Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.06.2015 16:55 - СИЛАТА НА МИСЪЛТА: НАЙ-ГОЛЯМАТА ТАЙНА
Автор: magicktarot Категория: Други   
Прочетен: 6063 Коментари: 0 Гласове:
11


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
image



Тук споделям своя превод на класическото и знаково произведение на Джеймс Алън “AS A MAN THINKETH” (Както човек мисли).

Това кратко есе, издадено в началото на 20 век, през 1903 година, е оказало огромно положително влияние върху развитието и творчеството на знайни и незнайни велики хора. Авторът, с присъщата си скромност, интелигентност и вътрешна светлина, е свързал европейския ум с истините, дадени ни от Буда, от създателите на Йога, от Библейските пророци и от други, знайни и незнайни Духовни Същества, помагали и продължаващи да помагат на Човека да следва Истината и Божественото. В Дхаммапада, свещения текст на Буда, Той казва: „Ти си това, което мислиш.“ Това ни казва и Джеймс Алън в прочутото си есе. Името на тази книга е пряко повлияно от Библията, Притчи Соломонови, глава 23, стих 7: „Защото, каквито са мислите в душата му - такъв е и той.“. Някои преводи на Библията, основно на други езици, превеждат този стих така: „Защото както той мисли в сърцето си, такъв е.“

Целият пасаж:

6. Не яж хляба на онзи, който има лошо око, Нито пожелавай вкусните му ястия,

7. Защото, каквито са мислите в душата му - такъв е и той. Казва ти: Яж и пий, Но сърцето му не е с тебе. (Притчи Соломонови)

 

Повечето съвременни бестселърни гуру-та на мисълта и нейната сила базират своите учения и книги именно на тази малка, но велика книжка. Силва-метод, Силата на намерението, контролът на ума, транссърфингът, „Тайната“, „Законът за Привличането“ и други подобни „нови открития“ – също произлизат от есето на Джеймс Алън. Което пък, от своя страна, е вид европейски, съвременен преразказ на достигналите до нас древни познания за Силата на Мисълта, описани още във Ведите, в Дхаммапада, в Бхагавадгита, в Йога Вашищха, в Библията  и т.н.

 

Един от големите съвременни корифеи по самопомощ и контрол на ума беше описал как се срещнал с тази книга. По онова време той далеч не бил  корифей, дори изобщо не знаел за контрол на ума и подобни неща. Няма да казвам кой, тъй като не помня точно. Налагало му се да чака приятел, чакането трябвало да трае поне 2 часа. Той бил на някакъв пазар. Загледал се в една сергия с книги. По неведоми пътища очите му се спрели на една малка, стара книжка, с цена 2 долара – никога преди не я бил виждал и чувал. Решил да си я купи – направил го. Оттеглил се встрани, седнал на бордюра и отворил книжката. Името ѝ било „Както човек мисли“ на Джеймс Алън. … Не станал, докато не я прочел. Тази неугледна книжка отворила пред него порталите на нови светове. По неговите думи – тази книжка, с цена 2 долара, реално трябвало да струва поне 2 милиона…

 

Приятелю, който четеш това, който и да си, случайно минаващ или съзнателно дошъл, където и да си, както и да се чувстваш в момента – пожелавам Ти да станеш Господар на мислите си и Създател на Своя Прекрасен Свят!

 

Колкото повече Души осъзнават, че Човек не е безпомощно и безволево същество, колкото повече Човеци се докосват до и впрягат в действие Силата на Мисълта – толкова повече нашият общ Свят ще става по-добър и по-прекрасен.

 

От Аеиа

 

 

 

 

КАКТО ЧОВЕК МИСЛИ

 

От Джеймс Алън

 

 

 

ПРЕДИСЛОВИЕ

 

Тази малка книжка (резултат от медитация и пряк личен опит) не е предназначена за изчерпателно изследване на този многостранно разглеждан предмет – силата на мисълта. Тя по-скоро е обяснителна и подсказваща, нейната идея е да стимулира мъжете и жените да открият и възприемат истината, че –

 

„Самите те са създатели на себе си“,

 

чрез силата на мислите, които избират и окуражават;

да възприемат и осъзнаят, че съзнанието е майстор-тъкач, който изтъкава и вътрешната облицовка на характера, и външната дреха на обстоятелствата, и че както досега са могли да изтъкават нещата в невежество и болка, така сега те могат да тъкат себе си и обстоятелствата в просветление и щастие.

 

Джеймс Алън

 




 

Глава Първа

 

Мисъл и Характер

 

Афоризмът „Каквото мисли човек в сърцето си, това е той“, не само обхваща цялото човешко същество, но се отнася и за всички условия и обстоятелства в неговия живот. Човекът буквално е това, което мисли, неговият характер е общата сума от всички негови мисли.

 

Както растението произлиза от семето и не може да съществува без него, така всяко действие на човека произтича от скритите семена на мисленето, и не може да се прояви без тях. Това важи поравно, както за действията, наречени „спонтанни“ и „непредумишлени“, така и за планираните и предумишлените.

 

Действието е цъфтежа, цвета на мисленето, а радостта и страданието са неговите плодове; така човек събира и сладките, и горчивите плодове на собственото си стопанство.

 

 

Мисълта в ума ни е създала. Това, което сме,

от мисъл изковано е и построено.

Ако съзнанието  ни човешко

подхранва мисли зли,

то зло и болка ни спохождат неизменно,

както колелото на колата вола следва...

Но ако човек упорства в чистота

на мисълта – то радостта го следва,

както и сянката му собствена - това е сигурно.

 

 

По закон човек е растеж, а не е изкуствено и готово създадено същество, и причината и следствието в скритата реалност на мисленето са така абсолютни и неизменни, както са и в света на видимите и материалните неща. Благородният и Богоподобен характер изобщо не е резултат  от шанс или благоволение свише, а е естествено последствие от продължителни усилия за правилно мислене; този характер е просто ефектът от дълго поддържаната връзка с Богоподобаващи мисли. По същия начин, неблагородният и зверски характер е резултат от дълготрайно подхранване на лоши мисли.

 

Човек сам себе си създава или унищожава; от арсенала на мислите си той освобождава оръжията, с които сам се разрушава. Но отново от него той моделира инструментите, с които построява за себе си небесни селения на радост, сила и мир. Чрез правилния избор  и вярното приложение на мисленето, човек се възкачва до Божественото Съвършенство; чрез злоупотребата с мисълта и грешното приложение на мисленето, той слиза под равнището на звяра. Между тези две крайности се намират всички стъпала на характера, и човекът е неговият създател и господар.

 

От всички прекрасни истини за душата, запазени от вековете и достъпни и в наше време, никоя не е по-приятна и изпълнена с божествено обещание и истинност от тази – че човек е господар на мисълта, строител на характера и създател и скулптор на условията, околната среда и съдбата си.

 

Като същество на Силата, Интелигентността и Любовта, и като Господар на своите собствени мисли, човек държи ключа към всяка ситуация, и съдържа в себе си онази трансформираща и възобновяваща енергия, чрез която той може да направи от себе си всичко, което пожелае.

 

Човек винаги е господарят, дори в своето най-слабо и най-запуснато състояние; но в своята слабост и деградация той е най-глупавият господар, господарят, който ръководи зле своето „стопанство“. Когато, обаче, той започне да разсъждава върху своето състояние и започне  да търси усърдно Закона, според който то е създадено, тогава човек става мъдрият господар, насочващ своите енергии с интелигентност, и моделиращ своето мислене за постигане на плодоносни резултати. Такъв е съзнателният господар, и човек може да стане това, като открие в себе си законите на мисленето; това откритие е изцяло въпрос на търсене, самоанализ и експериментиране.

 

Диаманти и злато се придобиват само след много търсене и копаене на мини; и човек може да намери всяка една истина, свързана с неговата същност, ако копае надълбоко в мината на душата си. И че той е създател на своя характер, скулптор на живота си, строител на съдбата си, това той може безпогрешно да си докаже като: наблюдава, контролира и сменя мислите си, проследявайки техния ефект върху себе си, върху другите и върху живота си и обстоятелствата; ако човек свърже причината и следствието на мисленето, посредством търпелива практика и изследване, използвайки всяко свое преживяване, дори най-тривиалното, като средство за добиване на това познание за самия себе си. В тази посока, както в никоя друга, стои  абсолютният закон, че „Този, който търси, намира; и на този, който чука, ще му бъде отворено“; защото само с търпение, практика и неспирна упоритост човек може да влезе през Вратата на Храма на Познанието.

 

 

 

 

Глава Втора

 

 

Ефектът на Мисленето върху Обстоятелствата

 

 

Умът на човек може да бъде сравнен с градина, която може да е отглеждана интелигентно или да бъде оставена да подивява; но дали е култивирана или е занемарена, тя трябва и ще продължи да ражда. Ако в нея биват посявани неполезни семена, то и реколтата няма да е полезна – и тази реколта ще продължава да се възпроизвежда и възпроизвежда.

 

Точно както градинарят култивира градината си, пазейки я от плевели и бурени, и отглеждайки цветята и плодовете, които той желае, така и човек може да се грижи за градината на ума си, изкоренявайки всички грешни, непотребни и нечисти мисли, и култивирайки съвършените цветя и плодове на правилните, полезните и чистите мисли. Като следва с постоянство този процес, човек рано или късно открива, че той е господарят градинар на своята душа, режисьорът на живота си. Той също така ще разкрие, в самия себе си, законите на мисленето, и ще започне да разбира, с постоянно растяща точност, как силите на мисълта и елементите на ума действат за оформянето на неговия характер, обстоятелства и съдба.

 

Мислене и характер, това е едно и също нещо, и както характерът може се прояви и открие сам себе си единствено чрез обстановката и обстоятелствата, така и външните условия в живота на дадена личност винаги ще бъдат хармонично свързани с нейното вътрешно състояние. Това не значи, че във всеки един момент външните обстоятелства са показател за цялостния характер на човека, а че тези обстоятелства са елемент, така близко свързан с неговото вътрешно жизнено мислене, че са крайно необходими за неговото развитие в дадения момент.

 

Всеки човек е там, където е, поради закона на собственото му същество. Мислите, които той е вградил в характера си, са го довели до това място, и в подредбата на живота му няма никакъв елемент на късмет или случайност, а всичко е резултат на този закон, който никога не греши. Това се отнася както за тези, които се чувстват „в дисхармония“ с околната си среда, така и за онези, които се чувстват хармонично свързани с нея.

 

Като прогресивно и развиващо се същество, човек е там, където може да учи и да расте; и когато той научи духовния урок, съдържащ се заради него във всяко едно обстоятелство, то това обстоятелство преминава и освобождава място за следващо.

 

Човек е ограничен от обстоятелствата до тогава, докато вярва, че той самият е създание на външни условия. Но когато той осъзнае, че може да командва скритата почва и скритите семена на своето същество, от които израстват тези външни обстоятелства, тогава той става истински господар на себе си.

 

А че обстоятелствата израстват от мисленето – това го знае всеки човек, който определено  време е практикувал самоконтрол и себе-изчистване; защото той ще забележи, че смяната на неговите външни обстоятелства е в напълно точно съответствие със смяната на неговото умствено състояние. Така че, истината е , че когато човек сериозно заляга да премахне  недостатъците в характера си, и когато постигне бърз и забележителен прогрес в това, то той ще успява впоследствие да преминава с успех и през всякакви други неприятности и превратности на съдбата.

 

Душата привлича това, което тя тайно подхранва във себе си; това, което обича, но също и това, от което се страхува. Тя се издига до висотата на най-съкровените си въжделения. Тя, също така, пада до равнището на най-низките си желания – и обстоятелствата са средствата, чрез които душата постига своето.

 

Всяко мисловно семенце, което е посято или на което е позволено да падне в почвата на ума, и да пусне там корени, ще цъфне, рано или късно, във свое собствено действие, и ще донесе свои собствени плодове – под формата на възможности и обстоятелства. Добрите мисли донасят добър плод, лошите мисли раждат лоши плодове.

 

Външният свят на обстоятелствата се оформя във вътрешния свят на мисленето, и приятните, и неприятните външни условия са фактори, които служат за крайното добро на индивида. Като събирач на своята собствена реколта, човек се учи и от страданието, и от блаженството.

 

Като следва най-съкровените си желания, стремления и мисли, на които е позволил да вземат връх в него (гонейки блуждаещите огньове на своите нечисти помисли, или крачейки неотклонно по етичния път на моралните възвишени намерения), човек накрая, така или иначе, достига до тяхното реализиране и изпълнение във външните условия на живота си. Законите на растежа и на адаптацията важат навсякъде.

 

Човек не стига до приюта или до затвора, заради тиранията на съдбовните обстоятелства, стига до там най-често по пътя на потайните мисли и на низките желания. Също така никога не се случва човек с чист ум да стане внезапно престъпник, да извърши престъпление от стрес или от някаква друга чиста външна сила; престъпното мислене, преди извършването на престъплението, е било дълго време тайно развивано и култивирано в сърцето, и часът на неговата проява просто разкрива неговата акумулирана сила.

 

Обстоятелството не прави човека; то разкрива пред него истинската му същност. Няма такива външни условия, които да те доведат до падение в пороци и свързаното с тях страдание, освен твоите собствени порочни наклонности; както и не би могъл да се въздигнеш до добродетели и свързаното с тях чисто щастие, без преди това да си култивирал добродетелни желания и стремления. И човек, по този начин, като Бог и господар на мисленето си, е създателят на самия себе си, скулпторът и авторът на своите обстоятелства. Още с раждането душата на човека си е само негова, и чрез всяко свое действие още от най-ранния си път, тя привлича тези комбинации от условия, които я разкриват самата нея, които са отражения на нейната чистота или нечистота, на нейната сила или слабост.

 

Хората не привличат това, което искат, а това, което са. Техните прищевки, фантазии и амбиции биват осуетявани на всяка крачка, но техните вътрешни мисли и желания биват подхранвани с тяхна собствена храна, била тя мръсна или чиста.

...

Цялата книга: ТУК


...

www.tretooko.com


...



Гласувай:
12



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: magicktarot
Категория: Забавление
Прочетен: 2718904
Постинги: 353
Коментари: 5567
Гласове: 14953