Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.03.2019 11:38 - Гербът
Автор: laval Категория: История   
Прочетен: 4412 Коментари: 2 Гласове:
17

Последна промяна: 04.03.2019 11:39

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Гербът на България е символ на българската държавност. Няма достатъчно данни какви са били гербовете на Първата и Втората Български империи. За най-стар български герб се приема изправения лъв, датиран в 1295 от Гербовника на Лорд Маршал, открит от Иван Войников и Петър Яначков. Смята се, че през Ранното Средновековие е бил заимстван герба на Източната Римска Империя (Византия), а именно двуглавия орел. В зората на българската демокрация даже съществуваше екзотичната партия Български орел, която се бореше именно за това да наложи двуглавия орел като герб на България. Той обаче е герб на страни като Русия, Сърбия и Албания. В средновековните хералдически сборници съществуват гербове на България даже след падането ѝ под османска власт. Един от тях е герба с 3 полегнали лъва, който днес е приет от Англия. В Стематографията на Христофор Жефарович е даден изправен лъв, който оттогава е приет за български символ и присъства в знамената на хайдушки чети. След Освобождението с Търновската конституция е приет новия български герб на Княжество България. Той остава до 1927, когато е заменен с нов герб на Царство България. От 1948 е герба на Народна Република България, който отначало е на тъмночервен, а след това на светлосин фон. Той бил променян в 1967 и 1971. След падането на комунизма той е заменен от нов герб в Новата конституция. Последният вариант на нашия герб е приет на 31 юли 1997. Гербът на България е държавен символ, който изразява независимостта и суверенитета на българския народ и държава. Гербът на Република България представлява изправен златен коронован лъв на тъмночервено поле във формата на щит. Над щита има голяма корона, първообраз на която са корони на български владетели от Втората българска държава, с пет кръста и отделно кръст над самата корона. Щитът е поддържан от два златни короновани изправени лъва, обърнати към щита от лява и дясна хералдическа страна. Те стоят върху две кръстосани дъбови клонки с плодове. Под щита върху прехвърлена през краищата на дъбовите клонки бяла лента с трикольорен кант е изписан със златни букви девиза Съединението прави силата".

image

Княжество България

image

Царство България

image

Народна Република България

image

Република България

image






Гласувай:
17


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. ganini - До такава степен
06.03.2019 12:50
се смущават нашите комунисти от короната, че даже и на монетите не се появява този "герб". Дано герберите оправят нещата, но и те са комунисти. Спасение няма да има!
цитирай
2. bojil - се смущават нашите комунисти от ...
06.03.2019 16:10
ganini написа:
се смущават нашите комунисти от короната, че даже и на монетите не се появява този "герб". Дано герберите оправят нещата, но и те са комунисти. Спасение няма да има!

Абсолютно прав си- мислех даже да пусна статия точно заради този проблем! Короната е белег на суверенитет,а на руската колониална администрация никакъв Български суверенитет не й е драг!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: laval
Категория: История
Прочетен: 4157400
Постинги: 1372
Коментари: 2758
Гласове: 22191