Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.02.2008 12:49 - ne sadete horata po cveta na kojata
Автор: to4a Категория: Други   
Прочетен: 1676 Коментари: 0 Гласове:
0



Расизъм - съвременно [редактиране]

Расизъм е дискриминация спрямо личности, обществени групи, части от населението или групи хора, политика на преследване, унижаване, опозоряване, насилие, подстрекаване към вражда и омраза, разпространяване на опорочаващи сведения и нанасяне на вреди според цветът на кожата, етническата, религиозната или националната принадлежност.

За расизма външните различия са основна причина за липса на еднакво (равнопоставено) отношение към членовете на другата група, като това се основава на предположението, че нейните „научни“, „биологически“ или „морални“ характеристики са различни от тези на собствената група и поначало по-низши. Такива расистки доводи често се използват за обосноваване специалното отношение към една група. Тази група се ползва с предимство. Обикновено предоставянето на привилегированото положение се съпровожда със заявления, че тази група е под заплаха (по правило - според нейната субективна преценка) от друга група и тази другата група трабва „да се постави на мястото си“ - в социален и териториален смисъл

Под расизъм се разбират само горните действия, спонсорирани от властите или държавната религия, а не всички прояви на ксенофобия

В съвременния свят расизмът е най-строго табу. В много страни от закона се преследват не само проявите на расизъм, но и пропагандата му.

Според расистите, децата с родители от различни раси са лоша, дефектна наследственост и затова са против междурасовите бракове.

Въпреки многобройните опити за разширяване обхвата на понятието „расизъм“, то не се е възприело понятието да се отнася за професионални, гендерни или възрастови групи, за сексуални малцинства или подобни.

Определението за расизъм не обхваща историческите феномени. Например, велокоруския държавен шовинизъм, сталинската национална политика или нацизмът е анахронизъм да се определят като расизъм, макар и признаците му да ги има.

Съвременното определение на расизма не е свърсано с понятието „раса“ поради липсата на строго научно определение за раса в биологията. Оригиналното значение на „расизъм“ е отношението към негрите в САЩ в продължение на 3 века.

Американските негри (афроамериканците) често не са съгласни да се разширява определението за разизъм, понеже се опасват, че така те ще си загубят привилегиите, които са спечелили в борбите си за граждански права. Особено те са против определението за расизъм да се разпространява на т, нар. положителна дискриминация.

Расизъм - остаряло [редактиране]

Расизъм е доктрина и идеология, твърдяща, че човешките раси са нервноценни. Поради това, принадлежността на някой човек към някой антропологичен тип се счита важно за определяне на неговото обществено положение. Например изследователят Джеймс Уотсън твърди, че негрите са по-глупави от белите.[1]

Дефиницията се счита за остаряла, защото самото понятие „раса“ според съвременната биология е неопределено. Вътре в расите, генетичните и фенотипните различия са по-големи отколкото между т.нар. „раси“ и много от разликите, които са се приемали за междурасови, се оказват причинени от исторически, социални или икономически причини




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: to4a
Категория: Други
Прочетен: 175247
Постинги: 41
Коментари: 125
Гласове: 792
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031