Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.07.2019 11:36 - Кражба от кредита на Бог
Автор: val19 Категория: Други   
Прочетен: 945 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Едно от най-големите изкушения на човечеството е да се превъзнася. Искаме хората да мислят, че сме най-умните, най-готините и най-талантливите. Искаме да бъдем видени и и да ни се възхищават, на нашите дарове и таланти. Естествено е да желаем приемане и утвърждаване от другите, но има опасност от идолопоклоничество, когато представяме Божието дело за наше вместо Негово.

Когато Бог каза на Моисей и Аарон да говорят на скалата, за да изкарат вода за израилтяните, Моисей и Аарон трябваше просто да изпълнят своята част и да напомнят на израилтяните, че Бог е източникът на чудото. Вместо това Моисей каза това:

Числа 20:10 “Слушайте сега, вие, бунтовници, да ви изкараме ли вода от тази скала?

Мойсей накара израилтяните да мислят, че водата дойде чрез него и Аарон. Чрез този горчив акт Моисей съгреши, като не поддържаше Господното име толкова свято в очите на хората.

Числа 20:12 Но Господ каза на Моисея и Аарона: Понеже не Ми вярвахте за да Ме осветите пред израилтяните, за това вие няма да въведете това общество в земята, която им давам. ”

Интересното е, че Божието Слово е пряко свързано със символа на водата, например Ефесяни 5:26 „ за да я освети, като я е очистил с водно умиване чрез словото“. Това е Божието Слово, което ни измива и подхранва. Точно както Моисей и Аарон бяха просто съдове, чрез които Бог извади водата от скалата, водачите и учителите са съдовете, чрез които Бог изважда водата на Словото Си. Те не са самият източник на вода. В книгата на Яков ни се казва, че не много хора трябва да бъдат учители (Яков 3:1). Бог приема лидерските позиции в събранието много сериозно. Защо? Защото "всички ние грешим по много начини" (Яков 3:2). Ние всички се борим с изкушения, включително - и може би особено - изкушението да направим всичко за нас, вместо за Бог. Ако един проповедник прави величествени проповеди, той може да се изкуши да каже: "Ако не беше моят удивителен талант като говорител, хората нямаше да получат толкова дълбоко разбиране! Аз съм най-добрият!"

И когато един лидер се препъва по този начин, поставяйки фокуса върху себе си, той може потенциално да поведе много други към идолопоклоничество. Всъщност, така се формират култовете. Фокусът на църквата/събранието се насочва върху пастор/проповедник/учител - колко велики са неговите учения, как може да прави чудеса с проповедите си и т.н., а не върху Бога. Това е една от причините, поради която Яков казва: "Ние, които преподаваме, ще бъдем съдени с по-голяма строгост" (Яков 3:1). Лидерите трябва винаги да насочват хората към Бога като източник на благословение, разбиране, истина и сила.

Това не означава, че ние не трябва да признаваме талантите или знанията на човек и да празнуваме тези неща като дар от Бога. Въпросът е следният: ако Бог те е благословил с позиция на лидерство или със знание или с талант, за да бъдеш използван за Неговото царство, не го поставяй като корона на твоята глава. Не ставай горделив. Ти си просто слуга, пратеник. Ако Бог те е благословил с преподавателски способности и знания, помни, че Бог е в крайна сметка източникът на водата. Помни, че учителите се оценяват по-строго. Не превъзнасяй себе си. Остани скромен, насочи хората към Бога и Бог ще бъде този, който ще те издигне и ще продължи да те използва, за да благославяш другите за Неговата слава. Но ако се самоиздигнеш по пътя, Бог ще те измъкне от пътя.

Шабат Шалом, и нека ГОСПОД да те благослови, като ходиш в цялото Божие Слово



Тагове:   библия,   човечество,


Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: val19
Категория: Други
Прочетен: 67027
Постинги: 100
Коментари: 46
Гласове: 55
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031