Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.03.2010 14:51 - Надстройване от Windows XP до Windows 7
Автор: hardboko Категория: Технологии   
Прочетен: 7351 Коментари: 0 Гласове:
1



За да надстроите компютъра от Windows XP на Windows 7, е необходимо да изберете опцията По избор при инсталиране на Windows 7. При инсталиране по избор не се запазват програмите, файловете и настройките. По тази причина този тип инсталиране понякога се нарича "чисто инсталиране".

Инсталирането по избор е по-сложно и в някои случаи може да отнеме няколко часа. Ние създадохме това ръководство в пет стъпки, за да ви преведе през всяка стъпка от процеса.

Какво ви е нужно

·  Външен твърд диск. Трябва да преместите файловете си от компютъра, преди да инсталирате Windows 7. За да направите това по-лесно, препоръчваме да изтеглите безплатен софтуер, наречен "Лесно Windows прехвърляне", както и да разполагате с външен твърд диск. Те могат да се закупят от магазин за електроника и офис консумативи и предоставят лесен начин за добавяне на допълнително място за съхранение на компютъра.

·  Оригиналните инсталационни дискове или файлове за програмите, които искате да използвате с Windows 7. След като инсталирате Windows 7, ще трябва да инсталирате програмите ръчно. Когато изпълните лесното Windows прехвърляне, ще получите отчет, който показва програмите, използвани в момента с Windows XP.

32-битова или 64-битова версия: Коя версия на Windows 7 да инсталирате?

Инсталационните дискове на 32-битовата и 64-битовата версия са включени в пакета на Windows 7. 64-битовите операционни системи могат да работят с големи обеми памет (обикновено 4 гигабайта (ГБ) оперативна памет (RAM) или повече) по-ефикасно от 32-битовите операционни системи. 

Вероятно ще имате нужда от 32-битовата версия, но за да сте сигурни, щракнете върху Моят компютър и след това върху Свойства.

·  Ако в списъка не се показва "x64 Edition", това означава, че работите с 32-битовата версия на Windows XP. В стъпка 1 на това ръководство е описано как да изпълните инструмента Windows 7 Upgrade Advisor, който ще установи дали компютърът ви може да работи с 64-битова версия на Windows 7.

·  Ако в Система се показва "x64 Edition", това означава, че работите с 64-битовата версия на Windows XP и можете да работите с 64-битовата версия на Windows 7.

 

Стъпка 1: Изтеглете и изпълнете Windows 7 Upgrade Advisor

За да намерите по-лесно проблеми със съвместимостта на хардуера, устройствата или програмите на вашия компютър, които може да се отразят на инсталирането на Windows 7, изтеглете и изпълнете безплатния инструмент Windows 7 Upgrade Advisor. Той ще ви даде повече информация относно намерените проблеми, както и препоръки както да направите преди надстройка, за да подобрите съвместимостта на вашия компютър с Windows 7.

Изтегляне и инсталиране на Windows 7 Upgrade Advisor

Изпълнете стъпките по-долу, за да изтеглите Windows 7 Upgrade Advisor.

1.       Посетете уеб страницата Windows 7 Upgrade Advisor.

2.       Щракнете върху Изтегляне на Windows 7 Upgrade Advisor.

3.       Щракнете върху Изтегли, след което запишете инсталационния файл на компютъра.

4.       Щракнете двукратно върху записания на компютъра инсталационен файл.

 

Ако се появи съобщение да инсталирате .NET 2.0:

Windows 7 Upgrade Advisor изисква .NET Framework 2.0. Ако софтуерът не е инсталиран на компютъра, следвайте тези стъпки. Ако от вас не се изисква да инсталирате .NET 2.0, можете да пропуснете това и да продължите към стъпка 5.

a.       Щракнете върху Да.

b.       Щракнете върху Напред.

c.        Ако се съгласите с лицензионните условия, щракнете върху Инсталирай.

d.       Щракнете върху Готово.

5.       Ако се съгласите с лицензионните условия, щракнете върху Инсталирай.

6.       Щракнете върху Затвори.

Ако се покаже квадратче с поставена отметка, при щракване върху Затвори ще се отвори Windows 7 Upgrade Advisor.

Стартирайте Windows 7 Upgrade Advisor

1.       Ако Windows 7 Upgrade Advisor още не е стартиран, щракнете двукратно върху прекия път Windows 7 Upgrade Advisor на работния плот на компютъра.

2.       В диалоговия прозорец на предупреждението на защитата щракнете върху Да.

3.       Щракнете върху Старт на проверката. Windows 7 Upgrade Advisor ще сканира хардуера, устройствата и инсталирания софтуер на компютъра. Това може да отнеме няколко минути. Когато завърши, той ще ви покаже отчет за съвместимост, който можете да отпечатате или да запазите за справка.

4.       Прочетете отчета внимателно и обърнете внимание на всички проблеми, които открие Upgrade Advisor, както и на препоръчителните стъпки за отстраняването им.

5.       Ако желаете да запишете отчета и да го отпечатате или разгледате по-късно, щракнете върху Запиши отчета, въведете име в полето Име на файла, след което щракнете върху Запиши.

6.       Щракнете върху Затвори.

Можете да сканирате компютъра повече от веднъж. Препоръчваме ви отново да изпълните Windows 7 Upgrade Advisor, след като предприемете някоя от препоръчаните стъпки или направите промени в хардуера, устройствата или инсталирания софтуер на компютъра, преди да надстроите с Windows 7. Не забравяйте да запишете актуализирания отчет.

  Стъпка 2: Преместване на файлове и настройки и събиране на програмните дискове

Препоръчваме ви да използвате лесното Windows прехвърляне - безплатен инструмент за изтегляне, който може да ви помогне да преместите файловете и настройките си на друго място преди да инсталирате Windows 7. След това можете отново да използвате лесното Windows прехвърляне, за да преместите обратно файловете и настройките си на компютъра, след като Windows се инсталира.

Ако не използвате лесното Windows прехвърляне, ще трябва да копирате ръчно файловете на външно местоположение, напр. на компактдиск или DVD, външен твърд диск или USB флаш устройство преди да инсталирате Windows 7, след което да ги върнете обратно след завършване на инсталирането на Windows.

Лесното Windows прехвърляне създава един файл, съдържащ файловете и настройките. Файлът може да е много голям в зависимост от обема на данните, които притежавате, поради което ние препоръчваме да използвате външен твърд диск.

Когато се подготвяте да прехвърляте файловете от компютъра на външно устройство за съхранение, не забравяйте следното:

·         Лесното Windows прехвърляне не премества програмите, а само файловете и настройките. Ще трябва да преинсталирате програмите ръчно, след като инсталирането на Windows 7 завърши. Лесното Windows прехвърляне ще ви предостави списък с програмите, които в момента използвате с Windows XP.

·         Не използвайте съветника за прехвърляне на файлове и настройки в Windows XP за прехвърляне на файловете. Той не е съвместим с Windows 7 и ако го използвате, няма да можете да възстановите файловете в Windows 7. Вместо това използвайте лесното Windows прехвърляне.

·         Лесното Windows прехвърляне не може да прехвърля файлове от 64-битова версия на Windows на 32-битова версия на Windows. Ако използвате 64-битова версия на Windows XP, но възнамерявате да инсталирате 32-битова версия на Windows 7, ще трябва да копирате файловете ръчно на външно местоположение преди инсталиране на Windows 7 и да ги върнете обратно, след като инсталирането на Windows завърши.

·         Лесното Windows прехвърляне премества музикални и видеофайлове, но не прехвърля лицензите за съдържание, защитено с цифрови права (DRM). Това означава, че ще трябва отново да се сдобиете с лицензите за защитените с цифрови права файлове от онлайн магазина, откъдето сте ги изтеглили, след като завършите инсталирането на Windows 7 и възстановите файловете на компютъра. За повече информация вж. Стъпка 4: Преместване на файлове и настройки обратно на компютъра.

 

Предупреждение

Някои магазини не могат да възстановят права за файлове, защитени с цифрови права. За подробности относно правилата за съхраняване се обърнете към отдела за поддръжка на клиенти на магазина или се консултирайте с помощната информация. Ако сте получили музиката или видеото от магазин, който вече не съществува, няма да можете да възстановите правата върху това съдържание.

Ще ви трябва също и Windows XP Service Pack 2 или по-нова версия. Ако не сте сигурни с какво разполагате, щракнете върху Старт, с десния бутон на мишката щракнете върху Моят компютър, след което върху Свойства. В Система, ако виждате "Service Pack 2" или "Service Pack 3", това означава, че можете да използвате лесното Windows прехвърляне. Ако нямате инсталиран Service Pack 2 или 3, отидете на страницата на сервизен пакет на Windows XP в уеб сайта на Microsoft, за да актуализирате компютъра.

Изтегляне и инсталиране на лесното Windows прехвърляне

1.       Изтеглете лесното Windows прехвърляне от уеб сайта на Windows. Ако използвате 32-битова версия наWindows XP, в За Windows XP щракнете върху Изтегляне на 32-битова версия. Ако използвате 64-битова версия на Windows XP, щракнете върху Изтегляне на 64-битова версия.

2.       В уеб страницата Център за изтегляне на Microsoft щракнете върху Изтегляне, след което върху Изпълни.

3.       В диалоговия прозорец Предупреждение за защитата щракнете върху Изпълни.

4.       В съветника за инсталиране на софтуерна актуализация щракнете върхуНапред.

5.       Ако приемате лицензионните условия, изберете Приемам и щракнете върху Напред.

6.       След като инсталацията завърши, щракнете върху Готово.

Отваряне и стартиране на лесното Windows прехвърляне за записване на файловете и настройките

1.       Уверете се, че към компютъра е свързан външен твърд диск или друго устройство за съхранение.

2.       Щракнете върху Старт, върху Всички програми, след което щракнете върху Лесно Windows прехвърляне за Windows 7.

3.       Щракнете върху Напред.

4.       Изберете Използване на външен твърд диск или USB устройство.

5.       Щракнете върху Това е старият ми компютър, след което изчакайте, докато лесното Windows прехвърляне сканира компютъра.

6.       Изчистете отметките до всеки потребителски акаунт, от който не искате да прехвърляте данни, след което щракнете върху Напред.

7.       Въведете и повторно въведете парола, след което си я запишете и я съхранявайте на безопасно място, или оставете полетата празни и щракнете върху Запиши.

8.       Навигирайте до външния твърд диск или друго устройство за съхранение, където желаете да запишете файла на лесното прехвърляне, след което щракнете върху Запиши.

 

Предупреждение

Трябва да запишете файла на лесното прехвърляне на външен твърд диск или друго устройство за съхранение, а не в местоположението по подразбиране на компютъра Моят компютър. Ако не запишете файла на лесното прехвърляне на външен твърд диск, създаденият файл ще се изтрие по време на инсталирането по избор на Windows 7.

9.       Лесното Windows прехвърляне ще започне да записва файловете и настройките. Не използвайте компютъра през това време.

10.    Когато се покаже съобщението Тези файлове и настройки бяха записани за прехвърляне, щракнете върху Напред.



Тагове:   Windows 7,   надстройване,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hardboko
Категория: Технологии
Прочетен: 89926
Постинги: 25
Коментари: 28
Гласове: 6
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031