Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.06.2012 17:06 - От 1979 До Прометей Част 4
Автор: spectacularspidey Категория: Други   
Прочетен: 3919 Коментари: 2 Гласове:
1



image

От 1979 До Прометей Част 4

Alien Resurrection (1997)
Ревю

Развитие: Ето нещо яко като за начало – продуцентите на филмовите серии Дейвид Гилър и Уолтър Хил били против направата на Alien Resurrection, тъй като смятали, че това ще съсипе франчайза. Какво повече ти трябва, за да спреш да правиш проклетия филм?

Филмът: Alien 3 трябваше да бъде краят – филмът доведе отношенията между Рипли и пришълците към логичен, макар и подтискащ финал. Но когато парите говорят, разума мълчи, така че през 1997 година излиза вече последната част на оригиналните серии, озаглавена Alien Resurrection. Когато гледах AR за първи път преди десетина години, не го мислех много, просто го приех такъв, какъвто е. Мина време, порастнах, оформих си кино-вкусовете и при повторни ревизии на лентата мнението ми падаше все повече и повече. Наистина нямам кой знае какво да кажа за Resurrection, защото ултимативно това е филм за нищо. Не е отблъскващо зле, но е злощастен финал на този иначе велик франчайз.

Така или иначе, сюжетът се развива 200 години след третата част, на борда на кобара Аурига, където учени успяват да клонират Елън Рипли, за да извадят от стомаха й Царицата Пришълец. Извънземното расте, започва да произвежда яйца, и скоро, след като едно от децата й бива убито от братята си, пришълците се пръсват из кораба, за да сеят смърт, а Рипли и екипажа на пиратския кораб Бети трябва да намерят начин да се измъкнат от този ад. Та както виждате, нищо оригинално. Да, във филма Компанията най-накрая разполага с пришълеца, но не е разкрито какво възнамерява да прави с него. Изглежда хората на Weyland-Yutani искат да заразяват разни нещастници с ембриони и след това... ами, нищо. Така Alien Resurrection се превръща в недостоен край на франчайза, филм без някаква цел, тема или фокус. Дали е съвпадение, че в същата година излиза Batman & Robin, още една ужасна финална част на велики серии?

Да започнем с първия и най-голям проблем – „Рипли”. От моментът, в който разбрах, че това всъщност е клонинг на истинската Рипли, загинала в огньовете на Fury-161, загубих голяма част от интереса си в образа. Така де, защо да ми пука какво ще се случи с  нейния клонинг? По-лошото в случая е, че „Рипли” изобщо не се държи като своя първообраз. Клонираната Рипли е силно сексуализирана, леко садистична и няма помен от грижовността, която сме гледали в предишните части. Това просто не е Рипли, и фактът, че в резултат на клонирането ДНК-то й е смес от такова на човек и пришълец, я прави тотално неразпознаваема. Кога ще чуем истинската Рипли да пита „Кой трябва да изчукам, за да се махна от този кораб?” В името на Танос, защо? Сценарийте на Джос Уидън по принцип са запомнящи се поради положителни причини, така че какво е станало тук? Разбира се, на практика той е писал каквото му кажат шефовете от Fox, така че вината не е изцяло негова. Сигърни Уийвър се справя подобаващо в ролята, но нещата просто не са каквито бяха.

Поддържащите образи са дразнещи до немай къде, всъщност затворниците от Alien 3 бяха десетки пъти по-симпатични. Голяма част от тях не допринасят към сюжета, само чакат да им дойде редът. Дежурния андроид, тук зовещ се Кол, е изигран от Уинона Райдър, която притежава способността да изглежда, говори и да се държи като 12 годишно момиченце, на което не можеш да угодиш. Всяко нейно изказване звучи като мрънкане, и в повечето случаи си е. Незнайно защо тя иска да убие „Рипли”, макар че това няма да промени ситуацията на кораба. Целия екипаж на Бети е безинтересен и човек не може да изпита нищо, когато пришълците евентуално ги пипнат, а това е най-лошото – да гледаш как чудовища убиват хора и да не ти пука. За съжаление при AR нещата стоят така, и единствено образа на Рон Пърлман, Джона, заслужава внимание – но най-вече заради актьора, не защото е добре развит герой.

image

Режисьорът Жан-Пиер Жанет не може да създаде нужните атмосфера и тон, дори и да му имплантират първия Alien в мозъка. Атмосферата е никаква – отново имаме голям космически кораб, множество тъмни коридори, но те не предизвикват страх, неудобство, клаустрофобия. Те са просто там. Тонът пък се е сменил от хорър-екшън-драма на почти пародия. Alien Resurrection няма да ви изплаши – може да ви погнуси, понеже в сцените се леят промишлени количества кръв, черва, слуз и различни гадни извънземни образувания, но определено няма да ви изправи на нокти. Това е сериозен проблем, защото мрачната тоналност играеше ключова роля в предишните части, и ако бъде премахната, получаваме съвсем различен филм. Не може да направиш Alien, в който генералът не разбира нищо от наука и гледа тъпо, когато му обясняват някой термин, и в който даден образ, поради някаква причина, се опитва да отпие от чаша, носейки боксови ръкавици! И да принизиш пришълците до нивото на обикновени безинтересни чудовища си е резил, но и постижение, не по силите на всеки. Браво, предполагам.

Иначе има много неща в AR, които са озадачаващи. Образът на Брад Дориф казва, че нещата са се променили и сега са подготвени да се справят с ксеноморфите, но все пак нямат стени, подове или костюми, устойчиви на тяхната киселина. Ако Кол е андроид, защо се държи като умряла, след като я прострелват? Защо Рипли успява да премахне facehugger от лицето си, след като още в първия филм ни казаха, че това би било смъртоносно? Предполагам, че новото й ДНК е дало ефект, но това си е мое предположение. В тази връзка, защо facehugger-а я напада, макар че възрастните пришълци я пазят? Защо извънземните достигат финалната си форма само за няколко часа? Що за спасителен акт е да взривиш кораба в СРЕДАТА НА АФРИКА, вероятно избивайки милиони невинни хора? Как така клонинга на Рипли помни смъртта й? Защо доктор Рен става антагонист, без обоснователна причина? Мисля, че няма нужда да продължавам.

Ако има нещо, което харесвам във филма, освен отделни сцени (като тази с провалените клонинги), то това е Новородения Пришълец. Знам, че всички фенове на сериите го презират, но честно казано, Новороденото е единственото нещо, от което ме побиват тръпки. Човешкото му лице и изкривената му форма го разграничават от останалите пришълци и го правят запомнящо се и наистина страшно създание. Не бих го нарекъл разширяване на филмовата митология, по-скоро научна аномалия, но поне ни дава нещо различно за кулминацията на филма. И с това добрите страни приключват.

Alien Resurrection е филм, който повечето привърженици на поредицата напълно игнорират. Отдалечава се прекалено много от главните успешни компоненти на Alien, Aliens и Alien 3, като накрая се получава простоват филм, в който чудовища избиват хора, без на зрителя да му пука. И все още не мога да повярвам колко не-страшни са пришълците тук! Знам, че това ревю много закъсня и не е от най-задълбочените, но на подобен филм и това му е много.

Оценка – 1.5/5



Тагове:   извънземни,   филм,   Resurrection,   2012,   пришълец,   Alien,   1997,   Prometheus,


Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. spectacularspidey - Alshu, абе аз май без да искам изтрих ...
28.06.2012 07:16
Alshu, абе аз май без да искам изтрих коментара ти, би ли го повторил :)
цитирай
2. анонимен - абе аз май без да искам
28.06.2012 11:19
Знаеш мнението ми.
На хартия AR ми харесва повече от Alien 3, а art department-ът му също е много добър и скъп...но резултатът е пълна безсмислица...

Което води до интересно наблюдение - в холивудската система, не винаги събирането на звезден екип води до звездни резултати.
Явно този екип по външни или вътрешни причини не е сработил добре.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: spectacularspidey
Категория: Забавление
Прочетен: 882634
Постинги: 190
Коментари: 558
Гласове: 100
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031