Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
25.02.2020 13:28 - Защо България не учавства на форума в Париж?
Автор: dalida Категория: Регионални   
Прочетен: 1859 Коментари: 0 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                     На форума в Париж България не взе участие. Защо?




Диана Йонкова./ 25.02.2020/ вторник.

              Работната група за финансови действия (FATF) е междуправителствена организация, създадена още през 1989 г. от министрите на участващите държави. Целите на FATF са да определят стандарти и да насърчават ефективното прилагане на законови, регулаторни и оперативни мерки за борба с изпирането на пари, финансирането на тероризма и други свързани заплахи за целостта на международната финансова система. FATF е орган, който определя политиката и работи за генериране на необходимата политическа воля за осъществяване на национални законодателни и регулаторни реформи в тези области. България не е сред държавите, които участват в тази организация, но пък е член на участващата във форума структура MONEYVAL - постоянен механизъм за мониторинг на Съвета на Европа, която представи скандален доклад за прането на пари в Кипър.



          На общоевропейска организация с 47 държави-членки MONEYVAL е възложена задачата да оценява спазването на основните международни стандарти за борба с изпирането на пари и финансирането на тероризма и ефективността на тяхното прилагане, както и задачата да отправя препоръки към националните органи по отношение на необходимите подобрения в техните системи. Освен всичко това, MONEYVAL провежда тематични типологии, изследвания на прането на пари и методите, тенденциите и техниките за финансиране на тероризма. Опитите ни да разберем как България, защото е част от Съвета на Европа, участва в този механизъм също не получиха отговор.



           В рамките седмицата на FATF организациите на гражданското общество, призоваха регулаторите да обмислят всички възможни начини да направят публично достъпна информацията за собствеността на всички компании чрез публични регистри. Според „Трансперънси интернешънъл“ такъв регистър може да помогне на властите да проследяват незаконно финансово поведение на места като Кипър. За случващото се в малката страна MONEYVAL, представител на Европейския съвет във FATF, предупреждава, че са налице редица примери как финансовата система на страната остава уязвима към чуждестранните инвестиции, идващи чрез „лица на политически длъжности“. Оказва се, че има разлика между спазването на нормите и практиката, защото въпреки факта, че Кипър спазва законно голяма част от това, което изискват международните власти, изглежда няма осезаема ефективност при елиминирането на незаконните финансови потоци.



                В доклада на MONEYVAL се призна и още нещо, което в България е дълбоко неглежирано - че се разчита изключително много на разследващите журналисти да имат решителност и да работят с документите от „Панамските досиета“ и други „добре познати схеми за пране на пари“, за да изобличават схеми за финансиране на тероризъм и друг вид престъпления.



След публикуването на доклада от Кипър, специализираната група за борба с прането на пари заявява, че ще продължи „засилени процедури за последващи действия“, което означава, че ще бъдат изготвяни по-често доклади и ако страната не се съобрази, MONEYVAL може да създаде „мисия на високо ниво в страната“.



           В заключителния етап на мащабната конференция в Париж, над 800 участници призовават членове на международни организации като ООН, Световната банка и МВФ да предложат какви инициативи могат да бъдат необходими за ограничаване на незаконните финансови потоци.



Гласувай:
7



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dalida
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 6156241
Постинги: 1101
Коментари: 4873
Гласове: 29446
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031