Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.11.2017 19:36 - Светът на Linux - такъв какъвто е!
Автор: sammy1212 Категория: Технологии   
Прочетен: 3170 Коментари: 2 Гласове:
0

Последна промяна: 03.11.2017 23:47

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  @page { margin: 0.79in } p { margin-bottom: 0.1in; line-height: 120% }

Какво е Linux лично за мен?

 

Ще бъда съвсем откровен:

 

Нещо съвсем непознато, а може би и необяснимо! Започвам от 2003 г. Бях на един курс по IT Essentials 1 & 2 в Регионална Сиско Мрежова Академия, Пловдив, там имах възможността да се запозная с първата дистрибуция на име Knoppix. Имаше интересен интерфейс, нямаше Internet Explorer. Беше много лека и удобна за ползване, така й не изявих никакво желание да науча от курса какво е Linux….. за което по-късно съжалих…..

В самото начало знаех съвсем малко за Linux, бях свикнал с Windows XP, тъй като го ползвах за развлечение. 

Преди мислех, че Линукс е една конзола с твърде сложни команди, но кой да ме подсети, че има наръчници за Линукс, че съществуват разновидности на Линукс с две графични среди: Gnome & KDE. Сега вече има още графични среди като: LXDE, Cinnamon, XFCE и Mate.  

Причини да мигрирам на Linux 

Миграцията или преминаването от една операционна система към друга е много трудно. От това зависи какво иска да прави човек. Първо си поставя цел, после план за изпълнение и действа в определената посока, след известно време ще види какви са резултатите или последствията от изпълнението на целта и плана. Това са четири основни стъпки: Цел, план, действие, резултат.

Ако човек иска да се занимава професионално с графичен дизайн, специалистите препоръчват Mac OS, Adobe триото за графичен дизайн: Illistrator, InDesign, Photoshop. Самият аз нямам такава възможност да закупя Mac и гореспоменатото трио, защото е с космическа цена. За домашно ползване все от някъде може да се намери и Microsoft Windows и Adobe триото за графичен дизайн: Illistrator, InDesign, Photoshop. Говоря или пиша само за това, което знам.

Мигрирах от Windows към Linux през месец април 2011 г. Окончателно, но в началото си бях разделил твърдия диск на две с двойно зареждане: Windows & Linux. При всяко включване избирах Windows или Linux. 

Специално за мен първата дистрибуция, с която се запознах е Linux Ubuntu, впоследствие с Linux Mint. Трябваше ми максимум една година много да чета по форумите на Ubuntu и Mint. Запознах се с конзолата. Харесвам си графичните среди XFCE, KDE, но не и Gnome – новия, стария беше много по-добър.

През 2011 година се появи Ubuntu 11.04 Natty Narwal Unity. Но цели месеци позвах Linux Mint Cinnamon. После видях форума на Иван Ванков – Гатака и гледах клипа за Ubuntu KDE. Беше една сива и скучна графична среда с Plazma 3 или 4. Като се инсталира тази графична среда и при ползването й цъкам върху уеб браузъра Firefox и започва да се появява една подскачаща топчица, така зарежда всяко едно приложение в графичната среда KDE.

Няколко пъти сменях операционните системи: хем Ubuntu, хем Windows 7. Но вече се привързах към Linux. Ползвам Linux редовно, защото сърфирам в Интернет много често. Поне Linux е по-стабилен от Windows по отношение на досадни приложения и реклами. За вируси няма да говоря, всичко зависи от задклавиатурното устройство наречен потребител.

Аз си инсталирах Linux Korora KDE, която е на базата на Linux Fedora. Пакетите са RPM.  Има новите версии на Inkscape 0.92.2, Blender 2.79, Scribus 1.46, Gimp 2.8.22.  

Как започнах с продуктите с безплатните продукти Gimp, Inkscape, Scribus и Blender?

Всяко начало е трудно по принцип. Не бях добре научил или опознал интерфейса на Illustrator, InDesign & Photoshop. Но преждевременно исках да науча или опозная интерфейса на Gimp, Inkscape, Scribus и Blender.

В самото начало Gimp има дразнещ интерфейс, други инструменти за ползване, различни клавишни комбинации, подобни са и другите програми с различни клавишни комбинации – Blender, Inkscape & Scribus. Всяка една програма има различен интерфейс и инструменти за ползване. Трябваше да гледам видео уроци по Youtube за тези програмни приложения. След като около три – четири години свикнах, започнах да се забавлявам.  

Сравнявах Gimp c Photoshop, Inkscape c Illustrator, InDesign със Scribus – програмите са различни, но предизивикателството е огромно. Забавлението продължава….. Ползвам си това, което ми харесва!!!!  


@page { margin: 0.79in } p { margin-bottom: 0.1in; line-height: 120% }

За мен светът на Linux е огромен и необятен. Гледах два филма за Linux: Revolution OS & Linux: The Code. 

 

 












Гласувай:
0


Вълнообразно


1. strvs1 - Досадните приложения и реклами...
04.11.2017 10:37
...също зависят от задклавиатурното устройство. Ако гледаш какво инсталираш и не цъкаш "некст", "некст", "некст" като пълен идиот, няма да имаш нежелани приложения и/или адуер. От 2011 г. ползвам само Уиндоус 7 и за тези 6 години не съм видял и една нежелана програма или адуер.
А моето лично мнение е, че Линукс става само за сървъри и може би сърфиране в нета. Но за филми и игри е кръгла нула! Хубавите игри се подкарват само с wine, което подкарва програмата/играта да върви, но понеже е подкарано с емулатор, няма DirectX, няма HDR, няма anti-aliasing, anisotropic filtering и още куп други подобряващи графиката фактори. Игра под Линукс и ЗА Линукс е като бой на негри в тъмна нощ. Уж 12 ч. на обяд (така пише), а изображението е толкова тъмно, че все едно ходиш/караш кола в космоса. Самата графика също е зле - като в NFS 2, която излезе преди 20-ина години, ако не и повече. И нормално - няма как човек да очаква нормална графика от операционна система, която разчита единствено на OpenGL. Най-лесно се усеща разликата, като си пуснеш German Truck Simulator под Windows - един път с OpenGL и втори път с DirectX. С DirectX играта е просто неузнаваема!
И филмите са зле под Линукс - кръгчета, квадратчета, триъгълничета, линийки, защото няма грам заглаждане - нещо, което драйверите за видеото предлагат по подразбиране. Ако въобще тръгне филмът под Линукс, защото и кодеци няма читави.
Но... като дават на куцо, кьораво и сакато да бърника по кода на Линукс - така ще е. Пример за резултата от това е Андроид - "там навън" е пълно с вируси за телефони, от които най-известен е вирусът за Фейсбук. Докато тези като мен с Windows Phone могат да се похвалят с липсата на вируси, защото кодът на Windows Mobile е затворен и от MS не го дават дори и на доверени разработчици на приложения. А също и с много по-стабилна работа при мултитаскинг - нещото, което забива Андроид в земята...
цитирай
2. raders - Аз също съм на Линукс и определено го ...
04.11.2017 13:48
Аз също съм на Линукс и определено го предпочитам, особено при сърфирането. Имам няколко компютъра - два с Минт, два с Минт и Уиндоус, три с Арч, един с Лубунту, един с Q4OS и един с Уиндоус. Но качеството на програмите с Линукс не винаги е на ниво, най вероятно поради поради факта, че ги правят лаици за без пари, а стойностните програми на Уина са платени, тъй като никой свестен програмист няма да седне да работи за "Бог да прости". Например за музиката има няколко хубави програми в Уина като Fruity Loops и други , с които, ползвайки специална нлавиатура, компютърът се превръща в музикален инструмент /пияно, тромпет, флейта / и т.н., докато в Линукс такава програма няма или е някаква съвсем безнадеждна. Такава е ситуацията също с КАД програмите и т.н. Ето защо, когато говорим за професионализъм, това понятие определено се свързва с Уиндоус. Но вярно - в интернет е друго и сега в момента съм с Минт.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sammy1212
Категория: Лични дневници
Прочетен: 9643
Постинги: 3
Коментари: 2
Гласове: 3
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031