Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.04.2018 01:44 - Сп. "Нюзуик" се притеснява: Армията на Китай ще подкрепи Русия срещу САЩ
Автор: reader Категория: Новини   
Прочетен: 523 Коментари: 1 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Пекин обяви на Москва: Ние дойдохме, за да ви подкрепим

В началото на месеца новият военен министър Вей Фенхе направи първата си визита в чужбина именно в Русия, където участва в VII Московска конференция по международна сигурност

Командването на Китайската народна армия е уверило Русия в подкрепата си на фона на растящото напрежение между Москва и Запада. За това пише в новия си брой авторитетното сп. "Нюзуик", цитирано от руски медии. 

В началото на месеца новият военен министър в Пекин Вей Фенхе направи първата си визита в чужбина именно в Русия, където участва в VII Московска конференция по международна сигурност. Като подчерта, че визитата му е била съгласувана лично с президента Си Дзинпин, Вей заяви, че пристига в Русия с две важни послания. 

"Посещавайки Русия в качеството си на нов министър на отбраната на Китай, ми се иска да демонстрирам пред целия свят високото ниво на нашите двустранни отношения и неизменната ми привързаност към идеята за развитие на стратегическото сътрудничество между въоръжените сили на нашите две страни", заяви Вей по време на срещата си с руския си колега Сергей Шойгу. 

"Второ, за да подкрепи руската страна в организацията на Московската международна конференция, китайската страна дойде, за да демонстрира на американците тесните връзки между въоръжените сили на Русия и Китай, особено в създалата се понастоящем ситуация. Ние дойдохме, за да ви подкрепим. Китай, заедно с Русия е готов да изрази нашите общи опасения и нашата обща позиция по важни въпроси от международното положение", добави Вей. 

Както пише "Нюзуик", руският президент Владимир Путин и китайският му колега командват втората и третата по мощ армии в света след американската. 

Докато Русия е заета със сирийския конфликт, пише в статията, Китай инвестира в международни инфраструктурни проекти в Азия и Африка, разширява своето присъствие в Тихоокеанския регион. И макар двете страни да твърдят, че нямат враждебни намерения спрямо САЩ, Вашингтон винаги с подозрение е гледал на техния подем, предприемайки контрамерки и разглеждайки засилването на Русия и Китай като предизвикателство към собствената му доминация в света в продължение на последните десетилетия. 

"Освен това, Америка гледа на растящото влияние на Русия и Китай извън пределите на собствените им държави като атака срещу демокрацията. Тук Западът разграничава Русия, която обвинява в намеса в президентските избори в САЩ през 2016 г., както и в други вотове по света", пише още в статията. 

Вашингтон се присъедини и към обвинителната кампания срещу Русия по делото "Скрипал", оглавявана от Великобритания. Но и тук Китай фактически застана на страната на Русия. 

"Ние призоваваме страните да се разберат за инцидента със Скрипал на основата на анализ на фактите, да се ръководят от принципите на взаимно уважение, кактои да имат равноправен достъп до информация", коментира говорителят на министерството на външните работи на Китай Ген Шуан.

"Международната общност днес се сблъсква с толкова много проблеми, че риториката от времената на Студената война е последното, от което се нуждаем. Ние би трябвало да работим за съхраняване на мира на Земята и за установяване на международни отношения от нов тип на основата на взаимното уважение, равноправието, справедливостта и взаимноизгодното сътрудничество", отбеляза той. 

След визитата на китайския военен министър неговият руски колега също направи изявление, в което подчерта разцвета в двустранните отношения на двете големи държави. 

"Благодарение на усилията на лидерите на ташите две страни връзките между Русия и Китай достигнаха небивало ниво, като се превърнаха във важен фактор за осигуряването на мира и международната сигурност", заяви Шойгу. 

И последното доказателство за подкрепата на Пекин към Москва - Китай призова за "всестранно, обективно и безстрастно разследване" на предполагаемата атака с химическо оръжие в Сирия, като предупреди Запада за последствията от употребата на сила на основата на недоказани обвинения.

 

Превод и редакция: Епицентър.БГ

 

http://www.scmp.com/news/china/diplomacy-defence/article/2141505/surprise-move-china-mount-live-fire-navy-drills-taiwan


http://www.scmp.com/news/china/diplomacy-defence/article/2141322/chinese-navy-stages-double-show-strength-us-strike





Гласувай:
2



1. apostapostoloff - Никой няма да подкрепи Русия.
14.04.2018 05:53
Никой не иска да има работа с една изостанала, западнала, прогнила страна. Американците вече ги пердашат с ракетите и ще ги дънят до дупка. Сега и ти, тъпанарино, ще разбереш колко пари чинат твоите келяви мужици.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reader
Категория: Новини
Прочетен: 4073274
Постинги: 2594
Коментари: 2696
Гласове: 2012
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031