Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.09.2022 19:13 - Защо Мемориалът на Сергей Глазиев за наследството на Линдън Ларуш има значение
Автор: zahariada Категория: История   
Прочетен: 2996 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  Защо Мемориалът на Сергей Глазиев за наследството на Линдън Ларуш има значение

image
  • Правителство
  • Свят
Защо Мемориалът на Сергей Глазиев за наследството на Линдън Ларуш има значение

Матю Ерет от VT относно защо Мемориалът на Сергей Глазиев за наследството на Ларуш има значение за света

от  Матю JL Ehret - 17 септември 2022 г 1298   3 Мисленето на Глазиев се корени в старо и мощно интелектуално течение, което произтича от силна  традиция в Русия, основана на държавен кредит, национален суверенитет, широкомащабна инфраструктура, научен прогрес и печелившо сътрудничество.

На 11 септември 2022 г. брилянтният руски икономист, велик стратег и водещ архитект на възникващата нова многополюсна финансова архитектура  Сергей Глазиев изнесе  забележително възпоменателно обръщение  за живота и работата на своя приятел и съюзник Линдън Ларуш (1922-2019), който е 100 - годишнината беше отбелязана на 8 септември ).

В рамките на силното 13-минутно обръщение Глазиев очертава основните причини за сегашния разгръщащ се системен финансов колапс, разкъсващ западния свят, който неговият покоен приятел беше прогнозирал преди повече от 30 години. Той отива по-нататък, като представя поразителна програма за глобално възстановяване и реформа на глобализацията, която е приела формата на интеграция на Евразийския икономически съюз с „Евразийския сухопътен мост“ и по-широката програма за Нов път на коприната, която беше представена за първи път от Китай през 2013 г. и която имаше беше предложен от г-н LaRouche още през 1994 г.

Пълният адрес  трябва да чуете тук :

Въпреки че няколко влиятелни западни интелектуалци се опитаха да припишат заслугите за стратегическото мислене на Сергей Глазиев през последните няколко години, факт е, че мисленето на Глазиев се корени в старо и мощно интелектуално течение, което произтича от силна, макар и забравена традиция в Русия, основана на държавата кредит, национален суверенитет, широкомащабна инфраструктура, научен прогрес и най-важното печелившо сътрудничество.

Тази школа на икономическата наука беше жизнено жива в дните на цар Александър II и мрежата от националистически държавници, които се издигнаха до известност през втората половина на 19 -ти  век, като най-забележимата е фигурата на  големия финансов министър на Русия и първия премиер Министър Сергей Вите , който оглавява изграждането на Транссибирската железопътна линия, предвижда система от държавни банки и глобални мрежи от железопътни линии, простиращи се в Азия, Европа и Америка през Беринговия проток.

През 20 -ти  век тази школа е разрушена от  болшевишката цветна революция, финансирана от западни разузнавателни агенти и олигарси, но е възродена по уникален начин под ръководството на великия руски биогеохимик и водеща светлина на Академията на науките  Владимир Иванович Вернадски (1863 г. -1945).

Иронично е, че тази школа от дирижисти е приложила система, по-известна някога като „Американската система“, развита от Хенри Клей, Фридрих Лист, Хенри Кери и Линкълн към евразийския контекст, и също така не е малка ирония, че и двете школи, разположени тяхното вдъхновение във фигурата на учен-държавник Готфрид Лайбниц  (1646-1716), който не само въведе „икономическа наука“ под формата на своите  „Общество и икономика “ от 1671 г. и „ За създаването на общество на изкуствата и науките“ от  1672  г., но също така стана водещ съветник на цар Петър Велики през 1712 г. В своето „ Така че искате да научите всичко за икономиката“,  публикувано през 1984 г., Ларуш идентифицира Лайбниц като създател на областта на физическата икономика като клон на физиката.

По време на времето си като руски таен съветник от 1712-1716 г. Лайбниц става известен като „Солон на Русия“ и му е възложена задачата да реформира цялата финансова и правна администрация на Русия. Той обаче не спира дотук, а излага програма за пълна национална оценка на минното, минералогичното и промишленото развитие, която ръководи поколения строители на руската нация след смъртта му.

image

Вероятно най-забележителното беше това, че Лайбниц постави началото на нови научни институции, които можеха едновременно да насърчат раждането на нови открития и да превърнат тези открития във все нови форми на технологичен прогрес. Най-важната от тези организации става известна като Руската академия на науките, която най-накрая е открита през 1725 г.

Подобно на Вит, Глазиев и Ларуш през 19-21 век Лайбниц  създава стратегическа визия, която се основава на руско-китайския съюз на технологичен и културен прогрес, който би могъл да прекъсне дълбоко вкоренената олигархична корупция в Европа и да постави началото на нова ера на разума.

В първия брой на Novissima Sinica (известен още като „Новини от Китай“), публикуван през 1697 г., Лайбниц пише:

„СМЯТАМ ЗА ЕДИНСТВЕН ПЛАН НА СЪДБИТЕ, ЧЕ ЧОВЕШКОТО КУЛТИВИРАНЕ И УТЪСНИТЕЛСТВАНЕ ДНЕС ТРЯБВА ДА СЕ КОНЦЕНТРИРА В ДВЕТЕ ПОКРАИ НА НАШИЯ КОНТИНТЕНТ, В ЕВРОПА И В КИТАЙ, КОИТО КРАСЯВАТ ИЗТОКА, КАКТО ЕВРОПА ПРАВИ ПРОТИВОПОЛОЖНИЯ РЪБ НА ЗЕМЯ. МОЖЕ БИ ВИСШЕТО ПРОВИДЕНИЕ Е РАЗПОРЕДИЛО ТАКАВА ПОДГОТОВКА, ТАКА КАТО НАЙ-КУЛТИВИРАНИТЕ И ОТДАЛЕЧНИ НАРОДИ ПРОСТЪРАТ РЪЦЕТЕ ЕДИН КЪМ ДРУГ, ТЕЗИ МЕЖДУ ДА БЪДАТ ПОСТЕПЕННО ДОВЕДЕНИ КЪМ ПО-ДОБЪР НАЧИН НА ЖИВОТ. НЕ МИСЛЯ, ЧЕ Е СЛУЧАЙНО РУСНАЦИТЕ, ЧИЕТО ОБГРОМНО ЦАРСТВО СВЪРЗВА ЕВРОПА С КИТАЙ И КОИТО ДЪРЖАТ ГОСПОДСТВО НАД ДЪЛБОКИТЕ ВАРВАРСКИ ЗЕМИ НА СЕВЕРА ДО БРЯГА НА ЗАМРЪЗНАЛИЯ ОКЕАН, ТРЯБВА ДА БЪДАТ ВОДЕНИ КЪМ ЕМУЛАЦИЯТА НА НАШИТЕ ПЪТИЩА ПРЕЗ НАПРЕЖДАНЕТО УСИЛИЯТА НА НАСТОЯЩИЯ ИМ ВЛАДЕТЕЛ [ПЕТЪР I].“

Именно тази система еволюира съвместно от единствен източник както в Русия, така и в САЩ, и Линдън Ларуш, и Глазиев излязоха като модерни шампиони в нашата сега обсадена епоха. Докато някои може да искат да твърдят без доказателства, че Глазиев е „последовател на съвременната парична теория“, фактите от действията, думите и политическата ориентация на Глазиев свидетелстват за много различна реалност.

image

Поради тази причина Глазиев започва да се среща директно с Линдън Ларуш по време на многото му пътувания до Русия през 90-те години, след като младият икономист демонстрира последователните си принципи, като подаде оставка от поста си на министър на външните и икономическите отношения при Борис Елцин през 1993 г., когато стана ясно, че намерението зад реформите, които той трябваше да наблюдава, е предназначено да унищожи нацията му. В своята книга от 1999 г. „  Геноцид: Русия и новият световен ред “ Глазиев очертава двата пътя напред за Русия през 21 век, като казва:

„Или пасивно се подчиняваме на самоубийствена политика на самоунищожение и колонизация на Русия, която е наложена отвън чрез измама и подкуп, или ние . . . преминете към научно обоснована стратегия за икономически растеж, подобряване на благосъстоянието на хората и възстановяване на духовно-интелектуалните сили и научно-техническия потенциал на руската държава.

За щастие на Русия и света, националистите, които не желаят да пожертват своята велика цивилизация пред олтара на финансистите социопати, успяха да се отърват от коварната алкохолна бомба със закъснител и да доведат млад специалист по отстраняване на проблеми на име Владимир Путин. Тази жизненоважна реформа от 1999 г. беше проведена от руския патриот и тогавашен министър-председател Евгени Примаков. При това ново ръководство Сергей Глазьев стана председател на Комисията по икономическа политика на Държавната дума. По това време той отново набляга на своята политическа перспектива от 1999 г. в своя „Диалог с Линдън Ларуш“ от 2001 г., спонсориран от Института Шилер, който  може да се види тук :

Стенограма на забележките на Сергей Глазьев по случай 100-годишнината на Линдън Ларуш

Тази година прогресивните хора по света отбелязват стогодишнината от рождението на гениалния мислител и не бих се поколебал да кажа пророка на нашето време Линдън Ларуш.

За съжаление вече не можем да разговаряме с него и е жалко, че не доживя да види деня, в който предупрежденията му за краха на световната финансова система се сбъднаха още преди 30 години.

И може би още по-рано Линдън Ларуш обърна внимание на факта, че раздуването на финансови балони, включително балони с деривати и създаването на схеми на финансови пирамиди, неизбежно ще доведе до колапс на световната финансова система и той предложи да се предприемат навременни мерки за предотвратяване на този колапс. Ако лидерите на световните нации се бяха вслушали в гласа на Линдън Ларуш тогава, може би щяхме да успеем да избегнем социалните катаклизми, пред които сме изправени днес в резултат на колапса на световната финансова и икономическа система, която се основава на неограничени емисии на долара и други западни резервни валути.

Тези финансови балони не стават по-малки. Видяхме, че опитите да бъдат изчистени завършват с надуване на нови балони, включително пенсионни фондове, [и] не попречиха на финансовите балони да се надуят отново в резултат на неограничената емисия на световните резервни валути, използвайки устройството на т.н. наречено „количествено облекчаване“.

… Светът тъне в хаос точно в съответствие със сценария, негативния сценарий, за който говори Линдън Ларуш в прогнозите, направени от него преди 30 или 40 години.

Тогава той предложи вместо да изпомпват финансови балони, страните, емитиращи световна резервна валута, заедно с техните партньори и други страни, да инвестират в изграждането на глобална инфраструктура, която да намали цената на търговията, да повиши ефективността на международните икономически връзки и като цяло допринасят за повишаване на свързаността в световен мащаб.

И така, той разглежда процеса на глобализация като процес на разширяване на сътрудничеството между страните, а не като опити на някои страни да експлоатират други.

Що се отнася до „либералната глобализация“, която днес води до колапс на световната финансова система, Ларуш я критикува. Той предложи различен модел на глобализация, основан на принципите на физическата икономика - по-специално известния проект, който той и съпругата му Хелга Зеп-Ларуш представиха за международна дискусия: Евразийският мост.

Това е един прекрасен и интересен проект, който сега, след много години, започна да се реализира чрез китайската инициатива „Един пояс, един път“, която ние подкрепяме, като я свързваме с Евразийския икономически съюз.

Линдън Ларуш гледаше десетилетия напред към неизбежния крах на тяхната политика на финансова експанзия, при която интересите на спекулантите засенчват глобалните спекуланти и световната олигархия, които са паразити върху паричната емисия на световните валути.

Силно нехаресван за това, той беше преследван и изправен пред затвор.

Той се кандидатира няколко пъти за президент на САЩ и ако Линдън Ларуш беше избран за президент, светът днес щеше да се развива стабилно.

Нямаше да има нарастващ хаос. Нямаше да ги има световните войни и провокации, които световната олигархия прави, за да отпише дълговете си към Русия, както и към Европа.

Колапсът на финансовата система можеше да бъде избегнат, ако организацията на демократичната партия беше подкрепила Ларуш като свой кандидат за президент преди много години.

Но за съжаление историята не признава подчинителното наклонение или както сме склонни да се изразим, „никой не е пророк в собствената си страна“.

Гласът на Ларуш се чу много добре.

Помним го в почти всички големи държави в света, които днес се развиват успешно – преди всичко Индия и Китай.

Има привърженици на LaRouche, които са използвали неговите мисли и идеи за създаване на своите икономически чудеса. Именно принципите на физическата икономика, поддържани от Ларуш, днес са в основата на китайското икономическо чудо и са в основата на политиката за икономическо развитие на Индия.

Поддръжниците на LaRouche в тези страни упражняват ползотворно, положително и конструктивно влияние върху оформянето на икономическата политика в тези водещи нации на новата световна икономическа парадигма.

Не бива да забравяме и творческото наследство на Линдън Ларуш, което демонстрира взаимовръзката на събитията, случващи се днес, с техните корени преди много векове.

Винаги съм бил впечатлен от огромната област на ерудиция на Линдън Ларуш. Той видя паразитната глобална олигархия от нейния произход и проследи как тези олигархични семейства са паразити в търговията - първо във Венеция, след това се заселват и продължават да изграждат своята финансова мощ чрез международна търговия и глобални спекулации в Холандия. След това се преместиха в Англия и след това поеха контрола върху политическата система на Съединените щати.

Линдън Ларуш вижда съвкупността от световната история през призмата на борбата между добрите национални интереси, интересите за подобряване на общото благосъстояние и силите на злото.

Световната финансова олигархия пречи на развитието на страните - която се стреми да извлече спекулативни свръхпечалби от търговско-икономическо сътрудничество и която заблуждава целия свят чрез надуване на спекулативни балони и злоупотребява с властовите си позиции в страните, където доминира политическата система. Виждаме как днешната финансова олигархия на САЩ отприщва хибридна световна война до и включително риска от ядрена катастрофа с цел задържане на своята глобална хегемония

Предупрежденията на Линдън Ларуш се сбъдват. Важно е тези предупреждения да не са абстрактни. Те не са просто начертани върху графика.

Спомням си известната тройна крива, където той показа нарастващата разлика между размера на световната реална икономика и размера на световната финансова система.

image

Той беше първият, който отбеляза тази диспропорция, която преди 30 години все още не беше толкова голяма.

Все още можеше да се преодолее чрез трансформиране на излишните финансови агрегати в реалния сектор в реални инвестиционни проекти. Сега това е гигантска бездна. Днес е невъзможно да се трансформират квадрилиони долари финансови балони в инвестиции в реалния сектор на икономиката.

Механизми за това просто няма. Нито една не беше създадена, защото паразитната финансова олигархия, която мразеше Ларуш - която винаги се опитваше да му затвори устата и го преследваше и се опитваше да го държи заключен, в крайна сметка придоби монопол върху политическата власт в Съединените щати и днес използва политическото си влияние в Вашингтон да принуди всички страни по света да се подчинят на волята му. Той продължава да доминира в света и да упражнява своята хегемония чрез извличане на супер печалби от спекулативни операции.

image

Линдън Ларуш се оказа прав

Ние го наричаме интегриран световен икономически модел, в който финансовият капитал ще бъде подчинен на задачите за развитие на икономиката и в който принципите на физическата икономика ще се осъществят, тъй като можем да видим, че страните, които поемат по този път, се радват на успех. Няма съмнение, че управляващата американска финансова олигархия губи хибридната световна война, която започна срещу цялото човечество.

Жалко е само, че цената, която трябва да се плати за това, ще бъде много висока.

Това включва и загубените животи в резултат на войната, организирана от американската и европейската финансова олигархия срещу Русия на територията на Украйна.

Трябва да съберем всичките си сили, за да се борим с това зло и творческото наследство на Линдън Ларуш ни помага в това.

imageimage

 

  ИЗТОЧНИКФондация за стратегическа култура



Гласувай:
3



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zahariada
Категория: Политика
Прочетен: 39763008
Постинги: 21940
Коментари: 21633
Гласове: 31017
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031