Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.05.2020 01:04 - Евангелие на Варвара (1-19) от (1-217)
Автор: airdance Категория: История   
Прочетен: 679 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Барнаба, апостол на Исус Назарянин, наречен Христос, за всички, които живеят на земята, желаят мир и утеха.

Скъпи възлюбени, великият и прекрасен Бог ни е посетил през тези минали дни чрез великия си пророк Исус Христос, велика милост на учение и чудеса, поради което мнозина, измамени от Сатаната, под предлог на благочестие, проповядва най-безочливото учение, призовавайки Исус Божи син, отхвърляйки обрязването, назначено от Бога завинаги, и разрешавайки всяко нечисто месо; между които и Павел е измамен, за което говоря не без мъка; за което защото пиша онази истина, която видях и чух, при сношенията, които имах с Исус, за да може да бъде спасен и да не бъде измамен от Сатаната и да загине в Божия съд. Следователно, пазете се от всеки, който проповядва ви ново учение, противно на написаното, за да бъдете спасени вечно.
Великият Бог да бъде с теб и да те пази от Сатаната и от всяко зло. Амин.


Глава 1 Ангел Гавриил посещава Дева Мария относно раждането на Исус.

В тези последни години дева (девственица), наречена Мария, от рода на Давид, от племето на Юда, беше посетена от ангела Гавраил изпратен от Бог. Тази девственица, живееща в цяла святост без никакво престъпление, непорочна и пребъдваща в молитва с пости, когато един ден бе сама, влезе в нейната стая ангел Гавраил и той я поздрави, казвайки: „Бог да е с теб, Мария ".
Девицата се упраши при появата на ангела; но ангелът я утешава, казвайки: "Не бой се, Мария, защото си намерила благосклонност към Бога, Който те е избрал за майка на пророк, когото той ще изпрати до народа на Израел, за да могат да ходят в него закони с истинност на сърцето."

Девата отговори: „Сега как да раждам синове, като виждаш, че аз не познавам мъж?“ Ангелът отговори: „Мария, Бог който е направил човек без човек, е способен да роди в тебе човек без човек, защото с него нищо не е невъзможно“.
Мария отговори: „Знам, че Бог е всемогъщ, следователно волята му ще бъде изпълнена“.
Ангелът отговори: „Сега ще бъде заченат в тебе пророкът, когото ще наречеш Исус; и ще го пазиш от вино и от силно питие и от всяко нечисто месо, защото детето е свято Божие“. Мария се поклони със смирение, казвайки:
"Ето слугинята на Бог, ще изпълни според словото ти."

Ангелът си отиде и девицата прослави Бога, казвайки: „Знай, душата ми, величието на Бога, и въздишай, душа моя, в моя Бог, спасител мой; защото той е помислил за низостта на своята слугиня, тъй като Аз ще бъда благословена от всичките народи, защото могъщият ме направи велика и благословено да бъде неговото свято име. Защото милостта му се простира от поколение на поколение на онези, които се боят от него. Mighty hath he made his hand, and he hath scattered the proud in the imagination of his heart. Той е свалил силните от мястото им и е възвисил смирените. Този който е гладен ще бъде изпълнен с добри неща, а богатият ще бъде изпратен по празен път. Защото той пази в памет обещанията, дадени на Авраам и на сина му завинаги “

Глава 2 Предупреждението на ангел Гавриил, дадено на Йосиф относно зачеването на Дева Мария.

Мария, като е познала волята Божия, страхувайки се от хората, за да не се обидят, че тя е велика с дете и за да не хвърлят камъни по нея като виновна за разврат, избра другар от собствения си род, мъж на име Йосиф, от непорочен живот: защото той като праведник се боеше от Бога и му служеше с пости и молитви, като живееше от делата на ръцете си, защото беше дърводелец. Такъв мъж, девата позна и тя го избра за свой спътник и му разкри божествения замисъл.
Иосиф като праведен човек, когато разбрал, че Мария е Велика с дете, имал намерение да я остави, защото се страхувал от Бог. Ето, докато спеше, той беше смъмрен от Божия ангел, казвайки: „Йосифе, защо мислиш да оставиш жена си Мария? Знайте, че всичко, което е било извършено в нея, всичко е направено по Божията воля. Девата ще роди син, когото ще наречете с името Исус; когото ти ще пазиш от вино и силно питие и от всяко нечисто месо, защото той е свят Божий от утробата на майка си. Той е Божи пророк, изпратен до народа на Израел, за да може да обърне Юда към сърцето си, и за да може Израел да ходи по закона на Господа, както е писано в Мойсеевия закон. Той ще дойде с голяма сила, която Бог ще му даде, и ще върши големи чудеса, при което мнозина ще бъдат спасени“. Йосиф, произтичащ от съня, благодари на Бога и пребивава с Мария през целия си живот, служейки на Бога с искреност.

Глава 3 Великото раждане на Исус и появата на ангели, възхваляващи Бога.

 

Там царува по това време в Иудея Ирод с указ на Цезар Август, а Пилат е управител в свещеничеството на Анас (Annas) и Каяфа (Caiaphas). С декрет на Август трябваше да бъде записан всеки в списъци от целият свят; затова всеки трябваше да отиде в собствената си страна (държава) и се представи от собствените си племена, за да бъде записан. Иосиф съответно замина от Назарет, град на Галилея, с жена му Мария, Велика с дете, да отидат във Витлеем (тъй като това бил негов град, той е от родоначалника на Давид), за да може да бъде записан според указът на Цезар. Йосиф, като пристигна във Витлеем, тъй като градът беше малък и имаше голямото множество от непознати там, то той не намери място, затова взе жилище извън града и това жилище бе направено за овчарски подслон. Докато Йосиф пребивава там, дните се изпълниха, за да роди Мария.
Девата беше заобиколена от светлина, надминаваща яркостта, и роди без болка сина си, когото взе на ръце и го уви в пелени (дрехи) и положи го в яслата, защото в хана нямаше място. Идваха с радост голямо множество ангели в хана, благославяйки Бога и обявявайки мир на онези, които се боят от Бога. Мария и Йосиф възхваляваха Господа за раждането на Исус и с най-голяма радост го възпитаваха.

Глава 4 Ангели оповестяват на пастирите раждането на Исус и те, след като го откриха, също го оповестиха.

По онова време пастирите бдиха над стадото си, както е техният обичай. И ето, те бяха заобиколени от изключително ярка светлина, от която им се показа ангел, който благослови Бога. Овчарите бяха изпълнени със страх поради внезапната светлина и появата на ангела; след което ангелът Господен ги утеши, казвайки:
"Ето, аз ви съобщавам за голямата радост, защото в града на Давид се роди дете, което ще е пророк Господен; който носи голямо спасение в дома на Израел. Детето може да намерите в яслата с майка си, която благославя Бога."

И като каза това, дойде голямо множество ангели, благославящи Бога, като известиха мир за онези, които имат добра воля. Когато ангелите се отклониха, пастирите говориха помежду си, казвайки: „Нека да отидем до Витлеем и да видим думата, която Бог чрез ангела ни ни е обявил“. Дойдоха много овчари във Витлеем, които да търсят новороденото бебе и те откриха извън града роденото дете според думата на ангела което лежеше в яслата.
Затова те се поклониха и дадоха на майката това, което имаха, като й обявиха чутото и видяното. Мария запази всички тези неща в сърцето си, а Йосиф [също] благодари на Бога. Пастирите се върнаха по стадата си, като съобщиха на всички какво велико нещо са видели. И така целият хълм - на страната Юдея, се изпълни със страх и всеки човек положи тази дума в сърцето си, казвайки: "Какво, мислим ли, дали това дете ще бъде?"

Глава 5 Обрязване на Исус

Когато осемте дни се изпълниха според закона на Господа, както е писано в книгата на Мойсей, те взеха детето и го занесоха в храма, за да го обрежат. И така обрязаха детето и му дадоха името Исус, както беше казал Господният ангел преди зачеването му в утробата. Мария и Йосиф знаеха, че детето ще бъде за спасението и разрухата на мнозина. Затова те се страхуваха от Бога и държаха детето със страх от Бога.

Глава 6 Трима влъхви се водят от звезда на изток към Юдея и, като намират Исус, го почитат и даряват.

При царуването на Ирод, цар на Юдея, когато Исус се родил, имаше трима влъхви в териториите на изток които наблюдаваха небесните звезди. След това им се показа звезда с голяма яркост, поради което се решиха помежду си, да отидат в Юдея, ръководени от звездата, която вървеше преди тях, и като пристигнаха в Йерусалим, попитаха къде се е родил царят на юдеите. И Ирод, като чу това, се уплаши и целият град се разтревожи. Затова Ирод свика свещениците и книжниците и каза: Къде трябва да се роди Христос? Те отговориха, че той трябва да се роди във Витлеем; защото така е написано от пророка:
"А ти, Витлееме, не си малък сред юдовите първенци; защото от теб ще излезе водач, който ще води моя народ Израил."
Ирод съответно повика влъхвите и ги попита за идването им: които отговориха, че са видели звезда на изток, която ги е направлявала насам, затова са пожелали с подаръци да се поклонят на този нов Цар, проявен от неговата звезда.
Тогава Ирод каза: „Отидете във Витлеем и разгледайте с цялото старание за детето; и когато го намерите, елате и ми кажете за него, защото и аз да пристигна и да му се поклоня." И това той говори измамно.

Глава 7 Посещението на влъхвите при Исус и завръщането им в собствената им страна с предупреждение на Исус, дадено им в сън.

Влъхвите излязоха от Ерусалим и ето, звездата, която им се появи на изток, отиде пред тях. Виждайки звездата, влъхвите се изпълниха от радост. И така, като дойдоха във Витлеем, извън града, те видяха звездата, стояща все още над хана, където се е родил Исус. Влъхвите отидоха там и като влязоха в жилището, намериха детето с майка си и се наведеха и те му се поклониха. И влъхвите му поднесоха подаръци от сребро и злато, разказвайки на Девата всичко, което бяха видели. След това, докато спяха, те бяха предупредени от детето да не отиват при Ирод: така потеглиха по друг път и се върнаха в собствения си дом, като съобщиха за всичко, което са видели в Юдея.

Глава 8 Исус е пренесен в бягство към Египет и Ирод убива невинните деца.

Ирод, като видя, че влъхвите не се завръщат, си повярва и ги подиграва; след което той реши да умъртви роденото дете. Но ето, че Йосиф спи, там му се яви Господният ангел, който казваше: „Стани бързо, вземи детето с майка си и отиди в Египет преди Ирод да го убие“. Йосиф стана с голям страх и взе Мария с детето, и те отидоха в Египет и там пребиваваха до смъртта на Ирод; който, вярвайки и присмивайки се на влъхвите, изпрати войниците си да убият всички новородени деца във Витлеем. Затова войниците отидоха и убиха всичките деца, които бяха там, както им беше заповядал Ирод. С това се изпълниха думите на пророка, казвайки: „Оплакване и голям плач ще има в Рама (Ramah); Рахел (Rachel) оплаква синовете си, но утеха не й се даде, защото те не бяха оплакани."

Глава 9 Исус, връщайки се в Юдея, води чуден спор с лекарите, навършил 12-годишна възраст.

Когато Ирод умря, ето, че ангелът Господен се яви насън на Йосиф, казвайки: „Върнете се в Юдея, защото те са мъртви, които пожелаха смъртта на детето“. И така Йосиф взе детето с Мария (Исус бе на седем години) и дойде в Юдея; откъдето, чувайки, че Архелай, синът на Ирод, царува в Юдея, те отидоха в Галилея, страхувайки се да остане в Юдея; и отидоха да се заселят в Назарет. Детето израсна в благодат и мъдрост пред Бога и пред хората.

(Днес в Библията пише вместо Юдея, Израел)


Исус, като стана на възраст от дванадесет години, отиде с Мария и Йосиф в Йерусалим, за да се поклонят там според закона на Господа, записан в Моисеевата книга. Когато молитвите им приключиха, те се оттеглиха, но загубиха Исус и помислиха, че той се е върнат у дома с родствениците им. Мария се върнала с Йосиф в Йерусалим, търсейки Исус сред родственици и съседи. На третия ден те намериха детето в храма, сред лекарите, спорещи с тях относно закона. И всеки се удивляваше на своите въпроси и отговори, като казваше: „Как може да има такова учение в него, щом е толкова малък и не се е научил да чете?“
Мария го укори, казвайки: „Сине, какво си ни сторил? Ето, че аз и баща ти те потърсихме три дни в скръб." Исус отговори: „Не знаете ли, че Божията служба трябва да дойде пред баща и майка?“ Тогава Исус тръгна с майка си и Йосиф за Назарет и им беше подчинен със смирение и благоговение.

Глава 10

Исус, като дойде на трийсетгодишна възраст, както той сам ми каза, се качи на планината Елеонска с майка си, за да събере маслини (???). Тогава по обяд, докато се молеше, стигна до тези думи: „Господи, с милост. , , , „той беше заобиколен от изключително ярка светлина и от безкрайно множество ангели, които казаха:„ Благословен да бъде Бог “. Ангелът Гавраил му представи като блестящо огледало, книга, която се спусна в сърцето на Исус, от която той узна какво е направил Бог и какво е казал и какво е Бог, тъй като всичко е било открито и отворено за него; както той каза на мене: „Повярвай, Варнава, че познавам всеки пророк с всяко пророчество, доколкото каквото кажа, цялата вана (ваничка - къпалня - bath) произлиза от тази книга“.

Исус, като получи това видение и знаейки, че е пророк, изпратен в дома на Израел, разкри всичкo на майка си Мария, казвайки й, че той трябва да претърпи голямо гонение за честта на Бога и че не може повече да пребъдва с нея, за да й служи. След това, като чу това, Мария отговори: „Сине. роден си ти на запад и всичко ми бе оповестено; затова да бъде благословено свещенното име на Бога. Исус през този ден се отклони от майка си, за да ходи по неговата пророческа служба.

Глава 11 Исус по чудо изцелява прокажен и отива в Йерусалим.

Исус, слизащ от планината, за да влезе в Йерусалим, срещна прокажен, който по божествено вдъхновение позна Исус да бъде пророк. Затова със сълзи го молеше, казвайки; „Исусе, сине на Давид, смили се над мен“ Исус отговори: „Какво искаш, братко, да ти сторя?“
Прокаженият отговори: „Господи, дай ми здраве“.
Исус го укори, като каза: „Ти си глупак; моли се на Бога, който те е създал, и той ще ти даде здраве; защото аз съм човек, какъвто си ти."
Прокаженият отговори: „Аз знам, че ти, Господи, си създател на човек, но си свещен единствен пред Господа. Затова помоли се ти на Бог и той ще ми даде здраве.“

Тогава Исус, въздъхвайки, каза: „Господи Бог Всемогъщ, заради любовта на светите ти пророци дари здраве на този болен човек“. Тогава, като казваше това, той каза, докосвайки ръцете на болният човек в името на Бог: „Братко, приеми здравето си!“ И като каза това, проказата се очисти, до колкото плътта на проказата го напусна която бе на него от дете. Виждайки това, че е изцелен, прокаженият с висок глас извика: „Ела насам, Израилю, да приемеш пророка, когото Бог ни е изпратил“. Исус го молеше, казвайки: „Братко, замълчи за бога и не казвай нищо“, но колкото повече го умоляваше, толкова той викаше повече: „Вижте, Ето пророка! Съзрете го свещенният от Бога! С тези думи мнозината, които излизаха от Ерусалим, се завръщаха назад и влязоха заедно с Исус в Йерусалим, разказвайки това, което Бог чрез Исус направи на прокаженият.

Глава 12 Първа проповед на Исус, изнесена на хората: прекрасна в учението относно името на Бог.

Целият град Йерусалим беше развълнуван от тези думи, поради което всички хукнаха заедно към храма, за да видят Исус, който беше влязъл в него да се моли и да може да се поберат всички там. Затова свещениците молеха Исус, казвайки: „Този народ иска да те види и да те чуе; Изкачи се на върха и ако Бог ти даде дума, го изречи в името на Господа. "

Тогава се възкачи Исус на мястото, където писарите нямаше да говорят. И като помоли с ръка за мълчание, той отвори уста, казвайки: „Благословено да бъде светото име на Бог, Който от добротата и милостта си пожела да създаде създанията си, за да могат да го прославят. Благословено да бъде светото име на Бог, който е създал великолепието на всички светии и пророци преди всичко, за да го изпрати за спасението на света, както говореше слугата му Давид, казвайки: „Преди Луцифер в блясъка на светиите аз те Създадох “. Благословено да бъде светото име на Бог, който е създал ангелите, които те му служиха. И да бъде благословен Бог, който наказа и изобличи Сатана и неговите последователи, който нямаше уважението негово, както Бог иска да бъде почитан. Благословено да е святото име на Бог, Който е създал човека от глината на земята и го е поставил над своите дела. Благословено да бъде святото име на Бог, който изгони човека от рая, защото е престъпил своето свято предписание. Благословено да бъде святото име на Бог, който с милост погледна сълзите на Адам и Ева, първи родители на човешкия род. Благословено да е светото име на Бог, който току-що наказа Каин заради братоубийството, изпрати потопа върху земята. Изгорил три нечестиви града, дал бича на Египет, надвил фараона в Червено море, разпръснал враговете на своя народ, наказал невярващите и наказал немилостивите. Благословено да бъде светото име на Бог, който с милост погледна създанията си и затова им изпрати светите си пророци, за да могат да вървят в истината и правдата пред него; който избави слугите си от всяко зло и им даде тази земя, както обеща на баща ни Авраам и на сина му завинаги. Тогава чрез слугата си Мойсей ни даде своя свещен закон, за да не би Сатана да ни измами; и той ни възвиси над всички останали народи.“
- Но, братя, какво правим днес, за да не бъдем наказани за греховете си?

И тогава Исус с най-голяма злоба смъмри хората за това, че бяха забравили словото Божие и се предадоха само на суетата; той изобличи свещениците за тяхната небрежност в Божията служба и за тяхната светска алчност; той изобличи книжниците, защото те проповядвали напразно учение и се отказали от Божия закон; той изобличи лекарите, защото те направиха Божия закон без ефект чрез своите традиции. И така мъдро каза Исус на хората, че всички плакаха, от най-малкото до най-голямото, плачейки в милост и умолявайки Исус да се моли за тях; Той изобличи, че свещеници и водачи ще спасяват своите, които в този ден ще замислят омраза срещу Исус, тъй като по този начин е говорил срещу свещениците, книжниците и лекарите. И след това размишляваха върху неговата му смърт, но от страх към народа, който го прие като за Божи пророк, не проговориха и дума.

Исус вдигна ръце към Господ Бог и се помоли, а хората, плачещи, казаха: „Така да бъде, Господи, така да бъде“. Като приключи молитвата, Исус слезе от храма; и онзи ден замина от Йерусалим с мнозина, които го последваха. И свещениците говорили зло за Исус също се разотидоха помежду си.

Глава 13 Забележителният страх от Исус и неговата молитва и прекрасното утешение на ангела Гавраил.

Изминали дни и когато Исус духом прие желанието на свещениците се възкачи на Елеонската планина да се моли. И като мина цяла нощ в молитва, на сутринта Исус, молещ се, каза: „Ооо Господи, знам, че книжниците ме мразят, а свещениците имат намерение да ме убият, твоят слуга; Тогава, Господ Бог Всемогъщ и милостив, чуй молитвите на слугата и ме спаси от примките им, защото Ти си моето спасение. Знаеш, Господи, че аз, твоят слуга, те търся сам, Господи, и говоря твоето слово; защото Твоето слово е истина, която е вечна.“

Когато Исус произнесе тези думи, ето, дойде при него ангелът Гавраил, който каза: „Не бой се, Ооо Исусе, за хилядното множество, което живее на небето и пази дрехите ти и ти няма да умреш, докато не се изпълни всичко и светът ще бъде близо до своя край."

Исус падна с лице към земята, като каза: „О, Господи Боже, колко голяма е Твоята милост към мен и какво да ти дам, Господи, за всичко, което си ми дал?“ Ангел Гавраил отговори: „Стани, Исусе, и помни Авраам, който беше готов да направи жертва на Бога на своя единороден син Исмаил (Ishmael), изпълняващ словото на Господа и ножът не бе способен да пореже сина му и моята дума предложи за жертва овца. Затова, така и ще сториш, О Исусе, служител на Бог.“

Исус отговори: "На драго сърце, но къде да намеря агне, като нямам пари и не е законно да го открадна?" След това ангел Гавраил му показа овца, която Исус принесе в жертва, възхвалявайки и благославяйки Бога, който ще е славен завинаги.

Глава 14 След постите на четиридесет дни Исус избира дванадесет апостоли.

Исус слезе от планината и мина сам през нощта до по-далечната страна на Йордан, пости и четиридесет дни и четиридесет нощи, без да яде нищо ден и нощ, като непрекъснато се молеше на Господа за спасението на своя народ, когото Бог му бе изпратил. И когато изминаха четиридесетте дни, той беше много гладен. Тогава му се яви Сатана и го изкуши с много думи, но Исус го прогони със силата на Божиите думи. Сатана, като си отиде, ангелите дойдоха и услужиха на Исус, от което имаше нужда.

Исус, след като се върна в района на Йерусалим, отново бе приет от хората с огромна радост и те го помолиха да пребъде с тях; защото думите му не бяха като тези на книжниците, но бяха със сила, защото докосваха сърцето.

Исус, като видя, че голямо е множеството от тези, които се върнаха към сърцето си, за да вървят по Божия закон, се изкачиха на планината и пребиваваха цяла нощ в молитва, а когато дойде ден, слезе от планината и избра дванадесет, които той нарече апостоли, сред които е Иуда, убит на кръста. Техните имена са: Андрей и брат му Петър, рибар; Барнаба (Варвара), който написа това (евангелие), че Матей е кръчмар, който седеше за разписка (квинтанция) по обичай; Йоан и Яков, синове на Зеведей (Zebedee); Тадей и Юда; Вартоломей и Филип; Джеймс (James) и Иуда Искариот предателят. На тях той винаги разкриваше божествените тайни; но Искариотският Иуда направиха свой разпределител (раздавач) за това, което беше дадено в милостиня, но той открадна десетата част от всичко.

Глава 15 Чудо, извършено от Исус при брака, превръщайки водата във вино.

Когато празникът на скинията (временен преместваем храм) беше близо, определен богаташ покани Исус с учениците и майка си на брак. Исус се съгласи и отиде и докато те се угощаваха, виното не стигна. Майка му призова Исус, казвайки: „Те нямат вино“. Исус отговори: "Какво е това за мен, майко моя?" Майка му заповяда на слугите, че каквото и да заповяда Исус, че те трябва да му се подчинят. Имаше шест съда за вода според обичая на Израел за да се пречистват за молитва. Исус каза: „Напълнете тези съдове с вода“. Слугата направи така. Исус им каза: "В името на Бога дайте да пият на онези, които се угощават.“ След това слугите се погрижиха за господаря на празника, който смъмри присъстващите, като каза: „О, безценни слуги, защо сте запазили по-доброто вино досега?“ Защото той не знаеше нищо от всичко, което беше направил Исус.

Слугите отговориха: „О, господине, тук има Божи свят човек, защото е направил от водата, вино“. Господарят на празника мислеше, че слугите са пияни; а тези, които седяха близо до Исус, като видяха случващото се, се изправиха от масата и му отплатиха, казвайки: „Наистина си свят от Бога, истински пророк, изпратен до нас от Бога!“

Тогава учениците му повярваха в Него и мнозина се върнаха към сърцето си, казвайки: „Похвален Бог, Който се смили над Израил и посети Иудовия дом с любов и благословено да бъде неговото свято име“.

Глава 16 Прекрасно учение, дадено от Исус на апостолите му относно лошият живот.

Един ден Исус свика учениците си и се качи на планината, а когато седна там, учениците му се приближиха до него; и той отвори устата си и ги поучава, казвайки: „Големи са ползите, които Бог ни е дарил, затова е необходимо да му служим истинно от сърце. И тъй като новото вино се слага в нови съдове, дори и вие ще станете нови хора и ще съдържате новото учение, което ще излезе от устата ми. Истина ви казвам, че дори като човек не може да види с очите си небето и земята едновременно, така е невъзможно да се обича Бог и света.

„Никой не може да служи на двама господари, които са враждуващи един с друг; защото, ако единият ще те обича, другият ще те намрази. Дори така ви казвам истината, че не можете да служите на Бог и на света, защото светът лъже в лъжливост, алчност и злоба. Следователно не можете да намерите покой в този свят, а по-скоро преследване и загуба. Затова служете на Бога и презирайте света, защото от мен ще намерите покой за душите си, чуйте думите ми, защото говоря с вас в истината.

„Настина, благословени са тези, които оплакват този земен живот и те ще бъдат утешени.“

„Блажени бедните, които наистина мразят насладите на света, защото ще изобилстват от изкушенията на Божието царство.“

„Настина, благословени са тези, които ядат на Божията трапеза, защото ангелите ще им служат на тях.“

„Вие пътувате като поклонници. Дали поклонникът се обременява с дворци и ниви и други земни неща по пътя? Със сигурност не: но той носи неща леки и ценени за тяхната полезност и удобство на пътя. Това сега трябва да бъде пример за вас; и ако желаете друг пример, ще ви го дам, за да можете да направите всичко, което ви кажа.

„Не претегляйте сърцата си със земни желания, казвайки:„ Кой ще ни облече? “ или "Кой ще ни даде да ядем?" Но ето цветята и дърветата с птиците, които Бог наш Господ облече и подхранва с по-голяма слава от цялата слава на Соломон. И той е в състояние да ви храни, дори Бог, който ви е създал и ви е призовал към службата му; които в продължение на четиридесет години караха маната да пада от небето за своя народ Израел в пустинята и не търпеха дрехите си да остаряват или да загинат, те бяха 640 000 мъже, освен жени и деца. Истина ви казвам, че небето и земята ще се провалят, но няма да отпадне милостта му към онези, които се боят от него. Но богатите на света в своето благоденствие са гладни и загиват. Имаше богат човек, чиито пристигания се увеличиха и той каза: „Какво да направя, О душа моя? Ще съборя хамбарите си, защото ще са малки, и ще построя нови и по-големи; за да възтержествува душата ми! " О, нещастна забрана! в същата нощ той умря. Той трябваше да има предвид бедните и да се сприятели с милостинята на неправедните богатства на този свят; защото те носят съкровища в небесното царство.

- Кажете ми, моля ви се, ако трябва да дадете парите си в банката на кръчмаря и той да ви даде десет пъти по двадесет пъти, няма ли да дадете на такъв човек всичко, което сте имали? Но аз ви казвам, наистина, че каквото дадете и ще се откажете от Божията любов, ще го получите обратно стократно и живот вечен. Вижте тогава колко трябва да сте задоволни, за да служите на Бога.

Глава 17 В тази глава ясно се възприема неверието на християните и истинската вяра на Мумин.

Когато Исус каза това, Филип отговори: „Ние се задоволяваме да служим на Бога, но имаме и желание, колкото и да е, да познаем Бог, тъй като пророк Исая каза:„ Наистина си скрит Бог “и Бог каза на Мойсей към слугата си: "Аз съм това, което съм."

Исус отговори: „Филип, Бог е добро, без което няма нищо добро; Бог е същество, без което няма нищо, което е; Бог е живот, без който няма нищо, което живее; толкова голям, че той пълни всички и е навсякъде. Той сам няма равен. Той нямаше начало, нито някога ще има край, но на всичко, което е дал начало, и на всичко това което е с начало ще сложи и край. Той няма баща, нито майка; той няма синове. нито братя. нито придружители. И понеже Бог няма тяло, следователно той не яде, не спи, не умира, не ходи, не се движи, но пребивава вечно без човешко подобие, защото е безстопанствен, безсмислен, несъществен, от най-простото вещество. Той е толкова добър, че обича само доброто; той е толкова просто, че когато наказва или помилва, така че да не може да бъде оспорен. Накратко, казвам ти, Филип, че тук на земята не можеш да го видиш, нито да го познаеш идеално; но в царството му ще го видите завинаги; в което се състои цялото ни щастие и слава. "

Филип отговори: „Учителю, какво казваш? Сигурно е описано в Исая, че Бог е наш баща; как тогава няма синове?

Исус отговори: „В пророците има написани много притчи, поради което се задължавате да не присъствате на писмото, а на смисъла. За всички пророци, които са 144 000, които Бог е изпратил в света, все говорили мрачно. Но след мене ще дойде великолепието на всички пророци и свети хора и ще хвърли светлина върху тъмнината на всичко, което пророците са казали, защото е Божият пратеник. И като каза това, Исус въздъхна и каза: милост към Израел, Господи Боже; и гледайте с жалост на Авраам и на неговото потомство, за да ви служат с истина в сърцата си.

Неговите ученици отговориха: „Така да бъде, Господи, Боже наш!“

Исус каза: Истина ви казвам, книжниците и докторите са отменили Божия закон със своите лъжливи пророчества, противно на пророчествата на истинските Божи пророци; затова Бог се ядосва в Израилевия дом и с това безверно поколение." Неговите ученици плакаха от тези думи и казаха: „Помилуй се, Боже, смили се над храма и над светия град, и не го давай на презрение на народите, които презират светия ти завет“. Исус отговори:

- Така да бъде, Господи Боже на нашите бащи.

Глава 18 Тук е показано преследването на Божиите служители от света и Божията защита ги спасява.

Като каза това, Исус каза: „Не сте ме избрали, но аз съм избрал вас, за да сте мои ученици. Ако тогава светът ще ви намрази, вие наистина ще сте мои ученици; защото светът винаги е бил враг на Божиите слуги. Спомнете си (светите) пророци, които са били убити по света, както по времето на Илия (Elijah) десет хиляди пророци са били убити от Езавел (Jezebel), до колкото едва ли бедният Илия е избягал, и седем хиляди синове пророци, които са били скрити от капитана на стопанина Ахав. О, нечестен свят, който не е познал Бог! Затова не се бойте, защото космите на главата ви са номерирани, за да не загинете. Вижте врабчетата и другите птици, от които не полита ни едно перо без волята Божия. Дали тогава Бог се грижи повече за птиците, отколкото за човека, който е създал всичко. Има ли мъж, който да се грижи, който да се грижи повече за обувките си, отколкото за собствения си син? Със сигурност не. А сега колко по-малко трябва да мислите, че Бог ще ви изостави, като се грижи за птиците! И защо говоря аз за птиците? Листо от дърво пада без волята на Бог.

„Повярвайте ми, защото аз ви казвам истината, че светът ще го е страх много, ако спазвате думите ми. Защото, ако се страхува да не разкрие нечестието си, няма да ви мрази, но ако се страхува да бъде разкрит, следователно ще ви мрази и ще ви преследва. Думите ви, презрени от света, не ги поставяйте на сърце, но помислете как този Бог е по-голям от вас; Кой е толкова мъдър, но презрян от света, че мъдростта му се брои за лудост Ако Бог търпи света с търпение, защо ще го положиш със сърце, о прах и глина от Земята? С търпението си ще притежавате душата си. Ето защо, ако някой ви нанесе удар от едната страна на лицето, предложете му другата, за да я удари. Направете зло за зло, тъй като така правят всички най-лоши животни; но дай добро за зло и се моли на Бог за ония, които те мразят. Огънят не се гаси с огън, а по-скоро с вода; дори така ви казвам, че няма да побеждавате злото със зло, а по-скоро с добро. Виж Боже Слънцето което излиза над доброто и злото, а също и дъжда. Бихме искали да направите добро на всички; защото в закона е написано: "Бъдете свети, защото Аз съм вашият Бог свети; бъдете чисти, защото съм чист; и бъдете съвършени, защото съм съвършен." Истина ви казвам, че слугата учи за да угоди на господаря си и затова не облича никоя дреха, която да не се харесва на господаря си. Облеклата са вашата воля и любовта ви. Внимавайте, следователно, да не желаете или да обичате нещо, което е недоволно за Бога, нашия Господ. Бъдете сигурни, че Бог мрази помпозите и похотите на света, и следователно ненавижда вашият свят."

Глава 19 Исус предвещава предателството си и слезе от планината, изцелява десет прокажени.

Когато Исус каза това, Петър отговори: „Учителю, ето, ние ще те следваме, но какво ще стане с нас?“

Исус отговори: „Истина е, в съдния ден ще седнете до мен и ще свидетелствате срещу дванадесетте израилеви племена.“

И като каза това, Исус въздъхна, казвайки: „Господи, какво е това? Защото избрах дванадесет и един от тях е дявол."

Учениците бяха силно наскърбени от тази дума; след това онзи, който пишеше тайно зададе въпрос на Исус със сълзи, като казва: „Господарю, Сатана ще ме заблуди и ще бъда ли тогава изобличен (изоставен/окаян)?“

Исус отговори: "Не се наскърбявай, Варнава; защото онези, които Бог е избрал преди създаването на света, няма да загинат. Радвай се, защото Твоето име е записано в книгата на живота." Исус утешаваше учениците си, казвайки: "Не се бойте, защото онзи, който ме мрази, не се наскърбява от моята дума, защото в него не е божественото чувство." По думите му избраните се утешавали. Исус направи молитвите си, а учениците му казаха: „Амин, така да бъде, Господ Бог Всемогъщ и милостив“. След като завърши преданията си, Исус слезе от планината с учениците си и срещна десет прокажени, които отдалеч извикаха: „Исусе, сине Давидов, смили се над нас!

Исус ги повика близо до тях и им каза: „Какво ще кажете за мен, О братя?“ Всички извикаха: „Дай ни здраве!“

Исус отговори: „Ах, колко сте нещастни, и така загубили причината си и за това, казвате:„ Дайте ни здраве? Вижте аз да съм човек като вас самите. Обадете се на нашия Бог, който ви е създал; и който е всемогъщ и милостив и ще ви изцели. Със сълзи прокажените отговориха: „Ние знаем, че си човек като нас, но все пак си свети Божи и пророк Господен; затова се молим на Бога и той ще ни изцели.

След това учениците се помолиха на Исус, казвайки: Господи, смили се над тях. Тогава изстена Исус и се помоли на Бога, като каза: „Господи Боже Всемогъщ и милостив, смили се и послушай думите на слугата Си; и за любовта на нашия баща Авраам и за светия ти завет се смили по молба на тези хора и дай им здраве “. След това Исус, като каза това, се обърна към прокажените и каза: „Идете и покажете на свещениците според Божия закон“.

Прокажените заминаха и по пътя бяха очистени. След това един от тях. като видя, че е изцелен, се върна да намери Исус и той бил Исмаилец (Ishmaelite). И като намери Исус, се поклони и като му се поклони и каза:

„Наистина си свят един от Бога“ и с благодарност го молеше да го приеме за слуга.

Исус отговори:

„Десет са почистени; къде са деветте? И той му каза, че е очистен:

„Аз не съм дошъл да бъда слуга, а да служа; Затова отиди в светлата си къща и разкажи какво Бог е направил за теб, за да знаят, че обещанията, дадени на Авраам и синът му с царството Божие се приближават. "

Очистеният прокажен замина и пристигна в собствения си квартал и разказа какво Бог чрез Исус е направил за него.




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: airdance
Категория: История
Прочетен: 29023
Постинги: 24
Коментари: 8
Гласове: 31
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031