Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.08.2017 19:10 - Ръководен кадър на обявената за престъпна БКП и агент на ДС ще са почетни граждани на Варна
Автор: radiovisioner Категория: Новини   
Прочетен: 528 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Статията е допълнена на 13 август с отговорите на въпроси до кмета на Варна Иван Портних относно номинацията на президента на Варнинския свободен университет Анна Недялкова за почетен гражданин.


Номинирането и определянето на тазгодишните носители на званието "Почетен гражданин на Варна" е станало в нарушение на Статута за присъждане на титлата. Сред утвърдените са и лица, работили за репресивния апарат на комунистическия режим в България до 1989г. както и такива, които са работили на ръководни постове в структури на БКП, обявена за престъпна със закон от 2000г. Това сочат документи, удостоверяващи реда, по който би трябвало да са направени предложенията и да е извършено гласуването. Всички те са публикувани в сайта на Общинския съвет във Варна.


"Дневник" вече публикува списъка на определените за почетни граждани на Варна, гласуван от общинските съветници в града на 26 и 27 юли т.г. От него става ясно, че сред номинираните са, някогашния секретар по идеологическите въпроси в градския комитет на БКП във Варна Анна Недялкова, разкрития като таен агент на бившата Държавна сигурност проф. Казимир Попконстантинов, близкият до руския президент Владимир Путин естраден изпълнител Филип Киркоров и бившият зам.-началник на разузнавателната служба "Военна информация" на Българска народна армия (през 1978 г.) Пламен Градинаров.


 

От документи, публикувани в сайта на Общинския съвет във Варна става ясно, че всички предложения за удостояване с титлата "Почетен гражданин" носят поредни номера с дата 24 юли т.г. Но задължителното обществено обсъждане на кандидатурите е станало със решение на председателя на съвета Тодор Балабанов на 21 юли - т.е. три дни по-рано.


© Скрийншот от сайта на Общински съвет - Варна

Съобщението на Тодор балабанов за насрочване на общественото обсъждане за 21 юли т.г.


Вероятно не случайно

времето, избрано за обсъждането 17ч. в петък. Освен това гласуването на кандидатурите в съвместно заседание на местните постоянни комисии по култура и образоване е станало едва на 25 юли.


Сигурно с идеята, да бъдат избегнати присъствието на граждани и възраженията при гласуването на номинациите, процедурата не е обявено в предварително разпространения до медиите Дневен ред на общинското заседание от 26 и 27 юли т.г. Това е станало едва в деня на свикването му. Самото обсъждане и утвърждаването на кандидатурите е включено допълнително като точка 11 от общо 15 в гласувания тогава Дневен ред. Така тя е разгледана едва в края на втория ден от сесията.


В протокола от съвместното заседание на комисиите по култура и образоване, състояло се на 25 юли е отбелязано, че номинацията на Пламен Градинаров е била отхвърлена с 2 гласа "за", 0 "против" и 4 "въздържал" се.


Въпреки това и необяснимо как

тя все пак е включена в списъка, подложен на гласуване в Общинския съвет.


Пламен ГрадинаровСнимката е споделена с публичен достъп във Facebook


В протоколите от обсъждането на кандидатурите интерес представляват и мотивите, с които съветникът Стен Лазаров е защитил кандидатурата на Пламен Градинаров. " Аз съм присъствал на много от неговите изложения и разработки по отношение на тактика и стратегия, както и водене на различни видове бойни действия на флота, казва той. Такава ерудиция и такова познание едва ли имаше някой във флота. Владееше чужди езици и умението да предава нещата ясно и разбираемо".


В същото време според Статута за присъждане на званието "Почетен гражданин на Варна", с него се удостоява


за "изключителен принос и заслуги за развитието на общината".

То се присъжда на български и чуждестранни граждани "за героични постъпки в мирно и военно време, за проектиране и строителство на града, неговите райони, паметните му сгради, за ръководство и активно участие в изграждането и развитието на Варна, за творческа дейност, внесла голям принос в националната култура и прославила града и страната ни, за спечелени златни олимпийски медали, за ярки постижения в образованието, науката и техниката, получили световно признание, за благотворителна дейност, провеждана в големи мащаби и продължително време".


Нито един от тези критерии не се покрива с професионалния профил на Градинаров, който е бивш районен кмет на варненския район "Приморски". Най-известният епизод от кариерата му на този пост е


пожарът в кметството през 2009г.

Тогава изгоря целият архив, в това число и документи, касаещи северната част от Морската градина, граничеща с т.нар. "Алея Първа", курортите "Св. Св. Константин и елена", "Златни пясъци", "Ален мак", кварталите "Бриз", "Трката" и др. Към всички тях от години има засилен инвестиционен интерес, а спорната законност на голяма част от извършваните там имотни сделки и строителни дейности станаха повод за редица граждански протести.


Анна НедялковаСнимката е споделена с публичен достъп във Facebook


Преди 1989 г. Анна Недялкова е секретар по идеологическите въпроси в градския комитет на БКП във Варна. По същото време тя е била и преподавател в т.нар. "Академията за обществени науки и социално управление" (АОНСУ) - политическа школа на комунистическата партия в България, подготвяла номенклатурните кадри. Номинирайки Недялкова за почетен гражданин на Варна кметът на града Иван Портних е пренебрегнал факта, че със закон от 26 април 2000 г. режимът на БКП, както и ръководните и структури (какъвто безспорно е Градския комитет във Варна) са


обявени за престъпни

- чл.2 и чл.3 от закона. Според неговите текстове те са отговорни "за съзнателното нарушаване на основните човешки права и свободи", "моралния и икономическия упадък на държавата", "провеждането на непрекъснат терор срещу несъгласните със системата" и т.н.


Звездата на руската естрада Филип Киркоров на два пъти е награждаван с високи отличия лично от президента на Русия Владимир Путин - Орден за заслуги пред отечеството II степен и Орден на честта. Неговата номинация за почетен гражданин на Варна е подписана от адв. Галина Иванчева. Тя е председател на т.нар. "граждански инициативен комитет", в който влизат "Фондация Откритие", занимаваща се с организирането на едноименния музикален фестивал, "Асоциация за деца и лица с увреждания Йоан Златоуст", Народното читалище "Христо Ботев 1934" от гр. Божурище и др.


Всички споменати до тук и


въпреки очевидните нарушения

на Статута за присъждане на титлата "Почетен гражданин на Варна", ще получат символичен Златен ключ и премия от 5 хил. лв. в навечерието на предстоящия празник на града 15 август.
Заедно с тях същата титла ще бъде присъдена и на филантропа д-р Милен Врабевски и бившия ректор на Техническия университет във Варна проф. д.т.н.Асен Недев.


Дневник изпрати до пресцентъра на община Варна няколко въпроса, касаещи мотивите, с които кметът на града Иван Портних е подкрепил кандидатурите на спорни личности като Анна Недялкова, Пламен Градинаров, проф. Казимир Попконстантинов и Филип Киркоров.


Отговорът, пристигнал след края на работата по този текст, гласи следното: "Предложението е направено по чл. 6, във връзка с чл. 9 от Статута за присъждане на титлата "Почетен гражданин на Варна" и НЕ Е нарушение на статута. Документът е публикуван в сайта varna.bg. Мотивите за номинацията са :За активна обществена дейност, за съхраняването и развитието на научния потенциал на град Варна, за принос в развитието на висшето образование и науката и издигането на авторитета на един от първите частни университет в България- Варненският свободен университет "Черноризец Храбър"."



Тагове:   кадър,   Варна,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: radiovisioner
Категория: Новини
Прочетен: 853087
Постинги: 1688
Коментари: 141
Гласове: 116
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930