Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.06.2018 15:14 - Как Еньовден стана Ден на Йоан Кръстител?!
Автор: aliya Категория: История   
Прочетен: 4496 Коментари: 2 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
image
Еньовден (Яневден, Яновден, Иванден, Ивъндън, Иван Бильобер, Драгийка) е празник в българския народен календар, който се чества на 24 юни всяка година. Първоначално празникът съвпадал с лятното слънцестоене, което е на 21/22 юни, затова и много от поверията и обичаите са свързани с пътя на небесното светило и култа към него. Българите и произлезлите от тях така наречени славянски народи отбелязват празника с традиционно нощно къпане в нощта преди Еньовден. Също има задължително огън, който се прескача, а около него се танцува. Берат се билки и се смята, че те имат най-голяма сила именно в тази нощ. Еньовден е Древнобългарски празник, свързан с първата човешка духовност на Дедите ни Древните българи. Те са почитали Богинята майка Създателката на света и нейния син Бога Слънце. Едно от имената, с които Дедите ни са зовяли младото слънце от зараждането му на Коледа до Лятното слънцестоене (22 юни) е Ян, Янко, Яназ (Янус), Еньо. На Бога Ян е кръстен и първият месец на годината Януари, а както знаем най-древният човешки календар е Древнобългарският Слънчев календар (кръстът, свастиката и осемлъчевият календар от Чачин камък в Северозападния Балкан), който служи за образец по-късно и на Китайския, Египетския и този на Маите.
Дедите ни са вярвали, че на Еньовден Богът Слънце се окъпва във водите на земята и ги прави добри и годни за къпане и за хората. Започва лятото - разбира се става дума за земите на България, която е първата човешка земя и земята от Рая. Тук е възникнал живота на човека и тук са се зародили първите духовни хора Древните българи, техният първи човешки език Древнобългарският.
 Еньовден е празникът на Яна, на Небесната светлина. Древните българи са наричали светлината небесна Яна. А Ян са зовяли Младото Небесно светило Слънцето в началото на годишната му обиколка по небето на сезоните. От Ян произлиза и названието Славяни - славещите Светлината. Славяни всъщност означава Славещи (Слав) Светлината (ЯН на древнобългарски език е Светлината, а ИН е Тъмнината).
Оттук е и името на древнобългарския Бог на Гръмотевицата - Индра (Ин-Дера, т.е. раздирам тъмнината със своите светкавици и гръмотевици).
На Еньовден Слънцето напуска своята най-висока небесна точка и започва да се спуска все по-ниско на небесния небосклон в южна посока. Южната част на небосклона дедите ни са наричали Йон/ Юн, а още и Е-Ньо/Еню. Ето защо деня на Лятното слънцестоене е наречен на Южното небе, към което Слънцето все повече ще се спуска, докато пристигне в неговата най- ниска точка в дните на Зимното слънцестоене.
Освен личното име Еньо Дедите ни са кръстили на Южното небе и земите на юг от нас: Юнан е древнобългарското име на Гърция, Йоникия също е южна земя, йеодим пък са се нарекли отишлите на юг древни българи, днес наричани евреи. Те и до днес се наричат йеодим - Одим на Юг и следваме слънцето.
На Еньовден Слънцето е в най-директното си слънцегреене и затова билките са най-заредени с неговата благотворна светлина и съответно са най-въздействащи. Нашият мъдър и наблюдателен народ е имал очи за посланията на природата.
По-късно с възникването на институционалната религия на християнството, създадено от евреите фарисеи с цел да унищожат и заличат спомена и посланията на първата оригинална човешка духовност, Древнобългарската, Богът Слънце и всички почитани от Древните българи естествени природни явления са заменени с човешки образи на уж съществували някога светци, при това всички с Близкоизточен произход.
Така е създаден митът за Йоан Кръстител, който окъпва Бога Исус във водите на река Йордан. Това е преправяне на оригиналното Древнобългарско поверие, според което Богът Слънце се окъпва във водите на земята и ги кръщава за ново плодородие и изобилие през лятото. Богът Слънце е бил за Дедите ни носителят на Новия живот за земята - той освен това е олицетворявал и Вътрешната светлина на Човешкия Аз. Исус в оригиналното си арамейско наименование се произнася Ъса, което е модификация на Аза, Бога на Аза, СебАзи, Бог на Човешката душа. Слънцето е Бог Символ на тази Човешка душа, която дедите ни са боготворяли като Божествената светлина в нас.
Постепенно християнството се опитва да подмени Еньовден с Деня на Йоан Кръстител, като подменя древнобългарското значение на този духовен ден на възхваляване на Бога Слънце и неговото благотворно влияние върху хората, природата и водите на земята.
За разлика от жизнеутвърждаващата Древнобългарска духовност, която е почитала природата, живота на планетата, човешката душа, новосъздадената институционалната религия на християнството, както и последвалите я световни религии, днес са превърнати в религии, утвърждаващи смъртта, разпъването на кръст, убийството в името на един измислен Бог / Аллах, Яхве и прочие, тероризма на държавно и финансово ниво, терора над човешкото същество.
Днешните религии са още едно свидетелство за падението на Човешкия ум след отминаването на Златната епоха на Древнобългарските мъдреци, първите човеци на земята.
Хората от Рая Древните българи са заменени днес с Хората от Ада на Човешкото его и нeговите борби за власт.
Съвременният човек е загубил директната си връзка с Бога и своята Божествена душа, в която Божието царство е. Вместо Древнобългарския Бог СебАзи Бог на Човешката душа днешният човек боготвори парите / финансите като Бог. Дяволът Човешкият ум и неговото отроче Човешкото его са превърнали света в бакалница,в която се търгува с парчета от човешката душа, достойнство и живот.
Древните българи от епохата на Рая са носели Бога в душата си и са знаели, че са Божии чеда. Днешните хора заменят Бога с институции всякакви - било то религиозни, финансови, политически.
- https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1526086467510971&set=pb.100003288970327.-2207520000.1529755524.&type=3&theater
-   http://aliya.blog.bg/history/2016/04/26/vodata-v-drevnobylgarskata-duhovnost.1447511
- http://aliya.blog.bg/history/2017/04/10/imat-li-misiia-bylgarite-horata-na-bojestveniia-az.1520937
Алия Ошо



Гласувай:
5


Вълнообразно


1. teazar - Благодаря за подробното обяснение.
23.06.2018 15:26
Би трябвало да бъде и национален празник на българите, какъвто е бил някога.
Поздравления и за мнението ти за религиите, което съвпада с моето. Което не значи че съм атеист разбира се :)
цитирай
2. barin - Здравей, aliya. За трансформир...
23.09.2018 20:12
Здравей, aliya. За трансформирането на празниците имам обяснение: хриситянството идва преди около 2000 г. на мястото на старите религии и си намества празниците. Затова много от тях съответстват на подобни от другите религии. За нас е интересен случая с Еднажде-Игнажден- началото на българската Нова година. Изместен е с един ден. Еньовден също е заемал важно място в българския календар.
Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: aliya
Категория: Други
Прочетен: 3015266
Постинги: 432
Коментари: 592
Гласове: 1379
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031