Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.07.2021 23:20 - За средновековния черномагьоснически център в Сицилия
Автор: anthroposophie Категория: История   
Прочетен: 2245 Коментари: 0 Гласове:
9

Последна промяна: 26.07.2021 23:34

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

В спокойното днес сицилианско село Калтабелота някога се е намирало обиталището на големия черен маг Клингзор, за който се разказва в епоса “Парцифал” на немския минезенгер Волфрам фон Ешенбах от началото на ХII в., както и в едноименната опера на Рихард Вагнер. Името ‘Калтабелота’ датира от времето на арабското господство над Сицилия и идва от араб. Qal"at Al-Ballut “крепост на дъбовете”. В епоса “Парсифал”, където са описани както реални исторически събития от IX в., така и събития, случили се на свръхсетивен план, крепостта, носела тогава името ‘Калот енболот’, респ. "Калот бобот’, се описва като “замъка на чудесата” (Schastel marveile), където властвал злият магьосник Клингзор, воювал срещу Парсифал и рицарите на Грала 1. 

Според “Парсифал” на Ешенбах Клингзор дошъл от Капуа в Сицилия, където се поставил в услуга на нейния крал Иберто. Но Иберто веднъж заварил Клингзор в леглото на съпругата си - съблазнителната Иблис - и заради това провинение го кастрирал саморъчно. Оттогава Клингзор се превърнал в могъщ магьосник, причинил големи злини на много хора. Пътят на посвещението на Клингзор е този на черната магия и тук кастрацията, която може и да не е била извършена реално, е образ на определени ритуали на сексуална магия.

                 image

Мястото, където някога се е намирал замъкът на Клингзор Калот енболот. Източник: http://www.cestomila.cz/clanek/1706-caltabellotta-vypravi-sve-davne-pribehy
 

Ето каква пише Рудолф Щайнер за обиталището на Клингзор: 

“Докато замъка на Грала трябва да търсим в Западна Европа 2, замъкът на противниците на Грала следва да отнесем географски към едно друго място, където човек, ако го посети, може поради определени духовни сили, намиращи се там, да получи както голямо, огромно положително впечатление, така и обратното впечатление чрез други сили, останали там до наши дни като Акашов отзвук от онези противници на Грала, за които стана дума тук. Защото на това място можем да говорим за най-лошите сили, чиито последствия все още се усещат. Тук някога са се практикували, може да се каже, зли изкуства, които са протичали изцяло във физическия живот и от които са се излъчвали атаки срещу онази част от човешката душа, която е станала несъзнателна, и онази част от човешката организация, която е станала мъртва 3. И всичко това се подрежда около една фигура, проблясваща към нас като легенда от Средновековието и добре известна на запознатия с мистериите; около една личност, действително живяла в средата на Средновековието - Клиншор (Клингзор), херцог на Тера де лабур 4 - област, която трябва да търсим в днешна южна Калабрия. Оттам набезите на враговете на Грала се насочвали най-вече към Сицилия. Точно както днес, стъпвайки на сицилианска земя, ако притежаваме окултен поглед, ще видим, че върху нас въздейства Акашовият отзвук от великия Емпедокъл, присъстващ в атмосферата на Сицилия, така могат да бъдат забелязани и днес още злите отзвуци на Клиншор, който някога се е свързал от своето херцогство Тера де лабур с враговете на Грала от другата страна на пролива, заселили се в крепостта, която в окултизма и легендите се нарича ‘Калот бобот’. В средата на Средновековието Калот бобот в Сицилия било седалището на онази богиня с името Иблис, дъщеря на Еблис. И сред всички фатални връзки в земното развитие между същества, в чиито души са присъствали окултни сили, най-злощастната връзка, известна на окултистите, е тази на Клиншор с Иблис, дъщерята на Еблис. Самото име ‘Иблис’ показва връзката с Еблис - това е името, дадено в мохамеданската традиция на съществото, което ние наричаме ‘Луцифер’. Иблис е нещо като женски аспект на Еблис, мохамеданския Луцифер, с който за да упражнява злите си изкуства срещу Грала, се свързал злият магьосник Клиншор. 

Тези неща трябва да бъдат изразени в образи, които обаче съответстват на реалностите, те не могат да бъдат предадени с абстрактни идеи. И всички враждебни действия срещу Грала са се разиграли в онази крепост на Иблис Калот бобот, в която се спасила и странната кралица Сибила със сина си Вилхелм през 1194 г. при управлението на Хайнрих VI. Всичко, предприето като атака срещу Грала, в която бил ранен и Амфортас, в крайна сметка води началото си от съюза, който Клингзор сключил в крепостта на Иблис Калот бобот. И всичко, донесло нещастия и беди в рицарството на Грала чрез Амфортас, е резултат от този съюз. Ето защо дори и днес е необходимо душата да бъде силно въоръжена, когато наближи онези области, от където могат да произлязат всякакви враждебни влияния, които с оглед на тайните на Грала се отнасят до по-нататъшната еволюция на човечеството.” (СС 144, лекция от 6.2.1913)

Австрийският антропософ Валтер Йоханес Щайн пише в своята книга “Световната история в светлината на Светия Грал" (1928 г.), че е идентифицирал злия магьосник Клингзор от епоса и операта “Парцифал” като жестокия ломбардски херцог Ландулф II от Капуа, който през 875 г. бил отлъчен от църквата заради практикуването на черна магия с намерение да получи абсолютна власт и се оттеглил в окупираната от арабите Сицилия, където се съюзил с езическите окултни сили на мохамеданството.

Дитрих Екарт, един от най-влиятелните членове на обществото “Туле”, който изиграл съществена роля за издигането на Адолф Хитлер, както и другият тъмен окултист от ХХ в. Алистър Кроули, също са ходили в Сицилия да проучват замъка на черната магия. 

Според Димитър Мангуров 5 същият ариманичен маг, воювал някога срещу рицарите на Грала и преминал през черномагьоснически практики в множество свои инкарнации, се е преродил отново по време на слънчевото затъмнение на 11.8.1999г. и е предопределен да приеме в себе си Ариман.

 

1 Според правилата на българския език коректното изписване на думата ‘Грал’ е с едно а. Въпреки това в духовните среди упорито и неизкоренимо, вероятно под руско влияние, се е наложил неправилният вариант с двойно а - ‘Граал’. Този облик “възпроизвежда буквално графиката на старофренската дума, поради което съгласно нашето правописно правило „две гласни, написани една до друга, означават две срички“ едносричното френско означение у нас неправомерно се е превърнало в двусрично. Следователно няма разумна причина, която да налага в български името на Свещения Грал да се изписва и произнася изопачено”, срв. https://passbyhere.org/%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D1%80%D0%B8%D0%BF%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%BD%D0%B8-%D0%B4%D0%B8%D0%BB%D0%B5%D0%BC%D0%B8/

2 По-точно в Пиренеите. 

3 В същата лекция Щайнер говори за части от етерното и физическото тяло при днешния човек, които за ясновидския поглед изглеждат, сякаш са мъртви. В тях могат да се настанят луциферични и ариманични сили, които затрудняват връзката на човека с висшия му Аз и така над човека взема превес неговият двойник.

4 Terra di Lavoro - низина в Кампания, източно от Неапол.

5 В лекцията от 17.3.2018 “Мистерията на човека и клопката на идеологията “джендър” - https://www.youtube.com/watch?v=YjsUgMr8k6Y

 




Гласувай:
9



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: anthroposophie
Категория: История
Прочетен: 823855
Постинги: 458
Коментари: 15
Гласове: 6141
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031