Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
22.08.2011 09:42 - ДРЕВНИ ЦИВИЛИЗАЦИИ (част 20)
Автор: dalida Категория: История   
Прочетен: 10888 Коментари: 4 Гласове:
16

Последна промяна: 25.09.2011 17:32

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
                                        

                                               СКАЛНИ  СВЕТИНИ - 2


 От най-специалните места на източната част на Щутград,  е местността, в която се намира така, нареченият "Ситовски надпис" и прилежащото към него светилище. Такова има, но то досега не е достатъчно представено и за редовния учен не представлява, кой знае какъв интерес, както интерес не представлява и самия надпис, твърде неудобен за официалната история, още повече, че край него не е намерено злато, с което да се изпъчи някой археолог пред медиите.

image

Затова е обявен за "природна забележителност". Една теза, която съвсем наскоро започна и нашироко да се рекламира в интернет, което означава, че самият надпис е станал още по-неудобен. Но това е най-добре запазения надпис на територията на България, от предпотопните и потопните времена. Той се намира на  3 км. северно от селото, от левия бряг на реката  в местността Щут,се издига една характерна височина с отвесни скали, напомнящи  старинни замъци и крепост, които от населението се нарича Щут или Щут- град. По склона срещуположно, източно от Щут на около 100 м. по права линия над шосето, има една голяма естествена скала, която от далече не прави впечатление, освен по това, че в долната си част е отчупена, тъй че образува хралупа или нещо като пещера. От към северозападната страна, е отчупено друго голямо четвъртито парче и празното място наподобява стаичка с размери 2х3 метра. Наоколо е имало вековна гора, но сега стърчат само отделни букаци. Тази гора е била унищожена при построяването на железницата от Барон Хирш преди 50 — 60 г. и след това.

Надписът  напомня тъй нареченото рунно писмо, с което  си служили германските  народи преди да попаднат под културното влияние на Рим. И в този случай има текст, който върви от дясно към ляво, а не както пишем  днес от ляво на дясно. Това се потвърждава и от допълнителния надпис, който е  продължение на първия надпис, източно от него. Целият надпис е отлично запазен. Първият знак от дясно напомня нашето X и е непосредствено до края на самата скала, тъй че с  него или почва, или свършва самият текст.Може би този надпис е направен по времето на цар Иван Асен. Никой учен досега не се е заинтересувал от него.

Текста е извадка от книгата на Д-р Ал. Пеев. "Известия на Българския археологически институт", том 5, 1928/29 г.

СЪЗДАДЕНИ ОТ ПРИРОДАТА -  могили, които за жалост,  остават на заден план в изследванията на учените, заради това, че са единствено на територията на България и са от естествен източник - природата.

Естествени могили в планинските райони на България в областа на община Лъки:

Кълвачица 1402 м ,Света Неделя 914 м, Градище 1148 м, Чуката 1263 м, Дръндевица 1646 м, Пандурова чука 1599 м, Кръстов връх 1418 м, Козя стена 1245 м, Дяволски връх 1370 м и др.


Природно скално образование - Белинташ



Специално внимание на тези феномени учените не обръщат внимание защото те не носят слава. Археолозите не обръщат особено внимание на мегалитите, понеже те се датират много трудно, там почти няма находки за музеите (грънци, гривни и т.н.), а на всичко отгоре никога не е било откривано злато, например.

В археологията кариера се прави по 2 начина – или чрез сензационни находки, или чрез достатъчно количество публикувани статии. Дори ако някой археолог искрено да желае да изследва нишите, с тях той не може да направи многобройни и ефектни публикации, следователно ... е обречен да не направи никаква научна кариера!


СТРАЖЪТ НА СВЕТИЛИЩЕТО

image

Природни феномени - Кръстова гора и Белинташ

В началото на скалния масив се извисява обърната на юг ерозирала скала с форма на човешко лице, напомняща на египетския сфинкс. Монументът е наречен “Стражът на светилището”.


Отново в Североизточна България са открити безпрецедентните за тази част на света изображения на човешки лица, видими само от височина 3 - 4 хиляди метра, които предполагат използване на авангардни, немислими за хилядолетията преди нас въздухоплавателни и дори космически технологии. Други такива изображения има в Англия и в пустинята Наска.


Щом веднъж сте понечили да потърсите и откриете непознати и впечатляващи за вас кътчета от България, които разкриват не само красивата природа, но и значимата история на земята, и традициите на хората, значи обичате земята си.


Скалното намръщено лице на Жената - природен феномен
снимка - жената

image


Тя гледа.
Свъсила е вежди. Устните й са здраво стиснати под идеално правилния нос. Огромен е - лицето й е доста голямо. Намира се на  скала в Източните Родопи. В района има поне още 7 такива. Сред тях и едно на девойка. В зависимост от това как пада светлината, девойката гледа или закачливо, или строго, или направо зловещо. Дали тези лица не са игра от страна на природата?


Още уникални постройки направо като кацнали птици върху скалите:
Скални къщи
image

image

image

image

image

image


image



Гласувай:
16



1. atil - Камъка ми е слабост от дете. . . После ...
22.08.2011 15:12
Камъка ми е слабост от дете...После разбрах,че бил една от основните природни стихии(сили) и дори ,че има най-голямата и дълголетна памет.Довечера ще се запозная подробно с написаното и сигурно ще напиша коментар..
цитирай
2. ketcakuatl - УДИВИТЕЛНО
22.08.2011 16:27
Чудесни снимки. Поздрави.
цитирай
3. atil - Много интересно и забавно даже!...
22.08.2011 19:41
Много интересно и забавно даже!Трябва да прочета и първата част!Е, благодарим за такива постинги..!!За вълчия камък край Магдебург ми се иска да науча повече ама да видим откъде.Така и не съм го виждал даже на снимка.
цитирай
4. dalida - За Магдебург и аз търсих нещо интересно но,
23.08.2011 23:05
не намерих. Има всякакви забележителности в и около града, но за вълчи камък не намерих нищо. Има много скулптури и скални образувания, но при тях също не намерих този камък. Може би в книгите ще има нещо. Ще потърся отново.

цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dalida
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 6158753
Постинги: 1101
Коментари: 4873
Гласове: 29446
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031