Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.05.2018 20:43 - Франция срещу САЩ: Не сте икономическият полицай на планетата!
Автор: elahikari Категория: Политика   
Прочетен: 669 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Франция реагира остро на решението на Доналд Тръмп да изтегли САЩ от международното споразумение за ограничение на ядрената програма на Иран и да възстановят санкциите си върху ислямската република. Властите в страната определиха изтеглянето като "грешка". "САЩ не са икономическият полицай на планетата", обяви страната, пише AFP, цитирана от OFFNews. Париж, Лондон и Берлин остават в ядреното споразумение с Техеран. Премиерът на Израел се отправи към Русия за преговори.

 

 

 

Не само Франция, а и Великобритания и Германия обявиха твърдо, че остават част от споразумението и призоваха САЩ да не препятстват неговото прилагане, предаде Би Би си.


Те заявиха, че биха продължили да работят с останалите страни, подписали споразумението през 2015 г. след десетилетни преговори за ограничаване на ядрената програма на Техеран - Русия и Китай.


Иран обяви, че ще започне отново обогатяването на уран, ако споразумението не може да бъде спасено. "Заповядах на Министерството на външните работи да преговаря с европейските страни, Китай и Русия през следващите седмици", обяви президентът Хасан Рухани.



В същото време, министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху заминава днес за Русия за преговори с президента Владимир Путин. През последните месеци двамата проведоха много телефонни разговори, основно във връзка със Сирия и намесата там на отколешния враг на Израел - Иран. 
 

От руското Външно министерство обявиха, че са "дълбоко разочаровани" от решението на Тръмп.

 

Китай изрази съжаление за решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да изтегли страната от ядрената сделка с Иран и обеща да запази споразумението, предава AFP.



„Китай призовава всички заинтересовани страни към отговорно отношение, да имат предвид дългосрочните и общите интереси, да продължават да се стремят към политическо и дипломатическо решение и да контролират правилно споровете, за да се върнат в най-ранния етап на прилагането сделката", заяви говорителят на външното министерство в Пекин в рамките на редовен брифинг за медиите, цитиран от Агенция "Фокус".

 


Министрите на външните работи на Франция, Германия и Великобритания ще се срещнат с представители на Техеран в понеделник, 14 май, за да разгледат възможностите за запазване на споразумението за ядрената програма на Иран, подписано през 2015 г.

 

„С моите колеги от Германия и Великобритания ще се срещнем следващия понеделник с представител на Иран, за да разгледаме цялостната ситуация“, обяви първият дипломат на Париж Жан-Ив Ле Дриан в ефира на радио RTL.



В края на април френският президент Еманюел Макрон предупреди, че излизането на САЩ би "отворило кутията на Пандора", би могло да означава война.



Германският канцлер Ангела Меркел отправи същото послание няколко дни по-късно в Белия дом.

 

Източник: "Епицентър"

 




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: elahikari
Категория: Политика
Прочетен: 1819834
Постинги: 2299
Коментари: 1477
Гласове: 1565