Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.11.2016 10:56 - Споразумението на годината, с което КЗП и Юробанк прецакаха потребителите
Автор: expose Категория: Новини   
Прочетен: 2660 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 28.11.2016 11:01

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 На кратко за прословутото споразумение от 18.11.2016 г., сключено между КЗП и Юробанк България. Прилагам препис от същото за обща консумация: drive.google.com/file/d/0BxbVzEX_GLSlbHRRTnI3NW14LXc/view


1.То не обхваща кредитополучателите, които отказват да признаят валидността на неравноравните клаузи и търсят активна защита пред съда, в това число посредством предявяване на установителни искове за нищожност на клаузи от договора си и/или на осъдителни искове за връщане на сумите, получени от банката свръх дължимото, без правно основание;

2.То не обхваща кредитополучатели, които поради невъзможност да плащат недължими на банката суми са изпаднали в просрочие по отношение на недължимото;

3.То не обхваща кредитополучатели, които не разполагат с друг имот, върху който да учредят втора ипотека за обезпечаване на нарасналия с 20 % дълг спрямо първоначално усвоения. За изкуствено увеличения дълг в преобладаващия брой случаи първата ипотека няма да бъде достатъчна.

4.То не приспада от остатъчния дълг неправомерно надвзетите от банката суми от валутни и лихвени разлики, нито коригира по някакъв начин цифрата на остатъчния дълг, съобразявайки спрямо целия дълг /а не само спрямо остатъчния дълг/ разликата във валутните курсове - текущ спрямо курса към датата на усвояването. По отношение на начисленото и платеното на банката до датата на споразумението - пито /платено. Няма подялба на валутен риск, увеличението на валутния курс е 100 % за кредитополучателя.

5.То не дава дори ориентир що е това преференциален обменен курс или преференциална договорна надбавка,по които банката да предложи замяна на нищожните клаузи от договора за кредит /валутни и лихвени/. Вероятно преференциална се очертава да бъде единствено коледната премия на служителите на банката, правопорционална на броя сключени анекси към договорите за кредит въз основа на това споразумение.

6.КЗП и ЮРОБАНК със задна дата се опитват да прикрият една нелоялна търговска практика на банката - пълното й мълчание относно правното значение и икономическите последици от поетия валутен риск, както и 8-годишното мълчание на банката / от 2008 до 2016 г./ при поетапното увеличаване курса на франка и реципрочно увеличаване на дължимите главници по кредитите. Съгласно споразумението кредитополучателите признават със задна дата една фикция - че са били уведомени за тези промени от банката.

7.Споразумението няма да породи действие близките 5 години след подписването на анексите - в същия срок нищожните валутни и лихвени клаузи ще продължат да се прилагат, а остатъчният дълг ще запази стария си размер. Откъде черпя тази информация ? От чутовната находка в споразумението, същото да се приложи само ако "превалутирания кредит се погасява редовно от кредитополучателя и солидарния длъжник съгласно новия погасителен план за период не по-кратък от 5 години, считано от датата на превалутиране. Какво следва от този текст - Юробанк с любезното съдействие на КЗП си е гарантирала нов период от 5 години, в рамките на който балъците, подписали анексите, ще бъдат доени от банката с по-високи от пазарните лихви, без възможност да рефинансиран от друга банка при по-изгодни условия.

8.Има много още какво да кажа за споразумението и за неговите създатели. Но ще бъде на друго място. Тук бе единствено с цел информация.




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: expose
Категория: Новини
Прочетен: 558363
Постинги: 114
Коментари: 123
Гласове: 233
Спечели и ти от своя блог!
Блогрол
1. Омбудсманът призова Дянков да защити клиентите от банките
2. Нарушения в реклами и договори за потребителски кредити според Комисия за защита на потребителите
3. Неравноправни клаузи в Общите условия на „Юробанк И Еф Джи България” АД
4. Неравноправни клаузи в общите условия за кредитиране на „ПроКредитБанк” АД
5. Омбудсмана на Република България: Абсурд е за 5 лв. такса да плащаме 6 лв. на банката
6. ПОДАВАНЕ НА ПРИЛОЖЕНИЕ № 1 КЪМ ПЕТИЦИЯ ЗА ДЪРЖАВНИТЕ ТАКСИ
7. И банките имат слаби места - интервю с адв.Десислава Димитрова
8. Осъдих ЦКБ за незаконна лихва
9. Лихвите в България - удобно (не)зависими...когато рискът пада... те продължават да се качват
10. Препоръка на Съвета от 12 юли 2011 година относно Националната програма за реформи на България от 2011 г.
11. Отворено писмо: Ако законът беше ясен, дали хиляди майки биха го нарушили?
12. Списък на спечелените дела срещу банки в България
13. Омбудсманът сезира КС за противоконституционност на чл. 417, т.2 от ГПК
14. Осъдени банки поради незаконосъобразно повишени лихви по ипотечни кредити
15. КОНСТАНТИН ПЕНЧЕВ ПРЕД БЛИЦ: ПОТРЕСЕН СЪМ, ШЕФЪТ НА БНБ ОЧЕВИДНО НЕ ПОЗНАВА КОНСТИТУЦИЯТА
16. Още 4 банки разследвани за манипулиране на лихви
17. ЕС предлага манипулирането на лихви да се криминализира
18. Скандалът с лихвите се разраства
19. За тези, които пропуснаха предаването "Имат ли равни права банките и клиентите : http://www.btv.bg/shows/lice-v-lice/videos/video/1515421224-Imat_li_ravni_prava_bankite_i_klientite.html .
20. Русенец осъди "Уникредит" на 2 инстанции, банката му дължи надвзети пари
21. Любомир Христов: Банковият лобизъм в парламента е зараза с предсмъртни размери
22. Експерти: Седем мерки спират банките да крадат клиентите си