Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.11.2019 16:41 - Правата на жените в България
Автор: andorey Категория: История   
Прочетен: 1804 Коментари: 6 Гласове:
3

Последна промяна: 29.11.2019 10:16

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
     През тази седмица БПЦ излезе с официална позиция във връзка с промените в закона за социалните услуги и свързаните с това права на родителите и децата. Същевременно от Брюксел се съобщи, че евродепутатите настояват за подписване на Истанбулската конвенция от всички държави членки. Поради това ще кажа няколко думи по въпроса за правата на жените (и децата) в България.
     Жените винаги са имали права в България и то говорим на за сегашната епоха, а погледнато в исторически план. Веднъж на сбирка с колеги историци и археолози, най-възрастния между нас каза по въпроса следното: "На Балканите жената винаги е имала права и е била на почит, още от времето на праисторията." Аз като историк и археолог и в резултат на натрупаните впечатления през годините, напълно съм съгласен с него. Но да оставим назад времето на матриархата в праисторията и да говорим за последните две-три хиляди години, да речем.
     Българката, а преди това тракийката, винаги се е радвала на една относително висока свобода дори и в най-тъмните времена и епохи на деспотизъм и пълна превилегия на  мъжете и мъжкото начало. Гордите и свободни тракийки (македонки, дакийки, фригийки) са правили силно впечатление на външните наблюдатели. Неслучайно някои автори описват това поведение като прекаленна разпуснатост на нрава, понеже деспотичните и азиатски закони в други близки и по-далечни общества, ярко са контрастирали със свободата на тракийката.
     По-късно по време на римското господство и след това при българското царство тази свобода се запазва до голяма степен, въпреки настъпващото "мрачно Средновековие" в Европа. Сравнително свободни и с независимост са българките и по време на османското владичество, въпреки изписана пропаганда по въпроса, от недалечното ни минало.
     Само щрихирам тази историческа част и преминавам към по-конкретните примери и разбор на проблема в нашето съвремие. Преди петнадесетина години имах възможност да участвам при провеждането на една задълбочена социална анкета към БАН, в няколко Средногорски и Подбалкански градчета и села. На въпроса за домашното насилие и въпросите към мъжете - "Биете ли жена си?" някои хора българи направо се обиждаха от този въпрос. Отговорът беше категорично "Не!" (Разговарях само аз като мъж, със съответния глава на семейството, жена анкетьор разговаряше със жените.) Тази част от въпросите всъщност бяха лични и за индивидуално попълване, но хората предпочитаха да ги четем и да споделят отговора с мен. Само в едно турско семейство, сравнително младото момче отговори: "Е, два-три шамара не се броят." Не казвам това, за да злепоставям турския етнос в България, а и от един пример не може да се вади заключение, но казвам това заради следното. Трябва да се прави ясна разлика между различните култури - българска, турска, циганска и т.н., където има различни правила и стандарти на поведение. В този смисъл трябва да се прави разлика между българска и германска култура например. Ако в Германия повишаването на тон се счита за насилие над детето, то тук това не е така. В смисъл, дори това да е насилие, ние сме едно по-южно общество, с по-бурни страсти и реакции, тук нещата са различни от Германия, Швеция и Норвегия. Тук е така от хилядолетия и ние германци в това отношение няма как да станем. Ако пък отидем още по на юг, в арабския свят да речем, отношенията стават още по-агресивни и емоционални, дори и за нас българите. 
     Когато чуваме, че 30 хиляди били сигналите за домашно насилие над жени у нас годишно (информация също от последната седмица), трябва да се знае тези сигнали за българският етнос ли се отнасят, за турския, или циганския. Извинявам се, но тук е излишна етническата и политическата коретност. В противен случай се получава едно грубо изкривяване на данните и хората си казват : "Ей, тези български мъже, какви насилници станаха" или пък "Горките български жени, на какво насилие и домашен тормоз са подложени ежедневно в семейството." И така се насажда една предварителна нагласа по въпроса и се настройва предварително недоверие между половете. 
     Но хайде, да приемем, че огромния процент от тези 30 хиляди сигнала се отнасят конкретно за българския етнос. Само че тук виждаме колко комплексен е въпросът. Колко от тези сигнали идват от един и същи жени, това е много важен въпрос и за колко жертви на насилие всъщност говорим? След това, дали тези случаи се отнасят за живеещите в градовете или в селата, дали се отнасят за по-високи социални категории или по-ниски, дали всъщност животът от последните години, обедняването и липсата на социална справедливост, не довежда до домашно насилие? Не на последно място, дали всъщност прекаленната еманципация на жените не е една от основните причини за оплакване от насилие, а и дали самата еманципация не води до разрушаване на традиционни ценности и поведение. 
     Внушението, че българските жени нямат достатъчно права и поле за изява в България, че не срещат подобаващо отношение и т.н. са много опасни и действително подмеят традиционните семейни и християнски ценности в България. Внушението, че  българите или българските мъже са насилници е също толкова крайно вредно и опасно. Обществото ни трябва да се противопостави със всички сили на тези тенденции, защото ние българите винаги сме били пример за демократичност - и обществена и семейна.




Гласувай:
3



1. andorey - Браво на българските евродепутати ...
29.11.2019 10:09
Браво на българските евродепутати гласували против и въздържал се на призива на ЕП за ратифициране на Истанбулската конвенция - https://www.mediapool/evroparlamentat-prizova-bulgaria-nezabavno-da-prieme-istanbulskata-konventsiya-news300776.html
цитирай
2. andorey - И нещо по въпроса от гениалния Иван ...
29.11.2019 10:17
И нещо по въпроса от гениалния Иван Вазов, защото и преди 150 години е било същото - https://andorey.blogspot/2018/11/blog-post.html
цитирай
3. kirk - Сладки приказки, ама
29.11.2019 16:40
Сладки приказки, ама - митове и легенди, че и статистика-стъкмистика, ама да ни припомниш откога жените имат право да гласуват в БГ-то?????
цитирай
4. andorey - Гласуването на жените навсякъде ...
29.11.2019 17:04
Гласуването на жените навсякъде започва по-късно - и в Европа, и в Америка, и в България съответно. Предполагам и в Армения е така. Не казах нищо за арменците в по горният текст, за да не го претоварвам излишно, но може да споделиш твоето наблюдение по темата.
цитирай
5. andorey - Браво, възхитен съм. Не се шегувам. ...
01.12.2019 15:38
Браво, възхитен съм. Не се шегувам. Доста ранно право на глас за жените, това не го знаех.
цитирай
6. lavina - Нещо против тезите
26.07.2020 17:51
Предварителната нагласа на недоверие между половете не се създава от стъкмената статистика, а от комплексарщината и инфантилизмът на българския мъж, който се счита в правото си да посегне на жена си и\или детето си, защото някак си са му развалили кефа или са компрометирали твърде хипертрофиралата му самооценка. А междувпрочем, няма никакво съмнение, че процентът всъщност е снижен като се има предвид колко жени не подават сигнали. За угода на българския мъж... Така че, господин Киряков, дори когато статистиката е грешна в незначителните си детайли, тя все пак е изключително ценна за това изобщо да се коментира проблема . Грубо изкривяване на данните няма, има само изключително неразбиране по темата, че някак си има оправдателни фактори - нисък социален статус, бедност, етнос и т.н., които Вие сам споменавате. А тезата, че еманципацията на жените води до по-висок процент на оплаквания е направо смехотворна. Горкият мъж-насилник, паднал жертва на еманципираната си жена, която има наглостта да се оплаче от "справедливия" му гняв и да му поругае честта...Ами да си стоим неуки, прости и по възможност грозни, за да нямаме много, много претенциии по темата. Що се отнася до подмяната на християнските ценности, аз такава не виждам, а явно Вие не сте запознат много по темата. Мъжът е глава на жената, когато той е образ и прослава на Бога. Останете си със здраве!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: andorey
Категория: История
Прочетен: 2150146
Постинги: 354
Коментари: 2326
Гласове: 5600
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031