Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.08.2012 17:03 - 10. ПРОБУЖДАНЕ ИЛИ ИЗЧЕЗВАНЕ
Автор: atil Категория: История   
Прочетен: 6718 Коментари: 4 Гласове:
9

Последна промяна: 14.03.2016 11:08

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

image

Да се върнат отписаните милиони хора и да се спре пълното изчезване на българската нация е възможно само по един начин:
като се признае от властите официално самоназванието на нашия народ - българи.
Неговите представители трябва да спрат с лъжите си и да престанат да вярват на официалните лъжи за нас, да се наричат Българи и всичко свое да наричат Българско. Само тогава децата ни, които точно долавят всеки фалш и отлично знаят, че една и съща култура, една и съща нация не може едновременно да бъде в Татарската република - татарска, а в Башкирия - башкирска, ще ни повярват, ще престанат да напускат своя народ и дори тези, които са го напуснали, ще се върнат. Някои се провикват, че е нужно "да спасим преди всичко езика си, другото ще се оправи", но това е лъжа. Само по себе си знаенето на езика не спасява от продажничество.
Тези добри господа призовават да се изучават език и култура, и още в самото начало започват с лъжа - наричат ги ту "татарски", ту "башкирски".

А лъжата им няма да разпали младежта в изучаването на български език и в познаването на българската култура, защото нравствената чистота на младия човек не му позволява да тачи народ, който не е уважил дори своето собствено име.

Корифеите на продажничеството сега се силят да ни въведат в безплодни спорове, кой диалект от българския език би следвало да се счита за главен. Но всички те се свеждат до спор за буквата Х/хаш/ и напомням - българите между Ока и Тюмен до 1917 г. са имали един литературен език. Неговата фонетика е била строена не върху основата на отделни български диалекти, а върху "българския тюрки" - българската форма на общотюркския литературен език "тюрки". Казанците, например, произнасят някои думи през буквата "Ж", като "жикат" - жул, жегат и др., мишарите "преглъщат" началните съгласни и т.н. Аз мисля, че общобългарският литературен език не е нито казанския, нито мишарския, нито башкортския а е именно Общобългарския и не трябва всеки областен говор да му се вклиняват взаимно изключващи се особености. Ето, руснаците признаха в края на XIX в. московския говор на руския език за общоруски литературен език и никой от тях не се обижда и не се опитва да добавя в него воронежки или казански особености.

А нормите на "Българския тюрки", стигнали до нас от IX в. съществуват вече 1100 години.

Те са признавани от от бащите ни и дедите ни, поради което не бива - поне от уважение към тях - да посягаме на завещания ни общобългарски език, като го подлагаме на "казанициране", "мишаризиране" или "башкортизиране".  Разбира се, това не пречи да се изучават езиците на отделните етногрупи, дори е нужно. Немците, например паралелно с общогерманския литературен език, изучават областните немски диалекти - саксонски, баварски и пр. Така че в Башкортостан трябва трябва законодателно и завинаги да се установи правило за задължително изучаване от цялото население, наред с общобългарския литературен език, и башкортския му диалект. Речниковия запас на българо-башкортския, на българо-мишарския и на другите диалекти на българския език само биха обогатили общобългарския ни литературен...

Аз съм дълбоко убеден, че заедно с народностния си общобългарски патриотизъм, ние трябва да развиваме и такова явление, като етногруповия патриотизъм. Нека всеки казанец и башкорт да знае наред с това, че е българин, и това - че е казанец или башкорт. Ако патриотизмът е броня срещу продажничеството и асимилацията, с какво би била по-лоша двойната му броня; общобългарската и етногруповата? Нагаждачите мълчат по този въпрос. Подбрани "татарски" и "башкирски" " учени", "писатели" и чиновници и тяхното "апаратно потомство" през 70-те години съветска власт всъщност не са правили нищо друго, освен по заповед отгоре да ломят мечети, да унищожават националната ни култура и да разделят нашия български народ на "татари" и "башкири".
Сега  - поостарели - тези античовеци имат благообразния вид на аксакали и герои на перестройката, сякаш по-рано са "носили тайно вярата в душите си" и днес мислят "загрижено за съдбините на народа ни".
Но не бива да се лъже никой: зад модната фраза "баща на нацията" се крият същите хищници, които съжаляват за ония времена, когато под охраната на НКВД, са ръфали безнаказано окървавените полуживи части на нашата народност и култура, и са писали доноси против мъжествените ни патриоти - за някое тлъсто подаяние. Даже в преклонна възраст и в ранг "аксакали"/мъдреци,старейшини/ по всевъзможни култури, те продължават да искат от властите забрана за българите да се наричат българи, и се мъчат да предотвратят неизбежната гибел на сталинската система за разделяне и унищожаване на българската народност.

Не по-малко хищни зверчета са и учениците на тези "деятели", те също ръфат единната българска култура и я делят на "татарска" и "башкирска". Под злорадия смях на нашите врагове разделят дори покойниците ни - поетът от XII в. Кул Гали и писателя от XIX в. Ач Игул, поетите от XX в. Тукай и Гафури - макар че всички те са неразделими и принадлежат само на един единствен народ, Българският. Делят на части българските песни и танци, празници и носии, храна и език, а всичко това е неделимо, българско, прекрасно и жизнеспособно само в своята цялост.
 Тези "национални вресльовсци" и "радетели за език и култура" са люти врагове на българската народност. Те разбират, че ги грози небитие, ако всички български общности кажат задружно
"ние сме българи, нашата история е българска и искаме да ни уважават наравно с руснаците и другите официално признати народи на /бившия - б.пр./ СССР".

Мишаринът - с неговата жизненост и сърдечност!
Казанецът - с неговите знания и упорство!
Башкортецът - с неговото безстрашие и свободолюбие!


Какво ще остане от всичките добродетели, ако те са разделени? Ще изчезнат поотделно, понеже частицата не може да съществува без цялото, а младежта ще остане в мъртвото царство на мнимите нации с продажни писатели, лъже-учени, "наказателни апаратчици" и ветерани на "съветския интернационализъм".
Хиляди години нашите прадеди и деди са строили, учили и лбранили своята свобода - за да я има българската народност. Повече от 4 века са страдали от чуждоземния гнет, но са преживели и този ужас. И сега, в периода на преустройството за пръв път след дългата нощ блести лъч на надеждата - да станем единна българска народност. Да утвърдим официално своето истинско име българи  и да плучим възможност за свободно развитие на единната ни българска култура, на традициите ни у всички български общности - казанци, мишари,башкорти, нукрати, тептяри, крешени, гайници, астраханци, сибирци и др. Не е ли време да се възползваме от тази щастлива възможност и да си подададем ръце всички ние, от всички български общности? Към нас гледат децата и внуците ни. Техните души са чисти, те не познават мътното калило на лъжата. Не са посървали от оскърбление и жестокости, съпътствали нашите дни. Те чакат, те вярват в нас - в разума на своите родители. Да не ги предаваме! Да не изменяме сами историята, вярата, културата и езика на българите - наши деди. За да не станат изменници и децата ни; на нас, на нашата народност и на нашите светини.

За тях  - българите от третото хилядолетие - в състава на единната българска народност чуждоземните прозвища и названия на отделните ни общности ще бъдат без всякакво значение. Те ще считат всичко българско за свое, ще обичат песните и танците на всички българи, ще изпълняват концерти с костюмите им... Те ще пишат на един литературен български език, ще изучават историческите трудове на мишаря Хусаин Фаизканов, ще пеят песните на башкорта Салават Юлаев, ще четат стиховете на казанеца Габдулла Тукай и отново ще превърнат българската култура в цветуща и многогранна. Нека им дадем възможност да постигнат всичко това! Ето моята ръка на българин от Башкортостан. В името на нашето общо щастие и безоблачната радост на децата ни!

image

Нека никой не каже за нас:
"Те бяха, но изчезнаха".






Гласувай:
9



1. анонимен - minio uishiba
31.08.2012 12:43
tei ve edni garci drygi turci treti rumanci i moldovci drygi maketa ami verno ce nea balgari,a i sicshkite hamerikanci,e kat ste ot usa marcs tam sto dremete v bg a parvi na selo a v usa novobogatcscseta te selianio mrazite da vivikat seliani v usa nali.
цитирай
2. atil - Селянин не е обидна дума а в съсед...
31.08.2012 13:02
Селянин не е обидна дума а в съседните страни е пълно с народ от български произход! Новобогаташчетата са един вид мутанти и оттам и проблемите им на емоционално и духовно ниво. Трагедията на България е че изчезна селянина като съсловие на свободен народ от частници! Сега по селата се мотат пенсионери, чиновници, цигани и по 7-8 амсалака обслужващи арендаторите и орсовските текезесета...!
Значи, тука обаче правилно е забелязал човека, че процедурите и процесите в онези Българии нататък и тука много си приличат!!!
цитирай
3. nbrakalova - С въвеждането на "новия&q...
09.09.2012 19:48
С въвеждането на "новия" правопис след 9 септември 1944, необходим на мнозинството новодошлите невежи на власт, езикът ни започна да се обезличава и губи идентичността си. До днес, когато неграмотността бележи забележителен прогрес и заедно с упорито налагания жаргон заема мястото му не само в жълтия, но и в официалния печат. Нещо като "каквито управляващите, такава е писмеността..." За интелигенцията, която някога е давала облик и тон в обществото, бяха положени старателни усилия да бъде обезличена ... В резултат: върви, народе, неграмотни... Защото, неминуемо, отиваме натам! Може би в крак със световните тенденции на снижаване критериите... В името да не се пропусне мигът...
Всъщност истината или тайната е в това, че неграмотният човек по-лесно се манипулира и вледее.
цитирай
4. doctora - доктора
27.09.2012 00:55
точно така ...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: atil
Категория: История
Прочетен: 5647920
Постинги: 555
Коментари: 2639
Гласове: 3660
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031