Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.04.2010 16:35 - Изглежда забравихме този ден - 12 април 1961...
Автор: watchtowerman Категория: История   
Прочетен: 12163 Коментари: 2 Гласове:
6

Последна промяна: 28.01.2017 22:00


    Когато стана реалност вековната мечта на човечеството - Човекът тръгна към звездите. Да си спомним и личността, олицетворение на тази сбъдната мечта – Юрий Гагарин

                     image


                         image

  



 

          Към Гагарин се отнасяха с дълбоко уважение и симпатии...




image



                          image


image

 

             Думи, написани от Гагарин  върху една от картичките

       Те разкриват и друга черта от душевността на Юрий Гагарин, на която в ония години не се даваше гласност. За нея научаваме от  Валентин Петров – полковник и преподавател в руската Военно-въздушна академия, в интервю пред Интерфакс

 

       Валентин Василиевич, Вие сте бил близък приятел на Юрий Гагарин. Разказват, че първият космонавт е бил вярващ човек, макар и да не го е афиширал открито. Може ли да се каже, че православната вяра е била негласното свързващо звено във вашата дружба – между двама млади руски летци през онези тежки за Църквата години на държавния атеизъм?



    
 - Юрий Алексеевич беше кръстен, както и всички руснаци. Но той беше и вярващ православен християнин. Никога няма да забравя нашето посещение в Троице-Сергиевата лавра през 1964 г., точно по времето, когато Гагарин навърши 30 години. Той беше много прям и веднъж направо ме попита дали съм ходил в Лаврата. Аз отговорих утвърдително и той ми предложи да отидем пак. Отидохме вечерта на същия ден, преоблечени като цивилни. Това беше глупаво, разбира се – Гагарин в каквото и да го преоблечеш... Веднага щом се появихме в манастира, тълпа от хора го заобиколи. Още дори службата не беше завършила, но всички, научавайки за идването на Гагарин, побързаха да отидат при него. Ето такава беше народната любов към Юра, и той не можеше никому да откаже.

 

      
Юрий Алексеевич изобщо беше уникален като личност – той никога не се перчеше със своята слава. Обърнеш ли се към него, той вече никого не виждаше и слушаше само теб. Така и с децата му – никой от тях не се надуваше от съзнанието, че баща му е първият космонавт.

 

      
Когато се връщахме от Лаврата, ние бяхме толкова впечатлени от видяното, че мълчахме като хипнотизирани. Неочаквано Юра ми каза: "Валентине, я се замисли за тези думи: "Ти, Който си на небето..." Аз отворих широко очи: "Юрий Алексеевич, вие знаете да се молите?!" А той ми казва: "А ти какво си мислиш – че само ти ли знаеш?" А навън беше 1964 г. – точно времето, когато Хрушчов се хвалеше, че "ще изложи в музей последния поп"...



     
 Това посещение щеше да ми донесе неприятности – обвиниха ме, че "дърпам Гагарин към религията". И пак Гагарин ме спаси, като каза: "Как така – капитанът дърпа полковника към религията?! Не той ме дърпа, а аз него". В резултат ме смъмриха по партийна линия, че съм бил "вкарал Юрий Гагарин в православието", и много се гордея с това.



     
А след известно време на пленум на ЦК по въпросите на възпитанието на младежта Юрий Гагарин открито поиска възстановяването на храма "Христос Спасител" и като паметник на руската военна слава (храмът е посветен на руската победа над Наполеон през 1812 г. – б. пр.), и като изтъкнато произведение на Православието. Мотивът на Гагарин беше много прост: не можеш да бъдеш руски патриот, без да познаваш корените си. Храмът "Христос Спасител" е паметник на руската военна слава и хората, които ще бранят Русия, трябва да знаят това.



      
Никой от присъстващите не беше очаквал да чуе нещо подобно от първия космонавт. Реакцията беше потресаваща. Разнесоха се бурни ръкопляскания. Партийното ръководство беше доста уплашено, но те нищо не можеха да направят срещу Юрий Алексеевич, разбира се.



      
Ами знаменитите думи, приписвани на Гагарин – "бях в космоса, но не видях Бога"?

       
- Това не са думи на Гагарин, а на Хрушчов! Имаше пленум на ЦК за антирелигиозната пропаганда. Хрушчов тогава поиска от всички партийни и комсомолски организации да подемат тази пропаганда и каза: "Защо още не можете да забравите този Бог? Ето Гагарин беше в космоса, но не видя Бога". Въпреки това след известно време започнаха да поднасят тези думи по друг начин. Започнаха да твърдят, че ги е казал не Хрушчов, а Гагарин – нали той беше любимец на народа и такава фраза от неговата уста щеше да има много по-голяма тежест. Хрушчов си е Хрушчов, едва ли ще му повярват много, а виж, на Гагарин ще повярват със сигурност. Но Гагарин никога не е казвал подобно нещо, той просто не би могъл да го каже.

 

    
 Това пътуване до Лаврата с Гагарин ли сложи началото на Вашата традиция да возите по светите места Вашите ученици – студентите на Военно-въздушната академия?



     
 - Общо взето, да. След това отидохме в Лаврата заедно с Герман Титов (втория съветски космонавт – б. пр.), който между другото беше също напълно православен човек, както и Гагарин. Когато бяхме заедно с него в Ленинград, първото, което той поиска, беше да отидем в Александро-Невския манастир. А след това, вече под впечатлението от манастира, Герман ме помоли да отидем в Троице-Сергиевата лавра. Между другото, заедно с Титов ние посещавахме Лениградския митрополит – днес патриарха на цяла Русия Алексий II.

 

  

       Гагарин загива на 27 март 1968г. При твърде мистериозни обстоятелства.

       Самолетът му се разбива в 10:31, а едва вечерта екипът спасители се добира до мястото на катастрофата. Единодушно е мнението, че преди тях  някои са били на мястото на инцидента и изглежда са отнесли важен доказателствен материал. ( "Мъжете в черно" ВИНАГИ СА ПЪРВИ на мистериозни места и инциденти...) Тялото на втория пилот е намерено, но от  Гагарин - само пилотния комбинезон. Очевидци говорят за странно тяло - НЛО, преди взрива...


    За катастрофата говори и  баба Ванга - че Гагарин е „взет”. 

 

         Библията  споменава за вярващи, които са :

       странници  и пришълци на земята” – Послание към   Еврейте 11:13

        Това са думи за онези земляни, които,  бидейки на земята,  се подготвят за  Път към  звездите...

     За мен Гагарин   е един от ТЯХ. 




                                image


 

      12 април - Ден за всички  странници  и пришълци на земята”

  https://youtu.be/KSdw8kYxnks



Тагове:   април,   ден,   httpsyoutubeksdw8kyxnks,


Гласувай:
6



1. silverlining - Ами
13.04.2010 19:51
така е, не се помни този ден. Нищо чудно. Имам си обяснение. Част от него - риалити + чалга е модата днес. Има и други причини... ама да не си скапвам настроението да мисля и пиша за тях. Нищо няма да се промени.
Песента е много хубава.
цитирай
2. aip55 - Най -
18.11.2012 20:31
симпатичният ми човек.Поклон пред неговият подвиг!Надявам се ,и не знам защо имам това чувство ,че найстина е жив .Юри , чакме те , и ще те чакаме докато сме живи..........
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: watchtowerman
Категория: Политика
Прочетен: 2265503
Постинги: 463
Коментари: 1657
Гласове: 10558
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол