Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.10.2014 15:39 - Псевдонаука: Ню ейдж
Автор: asthfghl Категория: Технологии   
Прочетен: 3942 Коментари: 2 Гласове:
21

Последна промяна: 24.10.2014 16:22

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Ню ейдж е понятие, с което най-общо се обозначават цял набор от духовни и социални течения, които са се пръкнали най-вече от Движението за Човешки Потенциал през 60те и 70те. Характерен за ню ейдж движението е фокусът върху духовните дела с подчертано ударение на индивидуалността. Тези поверия често се приписват на съществуващи или измислени азиатски мистици, предимно индийци и тибетци. Ню ейдж поклонниците извличат вдъхновение от източните религии, особено будизма. В момента из интернет бъка от техните изсмукани между пръстите небивалици.
Като правило, последователите на ню ейдж не се отличават с особена интелектуална почтеност, тъй като почти винаги отхвърлят всякакви опити за научен подход в изследването на реалността, според тях поради наличието на някакво въображаемо разделение между науката и духовното, но също така и поради претенция за (криворазбран) постмодернистичен светоглед. Такива хора обикновено възприемат нагаждачески подход към духовното (или както те го наричат, "спиритуалното"), като напасват вярванията и практиките си към широк набор от източници като индуизма, неопаганизма, уфологията, дзен-будизма, както и към всяка друга концепция, която им се стори достатъчно привлекателна. Особено ако са замесени пари.
image

Основни вярвания
Ню ейдж в никакъв случай не представлява някакъв монолитен масив от творби, поверия и принципи. Всъщност движението включва многобройни вътрешни противоречия и често противоречащи си и дори съревноваващи се идеи (често самото посочване на тези противоречия се счита за груба проява на неуважение). Все пак, общото сред ню ейдж поклонниците (или "ню ейджърите") е, че възприемат витализма като основен свързващ принцип във Вселената, макар и да не използват точно това понятие. Витализмът е философска доктрина, според която животът е свойство, което е отделно и независимо от физичните закони на природата - като например нематериалната душа (и така е в противовес на натурализма, т.е. възгледа, че единствено естественият свят е реалният).
Вярването в такива недоказани явления като екстрасензорните възприятия, психичните феномени, астрологията и паранормалното, присъства като постоянен спътник в живота на такива хора. Тук донякъде има припокриване с неопаганистичното движение, макар че дори търпението на неговите членове е често подлагано на изпитание от ню ейдж светогледа. Основният упрек на неопаганистите към ню ейдж поклонниците е, че са твърде себични, че им липсва чувство за отговорност и че прекалено се фокусират върху аспекта на "сладостта и светлината" в паганизма, т.е. върху хедонизма.
Често авторите от ню ейдж движението омаловажават значимостта на логиката и отдават прекомерна тежест на интуицията, а също отбягват "негативните" емоции като страх и ярост. Избягването на тези емоции обикновено означава тяхното потискане (което никак не може да бъде полезно за здравето) и съзнателно отбягване на ситуации, в които може да възникне страх или ярост. Това включва и пълното отбягване на хора, които са потиснати или отчаяни - дори онези, които са ти приятели или роднини. Ню ейдж последователите често биват насърчавани да "изоставят" хората в техния живот, които ги "дърпат надолу". Това е в съзвучие със забележителната самовглъбеност на ню ейдж философията, която рязко контрастира с ударението върху благотворителната дейност и милосърдието към другите, което присъства в доста други култове и религии. Цялата идея на ню ейдж мисленето е да развиеш собствената индивидуалност, собственото щастие, както и важността на това да запазиш "вибрациите" си високи и чисти:
"Макар и да изглежда, че работниците на Светлината не се занимават със социални въпроси, всъщност е вярно тъкмо обратното. Докато всички останали се бият, спорят, дебатират, потискат, воюват и създават конфликти, истинският работник на Светлината знае, че начинът да променим планетата е, като запазим вибрацията на това, което наистина искаме: мир, любов, състрадание, доброта, благодарност и радост. Докато останалите потъват надолу в калта, борейки се за разни неща, работниците на Светлината са достатъчно мъдри, за да запазят вибрацията си висока". -- Ерин Павлина.
image

Ню ейдж движението е дълбоко замесено във всевъзможни форми на търговия. Съществува мощен пазар на книги и персонални услуги, свързани с всякакви току-що прохождащи шарлатании и изключително насочени към най-отегчените и неуверени потребители. Благодарение на сносните си приходи, ню ейдж последователите със сигурност се къпят по-редовно от хипитата например и като цяло поддържат добра хигиена. (Освен ако не пренаселиш някой град с прекалено голям брой от тях, в който случай парковете се изпълват с тумби раздърпани безделници).

Ню ейдж движението като цяло се счита за врели-некипели от рационално настроените хора, а неколцина известни автори скептици (особено Джеймс Ранди и Мартин Гарднър) неведнъж са се упражнявали в стрелба по ню ейдж мишени. Все пак ритуалите и търговията с ню ейдж джунджурии си остава голям бизнес: има места като Седона в Аризона, Сейлъм в Масачузетс и Гластонбъри във Великобритания, които са се превърнали в особено значими средища на ню ейдж практикуващите, които всячески рекламират изделията, поверията и "способностите" си - например медиуми като Джон Едуард и Силвия Браун са станали доста богати, докато са се престрували, че могат да разговарят с мъртвите.
"Ню ейдж" често се използва и като проклятие от християнските фундаменталисти - явно като вид кодирано понятие за обозначаване на зле скалъпените теории на конспирацията за сатанински тайни общества, чийто грандиозен план е да разгромят християнството. Всъщност както споменахме, ню ейдж практикуващите се фокусират главно върху приятни концепции и гледат да отбягват неудобни идеи като сатанизма.
image

Произход на ню ейдж движението
Ню ейдж проследява корените си до движението на Спиритуализма от XIX в. и теософското движение на мадам Елена Блаватска, както и до Ордена на Златната зора и Сведенборгианизма. Понякога взаимства идеи от други езотерични движения като Фримасонството и Розенкройцерите, от които Орденът на Златната зора произхожда. Окултните писания на Алис Бейли, взаимствала от теософите през 30те и 40те на миналия век, понякога биват цитирани като основоположник на съвременното ню ейдж движение; самите последователи на Бейли, като например известният Бенджамин Крем, взимат дейно участие в популяризирането на идеите на ню ейдж през 80те и придаването на съвременния облик на движението.
Други ранни предтечи на ню ейдж са Книгата Урантия (1955г.) и Евангелието на Водолея от Иисуса Христа (1908г.), като и двете съдържат предполагаемо "контактьорски" материали, смесващи християнски с източни религиозни възгледи (а в случая с Урантия - космология от извънземни духовни същества); също контактьорските "видения" на Едгар Кейси; практиките на Спиритизма, които включват такива неща като карти Таро, табличките Уиджа др., които добиват нова популярност сред хипарското движение. Фондацията Финдхорн в Шотландия (основана през 1963г.) и Източният Институт в Калифорния (1962г.) също се сочат като основоположници на ню ейдж.
image

Всъщност самото понятие "ню ейдж" за пръв път е използвано през 1809г. от Уилям Блейк (популярна личност сред ню ейдж средите), който описва настъпващата ера на духовен напредък в преамбюла към своята Поема Милтън, като заявява: "Когато Новата Епоха сметне за необходимо да се прояви, всичко ще се подреди". Един седмичен журнал на християнсоциалистите на име The New Age е бил публикуван в началото на 1894г. Счита се, че той е бил от голямо значение за модернистичното течение в литературата и изкуствата по времето, когато е бил в зенита си. Психоаналитикът Карл Юнг също е вярвал в наближаващата "Епоха на Водолея". В свое писмо до приятеля си Питър Бейнс от 12-ти август 1940г., Юнг пише следното: "Тази година ми напомня за голямото земетресение от 26 г.пр.н.е., което разтърсило големия храм в Карнак. То е било прелюдията към разрушаването на всички храмове, защото е белязало началото на нова ера. 1940-та е годината, когато Земята наближава меридиана на първата звезда от Водолея. Това е предвестник на земетресението на Новата Епоха".

След Юнг, на свой ред и Алис Бейли е публикувала книгата си "Послушничество в Новата Епоха" (1944г.), в която е използвано понятието "ню ейдж", за да се обозначи преходът от астрологичната ера на Рибите към тази на Водолея. Друго ранно позоваване на това понятие е от американския творец, мистик и философ Уолтър Ръсел, който през 1944г. говори в есето си "Сила чрез Знание" за "философия на Новата Епоха на духовно събуждане на човека... Предназначението на човека в тази епоха е да постигне повече и повече знание".
image

Постигане на широка публичност
Широкото използване на понятието "ню ейдж" започва през 70те (отразено в заглавието на периодичния New Age Journal) и е вероятно повлияно от появата на хиляди дребни книжарници и магазинчета за сувенири с метафизична насоченост, които все по-уверено се самоопределят като "ню ейдж книжарници".
Движението за Човешки Потенциал от 60те и 70те първоначално е светско движение, базирано в поп-психологията и екзистенциалисткото философско движение, доста популярно по онова време. Отначало членовете му не са се интересували особено от духовните въпроси; типични за онази епоха са различни семинари, популярни книги и програми за самопомощ като например "Психо-Кибернетика" (1960г.) и "Аз Съм Добре, Ти Си Добре" (1969г.), както и терапията с първични крясъци. Движението за Човешки Потенциал учи, че постигането на "самоактуализация" чрез разнообразни способи често се основава на самоотърсване от негативните правила, наложени в течение на живота от околните хора (като родители и приятели) и особено по време на детството. Тъй като традиционните религиозни и политически идеологии са считани за самоограничителни, някои аспекти от това движение са залитали и към философията на "свободната мисъл", но голяма част от движението едновременно с това се е интересувало и от разработване на нови духовни концепции и по тази причина нещата бързо са се видоизменили. Някои духовни движения, които са процъфтявали по онова време, включват Трансценденталната Медитация, сектата Харе Кришна и езотерични християнски секти като Църквата на единението и евангелистките Jesus Freaks.
image

Докъм 70те, сливането на светското с духовното вече изглеждало неминуемо и е особено повлияно от дзен-будизма, индуизма и някои форми на либералното християнство, както и от поверията за свръхествестените феномени. Популярни книги като "Чайката на Джонатан Ливингстън" на Ричард Бах (1970г.) и "Дзен и Изкуството на Поддръжката на Мотоциклети" на Робърт Пирсиг (1974г.) успешно съчетават обещанието за безграничен потенциал и самоактуализация с духовността. Те са последвани от нараснал интерес към "необяснимите феномени" като Голямата стъпка и Бермудския триъгълник, както и към предполагаемите мистични сили на пирамидите, често пропагандирани чрез книги за масовия пазар и телевизионни шоупрограми като "В Търсене На". В края на 70те, влиянието на научната фантастика и интересът към извънземните форми на живот (включително към инцидента от Розуел) са широко раздухвани във филми като "Междузвездни Войни" и "Близки Срещи от Трети Вид".

Ню ейдж набира нова сила през 80те, вече предлагайки миш-маш от духовни идеи и търсения на потребителя. Но лишено от първоначалните си корени, движението често се характеризира с пълна липса на скептицизъм и с дразнеща стилистична мъглявост и силно комерсиален маркетинг. Някои бележити събития, популяризиращи понятието "ню ейдж", както и основни вярвания от тази епоха, са включвани под формата на реклами, разпрострени върху цели страници по популярните вестници, като например пропагандираното през 1982г. от Бенджамин Крийм и неговите последователи пристигане на "Майтрея" - предполагаемият аватар на Исус Христос в новата Епоха на Водолея; "Хармоничната Конвергенция" през август 1987г., когато множество последователи на ню ейдж се събират на предполагаеми свещени места по света и провъзгласяват настъпването на нова ера на световен мир и духовна трансформация, основана на доста хлабава интерпретация на календара на маите (звучи познато, нали?); новия възход на ню ейдж книжарниците и широкото рекламиране на смесица от ню ейдж дейности; както и популярността на лековитите кристали, канализирането на информация в състояние на транс, фотография на "аурата", руните и други подобни шарлатании.
image

Течения в ню ейдж движението
Основният движещ принцип на ню ейдж е витализмът, както споменахме по-горе. Това е идеята, че съществува физична Вселена и отделно от нея духовно измерение и че това са два различни свята, които обаче могат да си взаимодействат. Тъй като ню ейдж по същество е смесица от разнообразни философии, най-добре ще е да изредим някои от неговите компоненти под формата на списък:
- Алтернативна медицина. Последователите на ню ейдж често проявяват крайна неприязън към истинската работеща медицина, като предпочитат шарлатанията, стига тя да е по-персонално насочена и мистично звучаща.
- Анима мунди. Вярата, че целият свят е жив... в известен смисъл. Тук има припокриване (ако не и пълно съответствие) с пантеизма.
- Астрология, китайска астрология и фалшива астрономия. В добавка към налудничавите брътвежи на тези, които практикуват одавна дискредитираната форма на гадаене на бъдещето по движението на планетите и звездите, ню ейдж поклонниците (особено онези, които са и вярващи в НЛО) често приписват специално значение на определени реални или въображаеми особености на космоса (например "фотонния пояс"). Популярно тяхно хоби е да предричат края на света всеки път, когато няколко планети, звезди или луни се "подредят" в линия.
- Контактьорство. Това е актът на позволяване на тялото и съзнанието да се превърнат в "домакин" на по-висш дух, често този на някой отдавна умрял гуру. Обикновено тези представления включват аматьорски актьорски изпълнения и изричане на куп религиозни баналности, макар че "контактьорката" Джей Зи Найт е успяла даже да заснеме популярен холивудски филм, посветен на нея и нейния любим дух "Рамта".
- Общуване с мъртвите. Едновременно една от най-популярните и най-недолюбваните ню ейдж практики. За нея съществува голям пазар, който се опитва да се домогне до най-съкровените чувства на близките на мъртвите. Най-различни медиуми, практикуващи всевъзможни сеанси, се опитват да експлоатират слабостта на опечалените и отчаяните, а рационално настроените хора считат такива шарлатани за възможно най-зловредните и нагли крадци сред всички ню ейдж хаховци, особено след като "мъртвите" обикновено говорят общи, неопределени, но и окуражаващо звучащи безсмислици чрез тяхната уста.
image

- Лечение с кристали. Всички ги обичат, защото са толкова искрящи и, ами... натурални! И защото нали всички ню ейджъри са направо прехласнати по Светлината.

- Културно хищничество. Това е форма на културен империализъм, при който отделни обществени явления се изваждат от по-широкия културен контекст, от който произхождат. Обикновено това се прави от представители на привилегированата бяла средна класа на Запад, която си присвоява елементи от култури, иначе считани за примитивни и племенни, напр. индианците или древните келти. Или пък екзотични, като азиатските култури. И след това се изопачават.
- Делфините. Много обичан животински вид! Това изглежда има връзка с експериментите на Джон Лили от 60те, където на делфини е прилагано LSD в опит да се стимулира комуникация с хората (самите човеци също са консумирали LSD и са прекарвали известно време във водата заедно с интелигентните гадинки). Това може и да изуми мнозина ню ейджъри, но някои делфини всъщност се хранят с бозайници, включително тюлени. Те са агресивни хищници и изнасилвачи, които само изглеждат миловидни, любвеобвилни и хрисими. По ирония, това е може би най-подходящата метафора, която обобщава самозаблуденото естество на ню ейдж движението.
image

- Екстрасензорни възприятия. До голяма степен взаимствани от Движението за Човешки Потенциал. Много ню ейджъри вярват, че след достатъчно тренировки е възможно да виждаш неща, на които не може да се въздейства пряко (виждане от разстояние и ясновидство), да четеш и предаваш мисли (телепатия) или да предсказваш бъдещето и да виждаш миналото (прекогниция и посткогниция). Въпреки усилията на група твърде лековерни учени през 60те и 70те (наричани "контракултурни физици", в т.ч. Мартин Гарднър), досега никакви надеждни свидетелства за подобни психични феномени не са били набавени.

- Феи. Вярата във феи, вълшебници, вещици, вампири, деви, ангели и други свръхестествени същества, населяващи нашето и някои други измерения, с които при нужда можем да се свържем за съвет и изцеление.
- Лечебни практики. Различни видове заиграване с "енергиите", обобщени от Барбара Бренан в нейното Знахарско Училище; използване на рейки и др. - всичко това се изучава и използва за лекуване от реални или въображаеми болежки. Кристалите, ароматерапията и звуковата терапия също играят роля в стремежа на всеки ню ейджър да бъде подобен на Христос лечител.
- Светлинна шарлатания. Това е поверието, че ако се взираш достатъчно продължително в Слънцето, ще си набавиш питателни вещества, че лунната светлина променя настроенията, че като осветим хората с шарени светлинки ще ги изцелим от различни болести, както и всякакви други глупави идеи, свързани със светлината и особено естествената слънчева светлина.
- Магическото мислене. Например много популярният в момента Закон на Привличането.
- Морален релативизъм. Т.е. всичко е еднакво валидно, стига да си съгласен с нас.
- Псевдонауки. Вместо чистосърдечно да си признаят, че възгледите им са си направо религиозни, ню ейджърите често прикриват вярванията си зад научно звучаща терминология, която включва зле подбрани понятия като "енергия" и "вибрации", както и значително количество неразбираеми, произволно навързани сложни термини от квантовата физика. Както и при медицината, ню ейджърите често проявяват крайна враждебност към истинската наука или технологии, които всъщност работят, и не зачитат принципите на научния метод.
image

- Силата на пирамидите. Убеждението, че пирамидалната форма някак действа като увеличителни лещи, които концентрират космическите енергии. Някои ню ейджъри всъщност наистина оставят бръснарски ножчета под пластмасови пирамидки, вярвайки, че това ще наостри ножчето за няколко часа.

- Псевдоквантовата шарлатания. Ню ейджърите по правило наистина харесват принципа на "наблюдателя", заложен в стандартната копенхагенска интерпретация на квантовата механика, и когато се нуждаят от някаква научно звучаща препратка, с която да впечатлят наивниците, "квантов" е думата, към която най-често прибягват. Фактът, че копенхагенската интерпретация е крайно (и доста остаряло, да не кажем направо примитивно) опростенческо обяснение на една иначе брутално сложна тема, както и че в конкретния контекст тя губи всякакъв смисъл, явно изобщо не е попречил на Гари Зукав и Фритьоф Капра да предоставят на начинаещите ню ейджъри достатъчно свобода да проявят вродената си глупост. Достатъчно е да споменем, че те считат Дийпак Чопра за гений.
- Прераждане и спомняне на предишни животи. Това е най-общо взаимствано от доктрината за прераждането в индуизма и будизма и е широкоразпространено поверие сред ню ейджърите, като опитите за възстановяване на спомени от предишни животи са сред най-популярните практики. Ред странични наблюдатели са отбелязвали, че въпросните предишни прераждания никога не се оказват в тривиалната роля на някой чистач на тоалетни или обикновен чиновник. Кралете, кралиците и различните героични пълководци от миналото са много по-често цитирани като минали превъплъщения на този или онзи ню ейджър. А дали можем да се свържем с мъртвите, или сега те са твърде заети да водят нов живот? През 80те, Шърли Маклейн пропагандира спомнянето за предишни животи, което бива посрещнато от публиката със значително количество присмех. Накрая Маклейн все пак смекчава шарлатанските си твърдения и се връща към актьорската си кариера, макар и досега да няма свидетелства тя да се е отказала напълно от по-шантавите си възгледи.
image

- Свещена геометрия. Различни езотерични значения и символика се влагат в определени геометрични форми и съотношения като например Vesica piscis. Ню ейджърите вярват, че такива форми предоставят знания за вътрешното устройство на Вселената.

- Измами. Макар и да е ясно, че голям брой практикуващи ню ейдж всъщност искрено вярват на измишльотините, които постоянно бълват, мнозина от тях не са по-искрени от обичайния квартален телевизионен евангелист и са въвлечени в цялата работа единствено заради парите, които те гребат с широки шепи от лековерния народ, който много иска да повярва, че "Истината е някъде Там". Единственото, за което тези шарлатани са искрени, е тяхната жажда за пари.
- Шаманизъм. Това увлечение произтича от стремежа да бъдеш "някой", да си специален. Тя редовно се проявява при такива лабилни или психически неуравновесени хора, които си измислят нова идентичност на велик мистичен лечител, който пътува из "астралната равнина", за да комуникира с божествените ангелски същества или с духовете на мъртвите и който моделира поведението и приказките си по примера на вярванията и ритуалите на примитивните традиционни култури от Амазония, Сибир или Дивия запад.
Голям брой ню ейджъри също поне на думи изповядват либерални политически убеждения (независимо дали ги прилагат в живота или не), което ги прави лесна мишена за ултраконсервативни псевдоучени от една по-друга порода.
image

Ню ейдж музика
От ню ейдж движението се е пръкнал и музикален стил със същото име - обикновено става въпрос за ефирно звучащи инструментални композиции, често примесени със спорадични писукания на делфини, плискане на морски вълни и др. Тази музика всъщност може да въздейства доста успокояващо и позитивно, но в никой случай не може да се каже, че е твърде сложна или особено задълбочена - макар и да взаимства някои елементи от джаза и класическата музика, тя е много по-опростена от тях (включително и Ения). Понякога такива мелодии могат да се чуят из асансьорите в обществените сгради или в чакалните, както и разбира се в магазинчетата, където се продават благоуханни свещи, лечебни кристали, билки и др.
Трябва да отбележим, че точно определение за ню ейдж музика не съществува (понякога вътре има елементи от келтската фолк музика, или амбиент, или пък експериментална електроника и саундтракове от филми и видеоигри). А и не всички музиканти, определяни като членове на това течение, са свързани с ню ейдж движението. Някои от тях направо отхвърлят всякакви опити да бъдат асоциирани с него.

image
И накрая един анекдот

Какво ще получим, ако изсвирим едно ню ейдж парче наопаки? Ами пак ню ейдж музика!
Допълнително забавно четиво
- Десет правила за писане на ню ейдж жаргон, които ще ти помогнат да звучиш много интелигентен и задълбочен
- Генератор на ню ейдж безсмислици


- - - - - ЗАБЕЛЕЖКА - - - - -
И накрая един полезен съвет за всевъзможните тролове, хейтъри, фотьойлни бойци или просто обичайни простаци: изобщо не се напъвайте! Всякакви коментари, съдържащи нецензурен език, псувни, лични нападки, обидни квалификации и умишлени опити за отклоняване на темата, ще бъдат моментално трити без предупреждение, а имената на съответните простаци и тролове ще бъдат изваждани на показ в секцията с коментарите.
Можете да се чувствате предупредени! На който това не му отърва е свободен да бяга да реве в собствения си блог, където да получи дружеска утеха и потупване по рамото 
от обичайните си клакьори, почесване по егото или каквато друга форма на душевна мастурбация го устройва.
В крайна сметка, чистотата е здраве.


Тагове:   псевдонаука,


Гласувай:
22



Следващ постинг
Предишен постинг

1. tonistanchev - точно
24.10.2014 15:43
Магически камъни, вселенска мъдрост и диети според аурите. Ню ейдж глупости за недорасли хипита.
цитирай
2. asthfghl - Списък на дотук изявилите се тролове
01.02.2015 23:05
Изтрит коментар на изключително наглия и циничен трол arguststark - заради лични нападки и обиди към автора и нецензурен език.

Пробвай пак.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: asthfghl
Категория: Технологии
Прочетен: 4298366
Постинги: 1683
Коментари: 3144
Гласове: 11390
Архив