Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.05.2013 18:01 - Спасение за Безистена в Ямбол,Кивота и България
Автор: bezistena Категория: Други   
Прочетен: 4062 Коментари: 2 Гласове:
5

Последна промяна: 29.03.2016 16:36


Една мартенска съботна сутрин „разгръщах“рутинно електронната преса,когато скромно заглавие спря вниманието ми и когато го проумях сякаш ме трясна като с бухалка по главата:
Главно мюфтийство предявило иск за собственост върху БЕЗИСТЕНА-емблематична култова постройка в центъра на града ни
и символ на Българщината и на града ни!Веднага в съзнанието ми изплуваха постоянните опасения на Бат Ванко-Иван Джурелов,поет и писател,певец на Тунджанския край, неуморим родолюбец,журналист и всепризнат културолог и историк-краевед,мой Гуру в тази свещена материя.Опасения,изказвани със загриженост пред мен преди години, когато сме обсъждали съдбата на Безистена,че Турция можела някой ден да предяви претенции за сградата,и то без никакви правни основания за това...Тези претенции сега бяха станали факт и аз веднага му се обадих да се срещнем в кафето на Геша на Безистена. 
   
Липсваше ни всякаква информация за този брутален акт в толкова деликатната духовна сфера и затова почнахме да си припомняме факти и подробности около ремонтите и реконтрукциите на Безистена от 70-те години,в които той като главен културолог в Окръжен съвет-Ямбол по онова време,е вземал активно участие. Говорихме за нишите и входовете за подземни проходи на второ и трето ниво под Безистена,които той лично е виждал,но не е бил допускан в тях,както и за моите впечатления от подземни комуникации,когато ме бяха извикали като водещ специалист по вентилационна и климатична техника за проблемите по аспирацията в единственото и култово през 80-те години на 20век подземно заведение,бар,дискотека и средище на  ямболския хайлайф.
Джурелов пое ангажимента да поска информация от окръжния съд за предстоящото дело в качеството си на международен журналист,въпреки,че аз изказах съмнения в това. Въпреки,че обеща да ми се обади до няколко дни,не стори това.И тогава отново в Ямбол свят видях тревожна статия,в която адвокат Панчо Панчев информираше Ямболци за даване на ход на дело с наглите претенции на Главно мюфтийство и че имало вече и назначен съдия по делото!
Пламнах целия и след половин час вече разговарях с Панчо,вдъхновявайки го да инициираме общоградско събрание за учредяване на Комитет за спасяване на Безистена!И той запали като мен от раз и така се почна...
Нахвърлихме набързо идеите и задачите,които бяха в главата ми вече от няколко дни-повече от 15 години преминах през активната и бурна школа на партийни и синдикални учредявания,организационно строителство,управление и славни епични битки на национално ниво след 10-ти ноември 1989,Панчо остана да си гледа работата на адвокат с целия комплекс отношения с и към съдебната система,а аз тръгнах трескав по учреждения и институции и по хората по улиците да ги будя и събирам за учредяване на Комитета. 
Така дойдоха и пламнаха огнените послания и призиви в Интернет пространството, чиято хронология поместваме по-нататък...

Съобщение до обществеността на град Ямбол за свикване на общоградско събрание за учредяване на Комитет за спасение на Безистена 

Инициативен комитет с председател адвокат Панчо Панчев,кани ямболци на общоградско събрание за учредяване на Комитет за спасяване на Безистена.
Каним всички политически партии,техните лидери и членове-без партийните ви пристрастия и противопоставяния,от които Българите са омерзнени-викаме ви като граждани и родолюбци!
Каним бивши депутати и кандидат-депутати от всички партии за патриотично легитимиране и атестиране пред и от пробудилите се Българи.
Каним синдикатите и обществените независими организации,с нас са гордите и несломими ТРАКИЙЦИ от Тракийското дружество и читалище Тракийска лира 2012,запасното ямболско офицерство и войнство,съхранило достойнството,честа и патриотизма си през годините на геноцидната псевдодемокрация!
Каним ямболското църковно настоятелство и общество,със същото уважение каним и мюсюлманското настоятелство в Ямбол да изразят мнението си като наши съграждани.
Ние-Българите от свещения Ямбол-най-древната столица на най-древното царство и най-великата и могъща държава на човечеството и света-Одриската държава на Траките,цивилизовали с Любов човешките племена и изградили цивилизациите по света(справка -Международна академия по Българознание ,иновации и култура-МАБИК и всички независими изследователи-патриоти) като осъзнали се духовни,кръвни и генетични законни извечни автохтонни( МЕСТНИ) техни потомци -

ДЕКЛАРИРАМЕ:


Въпреки ,че Безистена е най-древното първосвещено Тракийско слънчево светилище и впоследствие от средата на първи век сл.Хр.е надстроено като раннохристиянски храм-базилика с баптистерий(басейн за водно кръщение и феноменални древно-тракийски орфически лечебни практики),захранван с лечебна вода от Бакаджика по керамичен тръбопровод от древнотракийско време на повече от 8 хил.години, снабдявал града ни с лечебна „жива вода“до трийсте години на 20 в. и очакващ да го възстановим,ние няма да възстановяваме и обсебваме храма за християнска църква, но няма да го дадем и на никоя друга религиозна институция,разделяща етнически или духовно ямболии! 

БЕЗИСТЕНЪТ е бил и ще бъде винаги сакрално место за единение и побратимяване на всички ямболии,независимо от тяхната етническа,религиозна,партийна и социална принадлежност-какъвто беше до псевдодемократичния геноциден преврат от 1989г.-место за срещи,запознанства и влюбвания,началото и краят на вълшебното и мистично безкрайно човешко хоро, уникално само за свещеният ни Ямбол,което наричахме с благоговение Стъргалото и Движението и което се виеше безспирно от Безистена до Златен рог за единение на Ямболци!

ДЕКЛАРИРАМЕ
,

че както предците ни на всички ямболии през 1510 г.-бедните Българи,турци и евреи,със собствени средства и труд възстановиха заедно Безистена (затова чак през 17 век се появяват официални имперски документи за него) с камъните от разрушената ямболска крепост след превземането и от нашествениците през 14век,напоени с кръвта и на защитници и на завоеватели(завръщащи се след многовековни скитания из Азия тракийски племена ,обезпаметени и лишени от висшата тракийска култура и цивилизация и енергия ,и лишени от истинското учение на Исус,и търсещи на Балканите някогашните земи на предците си,но не с Божиите закони на Любовта и Братството,а с оръжие,кръв и братоубийство,подтиквани и насъсквани от византийските управници-изродени и нечисти български издънки и разклонения на свещения династичен Божи род Дуло)и изградиха от източната страна на Първосвещения общ храм едно до друго три сакрални места за поклонение,„опрощение и помирение между трите вероизповедания:
християнски параклис на Богородица,мюсюлмански месджид и еврейска синагога-така по техния пример сега ние ще възстановим едно до друго трите святи места ,а кръстокуполния храм ще предоставим на всички ямболии и гости за общи културни изяви и мероприятия-за помирение,Любов и братско съжителство между етносите, религиите и културите!
Защото и трите религии са категорични,че Бог Е един и същ,и всички човеци са Негови творения и деца,и че е дошло времето да заживеят вече като братя!
Каним интелектуалния художествено - творчески и технически елит на Ямбол,архитекти,юристи,учители,лекари,историци,ученици,журналисти и местни медии,църковното настоятелство на Ямбол и духовниците,бизнесмени,ротарианци, бивши и настоящи кметове и областни управници-и най-вече множеството онеправдани и отчаяни Ямболии - безработни,работещи ангария срещу унизителни възнаграждения и отношения от новите чорбаджии,прокудилите децата си немили-недраги да слугуват по чужди земи,пенсионери със сто и двадесет лева месечна пенсия - сринати в социалната ерархия,но запазили Духът Български,който ще възродим заедно!
Българи,арменци,евреи,турци - елате всички заедно да защитим общата ни светиня-БЕЗИСТЕНА !
 
С Ямбол почна поробването на България преди седем века,продължаващо и до сега,в месеца на християнското и човешкото покаяние и опрощение и в подстъпите на Исусовото и Българското Възкресение,пак в Ямбол започва Възраждането и Освобождението на Българите и България!
Господ Бог Исус и Богородица бдят и закрилят нашето свещено дело,Ямбол и България! 
АМИН!

Събранието ще се състои на 29 март - петък,от 17:30 часа в големия салон на НТС - Ямбол.
Носете само Българското знаме, градински цветя и клонки и църковна свещичка за песенно бдение на Безистена.
Честит празник,Тракийци - 26 март 2013,Денят на Тракия!

Съпредседател и Организационен секретар на Инициативния комитет - инж.Иван Дунчев



  Лазаре,стани и ходи!  
 
за Инициатимния комитет – инж.Иван Дунчев



Гласувай:
5


Вълнообразно


1. bezistena - Няма да публикуваме и отговаряме на ...
13.05.2013 18:17
Няма да публикуваме и отговаряме на анонимни автори-каузата ни е свещена и не търпи анонимност или оскверняване! Сакралната материя носи непредвидими последици за злоумишлени сквернители!
Бъдете благословени!
цитирай
2. demograph - С вас съм!
28.05.2013 16:46
И за Безистена и за Отечеството.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bezistena
Категория: История
Прочетен: 7657765
Постинги: 1788
Коментари: 3506
Гласове: 43972
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. ТАЙНАТА НА СВЕЩЕНИЯТ БЪЛГАРСКИ ЕЗИК-част 1
2. ТАЙНАТА НА СВЕЩЕНИЯТ БЪЛГАРСКИ ЕЗИК-част 2
3. СВЕТИ И ОБИЧАЙ
4. ВЪЛШЕБНИКЪТ
5. Кои ме спасиха от мъртвото вълнение на ХАРМАНИТЕ!
6. БОГИНЯТА МАЙКА
7. ДРЕВНИЯТ БЪЛГАРСКИ ЕЗИК
8. - НЕПОЗНАТИТЕ БЪЛГАРСКИ ПЛАНИНИ - 3
9. ИЗМАМАТА,НАРЕЧЕНА ВИЗАНТИЯ
10. ЦАРЯТ НА СЛАВАТА
11. БУРОВ:Не изоставяйте Родината си!
12. Сайта на Роден Край™
13. ИСТИНСКАТА БЪЛГАРСКА ИСТОРИЯ - ЕДНА СМАЙВАЩА КАРТА, КОЯТО ЩЕ РАЗСЪРДИ МНОЗИНА! СПАРОТОК,
14. ИДВАЙТЕ СИ...
15. БЪЛГАРИЯ ВИНАГИ ЩЕ БЪДЕ!
16. Езотеричен сайт.Инженер открива БГ топоними по цял свят
17. Българин с Боговдъхновено слово и перо!
18. Пада лъжата за дивашкия ориенталски вид на Българите
19. Епохалната фалшификация ДРЕВНОГРЪЦКА КУЛТУРА И ЦИВИЛИЗАЦИЯ е 100%открадната Трако-Българска
20. Писмо от бъдещето към Българите !
21. Декларация за геноцид над Българите
22. Земя свещена, Българска, богата - ти Райско кътче .
23. БЪЛГАРИТЕ СА НАЙ-ИНТЕЛИГЕНТНИ
24. Хитринки за стартиране на клиповете vbox7 и You Tube
25. Обръщение към администраторите на блога
26. Малко полезност за блогърите по отношение на вграждането на графични обекти в блог.бг В МОМЕНТА!
27. Любовно Писмо от Бог
28. Неизвестната цивилизация и мистериозните строители на мистичните великански мегалити в Далечния Изток на Русия, плашещи заговорниците срещу Българите
29. Историята на мартеничката за измислената лястовичка и скритите мегалитни светилища на "извънземните" Българи от мошениците братя Златарски.част 2
30. За всички феноменни Български лингва археолози:излезте от тресавището на официалната първосигнална десакрализирана опростачена етимология!