат още дюли и ябълки.
цитирай
9. tili - Едно време, още в Академията, работех
17.11.2010 00:50
на реставрацията на Рилския манастир. Та там пихме един газиран пелин и ме хвана. От тогава - не близвам, не кусвам такива бъркочи!!! Само Мерло :)))
цитирай
10. mimayordanova - Прекрасна статия. Благодаря.
17.11.2010 00:59
Прекрасна статия. Благодаря.
цитирай
11. yotovava - Аз съм абсолютно трезве, може би затова :)) Не пия и не пуша, една бира и заспивам :)))))))))
17.11.2010 05:37
kasnaprolet9999 написа:
Признай си без бой, пи ли преди това нещо със одьовъра? Съчувствам ти, но мен никаква глава не ме боля, така блажено си спах от него през първата ми брачна нощ, че думи така и не разбрах, кога все пак съпругът ми се е прибрал :)))

цитирай
12. martiniki - развеселява и още как:)))
17.11.2010 07:55
питах се дали е достатъчен пелинът - не за развеселяване, а за оздравяване, който употребяваме в едно време на годината, настъпващо с тихи стъпки - тукашният пелин, змеевски, няма равен, още повече, че сами си го правим
цитирай
13. kasnaprolet9999 - на реставрацията на Рилския ман...
17.11.2010 09:09
tili написа:
на реставрацията на Рилския манастир. Та там пихме един газиран пелин и ме хвана. От тогава - не близвам, не кусвам такива бъркочи!!! Само Мерло :)))


Е, чак пък бъркочи, посмали малко. То Мерлото си е хубаво нещо, но разнообразието също. Недей да пиеш газиран пелин, може от това да е, защото въглеродния двуокис вероятно влиза в реакция с някоя от съставките на пелина.
цитирай
14. kasnaprolet9999 - Прекрасна статия. Благодаря. Р...
17.11.2010 09:11
mimayordanova написа:
Прекрасна статия. Благодаря.

Радвам се, че ти харесва, пелинът е една доста универсална билка, но горчи. Е...то и хубавите жени понякога горчат, няма нищо идеално :)))
цитирай
15. kasnaprolet9999 - yotovava
17.11.2010 09:15
Има хора, които и съвсем малко алкохол не могат да понесат, втория ми баща бе от този тип и даже моите спиртни извлеци от билки не можеше да понася, въпреки че от тях се дава по една до две чаени лъжички, разтворени в малко вода. Не се отчайвай, пий си бирата, а пелинът го приемай като запарка за лечение при нужда, поне тебе няма да те мисля, че ще се напиеш от него :)))
цитирай
16. kasnaprolet9999 - питах се дали е достатъчен пелинът - ...
17.11.2010 09:19
martiniki написа:
питах се дали е достатъчен пелинът - не за развеселяване, а за оздравяване, който употребяваме в едно време на годината, настъпващо с тихи стъпки - тукашният пелин, змеевски, няма равен, още повече, че сами си го правим


това сигурно е местното наименование на пелин от другите видове, които съм описала. Имам една много стара билкарска книжка и от там ги прочетох. Там обаче повечето пелини са нарисувани, чернобели картинки. Има например един понтийски, за който не съм споменала тук. Трябва да го снимаш и да ми го пратиш, само така ще мога да разбера от кой вид е този пелин и пак не е много сигурно. Абе щом още си жива, значи става :)))
цитирай
17. hristo27 - . . . А какво вълшебно питие е &quo...
17.11.2010 09:54
...А какво вълшебно питие е "наложения" пелин!!!
цитирай
18. kasnaprolet9999 - hristo27
17.11.2010 10:15
Много си тайнствен с този "наложен пелин". Кажи как се прави поне, уточнявай се :)))
цитирай
19. stela50 - Благодаря ти за полезната информация ,kasnaprolet9999 ...
17.11.2010 10:31
Много малко се оказва съм чела и слушала за пелина .Само като вино съм опитвала.
Прекрасен постинг ,поздравления !
цитирай
20. tota - Поздрави!
17.11.2010 12:18
Моята баба е познавала билките и ги е позвала. Баща ми също. Виждала съм от него белия пелин - винаги имаше у дома. Благодаря ти за полеезната информация!! Бъди здрава и щастлива, Невена!!
цитирай
21. kasnaprolet9999 - stela50
17.11.2010 12:19
То и аз навремето с това започнах, пък нямаше блог.бг та да прочета някой постинг за него, а само стари книжки с рисунки, мъка ..мъка....:)))
цитирай
22. kasnaprolet9999 - tota
17.11.2010 12:24
Всички видове пелин имат инсектицидни свойства, хората навремето са гонели с тях комари, бълхи, молци, паяци и т.н. Аз като го слагам да съхне на полутавана във вилата, комар не прехвръква и всичко пълзящо се спасява. Моят нос се запушва, получавам някаква алергия, особено когато го режа с ножица на по-ситно, толкова е силна миризмата му. Благодаря за пожеланията.
цитирай
23. iliada - Пак нов чудесен постинг!
17.11.2010 13:07
Поздрави, kasnaprolet9999!:“
цитирай
24. анонимен - ПЕЛИН, ПЕЛИН ГОРЧИВ ПЕЛИН......
17.11.2010 13:08
НЕВЕНА, ПРИПИСВАМ СИ ВСИЧКИ ТВОЙ ПОСТИНГИ, НАУЧАВАМ МНОГО ПОЛЕЗНА И ПРИЯТНА ИНФОРМАЦИЯ. ПРЕПОРЪЧВАМ , НА ВСИЧКИ ТВОЙ ДОБРОЖЕЛАТЕЛИ ДА ГО ПРАВЯТ И ДА СЕ НАУЧИМЕ ДА УВАЖАВАМЕ И УПОТРЕБЯВАМЕ БИЛКИТЕ В ЕЖЕДНЕВИЕТО НИ. ТЕ СА ВРЪЗКАТА М/У ЗЕМЯТА И НЕБЕТО-ОБРЯНИ ОТ СЛЪНЦЕТО , ОРОСЕНИ ОТ ВОДАТА... И ЗАСАДЕНИ В ЗЕМЯТА...ОЧАКВАМ С НЕТЪРПЕНИЕ СЛЕДВАЩАТА ДИСКУСИЯ.

/НАПРАВИХ СИ ВЪЗГЛАВНИЧКА ОТ ХМЕЛ И ВТОРА СЕДМИЦА СПЯ НА НЕЯ, ЧУВСТВАМ СЕ МНОГО ДОБРЕ -ПРЕПОВЪЧВАМ И НА ЖЕЛАЕЩИТЕ ДА СПЯТ В/У БИЛКИ-ВЕЧЕ НЕ БОДЪРСТВУВАМ ПРЕЗ НОЩА/
С НАЙ ДОБРИ ПОЖЕЛАНИЯ КЪМ ТЕБ И ВСИЧКИ КОИТО МИСЛЯТ КАТО НАС...РОСИЦА
цитирай
25. hristo27 - Много си тайнствен с този "...
17.11.2010 13:38
kasnaprolet9999 написа:
Много си тайнствен с този "наложен пелин". Кажи как се прави поне, уточнявай се :)))



Вино с билки /най-важна е пелинът/, добавят се дюля, ябълка, круша...Нарича се наложено, защото в буретата се налагат редове грозде, редове ябълки и дюли /или круши/, отгоре билките и всичко това се залива с вино от предната реколта. Остава се да отлежи.

За някои е просто елексир, други са го кръстили "Питието на дявола" !
Който е от Шумен знае какво означава "Осмарски пелин"!
цитирай
26. kasnaprolet9999 - iliada
17.11.2010 13:40
Благодаря за оценката, поздрави и на теб!!!
цитирай
27. kasnaprolet9999 - Роси,
17.11.2010 13:50
Предполагам, че не ги преписваш, както монасите навремето Паисиевата история, а ползваш си ги копираш-copy - paste :))) Добре правиш, че не копираш само линкове, щото не е ясно, дали в някой моммент ще ми пробият защитата на блога и изтрият каквото им падне разни недобросъвестни хора, трябва и аз да последвам примера ти и да си ги съхраня поне билковите постинги на по-сигурно място. Добре си направила и за възглавничката ,някои ползват за целта изсушени листа от маточина, жълта комунига, мента, лавандула. Хмелът също е много добър за тази цел. Тези възглавнички, сложени през деня между вълнените дрехи ще изгонят молците.
цитирай
28. kasnaprolet9999 - hristo27
17.11.2010 13:52
Така го правят и в Лясковец пелиновото вино-слагат дюли и ябълки заедно с пелин и около 40 вида билки. Горе в постинга съм пропуснала да напиша за плодовете, по-късно се сетих. Благодаря за включването.
цитирай
29. benra - и
17.11.2010 14:36
аз много обичам пелин:-)))
много се смях със случката, която си разказала
цитирай
30. kasnaprolet9999 - benra
17.11.2010 15:12
Групата на обичащите пелина се увеличава, радвам се, че се присъедини към нея. Поздрави!!!
цитирай
31. monna - Ха, наздраве!
17.11.2010 17:56
И аз обичам пелин, но четох, че е вреден, не питай по-нататък...забравила съм. :)
цитирай
32. tili - Обичайте си го;-)))
17.11.2010 19:13
Хайде - НАЗДРАВЕ с едно мерло от Сакар!!!
цитирай
33. kasnaprolet9999 - monna
17.11.2010 19:28
Всяко нещо става вредно, ако се злоупотребява с него. Пелиновото вино, така както го правят в Лясковец и на други места ( както се разбра от коментарите на hristo27) с ябълки, дюли и още много билки няма начин да е вреден, пък и щом съм жива още след онзи запой на Трифон Зарезан... :)))
цитирай
34. kasnaprolet9999 - tili
17.11.2010 19:38
Моят съпруг по едно време правеше такова вино от Мерло, купуваше го от борсата и слагаше в него за аромат грозде сорт алжирка. Пред вилата в Макоцево имаме три корена от него, които са се разпрострели върху оградата на балкона и съседните дървета. Става чудесно вино и последният път в службата бе спечелил първата награда. Номера е ферментацията да протича при постоянна температура. Беше си заплюл тогава едно ъгълче в банята и там го слагаше в един пластмасов бидон. След като пуснат парното температурата там се запазва постоянна, помещението не е много голямо и нямаш идея какво вино ставаше, въпреки че ползваше примитивни средства, в сравнение с някой винпром например или някоя частна винарска изба. Само от неговото червено вино не ме болеше глава, а от купешкото..мани..мани..Наздраве!!!
цитирай
35. tili - И защо "едно време"???
18.11.2010 19:18
Питам аз! Какво прави този мъж сега? Мъ??? Нздраве с купешко! :)))
цитирай
36. kasnaprolet9999 - tili
19.11.2010 10:50
Намерила съм му други задачи, ей така, за разнообразие, един мъж когато остане без работа, върши глупости :)))
цитирай
37. анонимен - vapros
04.02.2011 20:32
iskam da vi popitam poneje imam naru6enie na mese4niq cikal kak s tazi bilka moga da se izlekuvam na 4ai li da q pravq
цитирай
38. gospoding - сладък пелин
17.03.2017 10:00
за поръчка и инфо bial,pelin@gmail,com * с точка вместо запетая
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kasnaprolet9999
Категория: Лични дневници
Прочетен: 15316951
Постинги: 846
Коментари: 16439
Гласове: 41664
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031