Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.05.2021 22:26 - Съществува ли елементарен дух на физическото ни тяло и какво представлява той? - част 1
Автор: anthroposophie Категория: История   
Прочетен: 2041 Коментари: 0 Гласове:
6

Последна промяна: 31.05.2021 22:31

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Названието "елементарен дух/елементарно същество на физическото тяло" или "телесен елементарен дух" идва от немски Kцrperelementargeist/ Kцrperelementarwesen, a при превод от английски обикновено срещаме понятието телесен/физически елементал (от англ. body elemental). Необходимо е обаче да се изтъкне, че немските изследователи на елементарните духове правят разлика между елементал и елементарно същество, която се изразява в това, че елементалът е елементарно същество, създадено от човека чрез мисъл, чувство или волеви импулс и обикновено има кратък живот.1   

През последните години се срещат редица свидетелства на хора със свръхсетивни възприятия, контактуващи с елементарните духове, че действително съществува такова телесно елементарно същество. За него nразказват в свои книги, лекции или интервюта напр. Марко и Ана Погачник, Танис Хелиуел, Верена Щал фон Холщайн, Томас Майер, Розвита Зонтаг, д-р Астрид Енгелбрехт, Маргарете Зенекамп.   

Интересното е, че въпреки че става инициатор за осъществяването на контакта на хората с природните духове, основателят на антропософята Рудолф Щайнер не споменава никъде в лекциите си понятието "елементарен дух на физическото тяло". В някои лекции той сякаш загатва за наличието на такова същество, казвайки напр., че "нашите телесни органи са сгъстен дух, макар и не нашия дух." (СС 57) или "В нашите тела живеят и други същества, само в Аза сме сами." (СС 94).

Малко по-подробно Щайнер говори за едно етерно същество, което можем да идентифицираме като въпросния елементарен дух на физическото тяло, в цикъла "Връзката между живите и мъртвите" (СС 168). Напр. в лекцията от 9.11.1916 той казва: "Трябва да запомним само това, че докато имаме родство винаги с голям брой елементарни същества, ние имаме силна връзка с едно елементарно същество, което е, така да се каже, еквивалентно на нашето етерно тяло. Може да се каже, че нашето етерно тяло има интимни връзки с едно особено етерно същество. И така, както нашето етерно тяло – това, което наричаме наше етерно тяло от раждането до смъртта, – поради факта, че е включено към физическото тяло, развива свои особени връзки с физическия свят, така това етерно същество, еквивалентно на нашето етерно тяло, другият полюс на собственото ни етерно тяло, посредничи за нашите връзки с всеобщия елементарен свят, с намиращия се около нас космическо-елементарен свят.   На 3.12.1916 (от същия цикъл) Щайнер нарича нашето собствено етерно тяло "един вид слънчево елементарно същество, съпровождано от известен брой елементарни същества, които му принадлежат така, както планетите принадлежат към Слънцето, така че тези елементарни същества образуват с него един вид седморност, както според древните възгледи планетите образуват един вид седморност заедно със Слънцето. По време на целия ни живот между раждане и смърт е налично постоянно взаимодействие между нас и тези наши елементарни придружители... Следователно ние се намираме в един етерен свят поради факта, че сме етерни същества, и една определена система се намира в близки отношения с нас самите. Тази система, тоест тези елементарни същества, тези етерни същества, които ни придружават, са и онези, които чрез своите сили – тъй като те са подредени по определен начин, когато преминаваме през портата на смъртта – извличат етерното ни тяло от физическото и го насочват – следователно и самия човек – към определено място в елементарния свят."

Известно обяснение защо Щайнер не е говорил подробно за елементарното същество на физическото тяло дава природният дух, наречен Каменния. В "интервюто" с него, опосредствано от споменаваната вече в този блог антропософка Верена Щал фон Холщайн, която с течение на годините е стигнала до общуване с различни елементарни същества, четем следното2:

"Волфганг Вайраух: Има ли елементарен дух на физическото тяло?  

Каменния: Да, това е твоят личен Капуву3. В микрокосмоса Земята се представлява от твоята материя. Земята трябва да има духове на камъка, за да съществува, така е и при твоето тяло.  

В.В.: Как този телесен елементарен дух е свързан с двойниците?  

К.: По принцип той е един от двойниците, т.нар. физически двойник. Той е физически, но не е видим.4  

В. В.: Дали той е ариманичният двойник, който се вмъква в тялото при раждането на човека?  

К.: Не.  

В.В.: Значи два двойника влизат в човека?  

К.: Какво говориш, елементарният дух на физическото тяло не влиза в човека! Когато някой се инкарнира за пръв път, този дух възниква заедно с тялото. Иначе тялото не може да се създаде. Ариманичният двойник влиза, а другият вече е там, защото го има тялото.  

В.В.: А елементарният дух ...

К.: Стой! Ще ме изслушаш ли? Мъжкото семе носи всеки път кълна на този телесен елементарен дух.   

В.В.: Какво става с него, когато човек умре?  

К.: Той предава спомените си на мировия етер, който ги включва в себе си и след това преминава в общата материя.  

В.В.: Какво се случва с този елементарен дух, когато човек се роди повторно, получава ли нов дух на физическото си тяло?  

К.: Не, запазва се същият. През всички инкарнации човекът има същия телесен елементарен дух. Така е било, така ще бъде и така става винаги.  

В.В.: Как можем по време на живота си да изградим възможно най-хармонично отношение със своя телесен дух?  

К.: Отнасяй се с тялото си като с човек!  

В.В.: Благодаря.   

К.: Мога ли да ти задам един въпрос?  

В.В.: Да.   К.: Можеш ли да си представиш, че ти си тялото си?  

В.В.: Трудно ми е.  

К.: Опитай! Тогава ще усетиш как се чувства това същество. Можеш да попиташ хората, които имат култ към тялото. Те са близо до усещането на елементарния телесен дух.  

В.В.: Не се ли чувстват тези телесни духове много пренебрегнати, защото почти никой не е чувал за тях?

К.: Така е.  

В.В.: Обичат ли те човека, тоест духа, който е в тялото или имат лошо отношение към него?  

К.: Това е съвсем различно. При множеството инкарнации в телесния елементарен дух е вписана дълга история. Отношението им е такова, че тези духове постепенно започват да се дразнят от човека, защото заради неоформеното му мислене неговото тяло започва да се трансформира до други нива на съществуване.  

Верена Щал фон Холщайн: На немски това значи, че тези духове са в лошо настроение, защото ние започваме да дематериализиране телата си, респ. постепенно да се движим към бъдеща еднополова форма, без да позволяваме на телесните елементарни духове да участват в промяната.  

В.В.: Странно е, че Рудолф Щайнер никога не е говорил за този телесен елементарен дух.

К.: Рудолф Щайнер силно е занемарил телесния дух. Той се е страхувал, че култът към физическото тяло, фиксацията върху тялото на човека ще станат още по-силни, ако говори много за него. Но работата на Антропософското общество щеше да е много по-задълбочена, ако Щайнер беше наблегнал на факта, че трябва да се работи съвместно с тези духове. Наблюдавай първия Гьотеанум и ше имаш представа какъв можеше да стане телесният елементарен дух. Той е един от обектите на южния път на посвещение - виж по въпроса в древноегипетската култура."

1 Срв. Томас Майер, "Сътрудничество с елементарните същества", Сарбрюкен, 2010.

2 "Нови разговори с природните духове", Волфгант Вайраух, Верена Щал фон Холщайн, Фридрих Пфаненшмит, Фленсбург, 2007. 

Капуву е дух на камъка, споменат в книгата.


4 Срв. и думите на Учителя Беинса Дуно, че "физическото тяло на човека живее благодарение на своя двойник", който е "
второ тяло на човека, или посредник на силите в природата",  "апарат, чрез който се проявяват силите, енергиите на природата." (МОК, 13.9.1929)



Гласувай:
8



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: anthroposophie
Категория: История
Прочетен: 833457
Постинги: 459
Коментари: 15
Гласове: 6191
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930