Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.09.2020 14:39 - Бивша немска доброволка, помагаща на бежанците, за пожара в лагера Мория: „Координирана акция с цел да се подпали целия лагер“
Автор: anthroposophie Категория: История   
Прочетен: 1190 Коментари: 0 Гласове:
10

Последна промяна: 12.09.2020 15:56

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Ребека Зомер е млада жена с леви убеждения, която при мигрантската вълна, заляла Германия през 2015г., започва да помага като доброволка на бежанците. Но с течение на времето срещите с мъжете, на които преподава немски език, стават причина да се изпари нейният младежки ентусиазъм и да й се отворят очите за истинския лик на младите мъже, които среща. Те я наричат помежду си “тъпата немска курва”, подиграват й се, че е глупава и наивна и открито демонстрират “превъзходството” на исляма и семейните ценности на местата, откъдето идват. Така постепенно, за ужас на бившите си съмишленици от немската “Антифа”, Ребека Зомер намира друга кауза - да разказва истината за мигрантското цунами. Въпреки това тя признава, че между мигрантите има и такива, които искрено се стремят да се впишат в живота на Германия, както и хора, на които наистина трябва да се подаде ръка, за да не се радикализират безвъзвратно. 

Тази седмица Ребека Зомер даде интервю по телефона от о-в Лесбос на немския журналист Роналд Тихи, собственик и редактор на онлайн изданието “Tichys Einblick“, вж. https://www.tichyseinblick.de/kolumnen/aus-aller-welt/eine-koordinierte-aktion-mit-dem-ziel-dieses-ganze-camp-in-brand-zu-setzen/

В него тя представя пожара в бежанския лагер Мория в съвсем друга светлина в сравнение със западните медии, които се надпреварват да съжаляват бездомните бежанци и да организират извозването и разселването им из Европа. Според Ребека има намеса на неправителствени организации. И това не е чудно, като се имат предвид думите на Пиа Клемп - капитанка на кораба “Луис Мишел”, който се занимава с извозването на кандидати за европейци, оперирайки близо до либийския бряг. В интервю пред вестник “Гардиън” (също от хранилката на Сорос), въпросната Пиа Клемп казва:“Аз не разглеждам спасяването в морето като хуманитарна акция, а като част от антифашистката борба.”

Понеже и от името на България се декларира желанието да поемем обитатели от изгорелия лагер, нека повече хора да прочетат и другата гледна точка за пожара в Мория.

Говорим по телефона с Ребека Зомер, която е на Лесбос близо до изгорелия лагер за бежанци Мория. Тя разказва за огън, умишлено запален на много места, твърдейки, че това е станало и с помощта на активисти от неправителствени организации.  

Тichys Einblick: Вие сте на място в Лесбос. Как преживяхте пожара в лагера Мория?

Ребека Зомер: За съжаление нямам много време, защото всеки момент ще ме заведат в Мория, за да си създам на място представа за ситуацията. В противен случай няма да мога. Вчера (вторник) бях в Митилини, столицата на острова, на среща с жителите. На тази среща хората дойдоха на масата и казаха: “В момента има митинг, огромна опашка от неправителствени организации, които държат плакати с надпис “Европа сега трябва незабавно да приеме бежанците от Мория и да ги пресели” и т.н. Бяха точно под носа ми, на 50 метра, но аа още не ги бях забелязала. После отидох там, но митингът беше почти разтурен. Тогава си помислих: “Времето съвпада идеално с 13 000те стола пред Райхстага ...” 1

ТЕ: ... кампанията, за която са агитирали Саския Ескен и други членове на Бундестага.

РЗ: Да, вече се знаеше накъде отиват нещата. През нощта ме събудиха съобщения по WhatsApp от бежанци и неправителствени организации. След това получих снимки на бежанци, които живеят, по-точно живееха, в нелегалния лагер Мория между маслиновите горички. Трябва да знаете, че там има един действително официален лагер за малко под 3000 души, а около него още десетки хиляди са се установили близо един до друг. В момента има около 10 000 души, останалите живеят в апартаменти, къщи, хотели и други лагери на острова. В Мория частната собственост, т.е. земята на хората от Лесбос, село Мория, беше заета. Така че тези хора от лагера първо ме уведомиха, че наистина много силно гори. След това дойдоха съобщения от неправителствените организации, с които контактувам. И от селяните на Мория, защото мигрантските маси са се движели по техните улици. Селото е на върха на планината, откъдето огънят може да се види добре. Оттам е било заснето, за да може да се види, че не жителите на острова са запалили пожарите, а самите хора в приемния лагер. В един видеоклип видях, че огънят в официалния лагер вече се е разгарял, а в нелегалния лагер около него координирано са били запалени няколко малки пожара по едно и също време.

ТЕ: На няколко места?

РЗ: На много места. Това е било координирано действие с цел да се подпали този лагер. Снощи моите познати в лагера са видели мъж и жена, според тях от германска НПО, които заедно с група афганистанци и араби системно са палели огньове в тяхната част, където са били палатките им. Както всички жители на лагера, те са били предупредени предварително, че трябва да напуснат лагера. Но какво безумно престъпление - да заплашваш живота и собствеността на хората и да калкулираш риска. Унищожаването на острова, който ги е приел и им е дал закрила.

ТЕ: Говори се, че гасенето на пожара е било възпрепятствано.

РЗ: Пожарникарите, някои от които са доброволци, жители на района, седят денем и нощем в защитното си облекло близо до лагера и чакат някъде в него отново да избухне пожар. През всичките седмици, откакто съм тук, винаги имаше по няколко пожара на различни места, които бяха подпалвани едновременно. Тоест, ясен знак, че огънят е пален умишлено, в противоположност на това, което често се разпространява в немските медии, където дори се твърди, че пожарът е дело на самите жители на острова. Тези доброволни пожарникари вече ми разказаха как са били подигравани и малтретирани от жителите на лагера, когато са гасели пожарите. Също така успях сама да наблюдавам в няколко случая как мигрантите се гаврят и подиграват с пожарникарите и с полицията. Повечето търсещи убежище тук не проявяват уважение и често са изненадващо агресивни към полицията. Но понеделник вечерта май беше особено зле. Пожарникарите са били възпрепятствани със сила да потушат пожара, като ясната цел е била всичко да изгори до основи.

ТЕ: Всичко ли изгоря напълно сега? Вече не може ли да се живее там?

РЗ: Не може да се влезе. Затворено е отвсякъде. Не пътуват и автобуси до там, дори и до селото Мория. Напълно затворен е пътят от града до селото или от който и да е друг град. Казват, че част от лагера все още стои, но трябва да се провери. Днес вятърът е много силен, което при голям пожар не е добре.

ТЕ: Къде са жителите на лагера?

РЗ: Снощи (тоест във вторник, бел.ред.) те са се придвижвали масово по улиците на село Мория към столицата Митилини и към други по-малки градчета. Но очевидно много хора просто са отишли в планината. Проблемът и тревогата на околните села и жителите е това, че много от хората са склонни към насилие и са въоръжени.

ТЕ: С какво са въоръжени?

РЗ: В момента те са на групи от по пет-десет души ... Мория се намира на ивица земя между морето и залива Гера ... и навсякъде се виждат мигранти, някои от които с железни пръти и др. под. Те имат всякакви оръжия в лагера, които аз самата съм виждала, от мечове до мачете, носят се и слухове за огнестрелни оръжия от армията на Ердоган. Хората са силно обезпокоени и в момента навсякъде се организират патрули, за да се защитят. Голямата грижа на всички тук на Лесбос е, че сега мигрантите са разпръснати по целия остров ...

Тук е и немската неправителствена организация “Seawatch” с големия кораб  „Mare Liberum“. Те са “Антифа” на пета степен. И от мигрантите, и от жителите на Лесбос чувам, че хората на “Seawatch” са замесени не само в координиран трафик на хора, но и в търговия с наркотици и снабдяват мигрантите с истински паспорти - нелегално, разбира се - за да могат те след това да използват тези паспорти, които често са от Балкански страни, с цел да напуснат острова и да продължат през страната с наркотици в багажа.

Мен наистина ме е срам тук, че съм германка, защото на Лесбос има огромен брой немски неправителствени организации, които се държат така, сякаш са господари на този остров и тази страна. Чух за двама германци, за които се твърди, че са използвали дронове, за да шпионират гръцки военен обект и са били арестувани миналата седмица. Тук има много военни и се знае, че никой няма право да снима военните съоръжения. Гърция, особено по островите, е в повишена бойна готовност заради агресията на Турция. Съществуват опасения заради връзките на германците, които постоянно осъществяват контакт с другата страна. А сега и тези обвинения в шпионаж на военния лагер. Това беше няколко дни преди пожара. Между другото, видях подобни дронове и в много палатки в самия лагер Мория. Те ги получават от неправителствените организации, които са наистина невероятно добре организирани. Страхът тук сред жителите на Лесбос е, че Ердоган наскоро обяви ... (Сега един грък, който разбира немски и сякаш седи до г-жа Зомер, се намесва в нашия разговор и казва: „Той заплаши да пусне бежанци от Сирия и мюсюлманските страни да се бият тук“). Когато седиш тук в кафенето, всички говорят за това.

ТЕ: Какво е отношението на мигрантите към местните гърци?

РЗ: Някои от тях са много нахални и агресивни. И това, което наистина ме поразява, когато посещавам лагера е, че тук има много джихадисти, правоверни мюсюлмани, дори талибани.

ТЕ: Как ги разпознавате?

РЗ: Това се вижда по специфичните талибански дрехи. Това е много характерен начин на обличане. И брадата. Това ми казват и жителите на лагера и ми го показват.

ТЕ: Откъде са основно мигрантите на Лесбос? От Сирия ли са?

РЗ: Сирийците вече почти не идват. В Сирия може да се живее, което и правят мнозина, там се строи всичко наново. Нас в Германия наистина ни излъгаха и предадоха. Преди аз също вярвах на всичко. Имам позната германка, която живее там от 2008 г., както и приятел от Сирия, който живее в Берлин от десетилетия и е летял до Дамаск два пъти годишно по време на войната, като след това пътува и до Голанските възвишения, защото има земя там. В днешно време на никой сириец не трябва да се предоставя статут на бежанец. Освен това, защо всъщност тези, които са получили статут, трябва да останат у нас? Те могат да се върнат отново. Убежището е защита, която вече не им трябва. И точно в това е проблемът с настоящата идеологизирана политика на даване на убежище, това е политика на заселване, която вече няма нищо общо с действителната защита съгласно Женевската конвенция.

ТЕ: Откъде са те тогава?

РЗ: Сега идват много африканци. Африка вече си е стегнала куфарите, както виждаме в Германия, където градовете ни все повече се пълнят с африканци. Тук в лагера седяха много жени, които ако се изразим деликатно, бихме описали като добре нахранени, с екстеншъни на косите и залепени дълги нокти. Много от тях пътуват сами, като в този случай имаха статут на особено уязвими и живееха в специална част от лагера. Освен това абсолютното мнозинство тук са афганистанци, главно от народността Хазара, които също са основната група афганистанци в Германия. Млади момчета с модерна прическа и мобилен телефон, повечето с модни дрешки от “Aдидас” и др. под. марки. 

ТЕ: Какво става с Ковид-19 в лагера? Твърди се, че страхът от него е изиграл роля за размириците сред мигрантите.

РЗ: Според моите наблюдения никой в лагера не се страхува от Ковид-19. Това е пропаганда на медиите и на неправителствените организации, лъжа е. Засипани са с дарени маски. Но почти никой не ги носеше в лагера, освен когато работят за неправителствени организации или ги снимат. Според моята информация именно позитивно тестваните хора отказаха да спазват карантината. Наистина трудно може да си го представи човек - те направо са отказвали агресивно да спазват карантина и оттук започна всичко, свършило с подпалването.

1 В понеделник активисти на НПО сложиха 13000 празни стола пред немския парламент, намеквайки, че страната има място за мигрантите от Мория.




Гласувай:
10



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: anthroposophie
Категория: История
Прочетен: 824549
Постинги: 458
Коментари: 15
Гласове: 6145
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031