Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.08.2022 18:41 - Торлаците
Автор: laval Категория: История   
Прочетен: 3258 Коментари: 3 Гласове:
22

Последна промяна: 07.08.2022 22:30

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Торлаците или турлаците са българи по народност, които живеят в няколко държави: България, Сърбия, Македония, Косово, Албания и Румъния. Те говорят най-западните български говори, познати като у-говори. Езиковедите ги смятат за преходни към сръбски. Въпреки това повечето им характеристики като например отсъствието на падежи, наличието на задпоставен определителен член ги отнасят към българския език. 

В България торлаците живеят в западната част на страната – Кула, Белоградчик, Чипровци, Годеч, Драгоман, Трън, Брезник. В Македония са в района на Крива паланка, Кратово и Куманово. В Източна Сърбия те живеят в Поморавието: Цариброд, Босилеград, Ниш, Пирот, Княжевац, Лесковац, Враня. В Албания и Косово обитават Гора, където се самонаричат горани или нашинци. В Румъния са карашовените. Торлаците се отличават етнографски от шопите. Повечето са християни, но гораните, известни и като торбеши, са мюсюлмани. 

За съжаление голяма част от торлаците вече са денационализирани и асимилирани, главно поради липса на национална политика  от страна на България. Много от тях имат сръбско или македонско самосъзнание. Все пак има и хора с българско самосъзнание.

В исторически аспект Източна Сърбия се припокрива със. Западните български земи, включващи и територията на средновековната Белградска област. Това е най-вече Българското Поморавие, подарено от Русия на Сърбия след Руско - турската война от 1877 - 1878. Въпреки опитите за сърбизиране на българското население в Източна Сърбия, то и сега не говори правилен сръбски език, поради което говорът му се нарича от Белград шопски, торлашки, но не и какъвто е в действителност: западнобългарски говор.

В известния сръбски филм Зона Замфирова, за който съм писал в блога и чието действие се развива в Ниш, диалозите са на торлашки диалект. В Сърбия обаче го приемат за сръбски диалект. Днес в България торлаците в съседните страни са напълно забравени, а те са съществена част от българската диаспора.

image

image




Гласувай:
22


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. panazea - Много точен постинг !
05.08.2022 19:16
Моят баща е от дебелите торлаци , които са около Оходен , Борован и Баница.
От дядо ми знам , че сме Българи !
Това , че част от торлаците са оставени в Българска Морава не ги прави сърби.
Има сръбски изкуствоведи по носиите , които пишат честно , че това са Българи.
Торлаци има чак на Черно море до Истанбул. Има такъв турски филм Капитан Реис , в който се разказва за такъв род . Рибарският си кораб бяха кръстили Torlarlar - демек Торлаците. Отличителна черта бяха техните Български хора , гайдата и изключителната почтеност.
Сега нашите големи учЕни ги изкарват лази и ги оприличават на гърците , но те са си чисти Българи. По Черноморското крайбрежие при Трапезунд , т.е. Трапезата също се използват гайди и струнни музикални инструменти , на които свирят чисто Български ритми , но гърците им мътят главата , че са наследници на гърците.
цитирай
2. panazea - Това , че произнасят У вместо В е вярно.
05.08.2022 19:49
Дядо ме поправяше , че се казва Укьо , а не Вуйчо
Унука , а не Внучка .
Говорът им е напевен. Отидоа. Довадоа. Отвадоа. Пъкни - покажи се, Бишни-хвърли.
Казват Геран на кладенеца , Любеница на динята и Гумно на двора.
Кукуруз на царевицата , Перуника на цветето , кръстено на бог Перун , като Пирин планина. Младите сега не знаят българското име на цветето и му викат ирис , което е испанското име на седемцветната дъга. Садят лука във фитирии - лехи. Копаят с казма , а не бел .
Питат ме :
- Ти чиьо си ?
- На Райновците - отговарям.
-Яла , яла , познавам деда ти .
Използват старинните местоимения :
Он , Она , Оно , Они .
Използват думи като: Баир , крив кър ,чукар, Балкан за всяка планина.
Почитат Ботйовъ и смятат , че баща му даскал Ботьо е родом оттам.
Култът към Ботйовъ и Гарибалди е особен.
цитирай
3. laval - Благодаря
05.08.2022 20:26
за хубавите отзиви! Безспорно торлаците са много интересни както в етнографско, така и в езиково отношение. Именно затова реших да напиша нещо кратко за тях.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: laval
Категория: История
Прочетен: 4099880
Постинги: 1370
Коментари: 2757
Гласове: 21961