Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.11.2016 18:24 - Американците се отвратиха от управляващия олигархичен елит
Автор: budha2 Категория: Други   
Прочетен: 3557 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

image

Средната бяла класа се чувства като най-голямата жертва на глобализацията

Интервю на Десислава Пътева с Иво Христов, магистър по право и доктор по социология на правото на Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Доцент е в катедра „Приложна и институционална социология” във философско-историческия факултет на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”.

Доц. Христов, Доналд Тръмп надви в битката за Белия дом. Също като изхода от първия тур на президентските избори в България обаче, тази развръзка се оказа изненадваща за твърде много хора...

image

Аз лично бях изненадан, признавам си честно. Не очаквах, че Тръмп ще спечели толкова категорично. Мислех, че цялата финансова и икономическа система, системата на олигархическите елити в САЩ, ще прегради пътя му към властта. Но очевидно Америка е непредсказуема страна, а и системните проблеми в САЩ са чудовищни. Действат тектонични социални процеси, които тепърва ще наблюдаваме.

image


Може ли да се каже, че това е протестен вот срещу статуквото, че хората са гласували преди всичко против Хилъри Клинтън, която е негово олицетворение?

image
http://journalistenwatch.com/cms/wp-content/uploads/
2016/08/trump-zombies.png



Много е сложно. Има и такъв мотив, но има и други мотиви. Съвършено друг е въпросът дали Тръмп е човекът и дали силите стоящи зад него са в състояние да решат тези проблеми, или ще са част от проблема. Но че има дълбоко разцепление вътре в американския елит е повече от очевидно.

image


На какво отдавате това, че американците гласуваха доверие на човек, който не е бил обвързан с политиката и дори е критикуван, че няма необходимия опит, за да заеме този пост? Кои бяха основните причини, които събориха Хилъри Клинтън?

image

Отдавам го на това, че е налице тотално отвращение към управляващия олигархичен елит в САЩ. И в този смисъл всеки, който се представя за извънсистемен играч има шансове да спечели. Разбира се, Тръмп не е извънсистемен играч. Не трябва да имаме илюзии по този въпрос. Но целият му образ, защото той беше представен като такъв на публиката, говореше точно обратното. Това е един от решаващите козове за неговия успех. Целият американски елит дълбоко е опротивял на огромни части от американското общество. Всяка част от обществото има собствено основание – едни са проблемите при негърското население в страната, други са при латиносите. Фундаментални са проблемите и пред средната бяла класа, която се чувства най-голямата жертва на глобализацията. Така че всичко това дава в една особена комбинация резултата, който виждаме.

image


Не знам дали се осъзнава в Америка, но елитите, които стояха зад Хилъри Клинтън, мислеха да решат системните проблеми на Америка, по-скоро системните проблеми на глобалната финансова олигархия, през военни конфликти, които можеха да доведат страната, а и света, до катастрофа в буквалния смисъл на думата. Така че това също трябва да се има предвид, когато се коментира този избор. Тя се явява част от статуквото, и то от омерзителното статукво в САЩ. Тя представлява точно тези в американския естаблишмънт, които до този момент определяха правилата на играта. Всъщност беше наивно да се мисли, че Обама ще изпълни обещанията, които беше дал. Но много хора в Щатите гласуваха за него с мисълта, че ще направи това, което в момента Тръмп обещава. Проблемът на Обама е, че той беше представител на тези кръгове, които всъщност създадоха проблемите. Той беше част от проблема, а не част от неговото разрешаване. Дали Тръмп ще ги реши е съвършено друг въпрос, но че ще има много сериозна промяна в американската вътрешна, а и външна политика, е повече от очевидно.

image


Тръмп даде заявки, че може да стопли отношенията с Русия. Възможно ли е това да се случи? Оставаме с впечатлението, че руският президент гледа изпод вежди бизнесмена, макар Тръмп да се бие в гърдите колко го харесва Путин.

image


Путин гледа на Трумп с известно подозрение. Би било добре отношенията да се стоплят, тъй като Америка се пренапрегна в геополитически, във военен план. Влизането й в конфликт с Русия, потенциално и с Китай, води до ускоряване на системната криза на световния хегемон. За умните хора, за тези, които си дават сметка за нещата, е ясно, че времето на САЩ като световна империя премина. Проблемът в момента е как слизането от тази позиция да не стане за сметка на съществуването на страната и на световната система за сигурност. Има два начина това да се случи – със срутване и с разумен демонтаж и разформиране на всякаква друга управляема система.

image


Как си обяснявате това, че голяма част от американците гласуваха за Тръмп, макар че той беше представен като сексист и ксенофоб? Това не означава ли, че тази толерантност, това либерално мислене, с което се слави Америка, е изтърбушено, напълно изпразнено от съдържание?

image


Очевидно е! Негърските вълнения при всяко убийство на негър от американски полицай ясно показват, че страната е поставена върху вулкан от взаимна расова и социална ненавист. От една страна, от стотици години говорим за проблеми с негърското малцинство в САЩ, свързани с неговата интеграция. Ако трябва да бъдем съвършено честни, за това е виновно то самото, тъй като не полага кой знае какви усилия. Но от друга страна е ясно, че цялата социална система не им дава и шанс за интеграция. Общо взето към тях се отнасят така, както у нас се отнасят към циганското малцинство. Не знам дали знаете, но над 40% от децата на американците получават безплатна храна в училище. Директно Ви го казвам – това е купонна система. Това показва жестоки социални проблеми. Проблеми на социална сегрегация, проблеми на социална деквалификация и т.н. А всичко това се покрива с приказки за толерантност. Всъщност мултикултурализмът, псевдолибералната толерантност прикриват липсата на такава и заменянето ѝ само с приказки.

image


Можем ли да очакваме в САЩ да назреят вътрешни конфликти заради това социално разцепление?

О, да. Изключително уважаваният от мен американски социолог Имануел Уолърстийн говори за жестока системна криза на американското общество някъде в хоризонта 2025-2030 г. Мисля, че това не е далеч от истината.

image


Как очаквате да се развие ситуацията по отношение на конфликта в Близкия изток?

Не мога да прогнозирам, но трябва да се отиде към някакъв тип договаряне с основните геополитически играчи в региона. На първо място са Русия и Израел. Разбира се, трябва да се отчетат и интересите на големите местни сили. Цялата стратегия на управляемия хаос, която беше наложена от САЩ в Близкия изток, произведе унищожаването на националната държава в региона, влизането на региона в жестока вътрешна война, контролирано изнасяне на мигранти по посока на геополитическия уж съюзник, но и конкурент Европа. Всичко това в крайна сметка показва, че стратезите на управляемия хаос са изпуснали процесите. Това е една стратегия, която беше заложена още около 2001-2002 г. и в момента дава своите негативни резултати. Очевидно е, че трябва да се промени подходът.

image


a-specto.bg/amerikancite-se-otvratiha-ot-upravlyavashiya-oligarhichen-elit/
 



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: budha2
Категория: Други
Прочетен: 8684840
Постинги: 4190
Коментари: 1130
Гласове: 1577
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031