Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.02.2020 07:24 - Особени белези: много умна и много красива
Автор: bven Категория: Лични дневници   
Прочетен: 636 Коментари: 0 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

image



Пълното й име е Хедуиг Ева Мария Кийслер, но тя бързо го редуцира до Хеди. По-късно това става официалното й име. Не иска да носи кармата на тежките си кръщелни имена. Хедуиг означава „беглец в опасност“, Ева – живот, а Мария – горчиви сълзи. Хеди обаче не означава нищо. Каква свобода!

Детството й е волно – огромна къща, обгърната от най-красивия частен парк в цяла Виена. Родители, които й осигуряват всичко, защото е единственото им дете. Шантава бавачка, същинска Мери Попинз, която й преподава френски и италиански. 
16 годишна, тя се качва на театралната сцена, но в театъра публиката е далеч, далеч отвъд светлините на рампата и никак не остава без дъх, защото Хеди – какво да се лъжем! – не е и никога няма да стане гениална актриса. И Райнхард я насочва към киното. „Родена си за близки планове!“ – казва й той.


image

Хеди се снима в епизодични роли в няколко второкласни немски филма, докато в един момент някакъв неизвестен режисьор  й предлага главна роля в новия си филм „Екстази“. Човекът си разбира от занаята явно и най-после й дава точната роля. Хеди излиза гола от езерото.По-късно самият Кларк Гейбъл, с когото се снима в един от многото си филмови провали, казва за нея: „Когато Хеди пристигаше на някое парти, красотата й променяше поведението на всички присъстващи.“
                                                                        image
 
Известният банкер Хер Кийслер напуска залата и моментално започва да обмисля как да спаси честта на дъщеря си. По онова време начинът е само един – брак по спешност. Кийслер избира бъдещия си зет за броени часове – оръжейният магнат Фриц Мандел, несметно богат, в превъзходни търговски и дружески отношения с набиращите популярност и влияние нацисти, 14 години по-голям от Хеди. Сгодява ги още на другия ден. Дъщеря му не се дърпа много. Още няма и 20 години и дори не разбира какво точно се случва с нея.Фриц Мандел за филмовата „кариера“ на дъщеря си, но той запазва самообладание и заявява: „Няма проблем! Ще изкупя всички копия на проклетия филм.“ И го прави. За няколко денонощия пръска 300 000 долара и изкупува всички копия, запечатали „екстазите“ на годеницата му. Не успява да закупи обаче копието на Л.Майер от  МGM.

image   Властният съпруг държи тя да е винаги до него на бляскавите му приеми, на които присъстват водачите на Третия райх. Там се говори за политика, военни планове и оръжейни сделки. Хеди умее да слуша и да анализира. И когато в навечерието на войната успява да избяга от превърналия се в затвор семеен замък,  натруфена с всичките си бижута и облечена като прислужница, отнася много тайни на нацистите.

image

В  Холивуд младата актриса се превръща в звездата Хеди Ламар, "най-красивото лице" във филмовата индустрия. Майер й дава и новата фамилия - от "ла мер" - море. След скандалния "Екстаз" следва легендарния „Казабланка“, „Странната жена“, „Жената от тропиците“, „Самсон и Далила“, „Другарят Х“ (с Кларк Гейбъл) и др.

Но тя е и учен, чието изобретение би могло да помогне на военните в борбата срещу врага... в случай че някой изобщо я изслуша.  Още по време на Втората световна война заедно със своя приятел, композиторът Джордж Антейл, двамата създават устройство за прескачащи радиосигнали, като неговата идея е торпедата във войната да не бъдат отклонявани от врага, т.е. да не прихваща сигналите, а те да достигат целта си, както и да имат по-добро насочване“. Хеди Ламар изобретява нещо, с което буквално може да се промени ходът на Втората световна война в посока на съюза срещу фашистите, но изобретението е отхвърлено, защото " е красива жена“ 


                    image
Нейният метод - техника за разширяване на спектъра и метод със скок на честотата, намира приложение в комуникациите на космическите апарати със Земята, GPS системите, криптираните военни комуникации, а най-скорошното им приложение е в Wi-Fi мрежите за безжичен интернет. За своето откритие Ламар получава през 1998 година австрийската Награда за изобретения.

image

Личният живот на Хеди Ламар е изпълнен с много висини и падове. Тя сключва общо шест брака, когато артистичната й слава избледнява, опитва късмета си като филмова продуцентка, но фирмата й фалира.
Това не пречи на актрисата да сипе остроумия:

„Всяко момиче може да изглежда обаятелно. Всичко, което трябва да направи е да стои на едно място и да гледа глупаво.”

„Не се страхувам от смъртта, защото не я разбирам. Когато започна да мисля за това, си поръчвам масаж и забравям.”

„Съветвам всички да не спестявате: харчете парите си. Повечето хора спестяват цял живот и накрая оставят парите си на някой друг. Парите са, за да им се насладите.”

„Смятам, че жените прекалено много мислят за своите дрехи. Мъжете не им пука толкова за тях. Ако те харесват момичето, най-вероятно ще харесат и дрехите й.”

„Ако използвате въображението си, можете да погледнете към всяка актриса и да я видите гола … Надявам се да съм ви накарала да използвате въображението си.”

„Стълбата на успеха в Холивуд обикновено е в реда – агент, актьор, режисьор, продуцент, водещ, а ти си звезда, ако спиш с всеки един от тях в този ред. Сурово, но е самата истина.”

по данни от нета



Гласувай:
8



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14866673
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39042
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава