Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.10.2017 19:09 - Чешката република ще излезе от "корумпирания ЕС", казва входящият лидер
Автор: zahariada Категория: Новини   
Прочетен: 988 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 25.10.2017 19:10

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  Чешката република ще излезе от "корумпирания ЕС", казва входящият лидер

21 октомври 2017 г. Шон Адл-Табатабай Новини , Свят 8

image

Новоизбраният лидер на Чешката република Андрей Бабис обеща да напусне "корумпирания ЕС" и да възстанови суверенитета си в Източна Европа. 

Популярният лидер, наречен "чешкият Доналд Тръмп", ще спечели изборите на страната с удар по склона според избирателните анкети.

Rt.com съобщава: ANO, което означава "Да" на чешки език и също така е акроним на "Действие на недоволни граждани", очевидно е водело в изборите с повече от 30% от гласовете, като победи най-близките си съперници с около 20 процентни пункта, според изходните анкети, цитирани от чешките медии.

Централната дясна, евроскептична Гражданска демократическа партия (ODS) е на второ място, осигурявайки около 11% подкрепа. Анти-имигрантската и антиимилската крайно дясна популистка партия "Свобода и пряка демокрация" (SPD), водена от чешко-японския предприемач Томио Окамура, се премести на трето място с около 10,8% подкрепа.

Проучванията показват също, че още пет страни са успели да изчистите пет процента препятствие и да получите в парламента, включително Чешката Пиратската партия, Комунистическата партия на Бохемия и Моравия, социалдемократите и Християндемократическия съюз, както и движението на Чехия кметове и независими.

Резултатите от изборите за изход демонстрират значителна промяна в евроскептицизма в Чешката република, тъй като и трите водещи партии представляват по един или друг начин анти-установяващи сили. Бабис, който ръководи движението АНО, е особено известен със скептицизма си относно еврото и сериозната критика на имиграционните политики на ЕС, включително системата на квотите за бежанци.

ЕПД също така активно се противопоставя на имиграцията и нарече исляма идеология, а не религия, докато граждански демократи са критични към ЕС и настояват за постоянно изключение от приемането на еврото за Чешката република.

Според избирателните анкети социалните демократи (CSSD), които са подкрепили ЕС, са получили само 7,7% от гласовете, а либералното движение TOP 09, което се смята за най-силният привърженик на по-нататъшната европейска интеграция и приемането на еврото, дори не успя да изчисти препятствията за изборите, тъй като спечели малко повече от четири процента от гласовете.

Бабис, който е готов да стане новият чешки премиер като избирателна победа на неговата партия, е почти сигурен, но е противоречива фигура. Вторият най-богат човек в Чешката република и милиардер, който притежава един от най-големите часови работодатели в Чехия - селскостопанският гигант "Агроферт", както и медийна империя, вече е министър на финансите и заместник министър-председател, но е отхвърлен поради твърдения на финансово неправомерно поведение.

Бабис бе уволен от правителството през май след месечна коалиционна криза, която започна с твърдения, че той е избягнал данъците като изпълнителен директор на "Агроферт" през 2012 г. Той беше отделно обвинен в твърдения за злоупотреба с субсидии от ЕС. Бабис отхвърли всички твърдения, наричайки ги "политически мотивирани".

Въпреки проблемите си със закона, Бабис остава един от най-популярните чешки политици. През септември чешкият президент Милош Земан каза пред местните медии, че той ще нарече Бабис новия премиер в случай на победа на партията му, дори ако е бил в полицейско задържане.

Двудневното гласуване се проведе на 20 и 21 октомври, за да запълни 200 места в долната камара на чешкия парламент - Камарата на депутатите. Гласуването завърши в 14:00 местно време (12:00 GMT) в събота, като се очаква повечето от гласовете да бъдат преброени до края на деня. Официалните резултати обаче трябва да бъдат обявени не по-рано от следващата седмица.

Резултатите от чешките избори са се превърнали в най-новия епизод на това, което изглежда да бъде следващият марш на правото в цяла Европа. Само преди седмица две антимигрантски партии начело на австрийските парламентарни избори и сега се очаква да формират управляващата коалиция.

По-рано дясната антиимигрантска партия Алтернативен за Германия се радваше на това, което се наричаше исторически успех, докато Християндемократите на Анджела Меркел и социалдемократите полагат най-лошите си резултати за повече от половин век на септемврийските парламентарни избори в Германия ,

На френските президентски избори през пролетта на 2017 г. Марин льо Пен, ръководителят на дясното парти на Националния фронт, се пребори с кандидатите на такива големи партии, като републиканците и социалистите.

А в Холандия ултранационалистическата партия на свободата на Геер Уайлдър заема второ място на тазгодишните парламентарни избори.




Гласувай:
0



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zahariada
Категория: Политика
Прочетен: 39746257
Постинги: 21940
Коментари: 21633
Гласове: 31017
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031